keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Kesäpäivän seisauksen kasvit

Kesäpäivän seisaus on tänään. Tarhapioni oli avautunut maanantaina, kun tulin reissulta kotiin. En leikannut sitä sisään, vaikka tiesin, että tulee tiistaina satamaan. Ja se kukka on yhä terälehdissään.


Näissä on vielä yhteensä viisi avautumatta olevaa nuppua.

Samaan aikaan viimeiset tulppaanit pitävät vielä jotenkin kiinni terälehdistään. Näistä osa oli lähes auenneet ihan toukokuun lopussa. Kukassa kesäkuun alusta asti. Kolme viikkoa. Ei mennyt hukkaan syksyinen satsaus.


Ei toki kaikki jaksa enää pitää kiinni terälehdistään. Silti tämä lähentelee vuoden 2015 tulppaanikautta. Silloinkin oli vielä ruttuisia tulppaaneja tähän aikaan.


Onneksi istutin lisää ukkolaukkoja syksyllä. Nyt voin taputtaa itseäni selkään. Tuolla vain kasvaa myös nyt villiintynyt kanadanvuokko kasvusto, josta siis lähti osa kompostiin.


Sen sijaan ilahduin, kun löysin viime vuodelta syysvuokon nostavan päätään. Olen niin tottunut, että meidän pihalla ei syysvuokot toista vuotta näe. Tämä yksilö on tainnut nousta vasta ihan viikon sisään.

Yksi kova leviäjä on keltavaleunikko. Kun muistaisi tätä aina kurittaa säännöllisesti. Kompostiin toki sitä kärräänkin, ja pari taimea aina purkitan halukkaille. Muistan jossain vaiheessa katkoa kukkavarsia, mutta aina joku niistä ehtii kypsyttää joukon siemeniä. On kummallista yhä olla tilanteessa, jossa joutuu kompostiin laittamaan perennoja. Keltavaleunikossa näköjään kiemurtelee elämänlanka/karhunkönnös. Tämän kostean savimaan (takapiha) kutsumaton vieras.


Myöskään tähtiputki ei tule ihan nopeasti tältä tontilta loppumaan. Pieniä alkuja riittää. Mutta siitä en halua luopuakaan.

Akileijoja on tulossa useita lisää kukkaan. Siementaimivarastoa on myös.


Ostin punapäivänkakkaran erääseen penkkiin kai pari vuotta sitten. Siellä se on kitunut. Pian se kukkii ensimmäisen kerran. Toisessa penkissä vastaava on kuolla kupsahtanut aikoja sitten. Nupulla on myös sinivaleunikko, varjoliljoja, värililjoja ja hajulaukkoja. Ruusujen nuppuja en ole edes muistanut tarkistaa.

Arovuokko kukkii, kuten lehtosinilatvakin.


Nimettömät saniaiset ovat hengissä tänäkin vuonna. Siis näillä oli nimet, mutta en saanut niistä enää selvää, kun en heti kirjoittanut niitä ylös. Näitä on vain kovin vaikea kuvata.Tänä vuonna kasvimaalla ei ole juuri ollut tuholaisia. Niitä tosin vielä voi jostain lennähtää. Lehtikaaleja ei ole maisteltu. Niitä kasvaa valmiina taimina sekä siemenestä kylvettynä. En ehkä saanut tapettua siirrossa myöskään avomaan kurkkuja. Näyttävät toistaiseksi olevan elossa.


Juhannussäät eivät ehkä vaadikaan meillä toppatakkia. Sääennusteet ovat sen verran vaikuttaneet, että en odota mitään suurta kasvupyrähdystäkään.

Oikein mukavaa kesäpäivän seisausta ja sen jälkeistä aikaa.

18 kommenttia:

 1. Mun hajulaukkakokeilut on päätyneet huonosti, kolme yritystä ja kerran näin huonohkon kukinnan. Ehkä voisi vielä kokeilla uutta paikkaa. Nyt mua vähän harmittaa etten laittanut kaalikasveja kun useammalta taholta on kuulunut että ötököitä on vähän. Toisaalta tekee kasvimaalle ihan hyvää pitää niistä välivuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaisessa penkissä on edellinen kokeilu päätynyt huonosti. Nyt taas toissa syksynä ostutetut kukkivat toista kertaa. En tiedä, että mikä nyt on toisin. Ainakin kukkapenkissä multasyvyys on lisääntynyt.

   Ötökäthän saattavat vielä ilmestyä.

   Poista
 2. Laukat ovat tosi upeita ja pidän myös paljon niiden väristä.
  Minäkin luulin syysvuokon meillä menetetyksi. Kävin useamman kerran kevään aikana katsomassa, josko jotain näkyisi. Turhaan. Nyt ilokseni kasvua lopulta on havaittavissa.
  Tuholaisia on ollut nyt huomattavan vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika myöhään syysvuokko heräsi, ei mikään ihme kevään kylmyydessä. Onneksi on kuitenkin hengissä. Muillakin siis syysvuokko viivytteli.

   Poista
 3. Kaunista! Meillä ei tuo keltavaleunikko vielä kuki. Syysvuokko on meilläkin myöhäisemmässä kuin yleensä. Vasta pienet alut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltavaleunikko on työkaverini puutarhassa kukkinut jo viime viikolla. Meillä on vähän enemmän varjoa.
   Syysvuokko oli kyllä myöhäisin yllättäjä.

   Poista
 4. Tiälläkin laukat kukkii. Syysvuokko on ihan ok. Eilen hoksasin jotta Clematis Piilu nousoo sittenkii, kerinnöönkö kukkaan. Eihän näin kylymällä tuholaisetkaan kykene tuhojaan tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piilu on meilläkin noussut hitaammin kuin muut. Minulla se on vähän huonossa paikassa, kukinnasta ei voi tietää. Toivottavasti sinulla ehtii vielä kukkia.

   Poista
 5. Meillä mökillä siemenestä kasvattamani punapäivänkakkarat ovat viihtyneet ja kukkineet yllättävän hyvin, niissä on vain se tylsä puoli, että varret kasvavat niin hirmupitkiksi, että ilman tukea makoilevat pitkin pituuttaan. Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hyvää juhannusta! Nyt punapäivänkakkarani ovat vähän vahingossa tuettuna. Hyvä niin, että sattui tälläinen vahinko.

   Poista
 6. Sinulla taitaa olla aika hyvä kasvualusta kun keltavaleunikkokin noin hyvin kasvaa ja tähtiputki! Meillä leviää vain kuolanpioni :D aina joku villi ja vapaa puutarhassa. Karhunkierto on kurja kaveri, meillä sitä ei juurikaan ole, onneksi!

  Mukavaa Juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavaa juhannusta! Minäkin haluaisin leviävän kuolanpionin. Minusta tuntuu, että keltavaleunikon leviämisestä on joskus varoiteltu. Nyt alkaa moni kurjenpolvikin tehdä siementaimia, mutta ne tekee vuodessa yhden tai kahden käden sormin laskettavat kappaleet, kun tähtiputki tekee kymmeniä tai yli sadan.

   Poista
 7. Kauniita kukkijoita. Hyvältä näyttää kasvimaalla. Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
 8. Voi miten kauniilta näyttää. Nuo laukat ovat niin viehättäviä. Kasvimaallakin näyttää hyvältä. Hyvää juhannuksen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ukkolaukat ovat tällä hetkellä laukoista ykkössuosikkini.

   Poista