torstai 2. heinäkuuta 2020

Nyt ja myöhemmin

Huomaan katsovani monia kukkapenkkejä kaksilla silmälaseilla. Katson, miltä ne näyttävät nyt ja mietin, miltä ne voisivat näyttää myöhemmin. Varsinkin uudempien kukkapenkkien kanssa käy näin. Eli tämän takia puutarha ei taida olla koskaan valmis.


Ihmettelen, että tiistainen jatkuva kaatosade ei vahingoittanutkaan Mustialan ruusun kukintoja tai nuppua. Ehkä ne nuput valmistuivat helteissä niin hyvin, että yhden päivän sade ei päässyt niitä enää mustuttamaan. Koska pieniä sateita tulee kulkemaan sääennusteen mukaan ohi, olen kuitenkin näitä kukkia leikannut pieniin viinilaseihin sisälle tuomaan ruusun tuoksua. Mustialan ruusu retkotti miten sattuu jo ennen sateita. Piilossa on narut, joilla olen nostanut hieman näitä oksia. Juuttinaru on sidottu läheiseen matonkuivaustelineeseen (jota en täällä esittele).


Ruusua kuritan joka vuosi. Sillä sen jatkeena on kukkapenkki, jonka viime vuonna perustin, eikä tämän ruusun tarvitse enää vallata suurempia alueita. Uutta penkkiä mietin aina sen ohi mennessä. Nyt siellä kukkii vaaleat sormustinkukat. Kohta siellä kukkii jaloritarinkannus (huom yksikössä). Tulevaisuudessa siellä pitäisi kukkia pari pionia ja mustialan ruusun lisäksi myös ranskanruusu Duchesse de Montebello, jos säilyy hengissä. Lisäkasveina siellä on rentoakankaalia, Geranium endresii Wargrave Pink eli espanjankurjenpolvi. Tämä oli väriltään minulle aika rohkea veto, sillä on vaikka on muka pinkki, se taittaa tosi paljon lohensävyyn. Se on ollut pitkään väri, jota en ole missään nimessä halunnut puutarhaani. Ehkä sille pikkuhiljaa lämpenen. Sen lähellä nimittäin on Coral Sunset, joka voisi toimia tämän kurjenpolven kaverina, ellei kukinta mene eri aikaan.


Toisessa melko uudessa kukkapenkissä asustaa myös pari sormustinkukkaa, joista toinen teki viisi kukkavartta, joista vain yksi kukkavarsi lakosi kunnolla kaatosateissa. Olin itse kaatosateiden aikana pois kotoa parin vuorokauden reissussa.


Jossain vaiheessa reissua uudehko pioni tuossa penkissä avasi kukkansa. Mutta ehkä johtuen sateista, on nuppu vain osin auki. Pioni Krinkled White on istutettu Lidlin juurakosta syksyllä 2018.


Suuren sormustinkukan varjoon on jäänyt perennamaisesti kasvava kärhö Little Artist, jonka kukkanuput jo pilkistävät. On jäänyt tosi nysäksi, ehkä helteiden ja ehkä sormustinkukan luoman varjon takia. Mutta on hengissä ja aikoo kukkia.


Ensi vuonna sormustinkukka ei tuota kasvia samalla tavalla varjosta, joten saaa nähdä, minkälaista kasvu tulee jatkossa olemaan. Olen viime vuonna nimittäin heitellyt sormustinkukan siemeniä kyllä urakalla ja kerrankin ne itivät. Jopa niin paljon, että joudun vähän siirtelemään ja purkitin jo naapurillekin muutamia alkuja. En vain enää muista, että olivatko ne ostosiemenistä vai jostain omasta sormustinkukasta.  Yllätyksiä siis riittää seuraaville vuosille.

Sateet tulivat meille todella tarpeeseen. Nyt tulee varmasti ensimmäinen vuosi kun ruso tai sirotuomipihlaja ei tee marjoja. Meillä on kaksi aika vanhaa puuta edellisen omistajan istuttamina ja ne pudottivat jo paljon keltaisia lehtiä pois helteiden aikana. Siksi tämän pionin taustalla on keltaista.


