maanantai 29. elokuuta 2022

Elokuun lopun kuulumisia

 Juuri nyt sataa. Eilen ukkosen kera tuli vettä sellainen alle puolituntinen. Meillä on ollut yhä kuivaa, toisin kuin joillain. Kesäkuussa vielä satoi tasaisesti, juhannuksesta alkoi kuivuus. Tämä sade on tärkeä, jotta maa oikeasti kastuisi. Olen ehtinyt istuttaa jo aika monia kasveja kasvukauden aikana ja myös kuivalla säällä. Kuitenkin istutusta odottavia kasveja on hommattuna ja nekin pitäisi saada maahan. Sade auttaa enemmän kuin kastelukannu. Kuvia otin eilen ennen pientä vesisadetta, oli pilvisyyden takia jo vähän hämärää ja joidenkin kuvien tarkennus on vähän sinne päin.


Puutarhassa kukkii vielä, itse asiassa aika paljonkin. Onneksi olen ihastunut monta kertaa loppukesän kukkijoihn niitä nähdessäni ja onneksi esim. punahatuille on nyt alkanut löytyä paikkoja, joissa ne selviävät hengissä. Kitkemisessä voisin taas kunnostautua. Alakuvassa on kaksi ihanaa asiaa: rotkolemmikki on ihan freesinä, vaikka en ole tuonne juuri kasteluvettä uhrannut kuin rotkolemmikin takana kasvavalle syyssyrikälle yhden kerran. Takana oleva koivun kanto ei enää vettä vie, kun itse koivu on pois, joten tuolla on kai tarpeeksi kosteutta. 


Syyssyrikkä 'Ile de Franc' selvisi hengissä talven maassa, ilman suojauksia, ja on tehnyt kukkavarret. Nyt kun sade ja kylmenevät säät alkavat, saa nähdä avautuvatko nuo kaikki pienet kukkaset. Toki iloinen olen tästäkin selviämisestä. Oli harvinaisen pitkä kylmä kevät. Toki lumisuojaus taas oli runsas.


Minun mielikuvissani punaluppio Pink Tanna kasvaa ylöspäin ryhdikkäänä ja sen viereen istutettu syyshohdekukka kukkii siinä nätisti vierellä. Jo kuukausi sitten taisin virittää tukea tuon Pink Tannan ympärille, tuki vain tuntui olevan monta viikkoa myöhässä ja luppio retkottelee minne sattuu, miten haluaa. Punaluppio Pink Tannaan käy aamupäivällä aurinko siinä vaiheessa, kun osa pörriäiskasveista on vielä varjossa, joten siinä on usein aamupäivisin paljon kukkakärpäsiä ja mehiläisiä. 



Joissain penkeissä ei ole niinkään retkottavia kasveja vaan aika tiivistä ja ahdasta. Alakuvassa olevaa penkkiä pitäisi aivan kunnolla myös setviä. Siellä on kasveja, joilla on liikaa elintilaa. Piti tänä syksynä alkaa tuota penkkiä pala kerrallaan purkaa ja istuttaa uudelleen, mutta kuivuuden ja kuumuuden takia en ole siihen hommaan ryhtynyt ja voi olla, että en sitä tänä vuonna aloitakaan. On nimittäin vielä pari muuta hommaa kiireellisempänä, kuten uusien kasvien istutus.


Minulla on vielä kasveja siellä täällä odottamassa hyvää säätä alkaa kaivaa uutta penkkiä hieman haastavaan paikkaan. Taidan aloitella sitä tällä viikolla, jos saan yhden selän jumin auki. Lapaluun vierestä meni lihas jumiin, se avautui ja sitten jumahti uudelleen kauppakassia kärryyn nostaessa. Ei paljon lapion heilutus onnistu juuri tänään. Lisää kasveja tupsahti viikonloppuna. Olin kerrankin ilman kamalaa kiirettä menossa nelostietä ja oli aikaa käydä Tommolan tilalla. Yhden punahatun  ja yhden leimun nimi jäi vahingossa ottamatta ylös. Ostin uuden rotkolemmikin, koska edellisen nimeä en tiedä. Nyt sitten mietin, että ovatkohan nuo samaa lajiketta vai ei. Ostin siis nyt rotkolemmikki 'King Ramsomin', keltalehtisen mätästädyke 'Goldwellin', punaisen purppurasilkkiyrtin, keltakukkaisen, mutta tummalehtisen Päivänsilmän, kellopeipin, esikko 'Kaleidoskopen' sekä rantakukka 'Robert'. Nimettömiä oli kerrottu punahattu ja kerrottu lila syysleimu. Osalle on paikka olemassa, osa saa paikan pienien siirtojen jälkeen ja sitten osa tulee uuteen paikkaan.


