maanantai 13. heinäkuuta 2020

Puutarhainto löytyi

Minulla on ollut tänä kasvukautena joko puutarhainto vähissä tai sitten aikaa liian vähän. Välillä on iskenyt molemmat. Toissasunnuntaina olleet Avoimet puutarhat jo herättelivät puutarhintoa kovasti, Innolle ei vain ollut heti tilaa, kun vietimme lomapäiviä perheen kanssa tai hoidimme muita asioita.  Eilen sunnuntaina puutarhainto sai kuitenkin todella paljon tuulta alleen. Teimme Päivänpesän Katjan kanssa retken Porkkalan kartanoon, jonne olisimme menneet ilman vesisateita jo edellisenä päivänä.


Osallistuimme 5 euron hinnalla opastetulle ruusukierrokselle. Toki myös täällä sade oli aika paljon tehnyt sadetuhoja ja piiskannut kasveja, mutta sama se taitaa olla nyt vähän joka paikassa. Porkkalan kartano on tunnettu vanhoista jättiagaveista, jotka ovat myös aika muhkeissa ruukuissa pihalla. Näistä agaveista itse olen ensimmäisen kerran lukenut alle 10 vuoden sisään jostain puutarhalehdestä ja ne ovat taineet olla noin vuoden sisään myös jossain toisessakin lehdessä. Ne eivät pidä runsaista sateista, eivätkä kestä pakkasta.


Porkkalan kartanossa on keväisin ollut historiakierroksia, nyt osallistuimme ruusukierrokselle. 20-26.7 on kartanoviikot, joista lauantaina 25.7 on Kartanon pihapiiri-tapahtuma, jolloin paikalla on mm. Paula Ritanen-Närhi myös sekä muistaakseni mm. taimimyyntiä. Elokuussa on perennakierroksia ja metsäpuutarhakierroksia, jolloin opas keskittyy näihin aiheisiin. Lähellä on myös Porkkalan kartanon puutarhamyymälä, jossa tänään ymmärsin, että minulla ei edes tontti tuplana riittäisi kaikkiin niihin kasveihin, joita siellä on myynnissä.

Tässä kuvassa kiipeilee Porkkalan oma ruusu villiviiniköynnöksen seassa Porkkalan kartanon seinää pitkin. Kuvassa on aika kovat kontrastit auringonvalon takia, mutta tuolla alhaalla on aavistus ikkunapokasta. Tätä ruusua ei myydä puutarhamyymälässä, ainoastaan kartanosta. Nyt ne ihmiset ovat saaneet oman Porkkalan ruusunsa, jotka ovat tehneet varauksne 2 vuotta sitten.

Ei ole itsestään selvää, että Porkkalan kartanon puutarha on yleisölle auki. Jos ymmärsin oikein, tämä on viiden vuosi mm. opastettuja kierroksia. Kuuden avoinna oleva vuosi on tulossa ensi vuonna, mutta tästä eteenpäin ei vielä ole tietoa. Joten, jos olette Lammilla (Kantahämettä, Hämeenlinnaa) päin, kannattaa tuolla käydä. Sisäänpääsymaksu kierrokselle maksoi vain 5 euroa.


Kartanon puiston alueella on erilaisia kasviryhmiä tai alueita mm. kantopuutarhaa, joka oli varjossa ja siimeksessä, jossa kukki mm. marhanliljoja.


Ja konnanlilja.


 Oli muualla pihamaata mm. valkokukkaisten ja valkovihreiden kasvien alue (huom. Riina Vaahteramäeltä).


Sekä ruusualue tai punaisten kukkien alue ym. Kasvihuone oli myös vanha, vaikka sen ikää en enää muistakaan.

Kasvihuone oli täältä katsottuna matalammalla ja siellä oli ollut lämmitysjärjestelmäkin.

Tämän jälkeen taimimyymälä kierroksella repesi sekä riemu, että kukkaro että lopulta myös vesihanat taivaalta. Minulla on nyt ensimmäinen (ei omajuurinen) Austin-ruusu (Princess Alexandra of Kent) sekä nimetön Marhanlilja (tosin kallis ja pikkuinen). Ja aika monta muutakin kasvia.


Otimme kuurosadepäivä riskin ja kävimme vielä Kärkölän Huovilan puistossa. Nyt oli lampien vesi täynnä jotain vesikasvia, joka samensi veden pinnan kovasti. Ja pilvinen ilma teki oman lisänsä lammen veteen.


Silti punertavia lumpeita oli kukassa.


Perenna-alueella pörräsi kimalaisia sekä lenteli perhosia. Tällä kertaa täältä ostin pari ritarinkannusta, joiden väri on aina arvoitus. Nurmikoille oli jätetty myös joitain lämpäreitä niittykukkia kuten päivänkakkaraa kasvamaan.


Kun tulin kotiin, oli pakko saada muutamia kasveja heti maahan. Hyttysten hyökkäys teki kyllä liiasta pyllistelystä lopun suhteellisen nopeasti ja oli pakko päättää jättää seuraavillekin päiville jotain. Tiedän, että pystyn tulevina päivinä vähän taas enemmän keskittymään omaan puutarhaan, ja se tuntuu nyt mukavalta.

