sunnuntai 16. toukokuuta 2021

Toukokuun puolivälin kiireet

Tänään illalla leikkasin ensimmäistä kertaa nurmikkoa. Tai yli kukkineita valkovuokkoja, voikukan lehtiä ja kaikkea sellaista. Nurmikon leikkuun jälkeen katselin keväistä, kukkivaa pihaa ja tuntui niin ihanalta. Kuviin sitä tunnelmaa ei vain saa, sillä kameraan ei vain näy samaan aikaan kaikki ne pienet ja isot kukkijat, jotka itse näkee. Silloin omiin silmiin ei tartu multapussit nurmikolla tai naapurin piha tai oma auto tai tekemättömät projektit. Näkee vain kaiken ihanan. Ja ihanuutta on nyt riittänyt. 

Alkuviikosta olin todella pettynyt. Olin tilannut magnolian, joka ei sitten ikinä tullutkaan perille. Tuli väärä kasvi ja kiroilin kuin merimies paketin aukaistuani. Magnolian paikka oli jo ollut pidempään valmiina. Ei aina mene asiat tunteisiin, mutta nyt meni. Tästä ärsyyntyneenä päätin sitten ostaa livenä magnolian, että sen varmasti saan. Helatorstain aamuna tein pari tuntia töitä ja kävelin aamupäivällä puutarhamyymälään pieni hiki jo otsalla. Puutarhamyymälästä sitten ostin magnolia 'George Henry Kernin'. Ja vahingossa myös kääpiömanteli Prunus Tenella 'Fire Hillin' (joka on vasta tulossa kukkaan) ja muutaman perennan. Siinä vaiheessa oli lämpötila kai jo hellelukemisessa, koska puiden raahaus kohti bussipysäkkiä ei tuntunutkaan ilman vesipulloa kovin järkevältä ajatukselta. Onneksi puoliso oli lasta ollut juuri kuskaamassa ja sain puiden kanssa kyydin kotiin. Samoilla helteillä tein kuitenkin kotona koko päivän puutarhatöitä ennen kuin aloin illalla leipoa lapsen juhlia varten. On ollut aika tehokkaat 4 vapaapäivää takana. Jos kaikki lomat olisivat yhtä tehokkaita, olisi piha tiptop, koti tiptop, mutta nainen olisi väsynyt ja loman tarpeessa.

Aina en saa heti ostoksiani istutettua, nyt oli vähän eri fiilis. Magnolia sai paikan suojaisen etupihan puolelta ja siinä on pieni nuppu (huikeaa). Tuo kumpu alkaa täyttyä pikkuhiljaa kasveista, suunnitelmia on mielessä. Tämäkin projekti on päässä muhinut kauan. Tuon kannon oikealla puolella kasvoi vielä huhtikuussa kamalassa kunnossa olevia karviaispuskia. Narsisseille ei enää syksyllä löytynyt muuta paikkaa, joten iskin ne leikattujen norjanangrevojen alta paljastuneeseen rikkaruohottomaan kohtaan.  

Koronan takia lapsen täysi-ikäistymisjuhlia ei vietetty kotona, vaan rahaasimme koko autollisen tavaraa mökille. Lapsi sai kaikki Suomessa asuvat isovanhemmat ympärilleen. Myös sen suvun isomumminkin, joka on jo 93-vuotias. Kun isoäiti kertoi, miten sodan aikana hänet oli valtion toimesta laitettu postia jakamaan 16-vuotiaana sotatoimialueelle (pois kotoa), ei ehkä koronarajoitukset tuntunutkaan meidän teinien mielestä ihan kohtuuttomilta.

Sinikämmen ja valkotäpläimikkä olivat mökkireissun aikana tulleet taas täyteen loistoonsa.


Mökillä oleminen ei sitten ole mitään riippumatossa loikoilua silloin, kun ilman juoksevaa vettä järjestää kattausta useammalla syöjällä siten, että kattaus on rannassa ulkona ja keittiö ei ole. Mutta sää oli niin täydellinen, että sisällä syöminen ei olisi ollut mitenkään mukavaa. Ulkona tyynen veden äärellä aloitti kyllä kesän, ellei helle jo sitä tehnyt.

