perjantai 21. toukokuuta 2021

Paras aika vuodesta?

 Usein olen pitänyt toukokuuta, ja varsinkin toukokuun loppupuolta puutarhassa lähes kauneimpana aikana, kun sipulikukat kukkivat vihdoin kaiken ruskean ajan jälkeen ja nurmikko viheriöi. Viime viikon torstaina oli vielä helle. Perjantaina lähdimme mökille, mutta säätietojen mukaan silloin alkoi tässä meidän yllä tulla jo pieniä sateita. Ajattelin, että onpa hyvä, että vasta istutetut kasvit saavat lisä  kastelua. 

No, nyt ajattelen, että ne vesihanat oisi sieltä pilvistä laittaa jo kiinni. Kiitos vain tästä kastelusta, mutta nyt olisi jo ihan tarpeeksi kosteaa. Nyt on uudet ja vanhat kasvit kasteltu niin perusteellisesti, että taitaa vesi vähän valua jo maapallon läpi toiselle puoliskollekin.  Olisi ihan kiva vaikka istuskella joskus taas pihalla ilman, että pylly kastuu. Alakuvassa näkyy kukkapenkkiä, joka on myös tuossa yläkuvan alalaidassa. Koska vain oli tihkusadetta, niin jäin tänään pihalle vanhassa toppatakissa ja paksuissa fleecellä topatuissa puutarhahanskoissa kitkemään ja kanttailemaan. Kanttausjäljet eivät vain näytä oikein miltään, kun ruohoa ei pääse tosiaankaan leikkaamaan. 


Osa puutarhan kukinnasta on mennyt vain vilkaisulla, koska olen välillä vain kömpinyt sisään sateen keskeltä. Vaikka välillä taiteilen kuvia sateellakin sateenvarjon kanssa, ei kaatosateessa kuvaaminen sentään kiinnosta. Joka vuosi on meillä ollut hapankirsikoita riittämiin, nyt ne kirsikan kukat yrittävät avata sateiden välissä kukkiaan, mutta eihän tuolla sateessa pölyttäjät viihdy. 


Alakuvassa on penkkejä, joista näkyy myös pihan korkeuseroja. Tuo kivinen "muuri" on pohjoiseen päin, joten alhaalla täytyy lähellä muuria olla varjossakin viihtyviä kasveja ja etureuna jo saa valoa enemmän. Taas ylhäällä olevan penkin kauimmaiset kohdat saavat paljonkin valoa ja edessä oleva reunaa varjostaa talo sekä tuija.


Ylempään penkkiin olisi voinut tulppaaneja upottaa enemmänkin. Näköjään viime vuodelta ei juuri kuki yksikään tulppaani. Eli taitaa maa kuitenkin olla vähän liian savista. Tässä kohtaa oli aiemmin pitkä rivi herttavuorenkilpiä. Koska niiden alla maa oli sen verran rikaton, en alkanut vaihtamaan maata multaisempaan. Kohopenkkiä tuohon ei voinut tehdä lumisten talvien lumikolausten takia. Hyvä, että ei tehtykään, sillä muuten olisi ollut viime talvena vaikeuksia jo saada lumia minnekään. Koivun kantoja vasten näkyy hieman peruukkipensaan kaljuja oksia. Helmililjat ovat siirretty toisesta kukkapenkistä (kirjoitin ensin vahingossa kuppapenkistä), jossa jäivät liian taustalle. Eikä siellä toisessakaan kukkapenkissä vielä ilman helmililjoja olla.  Tässä penkissä on myös useampia pioneja. Ajatuksena tietysti olisi, että kukinta näkyisi sekä etupihalle että takapihalle. Täytyy myöhemmin miettiä vielä tarkemmin kasvivalintoja. Ihan älyttömän paljon taitaa olla myös sormustinkukan alkuja tuolla. Muutama iso sormustinkukka kasvoi tuossa penkissä viime vuonna.


Viime vuonna ostin Amerikan jalkalehden. Sen löysin nousemassa aika hassun näköisenä. Nyt on jo avannut lehtiä. Toisaalla pitäisi olla tavallisempi jalkalehti, ellen ole sitä vahingossa vahingoittanut muita kasveja siirrellessä.  Tuolla on myös nyt istutettuna tämän vuoden hankintana tarhavarjohiippa, joka on ehtinyt jo kukkiakin. Toivottavasti viihtyvät tuossa pikkukummulla, joka on aika varjoinen paikka. Ajoittain voi olla myös kuivakka. 


