keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

Projektejä, meneillään olevia ja tulevia

Esittelen usein puutarhasta vain niitä kauniita kasveja tai hoidettuja tai lähes hoidettuja alueita. Osa paikoista jää kokonaan esittelemättä. 

Jalopähkämö Hummelo on vaaleanpunainen kukaltaan.


Meillä on varsinaisen autotallin ja väliaikaisen pressutallin välissä kaikkea mahdollista puolison aarretta jemmassa. Sen lisäksi yksi kompostori, kaikkea puutarhaan liittyvää sälää (+pulkka) ja sitten herttavuodenkilpiä sekä niiden seassa elämänlankaa. Tässä se kaikessa komeudessaan. Tadaa.Saatan olla taas aivan tyhmä, kun ryhdyn uutta istuttaman paikalle, jossa on ihan hirveänä vitsauksena elämänlanka. Sehän ei kuole juuri millään. Jos laittaa pressut päälle, se vain luikertelee sen alla vaikka metrejä seuraavaan kohteeseen. Jos en pääse eroon elämänlangasta, en kyllä jaksa myöskään tuota herttavuodenkilpeäkään. Sen alla on aina hirveä määrä lehtokotiloita. Jatkossa pidän herttavuorenkilpeä vain vähän tällä tontilla, ja mahdollisimman kuivassa paikassa. Teen tämän kanssa muutoksia vain vähän kerrallaan. Tuo musta säkki on täynnä elämänlangan juuria ja muutamia muita rikkakasveja.


Täällä ei toteutettu ollenkaan no dig-menetelmää, mutta en saanut kaivettua kamalan syvälle. Ensin kävin alueen istutuslapiolla läpi ja sitten vielä pistolapiolla. Sen jälkeen päälle korsia, kompostimultaa ja pari säkkiä kaupan multaa, toinen havumultaa ja toinen mustaa multaa. Tuolla oli saven lisäksi hiekkamaata (raksahommien peruja), mitä meiltä löytyy vähän. Koska tuo on pieni kumpu, on kaikkein alimpana aina savea. Ja kompostorin vieressä kasvaa pihlaja, joka kesti aikoinaan viereisen autotallin (joka ei näy kuvassa) rakentamisen. Kompostorin yksi sivu on kitketty myös elmänlangasta, mutta sitä saa kaivaa pois tuolta alueelta sekä tämän vuoden että ensi vuoden. Ja hamaan tappiin saakka. Olin silti uhkarohkea ja istuttelin jo osan kasveista. Kahdella puolella on pressuja: oikealla vain tukahduttamaan tavallisia rikkakasveja (kun oli niin hankala kaivaa sora/kivi/savisotkua). Vasemmalla puolella taas ajattelin välillä kurkkia pressun alle, kun elämänlangan juuret alkavat todennäköisesti kasvaa lähellä pressua. Korsien heittäminen sekaan oli hieman hölmöä tässä tilanteessa, kun korsi ja elämänlangan juuri ovat molemmat vaaleita. Oikean puoleisen pressun päälle heittelin vielä kuivumaan joitain elämänlangan juuri, joita löytyi siinä vaiheessa, kun olin pari pussia saanut rikkoja pussitettua ja pussit vietyä tekeytymään. Tuonne istutin kartiovalkokuusen: Daisy's White, laakakataja `Blue Chip´, jalopähkämö Hummelon, tarhaimikkä Rashberry Splash (muualla minulla on punaimikkää sekä tavallista valkotäpläimikkää), kolmilehti on tuolla pikkuisena. Ja vähän suurempana sitten tummana kasvina kartiovalkokuusen oikealla puolella ja laakakatajan yläpuolella on toinen tämän tontin kimikki Pink Spike. Nyt nuo pressut saavat olla tuolla. Oli tarkoituksena saada osa kesän aikana ostetuista kasveista maahan. Täytyy ehkä vielä tyhjentää vielä multaa tuohon päälle, jotta saan nuo silmää häiritsevät korret piiloon. Saan niistä hepuleita, kun luulen niitä juuriksi.

Ensi kuussa pääsen tekemään luultavasti toista projektia. Kuva alhallaa on otettu etupihalta, missä on tuollainen ruskea mopoura. Kun lapsi saa kortin, tätä tuskin enää tarvitaan. Naapurin kanssa tutkailtiin, että tuossahan menee selvästi uuden kukkapenkin reunusta. Täytyy vaan jatkaa tuon hopeapajun tukahduttamista ja kortin saamisen ja kosteamman syksyn kera, aloittaa kaivuuhommat. Koska maa on tuollakin epätasainen, saan lisää multatilaa sillä, että tasoittelen maata. Tuolla on paljon puiden juuria sekä myös aika vähäravinteinen maa, joten kompostimullalle tulee ihan hyvä käyttökohde. Kasveja tuohon kuivaan paikkaan on jo hommattu.


