Olen häkeltynyt vaikuttavasta lukuelämyksestä. Lainasin eilen kirjastosta Maja Lunde: Mehiläisten historia. Täytän Helmet-lukuhaastetta parhaillaan, on tämä kirja vilahdellut monen ihmisen lukulistoilla. Onneksi ymmärsin näistä vinkeistä lainata tämn kirjan. Juuri tänään en pysty aloittamaan uutta kirjaa, mutta huomenna varmasti marssin kirjastoon lainamaan saman kirjailijan toisen kirjan: Sininen. Nämä kirjat keskittyvät fiktiivisesti ilmaston muutoksen teemoihin. Vaikka mehiläisten historia oli 400-sivuinen kirja, sen fontti ei ollut pientä ja myös lukujen rytmitys sellainen, että eri taitolla kirjasta tipahtaisi sivuja pois. Suosittelen tätä kirjaa ilolla kaikille. Puutarhaharrastajille se varmasti avautuu vielä monella muullakin tavalla.
Olen omasta puutarhasta alkanut rakentaa omaa paikkaa. Kasveja, joista minä pidän. Istuskelualueita, joista minä pidän. En halua käyttää torjunta-aineita, enkä ole tarkka (edes kotiloiden takia) puutarhan siisteydestä. Nyt tuon lukukokemuksen jälkeen katson taas yhä enemmän puutarhaa luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta. Onko meillä tarpeeksi kasveja pölyttäjillekin? Toki tätä olen aina miettinyt, silti taimimyymälöissä menen kasvi edellä. Onneksi esim. sormustinkukat miellyttävät sekä minua että pölyttäjiä. Kaikkia kaatuneita sormustinkukkia en ole katkonut pois. Minä näen sormustikukan sisällä sen rakenteen, mutta kimalaiset näkevät jotain muuta ja mönkivät noihin tuohukkaana sisään. Samalla kasvien siemenet voivat saada monenlaisia mutaatioita, kun ovat käyneet monenlaisten sormustinkukkien sisällä ensin.
Meillä pörheltää täällä kimalaisia, joitain mehiläisiä sekä ampiaisia. Tänä vuonna ei olla bongailtu mitään isoa ampiaspesää, silti niitä aina elokuussa tulee iholle, jos ulkona syö jotain. Koska pihamme on puolivarjoisa, ei meillä menesty samalla tavalla kaikki aurinkoisten pihojen kasvit. Silti olen tyytyväinen monien kasvien luona olevasta pörinästä. Toki on myös kasveja, jotka tuntuvat olevan tehty ihmisten iloksi. En ole havainnut esimerkiksi kärhöissä ötökkäkuhinaa. Itse olen ainakin kärhöni istuttanut vain itseäni varten. Tämä tumman lila kärhö on istutettu siten, että kasvaisi siro- tai rusotuomipihlajassa. Tämä yltää juuri alaoksille, koska maa on tässä kuivahko ja laihaa. Ei ollenkaan kärhöille tarkoitettua maata.
Joissain ruusuissa näkee kimalaisia, varsinkin meillä villinä kiemurtelevassa yksinkertaisessa valamonruusussa. Sen sijaan kerrotut ruusut saavat olla aika rauhassa, eikä pioneissakaan juuri näy suuria hyönteisiä. Nämäkin taitavat olla enemmän minun ilokseni kuin hyönteisten.
Täytyy varmaankin löytää tasapainon näiden asioiden välillä. Pidin viime vuonna Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhasta, jossa oli erikseen eri alueita. Siellä oli kasveja, joissa oikein pörisi kaikenlaiset pölyttäjät. Myös siellä oli tietopakettia siitä, mitkä asiat kasveissa pölyttäjiä houkuttavat.
Sitten joskus on aina niitä yllätyskasveja kotipuutarhassa, jotka ovat pölyttäjien mieleen. Minulla kasvaa kurjenpolvi Orion kärhötuen keskellä, muuten se lamoasi tai retkottaisi miten sattuu. Sillä on rento kasvutapa ja aina näkee, kun kimalainen on käynyt kukassa, että kukkavarsi taipuu kuin keinulauta. Ihan samoin kuin kyyhkypari istahtaa kuusen oksalle ja katsojaa jännittää, katkeaako oksa kyyhkyjen painosta.
Isotähtiputket ja keltavaleunikko ovat tällä tontilla jo sellaiset kasvit, joita voi löytyä lähes mistä vain. Siemenet ovat pieniä ja kulkeutuvat helposti mullan mukana tai vaikka omissa vaatteissa paikasta toiseen. Tähtiputkesta pidän kovasti ja ylimääräisille taimillekin löytyy usein ottajat. Tähtiputket ovat myös usein suosittuja pörriäisten kesken.
Keltavaleunikko on jopa vähän rasittava kasvi minusta nykyisin, kun se putkahtelee myös ihan vääristä paikoista esiin. Mutta se aloittaa kukinnan kesäkuussa silloin, kun monet muut kasvit eivät kuki ja tällöin aurinkoisella säällä joka ikinen keltavaleunikko on tärkeä pölyttäjille meidän pihalla. Siksi se rasittava kasvi saa meillä olla ja olen varmistanut sen olemisen täällä päin antamalla sitä jo kahdelle tai kolmelle naapurillekin. Keltavaleunikko menee iltaisin suppuun. Keltavalenikon edessä ovat mm. laventeli sekä erilaisia isomaksaruohoja. Ne tulevat toimeen tuossa paikassa hyvin, vaikka alla oleva multapatja sisältää myös muurahaispesän.