18 kommenttia:

 1. Mukava kuulla, että into ja etenkin aika on löytynyt! Luulen, että se ajan puute selittää pitkälle innon puutteen. Turhauttavaahan se on.
  Huh, onpa dramaattinen kuva Huovilan puistosta! Se on niin hieno, mutta omalla visiitilläni taisi olla ihan seesteinen sää. Olisipa hienoa nähdä se esim. ukkosella.
  Ihanaa, että löysit nyt ensimmäisen Austin-ruususi! Istuta se syvään, juurenniska kunnolla mullan sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihanaa, että Katja bonhasi Austin-ruusut. Meinasin pökrätä. Ajatelin koettaa kaivaa niin syvän kuopan kuin pystyn, koska omajuurinen tuo ei ole. Jännitäävää puuhaa.
   Ukkosen jytinää nyt jo kuului siellä Huovilankin puiston suunnalla. Ei tainut päälle tulla.

   Nyt into alkaa tosiaan taas olla kohdillaan ja se tietää aina hyvää myös keskenjääneiden projektien suhteen.

   Poista
 2. Luin jo aiemmin Päivänpesän elämää Katjan postauksen ihanasta retkestänne. Tuonne Porkkalaan on kyllä ehdottomasti päästävä, olen nimittäin haaveillut retkestä sinne jo aiemmin. Nyt nämä teidän postauksenne sinetöivät asian. Ja varsinkin tuo valkovihreä alue. ;)
  Tuolla Huovilan puistossa olenkin käynyt useamman kerran. Se on upea paikka, jonne voisi mennä uudemman kerran, vaikka samalla reissulla.
  Kiitos esittelystä ja inspiraatiosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkalan kartanon alueen puisto oli sen verran laaja, että opastettu kierros antoi kyllä vasta ymmärryksen sen laajuudesta, koska metsäpuutarhan ja kasvimaan paikkaa ei ehkä muuten olisi tullut löydettyä.
   Tulit ihan mieleen valkovihreästä alueesta.

   Poista
 3. Kiitos vielä seurasta. Hyvä vinkki Riinalle vihreävalkoisesta alueesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi. Oli mukava retki, kun ei tarvinnut kiirehtiä kuin sateen takia.

   Poista
 4. Varmasti kiva päiväretki, josta luin myös Katjan Päiväpesän elämää blogista. Huovilan kartano on tuttu ja usein vierailtu paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huovilassa käymiseen en ole vielä kyllästynyt. Kannattaa käydä Porkkalassakin, jos siellä suunnalla liikut. Erilainen miljöö, historiallinen sekin. Ja se taimikauppa on kyllä monipuolinen.

   Poista
 5. Oi tämä on kyllä ihana kohde joka on joskus nähtävä💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä. Ja samalla siellä taimimyymälässä. Löytyy perennat ja yksivuotiset. Syötävät ja koristeet.

   Poista
 6. Päivänpesän blogiin jo kirjoitinkin, että minä kävin tuolla Porkkalan puutarhassa pari viikkoa sitten. Kannatti käydä! Ja myymälässäkin kävin tekemässä vähän ostoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, oli kyllä käymisen arvoinen. Haluan mennä uudestaankin, sillä on tuolla paljon eri aikaan kukassa olevaa.

   Poista
 7. Teillä oli kiva puutarharetki Katjan kanssa. Kylvitte postauksillanne innostuksen omaan Porkkala-retkeen, eikä Huovilaa voi myöskään ohittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kahtena aiempana vuonna jo ajatellut, että tuonne pitäisi mennä. Ajatuksen tasolle on aiemmin jäänyt. Oli kiva päivä ja haluan mennä tänä kesänä uudestaankin.

   Poista
 8. Kiitos esittelystä, pitäisi ottaa jollain reissulla ohjelmistoon nämä vierailut. Taimimyymälä vielä lisäksi on hyvä houkutin, kun ensin on nauttinut kierroksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos menee toiseem, kannattaa mennä myös toiseen. Taimimyymälässä oli laajasti kaikkea. Ja kartanon puisto myös kaunis. Koska sinulla on laaja puutarha, tuo kartanon puisto olisi sinulle kyllä hyvä käyntikohde.

   Poista
 9. On aina hienoa, kun löytää uudelleen innostuksen mihin tahansa, mitä ei ole hetkeen jaksanut tai ehtinyt tehdä. Inspiraatio meinaa olla täällä vähän hakusessa, kun jatkuvasti sataa. Pikkujuttuja tulee tehtyä sateenrakosissa, mutta isompia puuhia ei tee edes mieli miettiä. Jospa pian tulisi taas poutaa.
  Kiitos hienosta kuvakierroksesta! Kivan lastin olet taimiakin hankkinut. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateita on riittänyt täälläkin. Joko sadepäivinä tai kuuroina tai pienenä tihkuna tai ukkosena. Poutaa voisi olla taas vaikka pari päivää putkeen. Taimia tuli vähän hankittua. ;)

   Poista