tiistai 12. heinäkuuta 2022

Kaikkea viikon varrelta

Kun kulkee tieltä kotiin ja lähellä etuovea on nykyisin näkymä takapihalle ihan mukava. Mustialan ruusu bloggaa hieman näkymää keinulle. Kukkia kuitenkin näkyy myös edessä. (Yksi suuri kuiva oksa on ruusussa odottanut leikkaamista aika kauan.)

Tämä on kaunis ja tänä vuonna ei ole ollut sateita tätä ruskistamassa. Kurittaa tätä vanhaa puskaa täytyy, muuten se täyttäisi pikku hiljaa koko kukkapenkin. 

Tämän kanssa samassa penkissä kukki aikaisemmin pioni Coral Sunset, nyt tässä kukkii Austin-ruusu Princess Alexandra of Kent. Se hieman vaihtaa kukkiessaan myös väriään. Alhaalla kuvassa vaalein kukka on kukkinut kaikkein pisimpään. Tuossa näkyvät kaikki 4 avautunutta kukkaa, yksi nuppu vielä on. Ja se on aika hienoa, sillä tämä lähti versomaan ihan nollista keväällä. Tämä sopii nyt hyvin tässä penkissä keijunkukkien (Carnival Marmelade) kukintojen väriin.


Kuten myös aiemmin esiteltyyn espanjankurjenpolveen Wargrave Pinkiin. Ruusu harmikseni ei ole oikein kasvanut korkeutta, niin ei tule ihan yhtä korkealle esiin, joka oli toiveissa. Ehkä jonain vuonna, jos ruusu pysyy yhä hengissä.


Samassa penkissä on hieman tuhdimipiakin värejä nyt, täytyy vain vähän rajailla tämän postauksen pituutta. 

Minulla on uusi Austin-ruusu. Yhä purkissa, kun pitäisi kaivaa ensin uusi penkki. Ja nyt maa on todella kuivaa ja savimaa on silloin liian työlästä kaivuuhommiin. Tämäkin on kuninkaalinen, sillä se on nimeltään William and Catherine. Nyt tsemppasin ja ostin valkoisen ruusun. Olen usein todella paljon värien perään, mutta valkoinen sopii niin moneen paikkaan ja olen usein valkoisista kukista tyytyväinen. Tämän nuput tosin ovat vivahtavat shamppanjaan ja hieman oranssiin. Valkoisista kukista kiinnostuneiden kannttaakin lukea Riina Hifumin Valkoisten kukkien lumo-kirja. 


Tämän ruusun paikka siis on vielä pelkästään mielikuvituksessani. Kukkii meillä muutakin. Viimeisiä pioneja on kukassa. Tämä pioni Lavender Bouquet-pioni näyttää nyt lähes valkoiselta. En ollut kotona sen avautumisen jälkeen parina päivänä, joten en ole varma, oliko tämä haalean vaaleanpunainen juuri avautuessaan. Tämä on siis arpajaisvoitto, jonka tyttäreni voitti jo useita vuosia sitten pioniseuran arpajaisissa. Yhä en löydä tuolla hakusanalla juuri netin syövereistä mitään. Mutta sillä nimellä se annettiin. 


Samassa penkissä ovat auenneet seuraavat liljat varjo ja marhanliljojen lisäksi. Lollypopit kukkivat kaksivärisinä. Taustalla olevan nimettömän. pionin sivunupun kanssa samoissa värisävyissä. Tätä penkkiä mylläsin viime lokakuussa. Joiltain osin kasvu on ollut tänä vuonna nihkeämpää, mutta onhan kasvien juurakoita kovasti ronkittukin viime lokakuussa, kun kaikki kasvit kaivoin ylös. Luulin silti, että kasvu on nihkeämpää tässä penkissä tänä kesänä. 


Viimeisiä pioneja on muitakin. Lunta riitti yhdessä kukkapenkissä todella pitkään, sen ansiosta osa pioneista aloitti selvästi myöhemmin oman kukintansa. Toki nyt alkaa olla kukinnan loppumetreillä. Kuvassa todennäköisesti pionit Wladyslawa (pinkki) ja Krinkled White (valkoinen). 


