torstai 8. elokuuta 2013

Suunnitelmia vuodeksi 2014

Sipulikukkakuvastoa on jo merkitty aika lailla. Suunnitelmissa on monenlaista ostosta. Itseni tietäen, voivat suunnitelmat kyllä myös muuttua lennosta. Esimerkiksi hyvän tarjouksen voimalla. Ja syksyn loppualet voivat myös yllättää.

Sen sijaan kasvimaalle ja tai johonkin laatikkon tai kunhan johonkin, haluan ensi vuodeksi montaa erilaista papua. Siksi montaa, että näemmä kotilot voivat syödä jonkun ihan kokonaan, mutta jättää toisen vieressä lähes rauhaan. Ja meidän lapset syövät innolla keitetyt pavut. Siis innolla. Pakastetut pussipavut kaupan pakastealtaasta ovat yök, tuoreet taas menevät ilman mitään mausteita. Ovathan ne minustakin hyviä.

Tänä vuonna iti vain pari papua, joita toinen tekee vain papuja, joten suuri sato ei ollut tänä vuonna. Ja kuva hieman epätarkka.
Näiden violettien papujen lisäksi jotain muutakin olisi kiva kasvattaa. Violetti väri häviää keitetteässä, muuttuvat vihreiksi aika nopeasti. Mutta ovat hyviä.


Tomaatteja lisää, erilaisia. Sain maistaa avoimissa puutarhoissa todella hyvää tiikeritomaattia. Jota mm. hyötykasviyhdistys myy nimellä Tigerella. Tarvitsee kasvihuoneen tai lämpimän seinustan. Tämän vuotisella kokemuksella ehkä uskaltaisin ilman kasvihuonetta jopa kasvattaa  uudessa tomaattihautomossani tai terassin seinustalla ruukussa. Terassilla ei ihan heti lämpö tipahda, kun seinusta ja laatat tuovat lämpöä.

Tänä vuonna kasvamassa on sekä Outdoor Girliä että The Amateur. En merkinnyt, että mikä tomaatti meni mihinkin. Kun muka tein itselleni hyvän muistisäännön. Just. Tosi hyvä. Todennäköisesti Amateur kypsyy hivenen Outdooria hitaammin meillä. Sukulaisilla on molempia, lämpimämmässä pihassa, molemmat tuottavat punaista tomaattia.


Yrttejä pitää kasvattaa kaikenlaisia. Tillikin jaksoi kasvaa kukaksi asti.


Oregano kerää pörriäisiä ja pihalta löytyi myös itsekseen kasvanut mäkimeirami. Niitä ja timjamia taidan laittaa johonkin muihinkin paikkoihin peittokasveiksi, jos siis en laatoita koko pihaa kotiloiden takia..Eilen keräsin viljelylaatikoista kotiloita pois, tänään sateen jälkeen ei uskoisi, että kukaan on niitä ikinä mistään kerännytkään. Joten siten ihan samoissa teemoissa jatketaan ensi vuonnakin.

Salaatit kannattaa kasvattaa erillisissä ruukuissa, joissa on kuparinauhaa ympärillä tai terassin suojissa ruukuissa, jolloin voivat pärjätä ilman sitä kuparinauhaakin. Salaattia on turha laittaa avomaalle ja viljelylaatikoissakin on vähän riskialtista, jos naapurina on kasveja, jotka myös maistuvat kotiloille tai tarjoavat niille lymypaikkoja.

Ensi vuonnakin terassin "kesäkukat" taitavat olla lähinnä hyötykasveja. Ja muutamia kesäkukkia, jotka saavat kasvaa melko rauhassa voisi itse esikasvatella. Kosmoskukka on saanut olla melko rauhassa, sitä siis kukkapenkkeihin.

Ensi vuonna yritän jatkaa tänä vuonna pysähtynyttä missiotani. Perhoskasveja pihaan. Oli aivan mahtava nähdä suuri joukko perhosia Villin Pihan kasveissa aurinkoisena hellepäivänä. Jos meillä näkee yhden perhosen päivässä, on sekin saavutus. Jotain tällaista ruuhkaa toivon sitten meillekin, ehkä sen näen vasta joskus viiden vuoden kuluttua. Harmittaa, että osa perhoskasveista on juuri niitä kasveja, jotka meillä tuhotaan kokonaan, ellei niitä kasvata ruukuissa, jotka on ympäröity kuparilla.

Kuva Villin pihan perhosista.

Tässä taas missiota ensi vuodeksi. Vaikka riemuitsenkin siitä, että kesä vielä jatkuu ja monta uutta suunnitelmaa odottaa vain sitä, että pääsen loppukesästä tai alkusyksystä kaivuuhommiin. Silti mielessä suunnitelmat kehittyvät jo kauaksi tulevaisuuteen. Siis pihan suhteen. Onneksi suunnitelmia voi vaihtaa lennosta.

4 kommenttia:

 1. Kyllä ne vaan sormet syyhyy päästä kukkasipuliostoksille.
  Blogissani on sinulle tunnustus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnustuksesta. Täytyy tutustua. Keväällä tai alkukesällä joku haaste tai tunnustus jäi jakamatta, kun tuli niin paljon muuta pihahommaa.

   Poista
 2. Heips. Suosittelen salkopapua, siihen kotilot jaksavat huonommin kiivetä. Salkopapu on sitäpaitsi todella satoisa. Olen ihastunut Cobra-nimiseen sen nopean kasvun ja runsaan sadon vuoksi. Meilläkin rakastetaan papuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyy kokeilla. Ja satoisuus ei ollenkaan ole huono asia.

   Poista