keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Ennen myrskyä

 Aamulla, ennen töihin lähtöä, kiersin nopeasti puutarhaa kameran kanssa. Tänään illalla onkin satanut tai tuullut tai satanut ja tuullut. Eilen leikkasin nurmikon, joka kasvaa nyt vauhdilla. Osa nurmikosta on aina kyllä täynnä rikkaruohoja. Valitettavasti osa siitä rikkaruohikosta voi olla esim. juolavehnää, joka sitten luikertelee kukkapenkkeihin. Voikukkia on myös monissa paikoissa. Nurmikon leikkuu oli tosi hidasta, kun vähän väliä jäin kiskomaan voikukkia pois kukkapenkeistä tai niiden laitamilta. 



Mietin kuvatessa, että olisi pitänyt ottaa videolle paikat, jotka kaipaavat uusi tulppaaneja tai muita sipulikukkia syksyllä. Kuvan keskellä näkyvä penkki on menettänyt lähes kaikki tulppaanit. 4  kappaletta Slawa tulppaania kukkii penkissä. Niiden lisäksi penkissä on aika pinkki palloesikko vielä kukassa ja sinisiä helmililjoja. Penkin väriyhdistelmät eivät ole ehkä ihan sitä mitä ajattelin, mutta menkööt.

Ja sama penkki tuolta kivituhkapolulta otettuna takapihalta ylemmäs.


Sitten on kukkapenkki, jota katson myös ikkunasta, tuon keinun vierellä. Ylemmän kuvan taustalla ja alakuvassa se näkymä, joka on noin suurin piirtein se, minkä näen, kun haen vettä tai pilkon kasviksia ruokaa varten. Keinun taakse sijoitan herttavuorenkilpiä. Kuiva paikka, jos kotilot eivät ihan villiintyisi siellä. Märkä savimaa + herttavuorenkilvet = kotiloräjähdys. Alakuvan penkiin ostin jo valkoisen kylmäkukan, jonka kukinta meni nopeasti silloin kun satoi vettä ja oli kylmä. Tuonne ostin myös yhden syysvuokon, kun kerrankin keväällä sellaisen löysin taimimyymälästä ja purkin pinnalta näki juuri ja juuri syysvuokon heränneen. Kerrankin istutin syysvuokon ajoissa. Tuossa penkissä on kukkinut jo vaaleanpunaiset hyasintit, mutta valkoiset helmililjat sittenkin olin istuttanut pieneen rykelmään, joten ne ovat jotenkin järkevästi nyt siellä. Yksi oranssi ballerina-tulppaani on jäänne ehkä viiden vuoden takaa, kun tuossa oli pieni kapea alue, jossa kasvoi edellisen omistajan laittamana oransseja liljatulppaaneja. Yritin löytää samanlaisia. Yksi enää jäljellä tuota ballerinaa ja se siirron toiseen penkkiin.



Eli tänne väripläjäykseen.


Siellä on tulppaaneista jäänteitä monien eri vuosien kerrostumaa punaista, valkoista, oranssia, keltasävyisiä. Nyt penkkiin on tullut jo selkeämpiä aukkoja. Joskus istutin tuonne useita kymmeniä kirkkaanvärisiä tulppaaneja ja pari vuotta riitti, että sinne lisäili pussin tai kaksi. Sitten alkaa tulla katoa ja pitää aina jotain lisätä. Nyt värikylläisen puolen ja hempeämmän värisen puolen väli alkaa olla suuri, joten voin suunnitella ensi kauden värejä. Niitä tulppaaneja, joita muistan ja tunnistan tuolta ovat mm. kerrotut Sun Loverit, joiden kukat ovat aina yhtä suuret yllätykset, sillä samasta pussista tulee eri sävyisiä auringon rakastajia. Viime vuonna olen istuttanut tuonne myös Orange van Eijkiä. se voi minulla mennä sekaisin joidenkin muiden tulppaanien kanssa. Vuosien saatossa olen tähän penkkiin istuttanut monta pussia ihanaa Princeess Ireneä ja viime vuonna löysin sellaisen tulppaanin kuin Orange Princess. Se näytti ihan kerrotulta Princess Ireneltä, joten istutin näitä yhteen kohtaan ihan rinnakkain. Ja ne näyttää kyllä samalta lajikkeelta, toinen vain kerrotulta. Varsi yhtä tumma molemmissa ja ulommissa terälehdissä samoja kuviointeja. 


Toisessa päässä tätä aika pitkää penkkiä onkin tulppaaneja vain siellä täällä. Yksirunkoinen suklaakirsikka on kukassa, mutta siitä puusta on yksi haara kuollut, joten en tiedä, miten sitä ehostaisin kauniimmaksi. Muutama tulppaani on vasta nupulla ja täytyy katsoa tarkkaan, mitkä lajikkeet voisivat olla niitä myöhäisempiä. Laukkoja sen sijaan on useampia näkyvissä. Perennoilla on nyt kova kasvuvauhti tässä penkissä.


