tiistai 13. kesäkuuta 2017

Nyt se tuli

Nimittäin kunnon sade. Taisi sataa vähän sitä toukokuultakin puuttuvaa sadetta. Kahden päivän aikana yhteensä yli 40milliä vettä.

En aio kastella huomenna viljelyksiä.

Sade tekee luonnolle hyvää. Ja tuntuu helpottavalta tietää, että nyt on siitepölyt huuhtoutuneet, kasvit saaneet kunnolla vettä ja tämän jälkeen on luvattu aurinkoa ja lämpöä.

Välillä on sateessa ollut pieniä taukoja tai ilma on ollut ajoittain vähän sellainen lämpimän kostea (kunnes nyt taas viileä), joten ensimmäiset ukkolaukat ovat melkein auenneet, säästä huolimatta.


Liljakukkaiset tulppaanit taipuvat, kerrotut ränsistyvät ja/tai taipuvat. Osa pitää pintansa. Osa heittää loput lehtensä maahan sateen voimasta.


Edellisessä postauksessa esittelin mahdollisia muutossuunnitelmia. Koska Betweenin mielestä näiden näkeminen oli piristävää, tässä tulee yksi pikkuinen ja hidas projekti. Rikkaruohot helposti aloittavat rehottamisen myös sateiden jälkeen. Olen näiden raparperien (viime syksynä istutettu) paikalla pitänyt kaksi kasvukautta pressua. Sain tapettua tuolta alueelta vuohenputken sekä melkein karhunkierron. Tuossa vieressä on oja ja siellä tuo kasvava ojakellukka on tosi kätevä. Sen läpi ei ole (vielä) vuohenputki vielä kasvanut tälle alueelle, vaikka se vuohenputki riehuu tuossa metrin päässä tästä. Nyt tämän alueen reunassa on samainen pressu, jotta saan seuraavan pienen alueen vapaaksi rikoista. Etenen tämän alueen kanssa muutama neliö kerrallaan, koska en ole vielä varma, mitä tälle alueelle laitan lopulta kasvamaan. Kuusen alta uhkaa tulla muita rikkoja, mutta niitä sentään nyppii helposti pois. Nyt olen tähän pieneen vapaaseen kylvänyt aika rennolla otteella suorakylvöllä kesäkukkien siemeniä. Toivottavasti kesäkukat ehtivät kukkaan. Tuo kuusi on meidän puutarhamme pohjoisimmassa nurkassa ja raparperista noin puolitoista metriä oikealle kasvaa rusokirsikka.


Ihan vasta tutkailin sinivaleunikkoja sillä silmällä, että tekeeköhän mikään niistä nuppuja. Löysin yhden nupun. Nyt löysin kolme nuppua ja yksi sinivaleunikko on alkanut kasvattamaan jo kunnolla varttakin. On tämä vesi tärkeää.


Toisaalla puutarhaa on tummakurjenpolvi on jo hyvin muhkeassa kunnossa. Se ehtii joka vuosi siementämään aika kauaskin. Mutta tässä vaiheessa vuotta on hienoa, että on olemassa näin elinvoimaisia kasveja.


Huomenna pitäisi paistaa aurinko. Ehkä tämä vesimäärä riittää nyt loppuviikon tarpeiksi.

18 kommenttia:

 1. Sade tuli kyllä tarpeeseen! Meillä oli koko piha vaaleankeltaisena männyn siitepölystä. Nyt on taas ihanan raikasta.

  VastaaPoista
 2. Jep, vettä tuli enemmänkin kuin riittävästi. Meillä tulee vieläkin. Ihana sinivaleunikko. Mulla se kupsahtaa aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadetta tuli nyt. Meillä on ollut niin kuivaa, että tämä vesi tuli tarpeeseen.
   Olen ihmeekseni löytänyt sinivaleunikolle kai sopivan paikan. Nyt sitä ei uskalla ikinä siirtää.

   Poista
 3. Sade teki puutarhalle hyvää. Minulla on vähän kaksijakoinen suhde tummakurjenpolveen. Toisaalta tykkään ja toisaalta en. Yhdestä paikasta kaivoin jo pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummakurjenpolven tapa levitä on sen verran hyvä, että anna sen levitä ihan sitä tahtia, kuin se leviäisi. Siementaimia löytyy pitkin kasvukautta.

   Poista
 4. Kyllä, ihan huippu vesimäärä, vaikka täällä tuli tuosta puolet, mutta niinkin reippaasta määrästä on syytä olla hyvin kiitollinen. Puutarha kiittää sateesta myös; ihan erilaista kuin kastelu, jota ei kuitenkaan joka kasville voi ulottaa, niitä on vain liikaa ja liian monella puolella, että ehtisi.
  Ihanat kuvat nuo ensimmäiset ja olen samaa mieltä Betweenin kanssa, että projektit vasta ovatkin kiinnostavaa katsottavaa. Kuusten alle sopisi herkullinen metsäpuutarha tai saniaistarha, kuten mulla. Neulasista on vuosien varrella syntynyt kevyt karikemaa, oikein ihanteellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli meillkin niin kuivaa, että en valita näistä sateista. Teille se sade oli vielä enemmän tarpeen.

   Noiden lähellä kasvaa pari ostettua saniaista. Rusokirsikan pohjoispuolella. Kunhan saan tuota aluetta vielä enemmän vapaaksi rikkaruohoista, sen lopulliset kasvit alkavat ehkä tulla mieleen. Tuolla on aika vierekkäin aurinkoisia ja varjoisia kohtia.

   Poista
 5. Sade tekee hyvää puutarhalle, vaikka aiheuttaakin turhautumista puutarhurille, kun ei pihalle pääse. Mutta nyt auringonpaisteessa pääsee kitkemään :) Ja se on helppoa, kun maa on kosteaa.

  Minä kokeilen myöskin tuota maan peittämistä, minulla on mansikkakatekangasta. Katsotaan, onko se yhtä tehokasta kuin pressu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille aina joskus ilmaantuu pikkasen reikäisiä pressuja muualta. Niitä kaksinkerroin käyttämällä saa reiät umpeen. Pressub päälle joskus heitän kitkentäjätteet ja seuraavana päivänä käyn sieltä keräämässä voikukilla herkuttelevat lehtokotilot. En tosin aina ole niin järjestelmällinen.

   Mukavia autinkoisia kitkentähetkiä.

   Poista
 6. Jep, ensin sadetta, sitten lämpöä :)

  VastaaPoista
 7. Joo, sade tosiaan teki hyvää puutarhalle. Kaikki kasvit ovat rehevöityneet viime päivinä todella hyvin, kun on sopivan kosteaa.
  Hyvä tuo pressutaktiikka monivuotisten rikkojen torjunnassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reikäiset pressut uudessa käytössä. Rehevöitymistä on tapahtunut paljonkin.

   Poista
 8. Sade tuli kyllä juuri oikealla hetkellä. Iloista viikonloppua! P.s. blogissani on synttäriarvonta:)

  VastaaPoista