tiistai 11. toukokuuta 2021

Nyt räjähti

 Ihana lämpö. Ihan kuin olisi ohitettu jokin vuodenaika. Puuttui kokonaan ne melkein lämpimät päivät ja siirryttiin suoraan hikiseen. Mutta se tuntuu nyt ihanalta. Tätä minun kehoni on kaivannut. Voi olla oikeasti ilman sukkia, ilman hihoja, ilman pitkiä kalsareita. Menin tänään aamulla kävellen töihin ja ihan kokonaan ilman takkia. Ja tuli kuuma. Tuntuu nyt niin kevyeltä, että vähän jo helpottaa kitumisoloa.

Ensimmäiset tulppaanit ovat avautuneet. Persian Pearlit. Vaikka ne voivat jossain paikassa näyttää melkein isoilta tulppaaneilta, ovat ne oikeasti siroja ja pieniä. Ja osa valkovuokoista ovat yhtä korkeita kuin nämä pikkutulppaanit. Eli Persian Pearlit aina kukkapenkin reunaan, eikä varsikaan suurien laukkojen viereen, koska voivat jäädä laukkojen lehtien alle.  Onneksi palloesikot eivät peitä tulppaaneja, vaikka ovatkin kovin samaa korkeusluokkaa.

Hyasintit alkavat avautua siellä täällä. Osa aina näyttää tosi muhkealta, kun ponnistelevat maasta. Vasta kukkiessa näkee, että onko kukka tiheä, harva, pystyssä pysyvä vai kallellaan. Fondat tulppaanit ovat kai vähän painavia, sillä jokin niistä kasvaa kuin Pisan torni.


Nämä vanhat hyasintit, jotka kaukaa näyttävät sinisiltä (varsinkin varjossa), ovat läheltä ja auringossa katsottuna sinisen liloja. Vähän epätodellisen värisiä keväisiksi kukiksi, vaikka onhan helmihyasintitkin sinisiä sekä sinivuokot ja skillat. Silti se niiden muhkea sinisen sävyinen muoto aina jotenkin hätkähdyttää.  En ole näille löytänyt oikein sopivia kukkapareja.


Keltavuokot avautuivat, niiden joukossa tietysti täytyy olla aina vähintään yksi valkovuokko.Minulta löytyy kukkapenkistä myös tälläinen esikko. Olen siis tämän ostanut yhtenä esikkona toiselta harrastajalta vähän sokkona, mutta siinä onkin kahta eri esikkoa. Täytyy jakaa tämä, sillä tätä ennen minulla ei ollut ollenkaan valkoista esikkoa. Ja ensimmäinen narsissi on kukassa. Tämän kavereilta ei näy edes kukkavanaa, joten voi jäädä ainoaksi laatuaan. En ole ihan kamalan taitava narsissien kasvattaja. Tämä saattaa olla narsissi Cassata, istutettu vuonna 2018. Koska tämä kukka saattaa jäädää ainoaksi, voisi tietysti kaivaa nuo sipulit pois ja kokeilla toista paikkaa, sillä ei nuo tuollakaan näköjään viihdy.


Toivottavasti pääsette puutarhaan. Nyt on maa ihanan kostea täällä ja silti on lämpöä. Hieno yhdistelmä.

16 kommenttia:

 1. Kosteus ja lämpö on hyvä yhdistelmä. Hieno valkoinen esikko, se kannattaa koittaa erottaa. Hyasinteissa on melkoisia överivärejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen esikko voi jäädä jalkoihin, jos sitä ei erota. Hyasinteistä saisi aika rajunkin värikimaran, jos kaikki värit laittaisi samaan penkkiin. Jatkossa taidan pitäytyä muutamissa eri väreissä.

   Poista
 2. Tämän aika on ihan parasta keväässä. Luonto herää kerta heitolla ja nyt alkaa ns. tapahtua. Meillä on etupihan puoli lumeton ja sen olen haraboinutkin jo. Takapihalla on vielä lunta. Tänään pitääkin käydä sitä levittelemässä, niin loppuu tämä talvi täältäkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielläkin talvi alkaa väistyä. Kevät tulee nyt täällä kohisten. Kohta sulaa teiltä viimeiset lumet.

   Poista
 3. Nyt on kyllä mukavat kelit. Sillä kevätkukat kukkivat jo kauniisti. Pirteä väripari esikoissa. Meilläkin alottelevat monet. Kyllä kevät on kaunista aikoo ja jännä seurata mitä kaikkii sieltä mullasta nousoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullasta on jo paljon noussut, silti monia kasveja vielä odotan. Kovasti tapahtuu nyt luonnossa vihertymistä ja kukkaan puhkeamista.

   Poista
 4. Eilinen lämpö oli odotettua ja nautinnollista. Laittoi myös vauhtia puutarhaan ja puutarhuriin.
  Erikoinen esikko. Toivottavasti saat eriväriset eroteltua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luuöen, että tuossa esikossa on ollut kaksi ihan lähekkäin tai pieni alku toista lajia jotenkin jemmassa. Tuo valkoinen on selkeämmin alkanut kasvattaa lehtiä pikkasen myöhemmin. Tai sitten lehdet jäävät vähän pienemmiksi.

   Poista
 5. Lämpö on tervetullut, mutta minä olen niitä, jotka eivät jaksa liiassa lämmössä touhuta. Välillä voi tosin vain naustiskellakin, voisi ainakin opetella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liika lämpö kyllä hyydyttää minuakin. Aamuisin ja iltaisin ei ole liian kuuma. Päivällä, auringossa voi tottumaton taas paahtua.

   Poista
 6. Ihanaa, kun vihdoin saatiin lämpöä. Tänään täällä meillä korkeimmillaan + 26 astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika korkealle meni lämmöt, isot erot lämpötiloissa.

   Poista
 7. Voi ihanaa, vihdoin...kyllä sai tänä vuonna odotella. Herkulliset hyasintit eri väreissä, hyvin kaunista. Ihana tuo töihin ilman takkia-juttu, tuntuu kyllä hurjalta toppatakkisesongin päätteeksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntui ihan hurjalta riskiltä lähteä ilman takkia. Ihan ilman takkiakin tuli kyllä hiki. Tänään hiki tuli ilman hihoja ja lahkeitakin. Enkä ole koko päivänä käyttänyt sukkia.

   Poista
 8. Kyllä on saanut nyt nauttia lämmöstä! On tätä odotettukin. Ihanat hyasintit ja esikot. Minä istutin tuota samaa 'Persian Pearl' -tulppaania viime syksynä, herätehankinta blogimaailmasta :) Näin jo ensimmäisiä nuppuja niissä ja kovasti odotan näkeväni kukat. Älysin onneksi istuttaa ne aivan penkin etureunaan.
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkin ollut superhieno viikonloppu tähän mennessä. Onneksi laitoit Persian Pearlit penkin etureunaan. Ne ovat sen verran matalia ja siroja.

   Poista