Tämä pioni kukkii sitkeästi, vaikka on todella varjossa. Tälle pitäisi vielä löytää parempi paikka, mutta olen liikaa ostanut pioneja ja aurinkoiset paikat alkavat olla täynnä. Mielessä muhii yksi uuden kukkapenkin paikka. En ymmärrä aina sitä, miksi ei voisi tyytyä pitämään vanhoista kukkapenkeistä huolta, kun uusia vaan tekee mieli tehdä. Sen sijaan uusia marhanliljoja voi aina hommata, nehän kasvavat aivan eri tavalla kuin pionit.

Nimetön pioni kukkapenkissä, jossa se ei mahdu kunnolla edes kasvamaan pituutta.
Saaripalstan Saila kertoi, että ruotsalainen kauppa Lökär & Knölar myy vaikka mitä sipulikukkia, myös marhanliljojen sipuleita. Eilen heillä avautui suomeksi käännetyllä sipulitjamukulat.fi - osoitteessa syksyn sipuleiden myynti. Klikkailin marhanliljat silmissäni useamman kerran, enkä enää uskaltanut sen jälkeen availla muita kiinnostavia kohteita, vaikka syysmyrkkyliljat ja keväisen kurjenmiekat olisivat huokutelleet vaikka kuinka. Nyt odotan sitten innolla sekä syksyä että seuraavia vuosia. Tämä ei ole maksettu mainos, vaan innokkuutta siitä, että vihdoin löysin marhanliljoja, vaikka olen niitä aina ajoittain verkkokaupoista yrittänyt löytää. Vuoden 2020 tavoitteena nimittäin oli: Etsi ja löydä marhanliljoja ja Austin Ruusuja. Enää jälkimmäinen on saavuttamatta. Keväällä oli liian kiire, niin muutamat myytiin loppuun ilman, että ehdin niitä tilata.

Duchesse de Nemours täydessä kukkapenkissä
Sunnuntaina on Avoimet puutarhat. On jotenkin epätodellisen hienoa tämän kevään jälkeen, että oma kohokohta on olemassa. Otan naapurini mukaan ja lähdemme puutarhasunnuntaita viettämään vähän kauemmaksi kuin tähän samalle kadulle.

28 kommenttia:

 1. Minä tilasin kaksi marhanliljaa ja paljon muuta kuten kiurunkannuksia ja ihan vaalean keltaisia krookuksia. Ja kerrotun valkovuokon jossa sininen keskusta. Toivottavasti saadaan ne mitä tilattiin, keväällä jäin ilman kun olin myöhässä. Pioneja ei vaan voi vastustaa, kaikki ihania, tuo nimetön tokavikassa kuvassa on erityisen kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saadaan ne, mitä tilattiin. Sinun tilauksesi kuulostavat myös herkullisilta. Nimetömmällä pionilla saattoi olla nimilappukin joskus, mutta siitä on niin pitkä aika, että en pysty tämän nimeä enää jäljittämään. Haaleaa roosaa uloimmat terälehdet ja keskusta keltainen.

   Poista
 2. Voi että, kiva kuulla, että teillä on jo suunnitelma avoimiin puutarhoihin! Mahtava juttu, että tänäkin vuonna tapahtuma pystytään järjestämään.
  Liljoja aina mahtuu muun kasvillisuuden sekaan, ne ovat siitä ihania. Vaativat niin vähän tilaa. Mutta toki täytyy saada lapio muiden kasvien väleihin, että saa sipulit maahan :-D
  Tuo on muuten jännä juttu, että puutarha on jatkuvassa käymistilassa. Koko ajan sitä suunnittelee uutta. Ehkä sen kuuluukin mennä niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mukavaa suunnitella puutarhavierailuja. Aina on mukavaa lähteä, olkoon sää mikä tahansa.

   Puutarhaa suunnittelee usein huomaamattaan, ei aina edes ymmärrä tekevänsä niin.

