maanantai 8. elokuuta 2022

Vierailuvinkkejä

Kiersin eilen naapurini kanssa Avoimissa puutarhoissa. Ihanaa, että tämä päivä on olemassa. Kiersimme monta hienoa ja toisistaan paljonkin poikkeavaa suurta pihapiiriä/puutarhaa ja yhden kaupunkipihan. Päivä oli kaikkinensa pitkä, sillä aloitimme aika kaukaa ja söimme ensin tuhdisti ja sitten kohti puutarhoja ja välissä pidempiäkin autotaipaleita. Koska en kysynyt lupia kuvien julkaisuun yksityispuutarhoista, esittelen nyt vain pari sellaista puutarhaa, joissa on mahdollisuus vierailla muutenkin. 


Tien 12 varrella Pälkäneellä, lähellä rauniokirkkoa (ja huoltoasema Aapiskukkoa), on Pajuparvi Helena Tiililä. Olimme tuonne suunnitelleen kahvitauon ilman sen kummempia odotuksia muusta kuin viiniköynnöksistä. Puutarhaihmisen mielestä kaikki kahvipaikat voisivat olla samankaltaisia. Kahville tuonne Pajuparveen pääsee vielä lokakuun ensimmäiseen päivään saakka to-la 11-17 ja siellä on niitä viiniköynnöksiäkin myytävnä. Viiniköynnöksiä kasvoi kasvereissa, avomaalla ja avomaalla rakennusten vieressä.Kasvihuoneissa oli toki vähän muutakin. Kuten pelargoneja.


Kasvoi tuolla muutakin kuin viiniköynnöksiä. Perennoja, yksivuotisia kukkia ja hyötykasveja.


Ja sitten vanhojen tavaroiden ihailijoille oli katseltavana useita museonurkkauksia vanhoissa rakennuksissa. 


Sekä myös Wivi Lönnin ihailijoille oli tällä hetkellä infoa tästä arkkitehdistä.En olisi tätäkään paikkaa ikinä löytänyt vahingossa, ellen olisi avoimien puutarhojen tietoja tutkinut. Käymme varmasti toistekin ohi ajaessa. 


Toinen vierailuvinkki on Asikkalassa, Viitailassa, sijaitseva Ruusumäki


Kuvat avointen puutarhojen sivuilla eivät kerro edes murto-osaa siitä, mitä pihapiirissä (vai puistossa?) on. Ruusumäen omilla nettisivuilla on mm pääsymaksuista yksityisvierailuilla. Kannattaa varata rutkasti aikaa tai sitten se opastettu kierros, sillä tilukset ovat laajat ja muuten voi jäädä huomaamatta vaikka mitä. Ja ruusuja siellä oli paljon, en tajua, miksi en ottanut niistä tarpeeksi kuvia. Onko teillä ikinä sellaista pulmaa, että kärhöille ei ole tarpeeksi korkeita ja tilavia tukia kaupoissa? Tässä olisi vinkki siihen pulmaan.


Ja sitten voi tehdä tuesta vielä tarpeeksi pitkän, ettei tarvitse taas uudelle kärhölle alkaa rakentamaan tukea.


Ja alakuvassa oleva köynnösseinämä on eri kuin ylhäällä oleva.


Vaikka nyt ei ollutkaan pioniaika, mutta enpä ole ikinä nähnyt näitäkään pioneja missään. Eli pionit nimeltä: Moscov, Athens, Madrir, Rome, London ja Kiev.  Pensasruusujen ja pionien kukkiessa paikka on varmasti taas täysin erilainen kuin nyt. 


Perennoja löytyi paljon, vaikka ne eivät ehkä ruusujen määrää voitakaan. Tässä oli ainakin pölyttäjien suosikkeja. Kun laittaa hyvin leviävät kasvit suureen kukkapenkkiin, niin on kyllä näyttävääkin.


Saattaisi pimeällä vähän jännittää tuolla kävellessä, jos ei tietäisi etukäteen, mitä vastaan tulee. 


Kertakaikkisen monipuolinen paikka. Kuvassa etualalla laho/metsäpuutarhaa kanervineen, saniainiseen ja kuunliljoineen ja taustalla kasvamassa tuijista labyrintti tuon kivisen monumentin ympärillä.


Eilinen oli ihan mahtava puutarhapäivä.

14 kommenttia:

 1. Kuulostaa mahtavalta puutarhapäivältä! Onpa hienot nämä kaksi paikkaa, jälkimmäinen vaikuttaa ihan valtavalta! Niin paljon erilaisia alueita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkimmäinen tosiaan on valtava, joko 2 tai 3 hehtaaria. Paljon erilaisia alueita ja paljon leikittelyä myös sekä taitavaa rakentamista. Aivan kaikkea löytyy. Ja totta kai mahtava määrä ruusuja ja pioneja. Eikä todellakaan niitä samoja, mitä joka kaupassa.

   Poista
 2. Kivoja puutarhakohteita ja varmasti hieno päivä kokonaisuudessaan. Mekin siippani kanssa kävimme tutustumassa neljään eri kohteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me myös käytiin muitakin kohteita, näihin kuitenkin voi päästä muulloinkin vierailuille, joten siksi nyt esittelin näitä. Hieno päivä on tämä avoimet puutarhat. Löytää paljon muita puutarhaharrastajia myös.

   Poista
 3. Onpa ollut mielenkiintoiset paikat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä haluan vierailla useammankin kerran, kun se kerran on mahdollista. On aina kiva löytää myös uusia taukopaikkoja sellaisten reittien varrelta, joilla joskus ajelee.

   Poista
 4. Kuulostaa kivoilta paikoilta. Ja Asikkalan paikka olisi vielä mukavan lähellä. Pitääkin tutustua jos sinne ehtisi käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se Asikkalan paikka on tosi suuri, joten siellä riittää nähtävää.

   Poista
 5. Mukavat käyntikohteet on ollu. Suuret on puutarhat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan suuret puutarhat olivat. Vain yksi puutarha oli sellainen tavallisemman kokoinen omakotitalon puutarha, kaikki muut olivat vähän väljemmillä paikoilla ja tosiaan suuria.

   Poista
 6. Kiva lukea erilaisista puutarhakohteissa, kiva, että esittelit nämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki puutarhat ovat aina omanlaisiaan. Se tekee tästä puutarhan hoidosta aina niin mielenkiintoista.

   Poista
 7. Tuo Ruusumäki vaikuttaa todella upealta paikalta. Viimeinen kuvakin vielä niin houkuttelevan näköinen! Jos tilaa olisi tarpeeksi, niin miksei voisikin tehdä tuollaiset kärhöaidanteet. Peura-alueilla ne toimisivat hyvin myös tontin rajoilla ja jos laittaisi alareunaan tiheämpää verkkoa, niin olisi istutukset suojassa myös rusakoilta :D
  Kuulostaa siltä, että teillä oli todella hieno päivä. Kiva, jos on puutarhoja monta lähekkäin, niin ehtii tosiaan käydä monessa sen viisituntisen aikana. Kiitos näistä esittelyistä ja mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki meidän kiertämät puutarhat eivät olleet vierekkäin, mutta oli tiukka aikataulu, jokaiseen siirtymään kuluva aika merkattu ylös ja laitettu ylös paikat, jotka voidaan skipata, jos aika loppuu. Maaseudulla pyörittiin, joten välimatkoja tuli. Ajeltiin oikeasti pitkät matkat sen päivän aikana. Suuria puutarhoja kiertäessä on vain pakko myös olla tutkimatta joka nurkkaa.
   Vikan kuvan alueet taisivat olla aika uusia.

   Poista