perjantai 16. kesäkuuta 2017

Sitä sun tätä

Kaikki eläimet ovat taas runsain mitoin liikkeellä. Lehtokotiloita päätin kerätä vain puoli litraa. Sillä muuten en olisi ehtinyt tehdä mitään muuta. Turhauttavaa on niiden määrä, joka paljastuu pienenkin sateen jälkeen. Yksi kotilo näkyy esim. kuvan valkoisessa tulppaanissa.


Hyttyset ovat olleet jo viikon hereillä, mutta nyt oli pakko niiden takia lopettaa puutarhahommat kymmeneltä, kun alkoi olla tukalaa. Odotan tässä samalla, että allergialääke vähän hillitsisi kutinaa ja paukamien kokoa.

Tähän aikaan penkkiä kiertäessä usein kitken samalla ja katkon myös tulppaanien varsia, kun tulppaanit varsitavat kukan terälehdet tai alkavat sattua silmiin.


Kun tulppaani on kuihtumassa, se kerää ravinnon sipuliin lehtien kautta. Estän näiden suurempien tulppaanien siementen tekemisen katkaisemalla sen pään.


Ja usein ulkonäön takia myös kukkavarren.


Nyt alkaa olla ukkolaukkojen vuoro. Samasta pussista on tullut näin eri sävyisiä ukkolaukkoja ja ampiaiset ja muut nauttivat näistä. Pari ampiaista on eksynyt sisällekin ja oli lähellä pieni kiljaisu, kun tokkurainen ampiainen käveli tässä yhtenä päivänä varvastani pitkin.


Kasvimaa alkaa olla kylvetty ja suurin piirtein kunnossa. Mutta kaikissa penkeissä ei näy vielä oikein elämää. Onneksi kesä ei ole vielä kamalan pitkällä, vaikka välillä sitä tuntuu yhä, ettei mitään ole ehtinyt kunnolla tehdä.


Sentään sain vihdoin loput (ehkä) kesäkukat päätettyä.


Ostin tuollaisen korkean valkean kasvin nimeltään Gaura. Minua ei oikein osattu neuvoa, että kestääkö Gaura taivasalla, vai tarvitseeko sateen suojaa. Nytpä sitten se tulee testattua.


Tumman ja vaalean liitto on minusta nykyisin kaunista joissakin kohdissa. Toisissa taas saa värit räiskyä. Tässä pihassa ei ole kyllä olemassa mitään yhtä teemaa. Näkyy kaikenlaiset innostukset ja värikokeilut vähän siellä ja täällä.


Muutamat kohdat häiritsevät enemmän tai vähemmän ja jotain aion joillekin niille tehdä tänä kesänä.

18 kommenttia:

 1. Täälläkin laukat aloittelevat kukintaansa. Hieno tuo uutuuskesäkukka. Enpä ole tuollaisesta ennen kuullutkaan. Dramaattiset värit tuossa viimeisessä kuvassa - kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Draamaa koetan saada vähäksi aikaa yhteen penkkiin. Mutta ei se aina noin dramaattinen ole. Katsotaan, kuinka pitkään gaura kukkii.

   Poista
 2. Ooh, nuo paikat ovat sitten upeita! Hieman hirvittää omat myöhästyneet kylvöt, toivottavasti ehtivät kasvaa ja saadaan lämmin syksy jälleen. Huvitti hieman kun kerroit ettei puutarhastasi löydy yhtenäistä teemaa, sama juttu minullakin, kaikkea pitää kokeilla ja yhdistää värikartoista huolimatta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vähän on yhtenäistä teemaa.. Tai yhdistaahän kukkapenkkejä tontin rajat. ;)
   Toivon lämmintä syksyä. Osa kylvöistä ei ehkä tee satoa.

   Poista
 3. laukat kukkivat minullakin. Ovat tosi kauniita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän niistä ja laitoin vähän lisää sipuleita viime vuonna.

   Poista
 4. Gaura on kesäkynttilä Suomalaiselta nimeltä. Se on vanha kesäkukka. Kasvata sitä ulukona kukkapenkissä tai ruukussa auringossa. Poista kuihtuneet kukat ja kastele siännöllisesti. Tein ihe viimevuonna taimet, ihan kiva yksvuotinen. Miulla ei ainakaan talavehtinu. Miulla ol alakuun tarkotus, jotta en rönsyile ja istutan isoja aloja yhtä ja sammoo, niin pensaissa kuin perennoissa vuan ei alakuperänen suunnitelma oo pitäny ja kaikenlaista kirjavuutta on. Voit käyvä miun blokissa joka on Rannanpihassa. Se on vasta ihan alakutekijöissään, kolome postii oon julukassu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ohjeista. Kesäkynttilä kuulostaa jo tutummalta. Käyn blogiasi katsomassa.

