Kiitos uusista haasteista Cosmos ja Emilie!
Cosmoksella on 11 kysymyksen setti, jota yritän nyt käydä läpi.
1. Kerro/kuvaile puutarhasi - kuinka iso, minkälainen (esim rinne), kuinka vanha (ennen sinua, sinun muokkaamana), vyöhyke, jne
Meidän tonttimme on reilut 1000 neliötä ja sitä jää rakennusten jälkeenkin ihan mukavasti. Tähän muuttaessa pienen lapsen kanssa, puutarhatöitä vieroksuvana, tontti oli minusta liian iso. Kummallista. Piha ja talo ovat vuodelta 1960. Ensimmäinen emäntä oli kiinnostunut pihasta ja pihaan kasvattanut mm. puita suoraan siemenestä. Hänen jäljiltään täällä näkyy krookuksia, narsisseja, pari tulppaania, pioni, keltakurjemiekka, saniaisia, viinimarjapuskia, ruusuja jne. Ostimme talon noin 8 vuotta sitten. Hän oli miehensä kanssa melkoisen pihi, joten esim. osa pihasta on yhä sitä vanhaa metsäpohjan savea, koko pihaan ei lisätty maanparannusaineksia. Olemme mäellä, kallio on alla ja kallion päällä savea. Olemme suhteessa aurinkoon turhan varjossa, tai siis suojainen takapihamme on pohjoisen puolella. Pohjoisen puolella on kaupungin metsäkaistele (sieltä löytyy noin 100 metrin päästä suppilovahveroja, jos sateita on tarpeeksi.) Etupihamme on täynnä suuria (tilaan nähden) puita ja maaperä on kyllä köytynyt runsaasti. Takapihalta ei juuri tasaista kohtaa löydy, haastavaa keksiä pihapöydälle paikkaa. Rinne viettää ihan loivasti kohti metsää takapihalla. Olemme II ja III-vyöhykkeiden rajapinnassa. Luulen, että meidän vyöhyke on III ja esim. vastapäätä naapureilla (enemmän piha etelään) on vyöhyke II. :)
Nyt on minun vuoroni panostaa pihaan. Katsotaan miten käy.
Nyt on minun vuoroni panostaa pihaan. Katsotaan miten käy.
2. Lempipaikka puutarhassasi
Takapihalla pöydän ääressä. Näkee pihaa paljon, on suojassa joko tuulelta tai auringolta tai saa osakseen sen auringon.
3. Lempi puu
En vieläkään tiedä, onko se siro/marjatuomipihlaja, joka etupihallamme nököttää. Tai niitä on kaksi, toinen vai toipuu kohtaamastaan rytäkästä. Se on lempipuu ja sen kukinta on ennen omenapuita. Sykähdyttää aina. Syysväritys on myös ihana.
4. Lempi perenna ja kesäkukka
Kesäkukista lemppareita ehkäpä keijunmekko tai tsinnia. Katsotaan, mikä on suosikki sitten kesällä. Lempiperennaa ei vielä ole tullut. Ehkä kesällä on joku mielipide tähänkin.
5. Lempi puska
Lempipuska on varmasti nyt viinimarjapuska. Syyshortensian haluan pihallemme jossain vaiheessa, sitä ei vain vielä ole.
6. Lempi puuha puutarhassa, entä inhokki puuha?
Lempipuuha on tehdä uutta. Uutta isutusaluetta tai uutta kuoppaa uudelle taimelle tms. Inhokkipuuha on taisteltu kotiloita vastaan. Kun yhtäkkiä on 20kpl niljakkaita lehtokotiloita samettikukassa tai pavussa tai missä vain, tekee mieli vain itkeä.
7. Milloin puutarhakärpäinen puraisi sinua?
Aika helppo vastaus. Puutarhakärpänen oli puhutellut minua usein siten, että juhannusruusua ryteikkönä, maitohorsmaa ja vadelmia ja karhunköynnöstä kasvava tiheikkö otti pahasti silmään. Useana vuonna. Vuonna 2011 heinäkuun lopulla tajusin, että lapset eivät enää kaipaa minua pihavahdiksi samalla tavalla kuin ennen ja minulla on vihdoin aikaa tehdä tuolle asialle jotain. Silloin aloitin kaivamisen. Juhannusruusua on vaikea hävittää. Se tuli hieman esiin ja nyt mietin, että annanko sille uuden paikan, vai taistelenko sitä vastaan.