   Liljat onneksi sujahtavat moniin paikkoihin.

   Poista
 3. Harmittaa, kun oma Mustialanruusuni ei uuteen kasvupaikkaan siirron jälkeen ole kukkinut juuri lainkaan. Sateelle kukat ovat tosiaan hyvin arkoja, etenkin nuput, jotka homehtuvat herkästi. Muutoin ruusu on todella kaunis ja tuoksukin on ihana.
  Mukavaa heinäkuun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että Mustialan ruususi ei ole kukkinut. Minä tarkkailin nyt tuota puskaa ja kukkanuput tulevat kasvavat paremmin vaakatasossa oleviin oksiin ja niistä ylöspäin. Opin tuon katsomalla yhtä Claus Dalbyn livelähetystä. Minulla myös yksi Mustialan ruusu ei juuri kuki, mutta se ei teekään yhtä pitkiä versoja, joten sen versoja varmaan pitäisi taivutella kukintaoptimiin.

   Poista
 4. Me olemme reissanneet nyt 1,5 vkoa ja puutarhassa puuhaa riittää :) Tuota mustialanruusua katselin, jotta tuota meidän pihassa ei vielä olekaan. Mukavaa viikonloppua ja puutarhasunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustialan ruusu on perinneruusu ja sitä voi saada tuttavilta jakopaloina. Meillä nuo vanhat puskat ekee helposti juurivesoja.
   Kiitos ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Sitä puutarhaharrastus kai on: jatkuvaa kiertokulkua ja uusia suunnitelmia 😊
  Huomaan samoja oireita, kukkapenkkejään tarkastelee usein muutosmielessä ja uusia on tehtävä, että saa tilaa siirrettäville kasveille.
  Täytyykin käydä kurkkaamassa sipulikauppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkapenkkejä tosiaan katselee usein muutokset mielessä ja uusille penkeille tulee tilausta aika usein. Sipulikauppa on aika runsas valikoimiltaan.

   Poista
 6. hyvä kukka, voiko se elää matalilla alueilla?

  VastaaPoista
 7. Kun puutarha on kesken, sitä tulee väkisinkin tutkailtua kuvailemallasi tavalla. Näkee toisaalta keskeneräisen, mutta toisaalta myös mielessään sen, miltä se voisi näyttää muutaman vuoden päästä. Minä olen käväissyt pikaisesti vilkaisemassa tuota sipulisivustoa, mutta ainakin toistaiseksi vielä malttanut mieleni. Muutama kasvi on kutkutellut mielessä, mutta pitäisi ensin tutkia vähän paremmin, missä ne voisivat viihtyä meillä. Pikkuhiljaa alan kai taipua sille, että jos jotain erikoisempaa haluaa eikä ole mahdollista syksyllä eksyä Etelä-Suomen tai rannikkoseudun paremmin varusteltuihin puutarhamyymälöihin, on ne tilattava netistä. Vähän sama juttu avoimien puutarhojen kanssa: jos haluaisi useammassa puutarhassa vierailla, pitäisi ajella vähintään pari tuntia suuntaansa. Onneksi yksi piha on tässä lähistöllä, joten siellä ehkä tulee piipahdettua. Ainakin siinä tapauksessa, jos ei sada vettä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun tyylilläni puutarha on aina kesken, sillä kukkapenkeissä on aina jokin, jota voi kohentaa tai jonka voi siirtää.

   Avoimien puutarhojen takia minäkin olen ajanut joskus aika pitkiä matkoja. Meillä löytyy läheltäkin puutarhoja, olen käynyt tarkoituksella joskus vähän kauempanakin. On niin harvinaista herkkua päästä kurkistamaan muiden kotipihoihin. Auton takakonttiin olen aina pakannut myös sadevarusteet ja nuutamina vuosina kumisaappaat ovat olleet parhaat jalkineet.