Viikko sitten oli vielä tädykkeissä kimalaisilla kovat menot ja myös kurjenpolvi Orionissa pörisi. Samassa kuvassa myös tuettuna pioni Duchesse de Nemorous sekä idänunikko Royal Wedding. 


Nyt samassa penkissä tädykkeiden aika alkaa olla ohi. Talvesta kärsineet laventelit ovat osin toipuneet ja aloittavat kukintaa, mutta korkeammalla kukkii taas kurjenpolvi Orion kärhötuessa. Tässä penkissä kärhön juuristolla oli pitkään varjostuksena jättipoimunlehti. Kaivoin sen pois, koska sekin on silmällä pidettäviä kasveja. Toinen kurjenpolvi  (ehkä nyppykurjenpolvi) varjostaa tarpeeksi kärhöä ja saan tänne nyt siirrettyä varjoliljoja liian varjoisasta pois. Jouduin keväällä kajoamaan pioni Do Telliin. Mutta tuolla alakuvassa näkyy silti sen yksi kukka. Siirsin pionin entisen omenapuun rungon lähelle (puput söivät omenapuun) ja uusi omenapuu meni Do Tellin paikalle. Hävitän myöhemmin toisesta penkistä pois myös jättipoimunlehdet. Haluan jotain muuta tilalle.


Tarhavaleunikko on jatkanut kauan kukintaa uusien ja uusien nuppujen ansiosta. Onneksi. Menin nimittäin jotain tutkimaan tämän yksilön juurelta (ja se on aina taitolaji, kun on rinteessä). Kyykkiessä huomasin, että lähellä kasvaneen liljan lehden alapinnalla oli epäilyttävästi liljakukon jättämiä terveisiä. 


Yhden liljakukon listin täältä aiemmin. Se tai sen kaveri oli jo vähän ehtinyt puuhailla. Nyt nuo munat on tuhottu. 


Laukka Miami kukkii lähellä Tähkäkimikki Pin Spikea. Ostin näköjään vahingossa toisen vastaavan tänä keväänä, vaikka tämä yksilö onkin tässä ollut jo pari vuotta. Se ei ole ehtinyt kukkia kertaakaan. Kerran oli lupaava kukkavana. Jos tämä on taimistolla mennyt sekaisin, sitten tämä on syyskimikki Brunette. Nimittäin vaaleampi tähkäkimikki vierellä on tehnyt jo komeat kukkavanat. Lehdistö tosin sopii Miamin väreihin, olkoot kumpi tahansa.


Ostin viime syksynä Päivänpesän innoittamana pari uutta laukkaa. Vielä näiden Miamien jälkeen odottelen laukka PingPongia kukkivaksi. Ainakin kolme kukkavanaa olen bongannut, vaikka mielestäni sipuleita laitoin enemmänkin maahan. Toki minulla tuppaa taas penkit olemaan joissain paikoissa hieman liiankin taas tiiviitä, sinne helposti joku jää alle. Kiva on kutienkin, että Miamitkin kukkivat nyt. Näillä ei ole tapana olla minulla ihan kovin monivuotisia, joten uusia joudun aina istuttelemaan.

16 kommenttia:

 1. PingPong on ihana! Se kärsi minulla talvesta eikä kaikki sipulit nousseet, toisessa kostaa jossa on jo vanhempi kasvusto se on jopa vähän levinnyt. Syksyllä pitää ostaa lisää sen sipuleita, on niin hyvä ötökkämagneetti. Miami minulla taisi hävitä jo yhden kukinnan jälkeen.
  Liljakukon munat ovat ällöttäviä, ihan pienenä ne ovat oransseja pisteitä alalehdellä, eivät vielä ällötä mutta nuo mustat ulostekasat tai mitkä lie toukka sisällään saa melkein vatsan kääntymään.
  Liljoihin on tulossa paljon kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että istutin kyllä enemmän PingPongia, mitä täällä niitä näkyy tulevan. Joko kova talvi tai sitten laitoin huonoihin paikkoihin alunperinkin.Miamia lisäsin viime vuonna. Aavistelin sen jäävän yhden kesän ihmeeksi.
   Täytyy vielä tehdä liljoissa tarkastus, ettei siellä ole niitä oransseja pisteitä.

