lauantai 30. heinäkuuta 2016

Köynnöstävät

Tämän pihan tämän vuoden köynnökset ovat pitäneet tästä vuodesta enemmän kuin viime kesästä. Kärhöt Jacmanii ja Ville de Lyon eivät oikein kukkineet viime vuonna. Tänä vuonna kukkivat sumpussa.Kärhö Madame Julia Correvon on kukkinut jonkin aikaa rusotuomipihlajaa kiiveten. Kuvassa hopeapaju taustana.


Kärhö Aljonushka kukkii yhä vain.


Samoin aloitti varovaisen kukinnan myös kärhö Ernest Marham,joka kiipeää toisessa, liian kuivassa, kukkapenkissä toista rusotuomipihlajan alaoksaa pitkin. Kärhö otti ensin kiipeämistukea sen tyvenen varjoksi istutetusta puolikorkeasta nyppykurjenpolvesta ja siitä pääsi oksaa pitkin kiipeämään. Tämän kärhön istutin kaksi vuotta sitten. Viime vuonna pysytteli vain hengissä. Luulin, että tuossa paikassa ei ikinä tule kukkimaan.


Kesäkukistakin löytyy köynnöksinä keijunmekko, joka parhaiten kasvaa aina terassille. Muut viritykset eivät minulla vain onnistu. Ja terassillakaan tämä ei ole mikään suuri pehko.


Huonon alun jälkeen näyttää siltä, että tuoksuherneitä pitää istuttaa muinakin vuosina. Osan istutin lavakaulukseen lapioiden väliin. Ne eivät ihan kasva sellaisessa sotilaallisessa järjestyksessä, kun olin ajatellut.Padassa kasvavat alkavat kasvaa tukien yli ja ottaa lisätukea omenapuusta. On kiva saada näitä syksyllä kukkivia puita.


Hyötykasveista salkopapu on istutettu maissin juurelle. Samassa laatikossa kasvaa myös kesäkurpitsa ja pari puolikorkeaa auringonkukkaa (vielä ei ole ahdasta). Papujen lehdet vain ovat lehtokotiloiden mieleen. Osa pavuista on surkeassa kunnossa. Salkopavuista saadaan ehkä pienet maistiaiset.


Salkopapu voi harkita kiipeämistuekseen joko maisseja tai sitten tukikeppejä.


Maissisatoa ei ehkä tule, mutta kasveina nuo ovat niin hienoja, että jo ihan ulkonäön vuoksi noita on kiva kasvattaa.

Tänä vuonna on istutettu uusia kärhöjä. Niiden kukintaa odottelen vasta vuoden tai kahden kuluttua, jos talvista selviävät.

20 kommenttia:

 1. Vau, Ernestin väri on upea! Ja ihanat tuoksuherneet myös. Köynnöstävät tosiaan tuovat kukkia kivasti puihin niiden omien varsinaisten kukkien jälkeen, ja muutenkin pihalle mukavaa rehevyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnökset tekevät kivaa runsautta. Niiden tuet vain välillä tuottavat päänvaivaa.

   Poista
 2. Sinulla on siellä puutarhassasi upeaa kukintaa. Köynnökset ovat niin kauniita. Tuoksuherne on kiva. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin!
   Nykyisin alkaa olla läpi kasvukauden kukintaa. Mutta sekään ei vielä täysin riitä, aina haluan vähän vielä lisää kukkia.

   Poista
 3. Upeita kärhöjä. Minulla kasvaa hajuhernettä kasvimaan aidassa ja se aloitti juuri kukinnan. Se aloittaa hitaasti, mutta vauhtiinpäästyään kukkii pitkään. Maissini kukkivat parhaillaan, odottelen niistä myös satoa, mutta minustakin pieni maissipelto kasvimaalla on kivan näköinen vaikkei tähkiä tulisikaan. Olen talvettanut keijunmekkoa kellarissa hyvällä menestyksellä, tosin viime syksynä pakkanen vei kasvini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun maissini ei kuki, joten en yhtään uskalla toivoa tähkiä.
   Keijunmekolle löytyy meillä vähän huonosti talvetustilaa. Toki ainahan voi kokeilla, vähän huonommissakin olosuhteissa.

   Poista
 4. Maissit ovat kivan näköisiä vaikka satoa ei tulisi. meillä on yleensä saatu tähkä per kasvi silloin kun on laitettu maisia kasvamaan.

  Minä taidan ensi vuonna keskittyä kärhöjen hankintaan, pari tukeakin tuli jo hankittua. Ovat ne vaan niin ylettömän kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöissä on vielä niin paljon vaihtoehtoja. Tuet kannattaa tosiaan viritellä, sillä olen saanut katkottua versoja, jos olen liian myöhään alkanut repimään kärhöjä vääristä paikoista pois.

   Maissit ovat niin hauskat kasvit.

   Poista
 5. Kärhöt olivat alkukesästä hitaita, mutta nyt näyttävät korvaavan hitautensa kukkimalla upeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa minunkin kärhöistäni otti vähän nokkiinsa, osa taas lähti aika samalla tavalla kasvuun kuin aiemmin.

   Onneksi kukintaa tulee tänä vuonna jo heinäkuussa.

   Poista
  2. Blogissani on sinulle haaste. Käy nappaamassa, kunhan ehdit ja viitsit.
   https://rikkaruohoelamaa.blogspot.fi/2016/07/tunnustus-ja-haaste-pitkasta-aikaa_31.html

   Poista
 6. Hienosti siellä kärhöt kukkelehtivatkin. Meiltä joitakin kuoli, mutta joitakin en kuitenkaan surrut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöjen kanssa olen koko ajan tietoinen, että mikä tahansa talvi voi viedä kärhöjä. Jokainen kukinta on siten iloinen yllätys.
   Joitakin pois hävinneitä kasveja en minäkään sure.

   Poista
 7. Upeasti siellä jo kärhöt kukkivat meillä vielä odotellaan! Tuoksuherneet ovat aika haasteellisia kasvattaa, mutta oi kuinka ne on upeita kun vauhtiin pääsevät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin moneen kertaan, että tuoksuherneet ovat kuolleet tai henkitoreissaan, mutta eivät ne kaikki olleetkaan. Onneksi tuli kukintaa.
   Meillä on tänä vuonna kärhöt aikaisemmassa kuin viime kesänä.

   Poista
 8. Kauniita kärhöjä, ihana kokoelman alku jo. Tuoksuherneet ihania puussa kiipeillessään! Oletkos kokeillut sitä tanskalaisten niksiä maitotölkistä (korkillinen) kenolleen kukkapenkkiin, olutta sisään ja yöksi sinne? Minä kokeilin ja oli sinne kotiloita mennyt :) Korkki vaan sitten kiinni ja pois...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo maitotölkki onkin kätevä. Kyllä koitan tuota niksiä.

   Kärhöistä tosiaan koitan saada kokoelmaa aikaiseksi. Kuten näköjään joistakin muistakin kasveista.

   Poista
 9. Kauniita kärhöjä! Oikein suloinen tuo Aljonushka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari suloista uutta kärhöä on mielessä. Sitten on niitä näyttäviä myös.

   Poista