tiistai 5. heinäkuuta 2016

Jotain projektia

Kitkentäjätteissä sitä pahanhajuista kurjenpolvea, josta joskus valitin. Se onkin jotain lajia peittokurjenpolvea. Mutta itse projektiin, josta nämäkin jätteet syntyivät.


Aloitin puutarhaharrastuksen kukkapenkistä vuonna 2011 syksyllä. Sen tieltä raivasin ryteikköä pois. Ajattelematta sitä, että osa siitä ryteiköstä piilee juurineen ihan lähellä. Kuva lokakuusta 2011.


Tein kaveriksi myös toisen penkin. Silloin loppuivat voimat kesken ja jätin niiden kahden penkkien väliin pienen mansikkamaan. Ajatellen, että sitten joskus sen mansikkamaan voi poistaa. Kuva huhtikuusta 2012


Nyt oli tullut se aika, sillä kotilot ehtivät tuolla kostealla takapihalla punaisten mansikoiden kimppuun ihmistä nopeammin. Nämä penkit ovat ensimmäiset minun tekemiäni. Näitä vaanii meidän ja naapurin orapihlaja-aidan välissä kasvavat vadelmat muiden rikkisten lisäksi.

Penkit näkyvät joistain kohdin pihaa oikein selvästi, joista taas ei. Ennen näitä kuvia, on kitketty aika paljon jo keväällä ja viime viikkoina. Kitkentäjätteet makoilevat joskus nurmikolla aikansa.
Olen kitkenyt aika paljon vadelmaa. Myös töyhtöangervo haluaa levitä.


Valkoinen ämpäri entisessä mansikkamaassa.


Tulevia linjoja.


Kaikkea muuta yritin tuolta kitkeä juurineen (useaan kertaan), mutta kortteet tiedän tekevän niin pitkät juuret, että sen kanssa on vain elettävä. Osa jää paikoilleen ja lähtee vasta sadonkorjuun jälkeen, sillä yhden penkin takaosassa on vielä vadelmaa aika reilusti. Vanhat liuskekivet ovat aikoinaan olleet terassilla, joka oli vinksallaan joka suuntaan.


Pääsin tänään jo levittämään sekä kompostimultaa, että multakasasta multaa. Hommia jäi vielä, mutta käyn jo katsomassa myös taimistoilta kasveja. Ideat muhivat koko ajan mielessä, sillä vasemman puoleiseen penkkiin en ole kovin tyytyväinen. Oikeanpuoleista pienempää penkkiä olen ajoittain uudistanut. Nyt nämä penkit yhdistyvät. Tulevan multainen alue on vähintään 3x3 metriä, en mitannut tarkasti.


Ihan kuvan etualalla on seuraavia projekteja. Jos pergolaa ei ryhdytä ihan lähiaikoina rakentamaan, on multaa peitettävä, muuten sen kanssa olen samassa kitkemisurakassa. En viitsi vain istuttaa suunnittelemiani kasveja ennen rakentamista. Rakentamisen keskellä kukaan ei halua kuulla karjuntaa, että; "Varo nyt vähän sitä kasvia." En täten laita rahaakaan hukkaan investointeihin, jotka tallattaisiin / saisivat lautakasat päällensä tms.

Koska tänään on realiteettipäivä, niin otin kuvia myös viime päivien asukuvista. Näiden eri yhdistelmillä on menty. Sadehousuihin on pakko laittaa vyö, muuten ne kyykistelyn seurauksena alkavat roikkua ja parhaimmillaan sadehousuja koristivat vielä polvisuojat. Harmi, että en ottanut vermeistä kuvaa kunnon muta/kura/savi-mylläyksen jälkeen.Huomenna jatkuu projektit. Osin ehkä taas sadevaatteissa.

12 kommenttia:

 1. Lähetä niitä sateita meille saaristoon... huomiselle luvattu sade on vedetty taas pois ja tilalla on viiden päivän ennuste ilman pisaran pisaraa. Ääh.
  Aikamoista huhkimista tuo! Mutta ihanaa, että tulee uusia istutettavia alueita, joihin saa suunnitella istutuksia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnittelu on mukavaa, vaikka joudun ehkä osan suunnitelmista kasvattamaan itse. Eli ei tule ihan kerralla valmista.
   Meiltäkin väistyi pisarat tältä päivältä, mutta jos niitä näkyy, niin laitan teille tulemaan. 47ml tullut sunnuntaista lähtien yhteensä. Eilen ja yöllä vain millejä.

   Poista
 2. Hankalien taistelukavereiden kanssa saa painia oikein kunnolla, mutta onneksi lopputulos palkitsee ja saa viimein istuttaa ihanuuskasveja multavaan maahan! Vettä on tosiaan riittänyt, meillä ei ihan taukoamatta kuitenkaan, voitaisiin tosiaan lähettää sadepilvet tuonne saariston suuntaan Sailalle, meille nämä sateet varmaan riittäisivät vähäksi aikaa! Meillä paistaa pitkästä aikaa aurinko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppuviikko voisi olla lämmintä ja aurinkoista ja sateet mennä siksi aikaa saaristoon. Ensi viikolla voisi taas ottaa 10-20ml vettä. Harmi, että näitä toiveita ei toteuteta.

   Istuttaminen on minusta erittäin ihanaa. Sitä ennen usein vain on pikkasen muuta hommaa.

   Poista
 3. Onnea on...uusi kukkapenkki! Tuskin maltan odottaa, että joskus saan ihailla valmista lopputulosta. Voisiko tuon maan vaikka peittää muovilla tai hesareilla, pääsisit vähän helpommalla kitkemishommissa jos et vielä päääse istuttelemaan? Ihanan tyylikkäänähän sinä istuttelet, mutta voin uskoa muta-asun olleen lopputuloksena! Aika vetistä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan maan peittämisiä pitää tehdä.

   Valmis lopputulos on varmasti pikkaisen pidemmän ajan projekti, mutta alkuun ajattelin tänä kesänä jo päästä. Onneksi on jotain suunnitelmia ja oma puutarhakin alkaa jo tuottamaan jako/siementaimia, että pääsee ainakin kasvikaruselliä pitämään yllä ennen lopullisia kasveja.
   Meillä on ollut varmaan vähemmän sateita kuin teillä, mutta savimaassa sen sateen tuntee.

   Poista
 4. Minä keräsin eilen mustikoita sateessa, ihan hullun hommaa :D mutta minkäs teet jos sataa useamman päivän putkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei malta olla kauan sisällä lopulta sateisena tai pilvisenä viikkona.

   Poista
 5. Meilläkään täällä varsinais-suomessa ei sateet ole kiusanneet. Tuulista on kyllä. Mutta eipä tuo haittaa. Sadetta olen odotellut, katotaan tuleeko sitä huomenna kun luvattiin. Sit saa taas alkaa kastelemaan itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon siis teillekin muutamia sateita jostain muualta, jossa on satanut liikaa.
   Tuullut on täälläkin paljon.

   Poista
 6. Minä olen peittänyt keskeneräisen kukkapenkin märällä sanomalehdellä ja sen päälle olen laittanut vielä vihreän pressun. Olemassa olevat rikkaruohot kuolivat, eikä uusia ilmaantunut. Eihän se mikään pihan kaunistus ollut, mutta aikanaan siihen oli helppo istuttaa kasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peittäminen ei ole kaunistus, mutta on se kuitenkin parempi kuin rikkaruohoviidakko.

   Poista