maanantai 6. heinäkuuta 2015

Puutarhapäivät

Eilen tein tuntikaupalla kaikenlaista hommaa pihalla. Tarkoitus oli mennä ajamaan nurmikko. Aina ei ehdi sitä  mitä piti. Huomiselle on luvassa sadetta, joten istutuksia olen tehnyt ja perennojen siirtoja ja pitihän se nurmikkokin ajaa ennen sadetta. Siinä samalla haahuillessa virisi taas uusia suunnitelmia. Kuten suunnitelmia siitä, missä olisi kiva istuskella. Ja minkälaisessa penkissä.

Osa asioista kyllä tapahtuu ihan suunnittelemattakin. Viime postauksessa kerroin, että ihmettelin kurjenpolven korkeutta, huitelee yli metrissä. Tässä siitä kuva. Kutsun tuota kurjenpolvea nyt Orioniksi, kun en tiedä parempaa nimeä. Kulkee pitkin kärhötelinettä. Tässä kukki aikaisemmin alppikärhö Cecile, nyt kurjenpolvi ja myöhemmin kärhö Aljunshka. (ja seassa on kyllä yksi ruusupapukin.) Tuijottelen tätä ihmettä joka päivä ihmeissäni ja olen tyytyväinen, että annoin sen kituliaan taimen vahvistua. Voi olla, että tämä on poikkeusvuosi kurjenpolven korkeuden suhteen, mutta ei haittaa. Alla siniset nyppykurjenpolvea ja taustalla hieman punertavaa isotähtiputkea.


Toisaalla ihastelen kyllä pionejakin. Ainoat kolme kukkivaa kiinanpioniani kukkivat niin samaan aikaan, että olen haaveillut Pionien kodin sivuilla etsimässä erittäin aikaisin ja erittäin myöhään kukkivia pioneja myös. En vielä yhtään tiedä, miten ne neljä kiinanpionia, jotka viime vuonna istutin, tulevat kukkimaan. Kunhan nyt kukkisivat ensi vuonna.

Valkoisen kiinanpionin lapussa lukee Shirley Temple ja sitä vieläkin epäilen. Kuitenkin samassa penkissä on valkoista kurjenpolvea, Album ja valkoista harjaneilikkaa. Pian kukkivat myös tummemman punaiset harjaneilikat. Tämä penkki vetäisee jossain vaiheessa räikeämmät värit, kun tumman punaiset ja keltaiset liljat aloittavat. Keltaista tässä on nytkin, kuvaan ei vain kaikki satu. Tähtilaukat avautuvat tähti kerrallaan.


Vastavaloon kuvailut tekivät tänään tällaisia kuvia. Lupauksia kukinnasta.


Ja täysin väritöntä.


Puutarhaelämä on taas maistunut hyvältä.

10 kommenttia:

 1. Puutarhailu on välillä aikamoista aaltoliikettä :) Jotkut kasvit ovat kasvaneet tänä kesänä hurjan korkeiksi, minulla osa pioneista on ennätyskorkeita, samoin verkikurjenpolvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin eri kasvit nauttineet eri tavoin tästä vuodesta. Varjoliljat eivät ole nauttineet.

   Poista
 2. Ai, tuo alin kuva onkin hieno tummuudessaan. On se vaan niin tummaa jos milloin ei paista aurinko. Mie joskus vaalennan kuvia, tai kirkastan, kun ovat niin pimeitä. Vaan en aina muista :)
  Voi hienohan se on kukka mikä tahansa, kun kiipeilee köynnöksenä. Monet kukat venyy tänä kesänä ja tarviis tuollasia tukia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittelen aika vähän kuvia, koska olen laiska.. Lähinnä pienennän ja joskus rajaan. Täytyy kukista nauttia ja niistä ominaisuuksista, joita kunakin vuonna tulee..

   Poista
 3. Yhdyn edellisiin, eli tänä kesänä moni kukka on kasvattanut huikean pitkän varren. Pionitkin.
  Kurjenpolvia on niin monia erilaisia, että olen mennyt jo vähän sekaisin niiden suhteen. Ovat tosi kiitollisia ja sopivat hyvin myös kärhöjen seuraan, kuten kuvasi osoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas pionit ovat melko samoissa mitoissa kuin aiemmin. Muualla olleet vedenpaisumukset touko-kesäkuun vaihteessa jäivät välistä. Kurjenpolvet ovat kyllä hienoja eri kasvutavoillaan ja värisävyillään.

   Poista
 4. Oletpa ollut ahkerana! Hurjan korkeaksi tullut kurjenpolvi :) Valkoinen harjaneilikka kuulostaa ihanalta ja muutenkin valkoinen penkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrankin olin ahkerana. Pitäisi olla useamminkin, kun vauhtiin pääsee, homma on ihan kivaa ja ei lopu tekemällä. Muut kotihommat ja perheenjäsenet eivät vaan ehkä pitäisi, jos aina kökkisin pihahommissa.

   Poista
 5. Kaunis neilikka. Mulla harjaneilikat oli monessa paikassa ja eivät menestyneet. Lopulta löytyi paikka, jossa viihtyvät, mutteivät näy sieltä minnekään,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taas tuo on harjaneilikan ensimmäinen paikka ja siihen jäi. Jännää, miten eri pihoilla eri kasvit viihtyvät tai eivät viihdy.

   Poista