torstai 25. kesäkuuta 2020

Kiinanpionien aika on myös muuta kukkarunsautta

Kiinanpioniaika alkaa helteessä. Kuivaa on. Etupihalla siro tai rusotuomipihlajat ovat kellastuttaneet osan lehdistään ja niitä keltaisia lehtiä tippuilee samaan tahtiin maahan kuin ihmisillä tippuu hikipisarat. Tai ehkä hikipisaroita tippuu kovemmalla tahdilla sittenkin.


Eilen pionien ihanat nuput alkoivat jo näyttää mukavilta ja aamulla ne olivat lähes auki kolmesta pionista ja nyt ne ovat auki. Otin nämä pionikuvat muutama tunti sitten, kun pihaan alkoi tulla varjoja kukkapenkkeihin. Do Tell kukkii sellaisessa paikassa, että se näkyy kukinnan aikana usein juuri ja juuri eli istuttaja (eli minä) on miettinyt viereisten perennojen kasvuvauhdin väärin. Tänä vuonna vieressä kasvavat (ei kuvassa) olevat isotähtiputket ovat vielä kohtuullisen kokoisia, joten nämä näkyvät nyt.


Näitä joskus joutuu tiirailemaan myös omenapuun välistä.


Valkoinen nimetön pioni aloitti myös kukkimisen (keltaiset heteet näkyvät). Sen taustalla kukkii keltavaleunikko voimalla. Keltavaleunikko löytää tiensä moneen paikkaan, sitä on tänä vuonna löytynyt myös tosi varjoisista paikoista.


Tässä samassa penkissä kasvaa myös kaikenlaista muutakin. Kuten kärhötelineen sisällä kurjenpolvet Orion ja Patricia. Molemmat veisivät ihan järjettömän laajan tilan, jos kasvaisivat maata myöten, sillä Orion on parhaimmillään lähes 150-170 senttinen. Olen sen laittanut parissa penkissä kärhötelineen sisälle. Kuitenkin nämä aloittavat kukinnan aikaisemmin kuin loppukesän kärhöt.


Royal Wedding on nyt myös parhaimmillaan. Täytyy koettaa löytää muidenkin idänunikoiden siemeniä, sillä nämä ovat siemenistä kasvatettuja. Taustalla rehottavat kanadanvuokot valkoisina (niitä pitäisi kitkeä) ja myös sinisenä näkyy kurjenpolvea. Vähän vaaleammilla vihreillä lehdillä kasvaa sinikämmen, kukinnan loppumisesta tuntuu olevan jo iäisyys, vaikka toukokuussahan se taisi kukkia.


Royal Wedding aloitti toisessa penkissä kukkimisen pari päivää myöhemmin kuin yllä olevassa penkissä. Tässä taas seurana kurjenpolvia eri kerroksissa sekä taustalla aiemmin esitelty pioni Do Tell.


Ja tämä nimetön pioni myös avasi kukkansa. Tämän historia voi mennä kauaskin, sillä tämä on pelastettu kälyni entisestä puutarhasta ja se talo oli rakennettu 1930-luvulla. On kaksivärinen, mutta ei yhtä voimakkaasti kuin esim. Bowl of Beauty. Ja kaksivärisyys tulee paremmin näkyviin kukan vanhetessa. Keskusta alkaa muuttua vaaleammaksi, mutta pysyy silti selvästi vaaleanpunaisena.


Toisessa penkissä tämä pionin taustalla kukkivat kurjenpolvet ja punapäivänkakkarat. Näkyvät kauas helteelläkin.


Unohdin ihan kertoa, että minullahan on tuon kiinanpionin kanssa samassa penkissä kukkinut tämän puutarhan eka akileija Nora Barlow. Olen sen siemeniä heitellyt toiveikkaasti pariin otteeseen kukkapenkkeihin. Edellinen heittokierros on voinut olla kolmisen vuotta sitten. Ja nyt yksi putkahti esiin ja kukkimaan. Ja tietysti siinä kukkapenkissä, joka valitettavasti on uudistamisen tarpeessa ja ehkä syksyllä tai ensi vuonna joudun uudistamaan ja selkeyttämään penkin kokonaan.


Tässä ei myöskään tuoksulaukat pääse loistamaan. Koska maa on täällä päin tonttia kuiva ja eikä kovin vahvaravinteinen, olisi kukkapenkin ulkopuolella paljon kasvamassa tavallisia päivänkakkaroita. Muutamia jätän aina kukkapenkin reunamille ja joskus joku kasvaa kukkapenkissäkin. Ja annan kasvaa.


Tänään koetin kuvata kasveja uusista penkeistä ja otin samalla hieman lähikontaktia ruusupuskan kanssa.  Minä yritän ottaa aina kuvia, jossa ei näy ihmiset, oma talo, eikä naapurien tontit/talot. Eikä moottoriajoneuvotkaan. Joten kuvakulmat ovat rajalliset. Paitsi nyt tajusin, että uusia kuvakulmia saa, kun ei välitä piikeistä, vaan rennosti vaan sujahtaa niin lähelle ruusua kuin vain kestää ja ottaa kuvia. Kuvasta ehkä hahmottaa, missä kohtaa keinu on. Ja sen keinun lähelle tein viime vuonna uusia kukkapenkkejä. Tuossakin keinussa voi muuten makoilla silmät kiinni, korvilla äänikirja ja vain olla.


