torstai 16. heinäkuuta 2015

Kärsivällisyyttä opettelemassa

Joudun opettelemaan kärsivällisyyttä kasvien kanssa. Varsinkin pionien ja uusien kärhöjen kukintaa saatan joutua odottamaan kauankin. Nyt kukkii kärhö Piilu.


Ja luultavasti siksi, että siinä oli nuput jo ostohetkellä. En ikinä raaski leikata niitä heti matalaksi kasvattelemaan juuria. Haluan nähdä kukinnan. Ja usein seuraavana vuonna kärhö ei sitten kasvakaan kovin loisteliaasti. Tosin en aina saa kaikille kärhöille tehtyä niiden vaatimia maanparannustöitä. Ja joutuvat välillä asustelemaan vähän huonoissakin olosuhteissa. Sentään ihan pienenä köynnöksenä lahjaksi saatu (muutama vuosi sitten) madame Julia Correvon on tänä vuonna kasvattanut kunnolla pituutta ja tekee nuppuja. Toisaalta hänen korkeutensa on vasta viime ja tänä vuonna saanut kunnon ravinteita ja multaa ympärilleen.

Viime aikoina olen nähnyt taas niin paljon niin hienoja kärhöjä, että mielessä köynnösluettelo vain kasvaa ja lisää kärsivällisyyden opettelua tulee olemaan myös jatkossa, kunhan ensin valmistuu ne kaikki uudet istutusalueet, jotka myös ovat vasta mielessä ja kuvitelmissa. Harmi, että budjetti ja aika eivät anna kaiken tapahtua nyt heti. Ja harmi, että en ole luonteeltani Duracel-pupu, vaan nautin myös vain ihan olemisesta. Sillä yhdistelmällä ei kaikki sitten tapahdukaan niin nopeasti.


Mutta onpahan suunnitelmia varastossa. Ja samalla voi todeta, että eihän tässä oikeasti mikään kiirekään ole.

10 kommenttia:

 1. Sehän on oikeasti tosi hyvä, että osaa vaan olla! Minäkään en ikinä malta leikata kärhöjä istutusvaiheessa, pakkohan se kukka on nähdä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuisi kamalalta ostaa kärhö näkemättä sen kukkia samana vuonna.

   Poista
 2. Puutarha jos mikä kasvattaa kärsivällisyyttä. Pionienkin kukintaa saa joskus odotella vuosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioneja tosiaan saa odottaa. Ja ei aina millään malttaisi, mutta minkäs teet, jos kasvi ei vaan vielä kuki.

   Poista
 3. Duracel-pupuna elo ei aina ole kadehdittava. Kaiken pitää tapahtua heti, eikä se ole puutarhassa välttämättä hyve. Siitä hätäilystä kasvit viis piittaavat ja meikäläiseltä vaan palaa odotellessa päreet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasveja ei tosiaan hätäily kiinnosta. Kukkivat silloin kuin kukkivat.

   Poista
 4. Välillä iskee kärsimättömyys täälläkin, puuh. Kauheaa olisi kyllä leikata kukat pois, en ikinä pystyisi siihen. Tiedätkö minä en hoida kärhöjäni mitenkään, en kaste/lannoita/istuta riittävän syvään ja silti ne voi ok. Maa ei ole kosteaa ja muhevaa myöskään. Ehkeivät ole niin vaativia kuin väitetään...jos joskus pääsisit Helsingin Käpylän Sofianlehdon puutarhakeskukseen kärhöjä katsomaan niin löytäisit varmaan hyviä? Valikoima oli ihan huippu, netistä löytyy listakin. Anteeksi yllytys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, että muillakin onnistuu kärhöjen kasvattaminen sovelletulla tekniikalla. Jäi tänään teekuppi kesken töissä, kun piti sinun kommenttisi luettuani kiiruhtaa googlettamaan tuota puutarhakeskusta. Ihailtava määrä kärhöjä. Pitää kai joku reissu tuonnepäin suunnata jossain vaiheessa.

   Poista
 5. Pitäähän sitä olla mitä odottaa, joskus vähemmänkin kärsivällisesti, vaan ei voi jouduttaakaan näitä kukkimaan. Budjetti kyllä kiikastaa aina hankintoja suunnitellessa. Kärhöt ovat tänä(kin)vuonna hitaasti kukkivaa sorttia, ainakin minulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt ei täälläkään ole aloittaneet kukintaa mitenkään ajoissa. Aika moni muukin kasvi tuntuu odottavan lämpöä, yhä.

   Poista