Kummulle vastaistutettu magnolia 'George Henry Kern' tekee nuppuja. Luulin aluksi, että siellä on tekeillä vain yksi nuppu, mutta paljastuikin, että kaksi muutakin nuppua siellä kehittyy.



Luulen, että sateiden takia voi kukinta olla vähemmän näyttävä. En ole enää varma, että mitkä narsissit tuossa kummun kupeessa kukkivat. Usein ostan valkoisia tai vaaleansävyisiä narsisseja. En osaa ostaa keltaisia tai kovin värikkäitä narsisseja.  Näidenkin torviosa oli keltaisempi heti avautumisen jälkeen.


Tulppaanit viihtyvät meillä useamman vuoden kunnon multaisessa kohopenkissä. Siellä alkaisi olla kukintaa, jos kukat pysyisivät pystyssä, sataisi vähemmän ja olisi hieman enemmän lämpöä. Säälle ei mitään voi, joten katsotaan, miten päin kukat pysyvät pystyssä. Nuo ylemmän kuvan narsissitkin olivat yhtenä päivänä lähes maata myöten kaatosateessa. Ihmeellisesti ne nousivat. Toisin kuin muutamat hyasintit, jotka eivät saa vartaan enää nostettua.


Alakuvassa eräät hyasintit uuden 'Fire Hill' kääpiömantelini edessä. Hädin tuskin pystyssä.


Vertailuna tänään illalla otettu kuva (eri kuvakulmasta), viikon sateiden jälkeen. Hyasintit ovat todella vaakatasossa.(Taustalla on naapurin pihaa, sitä ei vain saa rajattua näkyvistä pois.)

Puutarhassa kukkii vaikka mitä muutakin. Vielä viimeisenä kuva valkoisista kirjopikarililjoista kera tulppaanien ja narsissien. Kirjopikarililjoja kukkii monessa paikassa tällä tontilla. Suurin osa on tummia. Kun löysin vain valkoisia sisältävän pussin niin olen pitänyt näitä erikseen muista. Tämä penkki on kostea ja savipohjainen. Hyvä kirjopikarililjoille. Mutta tulppaanit tuppaavat taantumaan. Se maapohja, mikä sopii yhdelle kasville, ei välttämättä sovi toisille.

Vaikka sataa pikkasen liikaa, niin saattaa tämä silti olla paras aika vuodesta.

21 kommenttia:

  1. Näyttää kyllä hyvin kauniilta ja hyvinkin vuoden parhaalta ajalta, mutta toivottavasti ette nyt pariin viikkoon saa lisää vettä! Onhan tuo ärsyttävää, että ei voi puutarhaa hoitaa tai kuvata. Silti, ihania kuvia olet napsinut sateiden väleissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen kuvailin pilvisellä säällä, aika myöhään. Ja puutarhan värit ovat kyllä ihanat. Ruohon leikkasin sunnuntaina ja se oli jo eilen perjantaina ylipitkä.

      Nyt olisi kiva vaikka vuorokausi tai pari ilman sateita.

      Poista
  2. Monenlaista sipulikukkaa sinulla kasvaa. Jospa yhden päivän pitäisi pienemmällä hanoja, niin puhkeaisivat täyteen kukkaan. Toisaalta, saat nauttia niistä pidempään näin viileällä. Meilläkään ei kaivata enää tippaakaan vettä hetkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viileällä kukinta kestää kauemmin. Sateet voivat vain runella kukintaa.
      Vettä tosiaan voi sataa liikaa.

      Poista
  3. Juu ei tippaakaan enää vettä. Kaipaan niitä kuivakan lämpimiä toukokuita mitä on ollut aiempina vuosina. Nyt kukkii paljon mutta ei se sateessa kuvaaminen ole kivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivakan lämmin toukokuinen päivä olisi ihana. Kaikki kukat eivät kunnolla edes aukea sateisella säällä.