Tässä keinun ja kuvaajan välissä olevassa kukkapenkissä kasvaa rungollinen syreeni ja sen lähistöllä vähän sitä sun tätä. Pionit eivät ole vielä kukintakunnossa. Sormustinkukat aloittelevat sekä ritarinkannus tekee nuppuja. Miami-laukka on aloittanut kukinnan.


Kun taas tunkee itsensä ahtaisiin koloihin toisen uuden kukkapenkin ja naapurin orapihlaja-aidan välissä, saa kuvattu samaan aikaan limen värisen, talven yli säilyneen, keijunkukan ja tummalehtisen peruukkipensaan.


Yllätykseni oli suuri, kun peruukkipensaassa näkyy kukkanuppuja. Melkein sanoisin, että voi ei, sillä peruukkipensaan siemenhahtuvat ovat hyvin peruukkimaiset. Kukinto sitä vastoin on suloinen. Nautin nyt kukinnosta ja mietin sitten siemenhahtuvien tullessa, että leikkaanko ne pois.


Huh. Nyt ehkä olen muistanut kertoa aika monista kasveista, jotka täällä nyt kukkivat, vaikka jotain toki aina unohtuu. Mukavaa ja hikistä viikon jatkoa!

14 kommenttia:

 1. Hikistä on ollut, onneksi uimaranta on lähellä. Ensi kerran tosin tuli mieleen että oma ranta olisi poikaa. Olen ihastellut tuota limenvihreää keijunkukkaa mutta sitten mietin onko se liian salaattimainen, ehkä ei kuitenkaan ja jos on kestävä niin sehän on aina plussaa, yhden ihanan haltijakukan menetin talvelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se lime keijunkukka näyttää kyllä kovasti salaatilta. Siksi mietin, että sen paikka ehkä olisi muiden keijunkukkien vieressä. Saisi värikimaran. Menisi myös hyvin kesäkukkien joukossa.

   Hikistä on. Ei ole ikävä kuumiin maihin.

   Poista
 2. Nyt kukkii niin paljon ja joka puolella, että pitäisi kulkea hara ja sakset kädessä ja kamera kaulassa kaiken aikaa:) Ihania kukkijoita sinullakin! Royal Wedding ja Nora Barlow ovat seuraavien joukossa listalla, jotka aion siemenestä kasvattaa. Olen innostunut monivuotisten siemenkasvatuksesta, koska sillä saa kerralla näyttävyyttä enemmän kuin vain ostamalla 1-2 taimea. Eikä taimina raaski kovin suurta määrää ostaa, kun ei voi olla varma, pärjäävätkö edes omalla pihalla. Nyt on tuo pioniaika parhaimmillaan. Meinasin menettää osan näkemisen, kun niin vietin mökillä aikaa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään jopa minä sain Royal Weddingin ja Nora Barlowin kasvamaan siemenestä. Ihanaa, että ehdit nähdä pioneja myös kotipihalla, vaikka mökkeily näillä säillä onkin viisautta.

   Poista
 3. Tosi kauniita kukkijoita! Meillä kiinanpionit ovat vasta aloittelemassa kukintaansa. Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta teilläkin alkaa kiinanpionien aika. Näillä helteillä kukat eivät kauan kestä.

   Poista
 4. Kauniita pioneja. Harmittaa, kun kukinta on tosiaan näissä helteissä nopeasti ohi.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 5. Kaunista kukintaa! Aloin kuvitella, millaisia kuvia saisi outoihin koloihin tunkevasta kuvaajasta ;)

  VastaaPoista
 6. Nyt kaikenlaisia kukkia ilmestyy melkoista vauhtia. Pionitkin ovat aloittaneet kukintansa.
  Välillä on vaikea löytää sellaisia kuvakulmia, ettei kuvaan tule naapurin taloa, omaa aitaa tai lähellä olevan pallokentän valotolppaa. Sinä olet onnistunut hyvin, sillä kuvissasi on aina kasveja.
  Mukavaa lauantaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvakulmia pitää aina etsiä. Minulla on myös kuvia, joissa näkyy talot ja perhe, mutta ne ovatkin kotialbumia varten.

   Poista
 7. Tiettyjen kuvakulmien välttely on välillä ongelmallista. Minä olen antanut oman talon ja piharakennusten näkyä kuvissa, mutta sumennan talon numeron pois aina kun huomaan sellaisen kuvisssa näkyvän. Autot yritän rajata pois jo ihan vain sen takia, etteivät ole mielestäni esteettisesti kauniita. Yksi naapureistamme sanoi, ettei häntä haittaa heidän talonsa näkyminen kuvissa, mutta olen silti rajannut parhaani mukaan kuvakulmat niin, ettei naapureidenkaan taloista näkyisi mitään tunnistettavaa. Vaikka tuskinpa kukaan mistään blogikuvista osaa tulla paikan päälle häiriköimään.
  Siellä on kaikkea kaunista kukassa. 'Do Tell' on todella suloinen. Meillä pionit alkavat varmaan kukkia juuri ensi viikon sadepäivinä... Miten sateet aina osaavatkin ajoittua juuri pionien kukinta-aikaan? :D Helteistä viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Do Tell tekee osan kukistaan erilaisina kuin tuon ensimmäisen. Pitää ottaa kuvia.

   Ei oikein ikinä ole ihan täydelliset säät kaikille kasveille.

   Poista