Koko porukka oli reissun jälkeen aika poikki, kuka huonosti nukutusta yöstä kanadan hanhien riekkumisen takia, kuka mistäkin. Sinä aikana, eli noin 1,5 vuorokauden aikana rusokirsikan lehdet olivat kasvaneet hurjasti ja kukat alkaneet jäädä jo lehtien varjoon.

Tänään kotona olen saanut kodin imuroitua, nurmikon leikattua, pyykkiä pestyä, ruokaa on tehty jne. Silti on olo, että mitään en ole ehtinyt, kun pihalla ei oikein ollut aikaa aloittaa kanttausta tai kitkemistä. Vaikka taisin minä silti vähän kitkeäkin. Ainakin vähän voikukkia ja vähän juolavehnää. Keltaisena loistava koiranhammas on aloittanut kukinnan ja kohta sen vierellä ja sivuilla aloittavat tulppaanit jo reilummin kukinnan.


Hurjasti olisi kaikkea, mitä puutarhassa on tapahtunut. Aamulla ehdin huokailla viisauttani tämän alla olevan väriyhdistelmän kanssa. Hyasintti on Fondat, mutta en ole ehtinyt tarkistaa, mikä tulppaani tuo saman sävyinen voisi olla.


Rajumpaa väristykitystä sekä sotkuisempaa on penkeissä, jotka ovat vanhempia ja joita ei oikeastaan ole suunniteltu. Toki kaikki penkit minulla alkavat mennä pikkuhiljaa sinne - ei suunniteltu- kategoriaan. Tiedättekö tilanteen, että kotiin tulee uusi tai uusia kasveja mukanaan ja sitten pyörii penkkien ympärillä ja miettii, että mihinköhän minä kuvittelin tämän laittavani. Ja sitten sen hätäpäissään istuttaa jonnekin. Jos tilaa ei ole, sitten saattaa vaikka muuttaa kukkapenkin kokoa. Joten etureunan kasveja onkin yhtäkkiä keskellä penkkiä. Kuten tässä.

Toki olen kuullut ihmisistä, joilla on isutussuunnitelma sekä itsekuria. Tai ehkä olen muutaman tälläisen ihmisen blogiakin lukenut. Minä olen vähän sitten sellainen toisenlainen. Minullakin on mielessä kyllä ostoslistoja, ne vain voivat olla todella liukuvia ja niihin tulee lisäyksiä joskus aika pienellä varoajalla.


Jouluruusujen suhteen minulla on ostoslistallani: Osta kauniin värinen jouluruusu, kun näet sellaisen. Vaaleaita jouluruusuja on jo tarpeeksi. Muita värejä, kiitos. Osta mieluiten kukkivana, mutta esim. yläkuvan vihreä jouluruusu on ostettu luotettavasta puutarhamyymälästä ei kukkivana, mutta todettu sen olevan vihreänä kukkiva. Taustalla kukkii Double Ellen vielä hyvässä kukintavoimassaan.

Nyt alkaa jo juttujen taso olla mitä sattuu ja uni olisi seuraavaksi parempi seuralainen. Kuva vielä meidän pihan vanhasta rusotuomipihlajasta, joka näillä kukilla myös tervehtii kadulla kulkijoita. Sen juurella näkyy juuri ja juuri hyastintteja sekä helmililjoja. Hyasintit ovat tummuneet kauniin violeteiksi ja jossain muualla nyt kukkii muka vaalean liloja hyasinttejä, jotka ovatkin mielestäni jotain muuta.


Mukavaa viikkoa!