8. Saatko tukea perheestäsi puutarhahommiin, vai onko tämä ainoastaan sinun harrastuksesi/intohimosi?
Saan henkistä tukea ja hieman naureskeluakin. Henkinen tuki on sitä, että mies tekee ja miettii pari käytännön ratkaisua silloin, jos itse olen pulassa. Pihan kaivuut ym. teen kyllä minä, jos ne liittyvät puutarhan hoitoon. Jos kyse on salaojituksista liittyen muuhun, ne tekee kyllä mies. Lapset eivät ole kovin paljon kiinnostuneita. Kun poikani oli 3v, yritin esitellä, että tässä on sinivuokko. Poika totesi siihen, että "Kukka mikä kukka" ja jatkoi matkaansa. Tytär on vähän enemmän kiinnostunut ja ajoittain tulee vapaaehtoisesti auttamaan tai tutustumaan kasveihin. Kaikki syövät kyllä hyötykasvien tuotoksia.
9. Onko sinulla muita harrastuksia?
Neulominen talviaikaan, lähinnä villasukkia. Myös virkkaaminen ajoittain. Lukeminen riippumatta vuodenajasta.
10. Harrastatko myös huonekasveja ja jos niin mikä on lempi sisäkasvisi?
En oikein harrasta. Pari uutta kasvia olen saanut parin vuoden sisään. Kotimme on kesällä yläkerrasta hyvin kuuma ja talvella viileä ja juuri yläkerrassa olisi eniten kasveille tilaa, eikä sielläkään paljon. Ostin nyt pari esikkoa, joiden toivon pysyvän hengissä kevääseen. Ja siirrettyä pihalle. Kamera vähän vääristää värejä. Sinisen näköinen on livenä liila ja vaaleanpunaisen näköinen pinkki.
11. Unelmasi puutahaan liittyen
Pieniä unelmia on paljon. Se suurin on kai oma kasvihuone. Mutta ei edes haittaa, vaikka se ei toteutuisi.
Uusi kysymyksiä tähän haasteeseen en osaa keksiä, joten tämä tyssähtää osaltani taas tähän.
Emilien haaste on hurahtanut-blogista.
Haaste kuuluu näin; jaa paras DIY-ideasi ja haasta 3 muuta blogia mukaan.
Bloggaaja voi jakaa jo aiemmin toteuttamansa D.I.Y.-idean, tehdä aivan uuden tätä varten tai poimia jostain muualta hyvän idean.
Aika monihan toteuttaa DIY:tä (eli tee-se-itse) periaatetta omalla pihalla, jos ei ole palkattua vihersuunnittelijaa ja puutarhuria omalla pihalla. Omia puutarha-aiheisia DIY.tä ei juuri ole, koska itse en rakentanut oikeasti edes viljelylaatikoita, vaan senkin teki puoliskoni. Laitan tähän nyt kuitenkin jotain ihan muuta. Eli käsityön. Varrasvirkkaukseen perehdyin itse yli vuosi sitten ensimmäisen kerran. Netistä kaivoin ohjeet. Varrasvirkkaus on vanha käsityölaji ja sillä saa kaunista jälkeä. Tein aika monta kaulaliinaa sukulaisille edellisenä vuonna joululahjaksi. Kuva otettu tyttäreni kaulaliinasta, joka vähän käytössä muokkaantunut eli ei enää uuden veroinen.
Tarvikkeina minulla on ollut virkkuukoukku. Kuvassa 3.5 virkkuukoukku, joka on minun käteeni hieman liian pieni. Parempi oli tehdä 4.0 tai 4.5, mutta ne ovat nyt liian hyvässä piilossa jossain. Sen lisäksi (ja langan) tarvitsee sen vartaan. Minä en jaksanut lähteä ostamaan tarpeeksi iso puikkoa, eikä viivotinkaan tuntunut hyvältä, joten käytin poikani tukkirekan tukkia. Joka myös kuvassa. Tukkirekkaa ei asiassa muuten tarvitse. Tulitikkuaski on kuvassa näyttämässä mittakaavaa.
Tätä haastetta voin jatkaa eteenpäin.
Ottakaa haaste, jos haluatte:
Suvipihan Marietta
Tontti 559 Geranium ja
Hannalaan Hannalle
Jos joku tämän haluaa tästä napata, niin ottakaa vain.
Omia puutarha-aiheisia DIY.tä ei juuri ole, koska itse en rakentanut oikeasti edes viljelylaatikoita, vaan senkin teki puoliskoni.
Juhannusruusu on kaunis ja ihanantuoksuinen. Minusta se jotenkin kuuluu juhannukseen. Mitäs meinaat sille tehdä?
VastaaPoistaJoko juhannusruusu lähtee pihalta kokonaan tai sitten ne uudet alut siirrän paikkaan, jossa ei pääse holtittomasti leviämään tai laitan alle järeät aseet juurimattoa. Alkuperäinen juhannusruusu ei todellakaan enää kasvanut paikssa, johon se alunperin oli istutettu, vaan se oli alkanut rönsyillä minne sattuu.
PoistaKiitos DIY-haasteesta! Otan haasteen mielelläni vastaan, mutta vastaaminen saattaa hiukan kestää - pari aikaisempaakin on vielä 'vaiheessa' eli luonnoksena tuolla blogin uumenissa ;)
VastaaPoista