Odotan kovasti törmäkukkien kukintaa tänä vuonna. Viime vuonna hommasin niitä paria eri lajia lisää. Ne ovat taas kaikkien iloksi minun ja hyönteisten.
Oregano eli mäkimeirami ja iisoppi on meillä pölyttäjien mieleen, kolmas yrtti on piparminttu. Ruusuissa näkee joitain ötököitä mutta ei se taida olla tosiaan mikään suosikki pörriäisille. Kaikki maksaruohot on hyviä. Täytyy laittaa Mehiläisten historia mieleen siihen hetkeen kun on taas aikaa lukea.
VastaaPoistaOregano on meilläkin mieleinen kasvi, annan sen tarkoituksella kukkia. Iisoppia pitäisi hankkia. Kirja on ja oli hyvä.
PoistaKirjoja en ole kerinnyt lukea muutamaan vuoteen ja ehkä kerkesin jos olisi kiinnostusta mutta jostain syystä ei ole ollut. Olen ollut joskus ahkerakin lukija mutta nyt mennään tällä linjalla. Pörriäiset on vähentynyt huomattavasti ja sen huomaa hyvin mökkipihassa samoilla kukilla ja lajeilla.
VastaaPoistaMinulla taas on viimeisen parin vuoden aikana ollut lähes jatkuvaa lukemista. Ja kuuntelen äänikirjoja joskus puutarhatöissä ja työmatkakävelyillä.
PoistaPörriäisiä saisi tosiaan olla, koska ne ovat niin tärkeitä.
Tunnistan aika huonosti erilaisia hyönteisiä, mutta niiden hyvinvointi kyllä kiinnostaa. Onhan kyse samalla myös meidän ihmisten hyvinvoinnista. Tänä kesänä on liikkeellä paljon kaikenlaisia ötököitä. Toisinaan ne huomaa vasta ladatessa kuvaa koneelle.
VastaaPoistaTöyhtöangervo on kasvi, jonka kukinnoissa pörisee aurinkoisella säällä tauotta. Viime kesänä oli paljon ampiaisten pesiä. Nyt ei, paitsi nurmikoltamme löytynyt maa-ampiaisten pesä, jonka osaan nyt väistää.
Täytyykin katsoa, onko myös meillä töyhtöangervossa vipinää. Se on itsekseen alkanut tehdä lisääntymistä meidän pihalla.
PoistaHyönteisiä tarvitaan todella paljon, enkä halua niiden katoavan.
Pitääpä laittaa tuo kirjan nimi muistiin, jos vaikka tulisi luettua. Nyt on lainassa Suomen kimalaiset, sillä havahduin yhtäkkiä siihen, että kukissa pörrää todella monta eri näköistä kimalaista, joista en tunnista yhtään. Nyt olen käyttänyt tuntitolkulla aikaa selvittäessäni meillä pörräilevien kimalaisten lajeja. Tähän mennessä olen saanut selvitettyä viisi lajia ja ainakin pari on vielä selvittämättä. Yllättävän koukuttavaa touhua :D
VastaaPoistaTarhakeijunkukka 'Hans' on muuten ihan ehdoton hankittava, jos haluaa saada pitkään kukkivan pörriäismagneetin. Alkukuun sadepäivinäkin heti jos tuli vartin tauko sadekuurojen välillä, kimalaisia tuli jopa 20 yksilöä "Hansin" kukille pörräilemään. Yllättävän hyviä ovat myös vaaleanpunainen pikkusydän ja peittokurjenpolvi. Kesäkuussa pikkuampiaisyrtissä kävi mahtava kuhina. Maksaruohot ja oregano ovat myös takuuvarmoja pörriäiskasveja. Minäkään en voi olla istuttamatta kärhöjä omaksi ilokseni, mutta onneksi puutarhassa riittää kyllä tilaa niillekin ilman että pörriäiset jäävät nälkäisiksi. Aurinkoista viikonloppua!
Oregano kiinnostaa selvästi mehiläisiä ja kimalaisia, annan aina lähes kaiken oreganon kukkia ja pidän vain pienen määrän kukattomana. Maksaruohoja olen alkanut lisätä, mutta enemmän niitä komeamaksaruohoja. Myös ajuruohoja koetan saada meillä viihtymään. Hans täytyy jostain saada, se kukkii tosi näyttävästi. Ja yllättävästi muidenkin keijunkukkien kukat käydään läpi, vaikka ne ovatkin ulkoisesti kovin vaatimattomat. Laukat ovat myös aika hyviä kasveja pörriäisille.
PoistaKiitos kirjavinkistä! Esimerkiksi pionit eivät tarjoa pörriäisille mitään, joten pelkkä pionipuutarha olisi huono. Mutta on minulla pari niitä silti, kaiken muun ohessa ja pyrin lisäämään pörriäisystävällisiä kasveja.
VastaaPoistaMeillä on pioneissa välillä muita ötököitä,mutta en tiedä, mitä ne siellä tekevät. Erilaisia kasveja kun on runsaasti, niin kaikille on jotain.
PoistaIhana aihe ja ihana on pihasi monimuotoisuudenkin kannalta. Luin Lunden Mehiläisten historian pari vuotta sitten ja se oli minustakin vaikuttava. Pulpahtaa mieleen vieläkin silloin tällöin.
VastaaPoistaNyt aloitin vesipulasta kertovaa Sinistä. Maja Lunde kirjoittaa tärkeistä aiheista.
Poista