   Poista
 5. Gaura on kesäkynttilä Suomalaiselta nimeltä. Se on vanha kesäkukka. Kasvata sitä ulukona kukkapenkissä tai ruukussa auringossa. Poista kuihtuneet kukat ja kastele siännöllisesti. Tein ihe viimevuonna taimet, ihan kiva yksvuotinen. Miulla ei ainakaan talavehtinu. Miulla ol alakuun tarkotus, jotta en rönsyile ja istutan isoja aloja yhtä ja sammoo, niin pensaissa kuin perennoissa vuan ei alakuperänen suunnitelma oo pitäny ja kaikenlaista kirjavuutta on. Voit käyvä miun blokissa joka on Rannanpihassa. Se on vasta ihan alakutekijöissään, kolome postii oon julukassu.

  VastaaPoista
 6. Ihan outo tuo Gaura mulle. Kaunis. Kotilot tykkäävät, kun vettä tulee taivaalta. Meikä heittelee taas rakeita vähän räväkämmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakeita menisi tähän tontille järkky määrä. Kaikkeen siihen ole rahaa ja silti osa niistä ilkiöstä ehtii säästyä. Pakko välillä siis kerätä käsinkin. 10 kilon säkkejä olisi hyvä heittää noin kolme kasvukauden aikana. Eli se tietäisi noin 300 euroa..

   Poista
 7. Voih, niin kesä ei ole vain onnea, sen huomasin itsekin...hyttyset ja kotilot, murr. Aurinko voisi kyllä paistaa hieman enemmän, kuolen jos tulee samanlainen sadekesä kuin kaksi aiempaa :( Kauniilta näyttää kuitenkin, ilmeisesti nuo kotilot eivät saa mittavia tuhoja aikaiseksi?? Aivan ihastuttavat kesäkukat olet valinnut! Minä kuolaan tuota kesäkynttilää! Kylvin sitä kerran siemenestä vaaleanpunaisena, oli kyllä ihastuttava. Ei talvehtinut, nyyh. Mutta kesäkukkahan se meillä vaan onkin. Ihana tuo pataistutus!!! Kuumeilen nyt itse kesäkukkia, ajattelin, että ehkö juhannuksen kunniaksi saa ostaa sitten jotain...saahan??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei ole onnea, onneksi usein riittää pari valitusta kasvukauden aikana. Lopun ajan on aika tyytyväinen. Joitakin kasveja kotilot kurittava niin, että kasvit ovat ihan henkihieverissä. Silti en kaikkien kasvien kanssa ole luovuttanut.

   Juhannuksen kunniaksi täytyy jotain kukkia saada. Pari kesäkukkaa, niin ilmaa ei ehdi synkistellä.

   Poista
 8. Ensin hyttyset ja sitten kohta paarmat, voi näitä kesän iloja :) Meillä on myös polttiaisia, joiden pistokset ovat ihan tuskaa. Kesä tulee vauhdilla, mutta onneksi sitä on vielä jäljellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polttiaiset ovat kaameita. Meillä on yksi kohta tontilla, jossa on ollut polttaisvaara. Siinä ei ole nyt istutuksia, mutta täytyykin tutkia, onko niitä ilkiötä enää.

   Kesä menee vauhdilla, onneksi on paljon kesää jäljellä.

   Poista
 9. Hyttyset olivat ilmestyneet meidän mökillekin. Kiusallisia seuralaisia istutuspuuhissa. esikasvattamiani taimia laitoimme maahan ja heti, kun maata kastelee, on ympärillä vino pino hyttysiä. Ja nyt kutiavat paukamat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kutina on mukana seuraavat viikot. Ei voi kuitenkaan sisäänkään linnottautua. Mutta häiritsee kyllä. Multaisilla käsillä joutuu vähän harkitsemaan, että mihin niillä koskee. Istuttelen joskus huppu päässä, vaikka olisi lämmintäkin.

   Poista