18 kommenttia:

 1. Onneksi sait ostettua magnolian, jolle jo paikkakin oli valmiina. Ikävää, että tuli postissa ensin väärä tuote.
  Paljon onnea synttärisankarille! Mukavaa, että juhlien järjestäminen onnistui mökillä.
  Minulla on sama tunne, että vaikka mitä puuhaan ja kotitöitä teen, niin mitään en saa aikaiseksi :) Yritän olla itselleni armolllinen kotityölistani suhteen. Olen ajatellut, että levätäkin pitää, kun töissäkin on omat kuvionsa.
  Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotityöt eivät lopu. Välillä on tehtävä myös muutakin. Sankaritar oli onneksi tyytyväinen lopulta juhliin, vaikka aluksi (korona-tilanteen vuoksi) oli taas pettymystä ilmassa.

   Poista
 2. Lukeudun niihin ihmisiin, jotka menevät kasvi edellä. Eli palaan kotiin suunnittelemattomien kasvien kanssa ja sitten pyörin väkkäränä ympäri pihaa kasvin ja lapion kanssa miettin, mihin kummaan tämänkin taas laitan. Toki hankin kasveja suunnitellustikin, mutta ei niillekään aina ennakkoon mietitty paikka käy. Sitten siirretään ja pohditaan. Meillä näkymät eivät ole ollenkaan hallittuja väriensä, korkeuksiensa tai edes lajiensa puolesta. Aina en ole tilanteeseen tyytyväinen, useimmiten kuitenkin olen.
  Kiva, että sait magnoliasi. Voin hyvin kuvitella, miten hankalaa puskien kanssa olisi kulkea julkisilla. Miehesi pelasti sinut hyvään aikaan. Toivotan magnoliallesi kunnon kotiutumista ja lukuisia kukkia.
  Kotityöt tulee nyt hutaistua vähän sinne päin. Yleensä olen tarkka viikkosiivouksista, mutta nyt jätin hyvällä omallatunnolla väliin. Aurinkoista säätä puutarhassa ei vain voinut vastustaa.
  Onnea aikuistumisjuhlan kohteelle. Mökillä vietetyt hetket jäävät varmasti kaikkien mieleen. Toivottavasti sinullekin tarjoutui mahdollisuus istahtamiseen ja seurustelemiseen kahvinkeiton ja passaamisen ohessa.
  Mukavaa viikkoa ja valoisia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mökillä onneksi minullakin aikaa lekotella kumiveneessä järvellä. Ja vain olla. Isoja lapsia ei tarvitse enää vahtia, joten olo on rennompaa. Ja lapsetkin voi laittaa kantamaan vesiä saunaan tms. Ihanaa oli, että isomummia vierailu piristi eikä väsyttänyt. On aika paljon ollut neljän seinän sisällä reilun vuoden aikana.

   Kasvi edellä meno on niin tuttua. Joskus toki asioita suunnittelen, nyt ostoslistallani lukee esim matalia täytekasveja. Eli voin taas mennä kasvi edellä, kun ostoslista on aika väljä.

   Poista
 3. Ymmärrän niin hyvin pettymyksen magnolian suhteen ja vielä toinen kasvi tilalle, toivottavasti edes sellainen jonka voi hyödyntää puutarhassa. Kääpiömantelin hankinta oli hyvä korvaus mielipahasta. Meillä pitäis olla muutaman viikon päästä rippijuhlat, vähän jännittää miten ne saadaan pidettyä tässä koronatilanteessa. Pitää toivoa hyvää säätä jotta voidaan olla ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhlien järjestäminen on nyt extrajännittävää, kun ei voi tietää, tuleeko viime hetken peruutuksia tai muuta säätöä.

   Toinen kasvi oli amppelimansikka. En ihan fanittanut.

   Poista
 4. Ärsyttävää, ettet saanut tilaamaasi kasvia. Onneksi tilanne on nyt korjattu, omasta toimestasi:)
  Mulla on pitkä kauppalista kasveista, joita suunnittelen, ja se vain pitenee koko ajan. Ja suurin osa kasveista tipahtaa ostoskoriin ihan suunnittelematta;) Sitten kotona saakin mietetiä minne sopii ja mistä tykkäis:)
  Onnea täysikäiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko joskus tilanne, kun kasviostoslistassa ei lue mitään. Kaikki on jo hankittu ja lisää ei tarvitse. Se vasta olisi tilanne.

