tiistai 19. heinäkuuta 2016

Omaa puutarhaa

Vaihteeksi olen katsonut omaa puutarhaa linssin läpi. Näin heinäkuussa on ajoittain omassa puutarhassa tunne, että mikään ei kuki. Tai jos kukkii, se on jo kuvattu moneen kertaan. Joten välillä pitää kuvata myös sitä, mikä ei kuki. Meillä on rusotuomipihlajan marjat aina lintujen suosikkeja. Harmi, että en saanut kuvaan viherpeippoa.


Jotkut kasvit eivät ole ehtineet tänä vuonna kukkia. Ovat joutuneet taimikaruselliin. En millään löydä sopivaa paikkaa tälle tummalehtiselle kurjenpolvelle. Juuri äsken nimittäin huomasin (kuvan ottamisesta on yli viikko), että Ohotanmaruna kasvaa ja jyrää kohta tämän herkkiksen. Jotain vaalea tuo tummalehtinen kurjenpolvi tarvitsee taustakseen. Jatkan miettimistä. Ja ehkä siirtelyä.


Selvästi pitää siis lisätä lajirunsautta puutarhaan, koska kaipaan kukkivia kasveja. Onneksi on taas uusia taimia, mitä istuttaa. Viikon on flunssa vaivannut. Yhä sen verran, että lapiohommat eivät ole oikein napanneet. Ehkä jo loppuviikosta taas.

Kukkii kuitenkin kärhö Aljunushka, kohta kukkii muitakin kärhöjä.


Pioniunikot ovat tällä pihalla yksinkertaistuneet ja ovat aika pieniä. Maa tai valo ei ehkä heitä miellytä. Kuvassa näkyy hyvin pientä laventelin kukintoa, joka on melkein jäänyt muiden jyräämäksi. En osaa aina istuttaa oikealle etäisyydelle. Menee joko liian lähelle tai liian kauas.


Etupihan ensimmäiset kukkivat syysleimut ovat vaaleanpunaisia, niiden seurana lopettaa Lollypop-liljat. Vielä on lila, vaalean lila syysleimu nupuilla, valkoisessa ei ole vielä nuppuja. Talvi tappoi uuden jalostuksen syysleimun, mutta nämä vanhaa kantaa olevat jäivät kaikki henkiin. Aamupäivän valo tuli jännästi sivulta, joten kasvit saivat oman valokeilansa.


Räväkämmät liljat ovat takapihalla. Penkki oli aiemmin varattu keltaiselle, punaiselle ja oranssille. Nyt se on yhdistynyt toiseen penkkiin ja väriharmoniasta ei pian ole tietoakaan. No, mietin näitä väriasioita taas pikkuhiljaa. Punainen on lilja Monte Negro ja keltainen on Madras.


Näiden kuvien lisäksi otin tänään ihan ensimmäistä kertaa videokuvaa puutarhasta siten, että tarkoituksena oli myös ehkä esitellä sitä muille. Laatu on hieman erittäin kotitekoinen. Videolla ei ole puhetta, kun ääni ei ole nyt ihan vankimmasta päästä. Video on takapihalta, jossa näkyy myös kaikkea sellaista, joita kuvissa ei ehkä näy. Trampasta rikkaruohoihin.


Tämä viikko varmaan meneekin toipuessa siitä järkytyksestä, että olen ladannut tuon videon. Vaikka olenkin kovin suurpiirteinen, ottaa tämä silti koville.

18 kommenttia:

 1. Upean värikästä kukintaa lijoissasi ja kärhössä. Kiva myös tuo puutarhavideo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vaikka kukintaa on, silti tahtoisin lisää. Onneksi on siemenluettelot.

   Poista
 2. Lollypop-lilja ja syysleimu muodostavat täydellisen kauniin väriparin. Upea myös tuo punainen lilja.
  Kiva oli päästä tutustumaan pihaasi videon välityksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vierailusta! Video on takapihalta, siellä on helmpompi kuvailla vain omaa pihaa.

   Poista
 3. Kukkiihan siellä vaikka mtä. Eikä yhtään tarvitse hävetä puutarhavideota. Kaunista on ja lisäksi video oli hyvin kuvattu, ei heilunut eikä tärissyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi sitä tärinää on vähän korjattu.
   Kukintaa on, nyt kaipaisin enemmän kukintaa.

   Poista
 4. Ihanaltahan teillä näyttää. Ja kukkivaiselta vaikka kaipasit lisää kukkia. Mietin myös näitä myöhäiskesän kukka-asioita ja huomasin, että luonnossakin on kukinta tällä hetkellä aika hillittyä, lähes taukoa. Ihana tuo valokeilakuva kukistasi :) Minun rakkineeni ei valitettavasti koskaan näytä mitään videoita niin en voinut ihastella tuotostasi. Toivottavasti olet jo paranemassa flunssasta! Minulla oli juuri kesäykätauti, olen järkyttynyt, että kesälläkin näitä voi tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäykä ei kuulosta hyvältä sekään. Olen jo lähes kunnossa, yskä saisi vielä lähteä.
   Onneksi taas bongailin uutta kukintaa.

   Poista
 5. Kauniit vaaleanpunaiset syysleimut. Video oli kiva, siitä hahmottaa ihan eri tavalla pihan rakenteet ja mittasuhteet. Tsemppiä paranemiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mittasuhteet eivät aina avaudu kuvista. Eivätkä kaikki rakenteet.
   Noiden syyslwimujen vuoksi aloin keräämään vanhaa kantaa olevia syysleimuja. Kukinta on selvästi erilaista uusissa jalostuksissa.

   Poista
 6. Kasvikaruselli taitaa olla ikuista. Kauniit liljat, erityisesti tuo punainen Monte Negro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punainen Monte Negro on tosiaan näyttävä värinsä puolesta.
   Kasvikaruselli on koko kesän jatkuvaa, minulla ainakin.

   Poista
 7. Äläs ole yhtään järkyttynyt, hienolta näyttää puutarhasi niin kuvissa kuin videossakin!

  VastaaPoista
 8. Ihanaa kukintaa... Erityisesti tykkään tuosta takapihan liljojen kontrastista!!! Onko tuo keltainen lilja 'Madras' kerrottu ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltainen Madras ei ole kerrottu lilja. Se kukkii hieman myöhemmin kuin Monte Negro. Ovat hetken yhtä aikaa kukassa.

   Poista
  2. Korjaan, se Madras on puolikerrottu. Juuri kävin tuijottamassa sitä.

   Poista
  3. Ei kun.. Madras ei ole kerrottu. Kuvassa onkin näköjään mysteeristi penkkiin tullut toinen keltainen lilja, joka on puolikerrottu. En tiedä mistä. Pitääkin tutkia, onkonse tehnyt sivusipuleita.

   Poista