Takapihalle varmaan sitten kasvatetaan nurmea mopouran paikalle.

12 kommenttia:

 1. Tsemppiä vaan elämänlangan kanssa taisteluun. On kyllä kaamea kasvi. Omalla pihalla taistelin kaksi kesää onneksi hyvin rajatulla alueella kallion ympäröimänä ja onnistuin voittamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joissain paikoissa se aikainen kitkeminen kyllä auttaa todella paljon elämänlangan kanssa. Tällä pihalla on vain niin monta kohtaa, josta se luikertelee aina uudestaan tontille, että kokonaan en usko saavani sitä pois. Hyvä, että jotkut onnistuvat. Myös tiedän kuivia pihoja, joilla sen hävittäminen on ollut helpompaa.

   Poista
 2. Ihana tuo sinun puutarhanaapurisi, jonka kanssa pähkäillä uusia kukkapenkkien paikkoja! Oi, onko Hummelo noin söpö, ostin sen viime vuonna Tommolan tilalta ja omassanikin on pienet nuput.
  Uusi istutusalue näyttää tosi kivalta, tsempit langan kanssa! Mystisesti täällä on alkanut tänä vuonna nousta elämänlangan pieniä siementaimia siellä täällä, siis ensimmäistä kertaa 15 vuoteen! Mikähän ne nyt on aktivoinut itämään. Outo juttu. Tai sitten joku ikävä naapuri on käynyt viskomassa niiden siemeniä ympäri pihaani :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todella kivaa, että naapurin kanssa voi tuumailla kukkapenkkien paikkoja. Kun oma perhe ei näe asioita samasta vinkkelistä. Hummelon löysin kukkivana, oli pakko ostaa mukaan. Se on tosi söpö, toivon, että jaksaa tuolla puolivarjossa kukkia.
   Kurjaa, että elämänlanka on alkanut siellä tupsahdella. Se voi olla ikävä riesa. Onkohan senkin siemenet kovin pitkäikäisiä.

   Poista
 3. Tästä uudesta penkistäsi tulee varmasti kuva, todella hienot kasvivalinnat! Ihana myös kun on havuja niin näyttää talvellakin kivalta. Eiköhän se lanka sieltä tyrehdy tavalla tai toisella, rikkaruohoja valitettavasti piisaa aina. Ja jippii uudelle "mopokukkapenkille", johon mahtuu mielettömästi kasveja 🌱🌱🌱

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin nimetä uusi kukkapenkki mopopenkiksi. Muistaa aina, minä vuonna se on perustettu.
   Jatkan tuon elämänlangan kanssa taistelua toisessa penkissä ja alan sitä istuttelemaan pikkuhiljaa enemmän. Juuri myin sieltä pois raastettuja vuorenkilpiä, eikä silti vuorenkilvet häviä tältä tontilta.

   Poista
 4. Siis kuvankaunis penkki piti kirjoittaa 🧐

  VastaaPoista
 5. Kivan näköinen tuo Humelo. Elämänlangan, eli karhunköynnöksen hävittäminen on hankalaa. Glyfosaattia sisältävä Roundup kyllä toimii, mutta hävittää kaiken muunkin penkissä tielleen osuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuon takia en Roundupia käytä, koska tontilla on myös syötäviä kasveja. Kaivaminen ja kitkeminen jää vaihtoehdoiksi, vaikka molempia teen vähän satunnaisesti.

   Poista
 6. Kuvia tulee harvoin ottaneeksi niiltä rumilta alueilta (vaikka pitäisi). Suunnitelmasi kuulostaa kerrassaan oivalliselta. Saattaa olla, että jonkun ajan päästä tuo alue onkin oikea katseenvangitsija. Elämänlanka on oikea vitsaus, tsemppiä sen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämänlanka on todella ikävä, joskus sitä nyhtäessä lähtee myös muita kasveja mukaan. Toivottavasti tuo alue alkaa jossain vaiheessa olla mukavampi omalle silmälle. Olen pitkään halunnut tuonne kartiovalkokuusen, juuri tuon vaaleamman. Se kohta näkyy myös keittiön ikkunasta.

   Poista