torstai 8. joulukuuta 2016

Luukku 8

Yksi puutarhaharrastuksen alkumetrien lempikasveista on ollut tulppaani. Tulppaanikausi on ihanan pitkä. Leikkokukkina uusi tulppaanikausi alkoi jo taas. Leikkotulppaaneja on kaupoissa myytävänä siihen saakka, kun kevätkukkijoita voi alkaa bongailla puutarhasta.

Tulppaanien pituutta olen myös omassa puutarhassa yrittänyt pidentää kaikin tavoin. Yksi tapa on se, että lukee aika tarkasti tulppaaneista pituuden ja sen, onko tulppaani aikainen, keskiaikainen vai myöhäinen. Useat myöhäiset kukkivat Etelä-Suomessa vasta kesäkuussa, kun taas matalat (ei jalostetut) aikaiset kasvitieteelliset tulppaanit voivat kukkia jo huhtikuun lopussa/toukokuun alussa. Tosin riippuen keväästä ja säästä.

Yksi aikaisista pienistä tulppaaneista kasvaa minulla esikoiden ja kirjopikarililjojen seurana. Tulppaani Pulchella violacea. Samassa penkissä oli myös suloisia Persian Pearleja, mutta talvi tai kevät verotti niitä. Nyt on maahan kaivettu lisää uusia sipuleita.


Toisessa päässä samaa penkkiä kasvaa tummia hyasintteja. Juuri nyt en voi ollenkaan muistaa, että mihin olen laittanut lisää hyasintteja.


Pidän yhä tulppaaneista paljon, mutta nykysin arvostan myös kaikkia muita perennoja, jotka aloittavat kukkimisen keväällä. Esikkoja on monia ihania. Koska olen kuitenkin puutarhan hoidossa aika alkuvaiheessa pidän kovasti näistä esikoista, jotka runsastuvat helposti.


6 kommenttia:

 1. En ole kovin tulppujen ystävä, mutta syksyllä niihin ihastuin (kiitos Tuulikille 'Kukkia ja koukeroita' blogiin ja Kurjenkellolle 'Pienen pihan suuria unelmia' blogiin ja tietty Saaripalstan Sailalle), istutin niitä maltillisesti! Noista pienikukkaisista tykkään eritoten, tuo 'Persian Pearl' on ihana! Tuo upea esikko, mikäs mahtaa olla laji (julianesikko, suikeroesikko...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikon laji on mysteeri. Olen saanut sen jakotaimena. Esittely oli, että "Otatko esikkoa?".

   Poista
 2. Alakuvassa on kyllä herkullinen väriyhdistelmä. Muistan aina viime vuoden kesän kun yhtä aikaa kukkivat juhannusruusu, syreenit ja tulppaanit. Se se oli harvinainen näky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvinaisia yhdistelmiä tulee aina ajoittain. Ikinä ei tiedä, miten tulevana kesänä kukitaan.

   Poista
 3. Ihastuttava väriyhdistelmä tässä! Minullakin talvi verotti villitulpsuja, eivät tykkää myöskään jos kokoajan sataa...harmi. Voi kun tulisi jo kevät ja tulppaaniaika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi joka päivä ollaan lähempänä kevättä. Villitulppuja onneksi muistin ostaa pikkuisen lisää.

   Poista