sunnuntai 31. heinäkuuta 2022

Pitkään haudutettu

Olen ehkä pari vuotta mallaillut puutarhaan köynnösporttia. Ja viime vuonna jo puhuimme siitä puolison kanssa. Tai siis siitä, että tekisiköhän sellaisen vai kannataisiko ostaa. Pari todella tukevaa ja suurta puutarhaporttia tuli vastaan, mutta hinnan takia en vain pystynyt nappaamaan mukaan. Ja sitten ihan niitä rimpuloita en halunnut. Olin ihan jumissa tämän aiheen kanssa, kun tiedän, että tukirakennelmia on ikävä vaihdella parin vuoden välein ja taas sellainen suuri ja tukeva oli taas aika kallis. En kuitenkaan tarvitse porttia nyt kuin kärhöjä varten, en esim. pohjanruusua varten. Lauantaina sitten oli sen verran paljon jo mittailtu ja tuumailtu, että lähdin katsomaan, voisinko tehdä jo asialle jonkun kompromissin, kun pari kärhöäkin on purkeissaan odotellut jo 1,5 kuukautta.


Puolison mielestä portti olisi ollut paras ihan kasvimaan eteen, mutta siinä on sellaista märkää junttasavea (tai kesällä kuivalla kivikovaa maata), että mikään kärhö ei siitä tykkäisi. Kasvimaalle menee alamäkeä ja kasvimaalta noussaan talolle ylämäkeä. Ylämäessa on jo muutakin maa-ainesta mukana, soraa ei ole kyllä helpoin kaivaa. Alempi kuva otettu kasvimaalta. Luiska ylhäällä on portailla, jotta siitä pääsee ajamaan mopolla. 


Ikkunasta piti hieman sitten kuvata näitä mallailuvaiheita. Tekisin tuohon muuten pitkän kukkapenkin kirsikkapuulle asti, ellei kirsikka tekisi mielellään juurivesoja kauas, ellei sen alla olisi juhannusruusua (jonka yritin 10 vuotta sitten hävittää) ja ellei kirsikkapuun alla olisi jatkuva kitkeminen vuohenputken kanssa.


Eilen sitten laittelin porttia paikoilleen (voi olla, että sitä täytyy vielä uudestaan juntata maahan) ja kaivelin penkkiä toiselle puolelle. Penkkiin tuli siirtoja vain muista penkeistä mm. yksi hortensia (ehkä safiirihortensia tai jokin muu, jonka muistan ostaneeni, mutta jonka nimeä en löydä nyt mistään. Nämä kaksi menivät sekaisin jossain vaiheessa, ja kiireellä istutin molemmat kunhan johonkin.  Naapurilta saadun pioni Bratzellan jakopala meni myös yhtenä syksynä maahan ilman kunnon harkintaa. Sekin sai siirron. Samoin yksi pieni pioninjuurakko tuli myös ja varmaan tässä on pian liian ahdasta. Ahtaasta toiseen ahtauteen on minun kasvieni kohtalo. Pieni pala tuolla on korallinkeijunkukkaa. Ja hortensian mukana tuli sen juurelle itsekseen pari vuotta sitten ilmestynyt orvokki.
En ole muuten niitä, jotka heti projektin loputtua siivoavat jälkensä, joten multapusseja lojuu yhä tuolla. Tässä vaiheessa siellä lojui vielä vähän muutakin.


Kuvailin vähän joka suunnasta porttia. Monissa kuvissa vain näkyy sitten joko naapuria tai jotain muuta kuin kasveja. Alla pari kuvaa.Portin toinen puoli meni kohtaan, jonka tein viime vuonna. Jo porttia ajatellen. Hyvin pienen kukkapenkin jatkon, joka jää varjoon puolen päivän maissa. Siinä ovat valkotäpläimikät viihtyneet. Nyt kaivoin vähän valkotäpläimikkää pois ja laitoin kärhön sinne sekaan. Pois kaivetut valkotäpläimikät lähtivät tänään yhden kasvinostajan matkaan hieman bonuksena. Se nimittäin lisääntyy mukavasti, mutta ei liikaa.

Imiköiden seassa on kärhö Guernsey Cream. Ja toisella puolella sitten kärhö Miss Bateman. Molemmat valkoisia. Miss Batemanille täytyy lisätä vielä muutama kärhön juuristoa varjostava kasvi. Mietin tarhakellukka Mai Tain siirtämistä tähän (niitä jakopaloja minulla on useampi) tai jonkin keijunkukan tai sitten muualla hyvin toimineen suhteellisen tiiviin kurjenpolven. Täytyy nyt mallailla. 

Pieni muutos, suuri ilo.

12 kommenttia:

 1. Suuri muutos, suuri ilo! Siis minun mielestä on tuo muutos. ja oikein kiva sellainen. Toivottavasti kärhöt lähtevät heti hyvään kasvuun. Niille riittää hyvin rimpulakin rakenne, eivät väännä rikki ensimmäisenä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu tuo heti tuovan muutosta pihan ulkonäköön. Onneksi tuli ostettua.

   Poista
 2. Kaariportti on kiva lisä puutarhaan. Kärhöt pääsevät esille ja tulee mukavasti kerroksellisuutta. Kuvasi perusteella istuu hyvin paikalleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöille tarvitsee aina uusia kiipeilypaikkoja. Ja yhtään porttia ei puutarhassa vielä ollut.

   Poista
 3. Portti näyttää aina kivalta puutarhassa. Se ikään kuin kutsuu kulkemaan hieman peremmälle. Kärhöjen verhoamana se on oikea katseenvangitsija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tosiaan tekee kulkuväylästä heti kiehtovamman. Toivottavasti nämä kärhöt viihtyvät.

   Poista
 4. Onnea muutoksesta! Portit ovat kivoja, ne luovat tiloja, ja tuo näyttää todella kauniilta. Ihanat kärhöt olet siihen valinnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt myös tuo kasvimaa tuntuu erillisemmältä tilalta, vaikka kulku on sinne ihan yhtä pitkä tai lyhyt kuin ennekin. Toivottavasti nuo kärhöt nyt viihtyvät.

   Poista
 5. Oih, onnea uudelle portille! Minäkin tykkään porteista tosi paljon, niistä tulee hauskoja siirtymiä ja matka uusiin tiloihin (kuten Saila tuossa yllä mainitsi). Lisäksi portissa kiipeävät kärhöt ovat tosi kaunis näky. Minäkin suunnittelen uusia porttien mahdollisuuksia kaiken aikaa 😊.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaisia tiloja tosiaan saa porteilla ja muilla rajauksilla. Toivottavasti kärhöt jaksavat kiipeillä ensi vuonna, tänä vuonna tuskin enää pituutta kasvavat, kunhan juuria kasvattaisivat.

   Poista
 6. Tosi kaunis paikka puutarhaportille! Nyt jo näyttää oikein kivalta, saati sitten kun kärhöt kasvavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöjen kasvu menee ensi vuodelle, toivottavasti kasvavat.

   Poista