torstai 23. heinäkuuta 2020

Arki

Arki on sellainen jännä juttu, joka voi alkaa, vaikka olisi heinäkuu. Minulla se tarkoittaa sitä, että kesäloma töistä on ohi ja herätyskellon tuomaan rytmiin joutuu taas opettelemaan. Töihin paluu loman jälkeen onnistuu aina välillä tosi sujuvasti ja välillä vähemmän sujuvasti. Tänä vuonna lähdin ekana työpäivänä töihin ilman työavaimia. Ei tullut mieleen, että lukkoon tarvitaan myös oikea avain. Eli loma taisi olla ihan mukavasti rentouttava. Tämän viikon illat toki menee hieman toipuessa rytmin muutoksesta eli sohvapainoitteisesti. Sen verran kävin ulkona, että otin kylmässä säässä kuvia kohdista, jotka nyt miellyttivät silmää. Austin-ruusuni majailee yhä kottikärryissä. Helppo siirrellä tarpeen mukaan eri paikkoihin. Nyt sen kukka alkaa olla auki ja se ihana kerroksellisuus on nyt nähtävissä ihan eri tavalla. Vaikka kukassa näen ripauksen vielä persikkaa, on kukka nyt enemmän vaaleanpunainen. Tuoksu on myös ihana. Taisin rakastua. Jonkun paikan tälle vain voisin kaivaa, koska kottikärry ei voi olla kovin pitkäaikainen paikka ruusulle. Saanko esitellä, Princess Alexandra of Kent. Tämä jaksaa myös kannatella kukkansa. Tämän tiedon kävin myös lukemassa Instasta.


Tänään bongailin ötököitä. Onneksi tähtikatkero onkin myös kimalaisten mieleen.


Hitaasti avautuva törmäkukka sai myös pienen vihreän vieraan. Tässä siis avautuva Scabiosa caucasica 'Perfecta'.


Uusien penkkien yleisnäkymä tulee minulla aina olemaan vähän vajaa ensimmäiset pari vuotta. En ikinä saa uusia penkkejä heti kukitettua kunnolla. Toisaalta näihinkin tehdään ensi vuosina aika monta siirtoa penkkiin ja pois. Tässä pienessä penkin tyngässä on tehty jo korvaavia istutuksia menetettyjen tilalle ja myös siirrelty tuotakin vaaleanpunaista ruusua pariin kertaan. Viimeinen pioni kukkii vielä juuri ja juuri. Koska vapaata multatilaa on ollut tuolla vapaana, on siellä kohta kukkiva kukkimaan aloittava punaluppio Tanna tehnyt 4 pientä poikasta. Niiden lehdet näyttivät pitkään todella paljon apilalta, nyt niiden muodossa alkaa olla luppion soikeaisuutta (onko se edes sana?).  Nyt unohtui luppio kuvata, piti vain kertoa, että tyhjästä tilasta on myös hyötyä. Ruusun taustalla oleva korkea kasvi on vaaleanlila syysleimu, joka on vanhaa kantaa ja leviämisessään ainoa tällä pihalla, jota saa vähän vahtia.


Keinun lähellä kukkapenkki, jonka nimi on yläkerta, alkaa kuitenkin täyttyä. Osa täyttymisestä on ollut ihan valmiiden taimien istuttamista. Osa taas sormustinkukkien sekä unikoiden yllättävistä itämisistä. Osa unikoista kuitenkin on jäänyt melko mataliksi, ei ehkä ole tarpeeksi vahvaa maata tuolla. Huovilan puistosta ostettu sinisävyinen ritarinkannus on avannut kukkansa. Vaaleanpunaisen sävyinen on toisaalla hyvin kiemuraisine kukkavarsineen.


Vähän toisaalla samaa penkkiä alkaa nyt näyttää siltä, miltä ei näyttänyt vielä aiemmin. Tummalehtisen peruukkipensaan kontrastikasvitkin alkavat olla parhaimmillaan. Eli siellä on salaatin värinen (eli lime) keijunkukka ja taustalla syyshortensia Wim's Red, joka aloittaa kukinnan pikkuhiljaa valkeilla kukilla.  Nämä pensaat joutuvat olemaan penkissä hieman syrjässä. Paikkavalinta olisi keskeisempi, ellei tarvitsisi ottaa huomioon lumisten talvien lumikolasta aiheutuvia mahdollisia vahinkoja.