On muuten hieno paikka pysähtyä, jos ehtii kiertää siellä näyttelypuutarhassa. Siellä oli mintussa ja jossain vaaleakukkaisessa punalatvassa mm. perhosten ja muiden pörriäisten joukkokokoontumiset sekä monista muistakin kasveista näki, että mitkä houkuttelevan perhosia, kimalaisia ja mehiläisiä ja mitkä kukkivat vain ihmisten iloksi (toki onhan niitä yöperhosiakin, joita päivällä ei näe). Kuvista voi nähdä perhoset lähinnä kuvia suurentamalla. 



Vanhimmassa näytepuutarhassa oli taas syysvuokolla oikeat bileet. En ole nähnyt vastaavan suurta syysvuokkokasvustoa missään muualla. Joskus olen nähnyt suuren alan syysvuokkoa, mutta tämä oli hyvin laaja.


Jos siis Keski-Suomen reissu suuntaa Leivonmäen ohi tai sen liepeillä, voin suositella paikkaa. Myymälä osuus oli myös hyvin houkutteleva. Olen ylpeä, että ostin vain sen verran kasveja, mitkä mahtuivat yhteen laatikkoon. 

18 kommenttia:

  1. No voi itku, että teillä kuivuus jatkuu! Toivottavasti alkaa kunnon sadekausi pian. Tänne tuli nyt yöllä vettä oikein kaatamalla jonkin aikaa ja vieläkin sataa hiljakseen.
    Onpas Tanna kaatuilevainen. Mietin, onko omani samanlainen. Se kasvaa penkin takaosassa, niin että kaatuilua ei silleen huomaa. On siinä aina jokunen kukkavarsi pystyssä kyllä.
    Ooh, Tommolan tila on kyllä käymisen arvoinen! Pääsin käymään siellä ekaa kertaa viime kesänä. Näytemaat jäivät mieleen, ihania kasveja. Melkoinen saavutus selvitä yhdellä laatikollisella sieltä ulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olisi toiveita, että sadetta tulisi useammin ja se voisi samalla kastella toivottavasti myös vähän metsääkin, jos saisi vaikka sieniä. Pink Tanna on minulla siten, että ei ole muita kasveja sitä tukemassa, joten se rojahtelee nyt vähän turhankin paljon. Ensi vuonna tuki pitää olla aiemmin pystyssä tai sitten ajan kanssa katsoa, että mahtuisiko Pink Tanna jonnekin, missä se saisi luonnollsita tukea muilta kasveilta.
      Tommolan tila oli mahtava. Ihan hyvä, että pystyi siellä kiertelmään. Ei riittäisi mikään 5 minuutin pysähdys edes myymälän tarjonnan äärelle.

      Poista
  2. Täälläkin taivaan hanat aukenivat vihdoin viimein kunnolla. Yöllä havahduin ensimmäiseen sadekuuroon ja aikaisin aamulla vettä tuli hetken aikaa rankasti. Nytkin vettä sataa parhaillaan ja ai että tuntuu hyvältä.
    Hienoa, että syyssyrikkäsi selvisi haastavasta talvesta. Se on oikea perhosmagneetti numero yksi.
    Rotkolemmikki on minunkin hankintalistallani, kunhan vain osuu sopivasti kohdalle.
    Tommolan tilalta olen itsekin hankkinut kasveja. Tilan näytemaan nähdessään on kyllä ihan kuin pääsisi karkkikauppaan. Valinnanvaraa löytyy. Sinunkin mukaasi lähti paljon kivoja hankintoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tommolan tilan näytemaat olivat aika yllättävät, kun eivät samalla tavalla näkyneet parkkipaikalle. Oli tosiaan aika lailla kasveja ja nyt oli ihana määrä myös pölyttäjiä liikkeessä. Myymälässä piti olla hieman tarkkana, ettei ihan lähde lapasesta. Kun kaikki kasvit pitää kuitenkin myös istuttaa pian.
      Syyssyrikän talvehtiminen oli oikea ilo. Samoin nyt täällä vesisade. Koko kesänä ei ole juuri sateenvarjoa tarvinnut.

      Poista
  3. Tommolan tila on taatusti näkemisen ja käymisen arvoinen paikka. Eikä myymälästä tuskin tyhjin käsin pois pääse. Olen heidän taimiaan ostanut messuilta ja muista paikoista.
    Mukavaa, että saitte vihdoin vettä. Meilläkin satoi aamuyöstä, mutta lisää saisi tulla useampana päivänä. Viikkojen kuivuutta ei yhdellä sateella korvata.
    Kesällä istuttamani punaluppio on jo hurjan korkea. Jatkossa se varmasti tarvitsee kunnon tuen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punaluppioista Tanna on todella kompakti, Pink Tanna taas jättiläinen. Eroa on paljon.
      Tommolan tilan valikoima oli mahtava paikan päällä. Kaikkea eivät millään saa messuille mukaan. Onneksi messuillakin on suuret valikoimat.
      Vesi on kyllä meille ihan aarre. Toivon, että tällä viikolla sataa toisenkin kerran.

