tiistai 5. heinäkuuta 2022

Martagon

Minulla on kasvanut vuosia aika varjossa varjoliljoja (Lilium Martagon)sitä tavallisista vanhojen pihojen varjoliljaa. Hieman vaaleampaa 


ja hieman tummempaa. Ne kasvavat valon puutteen takia tosi vinossa. Eli varjolilja voi tykätä varjosta, jos se ei ole syvää varjoa, vaan sellaista, jossa on myös valoläiskiä. Tiedän jo, mihin näitä voisin siirtää.


Valkoisen varjoliljan sain yllätyksenä Katjalta. Se on korkea ja ihana. Viime vuoden keräsi vain voimaa ja kukkii nyt ensimmäistä kertaa.


Sain myös pakkomielteen muista marhanliljoista, kun aloin nähdä niitä livenä muiden puutarhoissa. Jostain syystä niiden hankkiminen tuntuikin vuonna 2020 jotenkin superhankalalta. Tilasin innoissani eräästä ruotsalaisesta kaupasta useita marhanliljoja, mutta tämä kauppa sitten loppuikin omistajan kuoltua. Keväällä 2021 löysin Mustilasta pari marhanliljan sipulia, sitä perinteistä Claude Shirdeä. Laitoin ne heti maahan, kasvattivat silloin kesällä vain lehtiä. Syksyllä 2021 eli viime syksynä löysin sitten marhanliljoja enemmänkin. Tilasin Suomesta Orange Marmeladen, joka nyt kukkii ensimmäistä kertaa. Tämä on nyt melko isokokoinen verrattuna siihen, että kukkii ensimmäistä kertaa ja joskus sipuli suurenee vanhetessaan. Tässä illlalla varjossa.


Ja tässä iltavalossa.


Myös nyt puutarhasssani on useaemmassa paikassa sitä Claude Shridea, kun löysin edullisesti sen sipuleita. Luulin, että pussissa on vain 1kpl, joten ostin niitä kolme pussillista. Kun sitten jokaisessa pussissa olikin 2kpl, olikin minulla nyt sitten sipuleita aika lailla. Osa niistä on nyt aika pieniä. Joku on selvästi väärässä paikassa, kun kaatuilee. Siirtoja on nyt sitten tulossa jatkossa. Tässä yksi näistä illalla varjossa.


Ja toinen yksilö muualla illalla valokeilassa.


Nämä luultavasti viihtyessään kasvattavat kokoaan. Osa on luultavasti taas huonoissa paikoissa. 

Ai niin, ostin minä pienen alun jotain nimetöntä marhanliljaa myös Porkkalan kartanon puutarhamyymälästä. Se tulee joskus selviämään, että mitä lajia se mahtaa olla. Se nimittäin kasvattelee vielä kokoaan. 


Muokattu 7.7: Löysin puutarhasta varjoliljan, joka oikeasti näyttä Orange Marmeladelta. Ja nuo, jota luulin Orange Marmeladeksi, voisivatkin olla Arabian Nightiä tai vastaavaa. Joita en ole mistään ostanut tai tilannut. 


Ehkä oikea orange Marmelade:


Ehkä väärä orange Marmelade:


16 kommenttia:

 1. Minulla marhanliljat jäivät tänä vuonna tosi mataliksi. Kun taas varjoliljat ovat korkeita. Claude Shirdeä ostin viime vuonna kun löysin ihan tavallisesta puutarhamyymälästä, kukkii mutta olenpa unohtanut kuvata kukan, hyvä muistutus. Harmillisen vähän noita on myynnissä. Pitääkin kysyä Porkkalasta kun olen suunnitellut retkeä sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikohan sateet sitten marhanliljoille liikaa? Nyt olisi kiva saada vielä pari erilaista lajiketta lisää.

   Poista
 2. Nämä ovat ihania kukkija, mutta harmikseni meillä liljakukot ovat löytäneet ne:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljakukot ovat kiusallisia. Minä olen vasta yhden tällä tontilla nähnyt ja listinyt. Mutta pari reikää on muiden liljojen lehdissä.

   Poista
 3. Martagon liljat ja varjoliljat ovat kauniit kukkijat. Miullakin niitä on, varjoliljakasvustoon ol talavella myyrä piässy herkuttelemaan ja söi paljon sipuleita. Harmittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisista, että myyrät ovat menneet tuhoamaan liljojen sipuleita. Söisivät vaikka voikukan juuria.

   Poista
 4. Minulla on myös varjoliljaa kotona samoin täällä mökillä minä pidän siitä erityisesti. Istutin tänne mökille myös muutamia ruukkuun kukkivat kyllä mutta kyllä niiden paikka on kuitenkin maassa.

  VastaaPoista
 5. Onneksi olet keräillyt näitä, ovat upeita kuin mitkä 😍 minulla kuoli talveen vanhin varjoliljoistani. Onko näistä joku oma suosikkisi? Tosiaan ei ole helppoa taimistoilta löytää, oletko katsonut bulbs.se? Heillä myös sivut suomeksi. Sieltä olen joskus tilannut muutaman erikoisemman. Muitakin kauniita sipuleja heillä. Ihanaa kesää Sinulle 🍒

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, taisin löytää puutarhasta yllärinä yhden, joka näyttää oikeasti Orange Marmeladelta ja nämä toiset näyttävätkin Arabian Nightilta, jota taas en ole itselleni tilannut. En tiedä vielä, mistä pidän eniten. Valkoisen varjoliljan koko ja mahtavuus on sellainen, että se ei jää huomaamatta. Täytyy varmaan vielä paria sipulia metsästää sitten ulkomaisten kauppojen kautta.

   Poista
 6. Upeita ovat, hankinnat eivät ole menneet hukkaan. Minä hankin marhanliljoja myös muistaakseni pari vuotta sitten, mutta kukassa en ole niitä nähnyt. Ovatko mahdollisesti kadonneet vai kasvattavatko vain lehtiä. Osa Liljojen lehdistä on nimittäin itselle kysymysmerkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marhanliljoissa ja varjoliljoissa on erilaiset lehdet kuin tavallisissa liljoissa. Valitettavasti ovat liljakukoille yhtä herkullisia. Joskus kestää sipulin kasvattelussa muutama vuosikin. Aina toki on niitä myyräketaleita, jotka voivat myös näitä haukkailla.

   Poista
 7. Varjoliljat ja marhanliljat ovat kauniita. Luulen, että tuo tummempi on Arabian Night. Minäkin innostuin muutama vuosi sitten tilaamaan erilaisia marhanliljoja, joista osa kukkii parhaillaan upeana. Sen sijaan valkoinen varjolilja ei suostunut enää nousemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arabian Nightilta se minustakin näyttää. Nyt väärät sipulit eivät haittaa, kun sain enemmän lajeja, mitä luulin. Takapihan perukoilla on todennäköisesti se marhanlilja, jonka ostin joskus Porkkalasta ja sain sitten pussissa väärät liljat aiemmin.

   Poista
 8. Sekä varjo- että marhanliljat ovat niin upeita.

  VastaaPoista