Uusiin penkkeihin tulee ajoittain tungettua paljon sipuleita, kun tietää, että siellä ei ole vanhoja juurakoita tai sipuleita. Ehdin myös miettiä, mitä istuttaisi mahdollisesti vapautuvalle tilalle myöhemmin kesällä. Exotic Emperor sekä narsissi Obdam tekee yhdessä hyvin hörhelöisen yhdistelmän. Nämä ovat ihan lähellä ihan keskeneräistä lammikkoa, joka on nyt siis ollut jo vuoden kesken. Siis ylikin.


Koska mänty on nyt ollut vauhdissa ja joka ikinen paikka on täynnä keltaista siitepölyä, kuten se lammikkokin, niin päätin, että kivet lampeen hankintaan vielä toukokuussa. Lammen vesi on pakko vaihtaa. Vaikka tämän illan sateet ovat sitä kuitenkin hieman siistinyt. Ihme. Jokin kuva tulee männyt siitepölyn määrästä alakuvan himalajan jalkalehden päältä. Se ei ole oikeasti noin kumman värinen. Oli pakko ottaa siitä siitepölyinen kuva, kun en tiedä, miten se kestää kovan sateen. Ensimmäistä kertaa näen omassa Himalajan jalkalehdessäni nupun! Onhan se tuossa ollutkin jo viisi vuotta, ehkä. Tämä kesäisin tosi varjossa. Ja on ollut tuolla kaiken maanpeitekasvien joukossa. Olen monta kertaa miettinyt, ovatko maanpeite kasvit sille haitallisia. Tuo paikka vain jää helposti kitkemättä ja siellä on muitakin rajuja kasveja kuten karhunköynnös. 

Nyt saisi tosi värikylläisiä kuvia ulkona sateen jäljiltä. Aikaisemmin aamulla otetut kuvat olivat enemmän tai vähemmän siitepölyisiä. 

10 kommenttia:

  1. Tulppaanien kirjo näyttää kauniille <3 Männyt ovat tosiaan vauhdissaan täälläkin :D Eilen sadekuurojen lisäksi navakoita tuulen puuskia. Yritin toissapäivänä tehdä puutarhatöitä, mutta jääkaappilämpötila ja sadekuurot eivät osoittautuneet optimaaliseksi sääksi puutarhasteluun. Hommat jäi kesken, vaan eiköhän tuota ole vielä lystimpiäkin kelejä tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika kylmää on ollut. Sekä sadetta riittänyt. Aamulla ei voinut lähteä liikkeelle vielä ilmam hanskoja. Nyt onneksi taitaa pari päivää olla kesäisempää.

      Poista
  2. Sinulla on paljon tulppaaneja ja kaunista kukintaa Suklaakirsikasta voi leikkaa pois kuivan oksan mutta vasta myöhemmin loppukesästä. Minulla on yksi luumupuu myös kuivattanut yhden oksan ja minulla on sama operaatio edessä. Onneksi eilen satoi ja huuhtoi siitepölyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän huolta, että tulppaaneja on joka vuosi. Joskus ollut enemmänkin. Aina ei tiedä, kuinka paljon entisiä tulppaaneja jaksaa kukkia. Nyt ei ole enää yhtä keltaista kuin ennen.

      Poista
  3. Iloisesti tulppaanien kukintaa.
    Enpä muista meillä koskaan olleen niin runsaasti siitepölyä, kuin tänä keväänä. Siinä mielessä eilinen sade tuli enemmän, kuin hyvään aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon on siitepölyä. Vain sade pystyi tuon määrän keltaista siitepölyä huuhtomaan. Tulppaanien kukinta on aina mukavaa.

      Poista
  4. Himalajanjalkalehti on kuin näyttämöllä noustessaan hopeisten lehtien ylle. Hienot värit!

    VastaaPoista
  5. Pitääköhän minunkin odottaa vielä jokunen vuosi, että saan Himalajan jalkallehden kukkimaan. Nyt se kasvaa kolmatta vuotta, eikä ainakaan vielä mitään nuppuja ole näkyvissä. Hienoa, että sinun odotuksesi nyt palkitaan! Pidän tuosta värikkäästä tulppaanipenkistä! Siitepölyn määrä on ollut hirveä näinä päivinä, onneksi sade huuhtoi suurimman osan pois, mutta terassille kun ei sada, niin sielläpä lattia onkin aika järkyn näköinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulin joskus, että himalajanjalkalehden kukintaa voi joutua odottamaan ja ajattelin, että ostan kasvien sitten vain sen lehtien vuoksi. Ei tämäkään yksilö tosiaan tuore tapaus ole ennen kuin päätti nupun tehdä.
      Värikäs tulppaanikimara näkyy kauas. Se ei jää huomaamatta.

      Poista