   Poista
 8. Uusien penkkien katselu mainitsemallasi tavalla on niin tuttua. Usein joutuu säätämään jotain lajeja eri tavalla, sillä aina kasvit eivät kasva myyntitietojen mukaan ;).
  Minäkin olen suunnitellut sunnuntaina puutarhakierrosta, toivottavasti suunnitelma onnistuu. Mukavaa reissua teillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa puutarhakierrosta sinullekin.

   Uusien penkkien tuijottelun tarkoitulsena on keksiä penkkeihin täytettä ja vanhojen penkkien tuijottelussa taas vaihtaa kasveja tai karsia kasveja.

   Poista
 9. Minä olen tällä hetkellä vähän kyllästynyt pioneihin. Vaativat paljon tilaa ja kukinta oli tänä vuonna ihan hetkessä ohi. Ja se uusien istutusten kastelu, plaah. Yritän katsella lempein silmin kukkapenkkejäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän ihmisiä, jotka ovat luopuneet pioneista ja ottaneet pidempään kukkivia tai erilaisia muotoja ja värejä tuovia kasveja tilalle.

   Poista
 10. Kävin myös tilaamassa muutamat marhanliljat Kesäpesälle, vaikka edellisetkään eivät ole kaikki vielä ilmoittaneet itsestään. Toivon, että odotus kuitenkin palkitaan joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marhanlilja taitaa joskus kerätä voimiaan aika kauankin. Toivottavasti ne nousevat ensi kesänä.

   Poista
 11. Sateet tulivat todellakin tarpeeseen. Vaikka kasvit kärsivät rankkasateista, saivat ne kuitenkin myös hurjasti kasvuvauhtia.
  Toivottavasti huomenna ei sada, täälläkin laitettu useampi puutarhakohde reittisuunnitelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljon on meillä satanut viikon sisään. Eilinenkin oli aika sadepäivä. Puutarhoja on kiva mennä kiertämään.

   Poista
 12. Täällä meidän suunnalla ei ole auki kuin muutama hassu piha, joista puolet on julkisia puistoja/taimistoja. Ei tarvi hötkyillä mihinkään, enkä myöskään ite nyt laittanu pihaa auki. Ehkä ens kesänä sitten.
  Pitääpä käyä tutustuun tuohon nettikauppaan. Tosin suunniteltujen uusien penkkien tekemiset on mulla nyt jäissä, mut saahan sitä silti katella ja haaveilla... 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julkisiin puistoihin pääsee milloin vain, niihin tuskin tarvitsee juuri tänään kiirehtiä. Sipulikukkia mahtuu yllättävän pieniin koloihin.

   Poista
 13. Kävinkin kurkkaamassa tätä sipulisivuja ja kyllä siellä oli vaikka mitä ihanuuksia. Minulla on aina monta rautaa tulessa puutarhan suhteen. Aina näkee jotain siirrettävää ja paikanvaihtoa. Joistakin kasveista olen luopunut kokonaan mutta pionit vaikka ovat aika lyhytaikaisia kukkijoita en aio vähentää tai poistaa. Sormustinkukkia minulla ei ole ollenkaan. Puutarhoissa ei tullut käytyä vaikka lähelläkin olisi ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä sipulisivustoilla olisi ollut vaikka mitä. Tiedän, missä käyn jatkossakin.

   Minä kävin useissa puutarhoissa. Toisten kotipihojen katselu avartaa välillä omaakin ajattelua oman puutarhan suhteen.

   Poista
 14. Marhanliljoja miekin tilasin tuolta sipulisivustoilta ja muutamoo muutakin. Meilläpäin ei ollu avoimiapuutarhoja ja ei tullu etemmäks lähettyy. Kyllä puutarhassa muutoksia on koko ajan käynnissä ja uutta suunnitellaan yleensä. Ei puutarha hetkessä valamistu, ja valamiiks ei vissiin tulekkaan, itsekullakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni on nyt löytänyt paikan mm marhanliljojen tilaamiseen. Puutarha ei oikein valmiiksi tulekaan, kun kasvit kasvaa ja toiset kasvit menehtyvät.

   Poista