      Poista
  4. Minäkin toivoin vettä vielä helteen aikaan, mutta nyt kyllä riittää joksikin aikaa. Ispiraatio pihatöihin ei oikein iske tällä säällä.
    Taas täytyy tutustua tarkemmin tuohon Amerikan jalkalehteen, siitä en oikein muista mitään, vaikka nimen olen joskus kuullut.
    Joka tapauksessa ihania kukkaryppäitä ja kaunista muutenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on himalajan jalkalehti toisaalla. Se ei ole kertaakaan kukkinut, ainakaan minun nähteni. Tämä amerikan versio on nyt paikassa, jossa ei ole niin paljon kasvikilpailua.

      Inspiraatio saattaa iskeä, jos saa itsensä ulos. Mutta sekin on jo vaikeaa, jos sataa vettä.

      Poista
  5. Meneillään on aivan ihana aika, kuten näistä sinunkin puutarhakuvistasi näkee. Kauniita kukkia joka puolella ja tuoretta vehreyttä. Toivottavasti magnoliasi avaa kukat ja pääset niitä ihailemaan. Vettä on saatu sen verran runsaasti, että nyt olisi jo auringon ja lämmön aika. Ei kai nyt yhteen maahan kaikkia vesiä tarvitsisi kerralla kaataa.
    Mukavaa viikonloppua ja lämpimämpiä säitä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muuallakin saatettaisiin kaivata vettä. Olin aamupäivällä helpottunut, kun tummien pilvien ollessa taivaalla, oli silti hetken aurinkoista. Kimalaiset olivat heti liikkeellä pölytyshommissa.

      Poista
  6. Siellä onkin sinulla kauniit ja runsaasti kukkivat sipulikukkameret.
    Täällä vettä on tullut aika maltillisesti ja tänäänkin vain yksi pikainen kuuro. Lämpötila on +17 astetta. Tosin kyllä tuulee melko navakasti.
    Mukavaa lauantai-illan jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka syksy istutan uusia sipuleita. Ei vain pysty olemaan istuttamatta. Keväällä on niin ihanaa, että on väriä talven jälkeen.

      Poista
  7. Kyllä tämä taitaa olla kauneinta aikaa! Ja tosiaan sade saisi vähän (tai paljon) jo tauota. Meillä on satanut lähes koko viikon, kohta on tullut siinä ajassaa 80mm! Mutta kun aurinko alkaa paistamaan, uskon että näkymät ovat ihanat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On teilläkin satanut kunnolla. Joskushan teillä on ollut kuuvaa,kun muualla on satanut kaatamalla.

      Poista
    2. Tässä ihan rannikolla tosiaan sataa mielestäni paljon vähemmän kuin muutamankin kymmenen kilometrin päässä sisämaassa, mutta nyt saatiin sitten kunnon lukemat!

      Poista
  8. Kauniisti teilläkin näyttää kukkivan sateesta huolimatta. Sateen takia pötköttelevät sipulikukat eivät ole ihan sitä mitä on syksyllä niitä istuttaessaan mielessään ajatellut. Ehkä pitäisi viritellä pikkuisia sateenvarjoja puutarhaan suojelemaan kerrannaiskukkaisia kaunottaria.
    En ole mitannut, paljonko meillä on satanut, mutta vettä on tullut tasaiseen tahtiin tiistaista saakka. Eilen olin pihalla useamman tunnin sadevarusteissa, sillä eihän nyt yksi sadepäivä saa pilata pitkään odotettua puutarhapäivää. Tänään näyttäisi tulevan selkeämpi sää, joten ehkäpä nurmikon saa leikattua ensimmäistä kertaa tänä keväänä. Johan nuo voikukatkin ovat röyhähtäneet melkein polvenkorkuisiksi (ehkä vähän liioittelua :D). Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä leikkasin nurmikon ekan kerran viikko sitten. Ehkä sateiden takia meni vain 4-5 päivää, kun nurmikko oli taas pitkä.

      Leikkokimpun tein sisään lähes vaakatasoon romahtaneista tulppaaneista. Eipä useinkaan muuten raaskisi leikellä.

      Poista
  9. Sateista on ollut täälläkin eikä juurikaan lämmintä mutta kaunista kukintaa sinulla kuitenkin. Toivottavasti sää hieman muuttuu pitäisi mökillä välillä puuhastella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koleaa on ollut sateiden lisäksi tänään meillä pitäisi olla melkein lämmin päivä.

      Poista
  10. Ehdottomasti on vuoden paras aika puutarhassa, niin kaunista pitkän talven jälkeen.

    VastaaPoista