   Poista
 2. Meillä on ollut tänä kesänä paljon liljakukkoja. Sinänsä harmi, koska on mennyt monta vuotta ilman niitä :(
  Ihania näkymiä puutarhassasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut joskus liljakukottomia vuosia. Ne silti voivat yllättää.

   Poista
 3. Googlasin englanniksi, ja Yhdysvaltojen pioniseura tunsi tuon Lavender Bouquetin. Jalostusvuosi 1964, amerikkalainen lajike, mutta kuvaa ei ole tuollakaan. https://americanpeonysociety.org/cultivars/peony-registry/lavender-bouquet/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tutkimustyöstä. Täytyy tuota pionia koettaa varjella.

   Poista
 4. Vau, miten ihania kuvia - näkymiä puutarhastasi ♡ Meidän pioni poloinen teki tänä vuonna vain yhden kukan. Viime kesänä oli useampi. Liekkö mököttänyt, kun kukki meidän ollessa reissussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut pioneja, jotka ovat taantuneet. Joskus ovat jääneet liian syvälle tai tullut joku muu kasvi hankaloittamaan niitä.

   Poista
 5. Kiitos kauniista kierroksesta. Tässä oli monta kivaa yhdistelmää.
  Liljakukkoja oli keväällä paljon ja jahtasin niitä joka päivä. Välillä oli tauko ja nyt viikon sisällä olen taas löytänyt noita ällöttäviä ulostekasoja lehtien alapinnoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, siellä siis on liljakukkojen kanssa jatkuvaa tekemistä. Täytyy kiertää vielä uudestaan kaikki liljat läpi.

   Poista
 6. Minulla ei paljon liljoja ole mutta muutamia varjoliljoja on täällä mökillä ja kotona ja kukkoja minäkin olen niistä bongannut. Ei kai niiltä voi välttyä etenkin jos liljoja on paljon. Sinulla on siellä pioni harvinaisuus mitä ei kaikilta löydy joten varjele aarrettasi. Vettä tuli täällä mökillä televisionkin mukaan 53 cm ja kyllä se näkyikin. Loput pionit on ihan maassa pitää käydä katsomassa kannattaako tehdä enään mitään. Nyt paistaa aurinko mutta on todella nihkeää ja kosteaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukot ovat ehtiviä. Täytyy tuota pionia varjella. Onkin sellaisessa kukkapenkissä, jossa pionit eivät ainakaan ole vielä kuolleet. Hurja määrä tuli teillä vettä. Meillä on vain vähän ripautellut, tai sitten satanut kova, mutta nopea kuuro. Vesisateet menneet ohi lännestä ja idästä ja etelästä ja pohjoisesta.

   Poista
 7. Tarkoitin tietenkin 53 mm ja sekin oli kuulemma silloin ennätys sinä päivänä.

  VastaaPoista
 8. Onpas sinulla kauniita ruusuja kukassa! Ihania värisävyjä ja kyllä valkoinen ruusu on ihana, vaikka muuten väreistä pitäisikin. Itse huomaan olevani väri-ihminen, mutta ruusut ja pionit saavat hehkua myös valkoisina! Liljakukkoja on näkynyt niukasti, mutta salakavalasti ovat ehtineet täälläkin munia useampaan liljanlehteen! Siirtoja siellä tiedossa, joten eipä puutarhapuuhat ole loppumassa :) Mukavaa kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Meillä on osa ruusuista jo lopettelemassa kukintaa. Liljakukot ovat tosiaan aika nopeita muniessaan. Täytyy taas käydä tällä viikolla katsomassa liljojen lehtiä. Valkoisia kasveja voisi olla joukossa aina siellä täällä. Samoin kuin tummalehtisiä kasveja.

   Poista