Täydet penkit ovat taas vähän vanhempia ja niitä pystyy ja joutuu jo välillä vähän karsimaan, jos on toiveissa siementaimia. Tai on tarkoituksena riipiä toisten kasvien siementaimia vähemmälle. Tässä penkissä on monelle kasville hyvät olosuhteet. Ihan alimmaisena kosteutta pidättävä savi ja multaa päällä 30-50 senttiä. Tässä penkissä ei oikein ikinä mikään jo juurtunut kasvi lurpota, vaikka olisi kuumaa ja kuivaa. Tämä penkki menee varjoon myös suhteellisen aikaisin iltapäivällä, joten haihdunta on myös en takia vähäisempää. Aamupäivän ja keskipäivän aikana tuolla onkin sitten lämmintä aurinkoisella säällä. Tuolla penkissä pyöriessä olen saanut kyllä todella kovan hien päälle joskus aamun aikana, kun muualla pihalla on vielä viileähköä. Tuolla alkaa kukkia angervoja, komeamaksaruohoja, pari pallerolaukkaa. Kärhökaaressa kukkii vasta korkeita kurjenpolvia (jotka eivät kunnolla näy kuvassa) kuten Orion ja Patricia. Kärhöt ovat vasta nupulla ja tuon penkin valkoisissa syysleimuissa ei näy vielä vähään aikaan nuppuja. Sen sijaan suklaakirsikan kirsikat ehtivät mennä lintujen suihin.


Tässä vielä kuva lähempää mm. pallerolaukasta. Tuo valkoinen pallotuijan päällä on pudonneita pionin terälehtiä. Näihin värisävyihin sopisi lisääkin pallerolaukkoja, kunhan saisin istutettua ne siten, että pääsisivät kasvamaan tuolla kaiken lomassa suhteellisen ylöspäin. Komeamaksaruohot sekä punainen punatähkä ovat hyviä pörriäiskasveja tuolla, kunhan kunnolla avautuvat.


Minä valmistaudun huomiseen omaan arkeen, jonka jälkeen pääsen taas pian nauttimaan viikonloppuvapaasta.

23 kommenttia:

 1. Upea ruusu, oikea kaunotar. Kesän huolettomuus alkaa päättyä ja toisenlainen arki alkamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ruusu on kaunis. Nyt pitää saada se pysymään talvet hengissä.

   Poista
 2. Minulla ollut mökillä pitkään se ongelma, että penkit eivät ole täysiä vaan multatilaa on paljon välissä. Sehän ei kovin kaunista ole! Olen maanpeitekasveja yrittänyt niihin istutella ja vähitellen näyttää paremmalta. Tätä menoa tosin pian aika täydelta! Jos kuvasi olisivat isompia helpommin erottaisi, miltä kukkapenkkisi näyttävät. Mutta kyllähän noistakin kuvista käsityksen saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvani ovat aina pienennetty. Täytyy hyvällä säällä kuvata tuo ahdas penkki pala palalta. Maanpeitekasveja minäkin istuttelen joihinkin penkkeihin, osa leviää nopeasti, osa hitaammin.

   Poista
 3. Todella kaunis Austin-ruususi on todella kaunis ja pidän sen väristä. Kivasti penkkisi ovat jo täyttyneet kasveista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne penkit aina joskus täyttyy nopeammin, joskus hitaammin. Aukkoja on, mutta saa vielä ollakin.

   Poista
 4. On se vaan kaunis ruusu ja erittäin iso plussa että jaksaa kannatella kukkansa. Siitä on harmillisen vähän tietoa ruusujen kohdalla, voi olla joskus olennainen osa ostopäätöstä. Meilläkin vähäiset kirsikat menivät lintujen suuhun, söivät ne raakoina ja nyt uhkaa hävitä punaiset vadelmat. Keltaisia eivät onneksi syö kun luulevat niitä raaoiksi. Pallerolaukka on kiva kasvi mutta vaatii tukevia kasveja vierelleen jotta pysyy pystyssä. Osa on minulla jäänyt ruusujen jakoihin, pitää siirtää laukan sipulit syksyllä tai keväällä parempaan paikkaan. Olen ollut vähän epäileväinen tuon limen värisen keijunkukan suhteen mutta nyt kun näen sen tuon tumman peruukkipensaan alla niin sehän upea, toimivat loistavasti yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin Instassa Austin Ruusujen sivuilta lukemassa vasta ostamisen jälkeen, että tämä ruusu jaksaa kannatella kukkiaan. En tiedä, onko siitä ikinä mainintaa, jos ruusu ei jaksa kannatella kukkiaan.
   Pallerolaukat vaativat tosi täydellisen paikan ja enkä useinkaan ole sitä löytänyt.

   Pitkään tuo lime keijunkukka on näyttänyt väärässä paikassa kasvavalta salaatilta. Se ehkä tarvitsee joko lisää limeä ympärilleen tai muita keijunkukkia. Vasta loppukesällä se toimii yksinään.