   Kiitos onnitteluista. Nyt pitää totutella siihen, että huolettavien osuus on pienentynyt.

   Poista
 5. Mukava kun sait magnolian hankittuu ja tuo kääpiömanteli on miulla ollu pitkään haaveissa. Kaunista kukintoo siellä on. Miullakin tulloo heräteostoksia ja on aina sompailemista ehtii niille kasvupaikka. Suuremmat siivoukset sisällä oon unnouttanu ihan suosiolla, enimmät roskat imuroijaan ja siitepölyt pyyhitään. Vanhemmat immeiset kyllä osovaa laittoo asiat oikeisiin mittasuhteisiin, tästäkin hankalasta ajasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siivoilut ovat vaikeita hyvillä puutarhailmoilla. Minäkin olen monet kerrat kääpiömantelia haaveillut. Nyt sitten sen nappasin mukaan, kun näytti hyväkuntoiselta ja ei ollut vielä ohikukkinutkaan.

   Poista
 6. Harmi, että sait magnolian sijaan jotain muuta. Tuossa on yksi syy, miksi en ole ihastunut nettiostoksiin. Taimistolta kun itse hakee, niin saa ainakin haluamansa kasvin ja voi vielä valita parhaimman yksilönkin. Tosin nyt sait monta muuta ihanuutta kun lähdit suivaantuneena ostoksille ;) Kyllä niille aina jokin paikka löytyy.
  Olet ahkeroinut paljon sekä sisällä että puutarhassa. Meillä on myös kaikki kanttaukset tekemättä. Ajattelin jättää ne siihen, että isäntä saa nurmikon leikattua. Reunaan jää kuitenkin rumia tupsuja, niin saa ne siistittyä samalla pois.
  Meillä on tänään sadepäivä, joten pyykkikone laulaa. Pidän pientä taukoa blogeissa, mutta ei haittaisi, jos iskisi inspiraatio vaikka kerätä loput talvikengät kesäteloille tai vähän imuroida. Ainakin toistaiseksi puutarhablogit inspiroivat enemmän :D
  Onnea täysi-ikäistyneelle ja mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tehnyt monia nettiostoksia kasveista ja tämä oli ensimmäinen epäonnistuminen. Mutta se vain meni tunteisiin.
   Ihanaa on toisaalt valita kasveja myös paikan päällä, valikoimaa ei vain aina silloin ole kaikista niistä kasveista, joita haluaisi.
   Magnolia kukkii kohta sen yhden kukan voimin, ellei sade runtele nuppua.

   Poista
 7. Hienoa, että magnolia löytyi lopulta puutarhaan.

  VastaaPoista
 8. No hyvä kun sait kuitenkin mangolian hankittua ja vahingossa joitakin muitakin 🤗
  Kyllä nämä tällaiset harmittaa kun ei saa sitä mitä tilaa.
  Sinikämmen on mielenkiintoinen perenna ja koiranhampaat.
  Ihanaa aikaa runsasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi magnolia löytyi ja vielä hyväkuntoinen. Ja muutakin kivaa toki sain. Minua ei niinkäään haittaa, jos olisin saanut väärän tuotteen vaikka vaatteista tai kirjoista, mutta kasvien kanssa olen aika herkkä.

   Ihana aika on tämä toukokuu.

   Poista
 9. Ikäviä nuo virheet hankinnoissa, mutta nyt sinulla on ihan oikea magnolia kasvamassa, jee! Kevät vie mennessään, ei osaa lopettaa, valoa riittää, kellonajat häipyvät ja sitten on aivan rätti ja valmis petiin - sisähommat jäävät väistämättä vähemmälle. Taimipurkkien kanssa pyörivät puutarhurit ovat tuttu näky monelle puutarhahöperön naapurille. Kiva, että saitte isovanhemmatkin mukaan juhlimaan, onnea nuorelle aikuiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut niin paljon taas sateita, että ulkona ei ole aina pystynyt edes olemaan. Taimipurkkien kanssa ei useinkaan tule liikuttua ihan suoraan.

   Poista