torstai 3. syyskuuta 2015

Ensi kevät mielessä

Minulla on jo ikävää kesää. Ja lämpöä.Syyskuu tuli ja minua on vain paleltanut sen jälkeen. On meillä vieraillut flunssaakin, mutta tämä lämpötilan tippuminen, kosteuden lisääntyminen ja auringon piiloutuminen tuntuu iholla. Keväällä valo lisääntyy ja koko kasvukausi on edessä. Syksyllä taas tietää palelukauden olevan vasta alkumetreillä (väitän tässä vaiheessa, että kesällä palelu tänä vuonna ei silti ollut näin tylsää kuin syyskuun palelu).

Tässä pari elokuun kuvaa. Oi valo.


Ja lämpö. Tulkaa takaisin.


Onneksi on sipuliostokset ja pari projektia pihalla, muuten ottaisin mallia karhuista. Ensin söisin vain kaikkea hiilarihuttua ja kaivautuisin pian talviunille. (Eihän se nyt käytännössä ihan onnistuisi, mutta mielikuvissa.)

Sametti Hortensiaa ajatellen laitan tähänkin ylös tulppaaniostokseni.

Tulipa Tarda, parvitulppani (matala, valko-kelta) tulee erään kukkapenkin reunaan, jossa tällä hetkellä kasvaa muutenkin enemmän kelta-oranssi-punasävyisiä tulppaaneja. Toukokuun alussa penkissä olivat jotenkin kukassa nämä pienet tulppaanit, jotka ovat vähentyneet syystä tai toisesta, joten jotain pientä haluan tämän penkin etureunaan.


Ja toukokuun lopussa oli jo näin runsasta puna-kelta-oranssi sekamelskassa.


Koska en ikinä tiedä, milloin mikäkin tulppaani taantuu, ostan tuonne sekaan ehkä vielä jonkin uuden korkean punaisen tai oranssin tulppaanin, siis sen 10 kpl sarjan, jotta ei tulisi turhan harmonista. Tässä penkissä kukkivat eri tulppaanit vähän eri aikaan.

Ja onhan niitä papukaijojakin: Super Parrot (valkovihreä) tulee yhdessä Papukaija tulppaani Rococon kanssa jonnekin. Ovat myöhäisiä kukkijoita, kukinta menee luultavasti kesäkuun puolelle. Joko uuden rusokirsikan juurelle tai sitten johonkin paikkaan, jota en vielä itsekään tiedä.

Koska teen tulppaaneista värisekoituksia, niin en voi varmaan poiketa nytkään linjasta. Tai voisin yrittää, mutta se ei enää ehkä onnistu. Joten yhteen uuteen penkkiin tulee Triumph tulppaani White Dream (valkoinen), Don Quichotte (tumma pinkki) ja Darwin-tulppaani Van Eijk (vaaleanpunainen). Nämä toivottavasti kukkivat jo toukokuussa, koska penkki jää kesäkuussa aika kovasti varjoon. Tähän joukkoon saattaa vielä tulla joku lilasävyinen mukaan.

Viime vuonna en juuri ostanut tulppaaneja, joten nyt niitä on pakko saada, siis uusia. Muutenhan sitä voisi vaikka kyllästyä. Ja saatan täydentää vielä jotain penkkiä.

Ja sitten moneen uuteen paikkaan on ihan välttämätöntä ostaa aikaisia kevätkukkijoita.

10 kommenttia:

 1. Papukaijatulppaani on ihania! ostin tänään kahta eri väriä, "Rococoota" minulla oli ennestään, se ei taantunut yhtään ainakaan ekana talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, ettei Rococoo ole taantunut. Toivon, että kestää.

   Poista
 2. Voi että, eka kappale on niin osuvasti sanottu, allekirjoitan sen täydellisesti. Täälläkin on hytisty jossain flunssan tapaisessa jo viime viikolla, ja nyt taas. Jäädyin totaalisesti toissa iltana, kun en ollut tajunnut, ettei hameessa voi lähteä ulos ilman sukkiksia. Voi ällötys, nytkö jo se toppapukeutumisen loputon kausi alkaa. Ja eilen kastuin läpimäräksi yhdellä puutarhatyömaalla, olo olikin jo valmiiksi flunssainen. P-le.
  Herätäpä huhtikuussa! Siis unille tietty vasta sitten, kun kaikki tarpeelliset ja välttämättömät sipulit on saatu maahan ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut eläimet ovat viisaita, kun eivät ole talvea valveilla. Täytyy vain itse jotenkin sinnitellä. Vielä onneksi puutarhakausi jatkuu.

   Poista
 3. Kostea kylmyys on masentavaa. Ainoa hyvä puoli on se, että puuhellalla voi taas keitellä satoa talteen, samalla saa tupaan lämpöä. Toivoisin kovasti aurinkoisia syyspäiviä puutarhapuuhiin. Kaivoin tulppaanien sipulit ylös kesällä, nyt ei ole mitään tietoa väreistä, korkeuksista, kukinta-ajoista tai lajeista. Tulee mielenkiintoinen kevät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa tuollainen mielenkiintoinen kevät. Yllätyksiä täynnä! Onneksi on välillä kauniita ja ei niin kosteita päiviä. Jaksaa taas paremmin niitä kosteitakin päiviä.

   Poista
 4. Apua olenko liian utelias :) Minä olen myös kanssakärsijä tällä palelukaudella, sietämätöntä. Mutta syyskuu on ihana kuukausi vielä, sitten pahenee...loppuviikosta pitäisi muuttua aurinkoiseksi ja lämpimäksi taas. Ihanilta kuulostivat nuo hankkimasi tulppaanit! Minä olen vieläkin vähän shokissa kun ei aio istuttaa yhtään tulppaania. Ihan syystä etten halua kaivella kuoppia kun joka kerta tuhoan ne vanhat sipulit kaivellessani. Kauheaa vaan ajatella jos ne vanhat eivät kukikaan ensi keväänä. No, tulen sitten ihailemaan sinun tulputtimia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole liian utelias. Oli vain tarkoitus helpottaa, ettei tarvitse pieniä kuvia tihrustaa. Viisaasti ajateltu, säästää vanhat tulppaanit lapioniskuilta.

   Poista
 5. Kevätkukkijoita ei voikaan koskaan olla liikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä usein kyllä ilahtuu ihan kaikista. Mutta mitä aikaisempi, sitä suurempi ilo.

   Poista