      Poista
  4. Tommolan tila on hieno paikka, houkutuksia ja silmänruokaa täynnä. Vau, talvehtinut syyssyrikkä, siitä saatan saada kimmokkeen kokeilla itsekin talvetusta ulkona. Koivun juuristo kun käy lahoamaan, niin se kerää itseensä vettä ja pitää maaperää kosteana. Siksi alppiruusuille kehoitetaan laittamaan paljon lahopuuta istutuskuoppaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa hyvä tieto tuo koivun juuriston veden kerääminen. Se tosiaan on varmasti auttanut paria kukkapenkkiä kesän kuivuuden yli. Syysyrikän toista talvea jännään, toivon, että selviää tästäkin tulevasta talvesta.
      Tommolan tila oli todella positiivinen yllätys, aion käydä siellä useammankin kerran.

      Poista
  5. Oli juhlallista saada su-ma sadetta yhteensä 20 mm kahdessa erässä ja sade tuli meillä ihan sievänä sateena, eikä lumipalloina.
    Minullakin on vielä istutukset kesken, joten ei ehdi kitkemään tai muuta tekemään.
    Tommolan tila on ollut pitkään suunniteltuna kohteena, mutta vielä en ole sinne asti päässyt. Nämä kuvat ja kirjoittamasi asiat saivat taas vahvistusta suunnitelman toteuttamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi saitte sadetta ja ilman raekuuroja. Istutuksia alan minäkin kohta tekemään kunnolla, sain nimittäin juuri yläselästä yhden lihasryhmän taas hierotettua auki, joten pystyy tekemäänkin jotain.
      Tommolan tila on varmasti aina kasvukaudella näkemisen arvoinen, kun kasvien määrä on niin huikea.

      Poista
  6. Kuulostaapa hyvältä, että syyssyrikkä selvisi talvesta ulkona ja ehti jopa kukkia!
    Ja hyvältä kuulostavat myös uudet ostokset:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syyssyrikkä yllätti positiivisesti. Keväällä olisin voinut vannoa, että kasvi on kuollut. Eipä ollutkaan.

      Poista
  7. Hienoa, että syyssyrikkä selvisi talvesta! Meillä se aukoi viime syksynä uusia kukkia vielä hyvin myöhään syksylläkin, joten eiköhän tuo sinunkin yksilösi ehdi vielä kukkia kunnolla ennen talven tuloa. Onpahan viimeisille perhosille ja pörriäisillekin jotain evästä tarjolla.
    Meille on taas kerran ennustettu sadetta. Yritän kovasti manata niitä etelämmäksi kun ei täällä tarvittaisi oikeasti pisaraakaan. Saat vaikka joka ikisen sadepilven riekaleen.
    Toivottavasti selkäsi on jo kunnossa tai paranee pian, jotta pääset istuttamaan uusia aarteitasi. Mukavaa syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieroja avasi jumit ja pääsin myös puutarhahommiin. Toki sadetta ei juuri ole tullut ja paikoin on ollut kyllä aikamoista kuivuutta maassa vieläkin. Jokaiseen uuteen istutuskuoppaan uudelle kasville täytyy antaa ihan hurjasti vettä. Ja toiset suuret määrät istutuksen jälkeen.
      Syyssyrikkä ehti avata kukkansa, eikä öinen kylmyys ole sitä lamannut.

      Poista
  8. Hyvä kun syyssyrikkä selevis talavesta, monesti oon miettiny hankkivani sen. Toistaseks on jiäny.
    Tommolassa oon kerran käyny, mukava käyntikohde on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syysyrikän selviämistä varmasti auttoi kunnon lumisuojaus. Jos tulee vaikeampi talvi, voi se olla vaarassa kupsahtaa.

      Poista
  9. Toisilla on kuivaa ja toisilla liikaa vettä. Mukavia ostoksia olet tehnyt. Minä en juurikaan ole ostanut muutamia kyllä. Mukavaa kun syrikkä selvisi talvesta se tietää aina hyvää jatkossakin. Paljon olisi siirtoja itsellä edessä, kun siirtää yhden toiseen paikkaan pitää siellä olevat siirtää muualle näin ympyrä kulkee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole mennyt vesisateet tasaisesti. Tosi kuivaa on meillä yhä. Hassulta tuntuu joutua uusia istutuksia kastelemaan yhä syyskuussa. Taimien siirtelyssä on usein paljon hommaa, kun joutuu järjestelemään helposti useampaa kukkapenkkiä.

      Poista