   Poista
 5. Minullakin on pakosta tyhjää multatilaa uusissa penkeissä, en millään voi ostaa 50 perennantaimea / penkki heti kerralla. On siis siedettävä tilannetta ja ehkä otettava hyöty rauhassa suunnittelusta. Nyt sain onneksi otettua kahdesta varjorikosta yhteen penkkiin 20 uutta alkua kasvamaan jne.
  Tsemppiä työarkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi aika mahdotonta laittaa kerralla 50 kasvia samaan penkkiin ja joidenkin kasvien koko on aika erilainen myös parin vuoden jälkeen. Tyhjyyttä täytyy vain sietää.

   Poista
 6. Tyhjä multatila kertoo vain siitä, että on mahdollisuus lähteä oostoksille tekemään lisää kivoja hankintoja! Ruususi on todella kaunis. Arki se koittaa, mutta onneksi on iltoja ja vapaapäiviä, jolloin voi taas nauttia muustakin kuin arkityöstä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosi helppo tehdä uusia hankintoja. Joskus vain uudet ostokset eivät millään sovi tyhjiin paikkoihin. 😂 Tyhjät tilat täyttyvät pikkuhiljaa

   Poista
 7. Onpa kiva yhdistelmä tuo peruukkipensas ja lime keijunkukka. Minulla alkaa arki vasta parin viikon päästä, mutta varmaan hetki menee päästä vauhtiin. Muistatko, mihin aikaan kaukasiantörmäkukka on aloittanut aiempina vuosina kukinnan? Minulla se on kukkinut kahtena vuonna vasta elokuun lopusta eteenpäin, mutta tänä vuonna ensimmäiset kaksi kukkaa ovat nyt samassa vaiheessa kuin sinulla. Minulla on siis tuo sama lajike. Pallerolaukka on harvinaisen hankala kasvi sijoitella kukkapenkkiin. Minulla on muutama nyt kellanvihreiden kuunliljojen välissä ja saa nähdä, miten toimii kun alkavat aueta. Kaunis ruusu. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaukasian törmäkukka on minulla vasta toista vuotta, joten en pysty sanomaan tilastoja. Nyt siinä kukinnot ovat jo selkeästi enemmän auki.
   Pallerolaukka ei ole helpoin kasvi sijoittaa kukkapenkkiin. Enkä minä enää kesäisin edes muista, mihin olen syksyllä ne sipulit tuikannut, kun aloittavat nousun myöhemmin kuin moni muu laukka.

   Poista
 8. Kaunis ruusu <3 Minulla alkaa loma kallistua loppua kohti. Kaikkea hyvää loman jälkeiseen arkeen ja mukavia vapaapäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukavaa loppulomaa ja leppoisaa arkea!

   Poista
  2. Kaunis on ruususi ja pallero laukat menee minulla siirtoon johonkin muualle.... en vielä tiedä mihin 😁 hankalia ovat. Työhön paluu varmasti taas muuttaa aikatauluja mutta jostain syystä kun kaikki on taas sitä tavallista arkea kerkiää paljon enemmän. Minä tosin en ole enää työelämässä mutta näinhän se meni. Minulla on kahdessa paikassa punatähkää ja maksaruohoa monessa paikassa. Ne on ihania syyskukkijoita. Hyviä työpäiviä.

   Poista
 9. Mukavaa viikonloppua! Minullakin on lomalla päivärytmi muuttunut. Viikon päästä pitää taas sopeutua herätyskelloon :-/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Herätyskelloon sopeutuminen on se tylsä asia usein. Onneksi on vapaapäivät.

   Poista
 10. Mihin ihmeeseen väliin minun kommenttini meni ❓😵 😋toivottavasti löydät sen ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin kommenttisi tuolta vähän ylempää. Arki on alkanut taas ja sujuu jo aika totutulla tavalla. Onneksi loma myös latasi taas energiaakin.

   Poista
 11. Voimia arkeen ♥ Herätykset ovat niin pirullisia, sohva on ainoa paikka -ainakin alussa-toipua. Voi miten suloinen tuo Princess A. Kent-ruusu, ihana ostos. Olet siis käynyt shoppailemassa :) Miten muuten syysvuokkojen kävi, nousivatko ne sieltä? Nyt on sinulla hyvä tilanne, kun penkit alkavat täyttyä ja voi jakaa poiskin. Todella kauniit sävyt tuossa alimmaisen kuvan kukkapenkissä, olet onnistunut aivan jumalaisen hyvin. Olen varma, että pörriäiset mettä ottaessaan ihastelevat myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi syysvuokoistani on elossa, mutta se on ehkä vähän liian varjoisessa paikassa ja mietin, että ehkä sen voisin siirtää sitten ensi vuonna, jos se on yhä hengissä. En tiedä nimittäin, tuleeko se kukkimaan ollenkaan. Tai sitten otan riskin ja siirrän sen pian, että se voisi vähän saada aurinkoa enemmän.

   Arki on alkanut onneksi taas pyöriä, ei tietysti vielä kaikella voimalla, koska osa perheestä vielä lomailee.

   Poista