tiistai 19. heinäkuuta 2022

Porkkalan kartano

Kanta-Hämeen puolella Lammilla on Porkkalan kartano. Kartano on yleisölle ainakin tämän kesän auki. Jatko tulee riippumaan täysin tämän kesän kävijämääristä. Kartanolla on Suomen vanhimmat jättiagavet, mutta nämä eivät suinkaan ole ainoa katselmisen arvoinen asia.



Kartanolla on juuri tällä viikolla kartanoviikot, jolloin siellä on joka päivälle tapahtumia. 


Kävimme kahvilla sisällä ja kiersimme myös yläkerran joulusalin keskellä kesää. Ihan hyvä kontrasti kesään. Myös kahvien juominen sisällä viherkasvien täyttämässä huoneessa, jonne siivilöityi vihreä valoa villiviininpeittämien ikkunoiden ja terassin läpi, oli myös tunnelmallista. Sellaista kartanomaista.



Kuvia olen ottanut tuolla joka reissulla, tästä klikkaamalla vuoden 2020 reissuun. Tällä kertaa kuvia otin paljon vähemmän kuin yleensä, eikä niihin saa mitenkään mahdutettua juuri mitään tuolta kartanolta. Vanha kasvihuone näyttää tässä kuvassa tosi pieneltä. Mitä se ei ole. Se on osin maan alla ja on todella pitkä. Sen historiasta on kiva kuulla lisää kierroksella.



Tämän lähellä kasvoi tähtiputkea, jossa oli valkoisen lisäksi myös vihreää siinä kukassa, oli jotenkin keijukasmainen. Vaikka huokailenkin tuskasta välillä punaisen tähtiputken lisääntymisen kanssa, olisi tämä mennyt ostoslistalle, jos vastaan olisi tullut. Taustalla kasvihuonetta.


Myös puista kiinnostuneille tuolla olisi katseltavaa. Minä vain aina ehdin unohtaa puolet puista, jotka ovat olleet mielenkiintoisia. Kuten tämän, jossa oli nämä hauskat siemenkodat. Tähän tuli juuri hienosti auringonsäteet, joten lähes jokainen ohikulkeva ihmetteli tätä puuta. (Samettihortensia tunnisti: puu on japaninsiipipähkinä.)


Hyötymaan kautta menimme siten, että ei tullut otettua kuvia ollenkaan. Paikka on päivisin kuuma ja siellä viihtyy monia sellaisiakin kasveja, jotka eivät avomaalla meidän tontilla oikein menesty. Metsäpuutarhassa on nuoria magnolioita ja olen nähnyt siellä myös marhanliljoja viime vuonna. Saniaisia varten on rakennettu erilaisia maa-alustoja. Keltaisia kukkia varten on oma penkkiryhmänsä. Vihreitä tai vihervalkoisia lehtimuotoja varten oma alueensa. Vanhassa osassa puutarhaa, ihan kartanon lähellä, oli jasmikkeinen tuoksu melkoinen.


Meillä oli oppaana hortonomi, joka oikeasti tiesi asiansa, joutui toki rajaamaan, mitä ehtii puhua. Sen lisäksi meidän kanssa kiersi kartanon toinen opas, joka kyllä otti sitten välillä pieniä torkahduksia. Käsittämätöntä miten joku koira voikin suhtautua kaikkii vierailijoihin sekä huomaten, mutta silti omistajan elkein ohi menien. Ei paljon toisten koirien tulo omalle reviirillekään haitannut. 




Facebookista myymälä löytyy Puutarha ja puisto- nimellä ja kartano löytyy nimellä Porkkalan kartano. Osoite Porkkalan kartanoon on Porkkalankuja 60, 16900 Lammi. Ja puutarhamyymälään (myös harrastajien kannattaa ehdottomasti käydä täällä): Sankolantie 40, 16900 Lammi. Jos ajat tiellä 12, niin Tuulosen kauppakeskukselta ei ole enää juuri matkaa tänne. Lahdesta on matkaa n 50 km, Tampereelta n 95 km ja Hämeenlinnasta n 35 km ja Helsingistä n 135km, Jyväskylästä n 160km. 

Ryhmien kannattaa tänä vuonna tuolla vielä käydä kuten eri puutarhaseurojen. Elokuussa on perennakierroksia, historiakierroksia ja etukäteen yhteyttä ottamalla saa varmasti ryhmälleen sopivan kierroksen. Sisäänpääsy 5e/aikunen.



Ja tällä viikolla vielä: 





Tämä ei ole maksettu mainos. Toivoisin vain niin kovasti, että Porkkalan kartano olisi auki vielä tulevina vuosina, joten toivon sinne paljon kävijöitä vielä tänä kesänä.

11 kommenttia:

  1. Tällä viikolla menossa jos suinkin aikatauluni täsmää aukiolon kanssa. Hieno paikka, ehdottomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ehdit. Mietin jo perheenkin viemistä tuonne jonain kertana.

      Poista
  2. Varmasti ihana paikka olisikohan tuo puu kultasade 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut kultasade, muistelen jotain pähkinää. On hieno paikka.

      Poista
  3. Joka vuosi haaveilen tuonne lähdöstä, mutta kertaakaan en ole toteuttanut haavettani. Mies on Lammilta syntyisin, joten siinä olisi keino saada hänet ehkä mukaan. Kiitos taas muistutuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä olisi teillle myös toinenkin syy käydä siellä päin. Tykkään tuosta kartanon puistosta.

      Poista
  4. Vaikuttaa huippuihanalta paikalta, hyvä kun olet omaehtoisesti luonut itsellesi käynnistä tradition 🤗Mitä ihanaa ostit?? Hauska tuo torkahteleva opaskoira. Puu on japaninsiipipähkinä, niin upea. Jotenkin odotan, että lapset aikuiseksi kasvavat ja voi alkaa käydä puutarhakohteissa. Nyt kaikki tuollainen on vain niin kaukainen haave. Joten suurkiitos kun pääsin mukanasi tällekin reissulle 🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joistain pienistä reissuista täytyy tehdä itselleen perinteitä. Jos se on muuten mahdollista. Minulle tällainen on mahdollista, lapset ovat isompia ja muutamia retkiä saan kesän aikana tehtyä. Toki tänä kesänä aikaa ja rahaa on vienyt ja vie paljon muutkin asiat.

      Poista
    2. Ja kiitos tunnistuksesta, japaninsiipipähkinähän se on.

      Poista
  5. Minäkin sain vihdoin aikaiseksi käydä tuolla. Tänään kirjoitin kokonaisen postauksen tuosta ihanasta kasvihuoneesta. Sen lisäksi pidin kovasti varjotarhasta💚 Ihana paikka💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että tuolla oli sinulle monia kiinnostavia kohteita. Minusta tuo on ihana paikka, kun sitä on niin monia vuosia ja vuosikymmeniä ylläpidetty.

      Poista