perjantai 28. joulukuuta 2012

Mennyttä ja tulevaa

Jouluna saimme lahjaksi toisenlaisen lahjan. Kanoja. Ei meille vaan johonkin muuhun maahan, joissa ne kanat ovat hyvin tarpeellisenä lisäelantona ja munat tärkeää ravintoa ja varmasti se tärkeä kanankakka tärkeää köyhän maan lannoitetta.

Kesällä ja syksyllä puutarhainnostuksen hurahtaessa kunnolla nousuun, tajusin samalla, että omaan pihaan voi laittaa rahaa ihan määrämättömän paljon. Voi ostaa maata (multaa, hiekka tms) sadoilla euroilla, puita ja pensaita samoin. Siemeniä kymmenillä euroilla ja taimia ja sipuleita kymmenillä ja sadoilla euroilla. Kattoa ei eurojen kulutukselle tule, jos niin haluaa.

Tämän toisenlaisen lahjan myötä, pitkästä aikaa, tutustuin itsekin taas näihin lahjoihin. Ja ilokseni voi ostaa myös äidille puutarhan tai siemeniä tai matofarmia tai vaikka taimen jollekin. Sekä niitä kotieläimiä.

Kirjat ovat myös yksi intohimoni, ja löysin klikkauksen päästä mahdollisuuden ostaa kirjan kirjastoon Keniassa tai Intiassa tai ammatin jollekin naiselle.

Yleensä en tee uuden vuoden lupauksia. En tee nytkään. Haastan kuitenkin itseni miettimään vuoden 2013 aikana oman pihani kasvihankintoja vähän taloudellisemmalla silmällä ja klikkaamaan joku kerta tai toisenkin kerran myös oman kasvimaan tai vastaavan jollekin äidille siellä kaukana, jolle siemenien hankinta ei ole itsestään selvyys. Joka siten saa lisäruokaa itselleen ja lapsilleen.

Tämän myötä tämän haasteen saa napata mukaansa kuka tahansa lukija. Tai olla nappaamatta. Pakko ei ole, eikä tarkoitus ole muuta kuin tuoda tämä ajatus tännekin ilmoille, jotta en tätä keväthuumassa unohda. Minun ei tarvitse hankkia pihaani uusia arvokkaita asioita aina lisää. Onhan minulla jo paljon.

Toisenlaisia lahjoja on mm näillä sivuilla:

WorldVision
Kirkon ulkomaanapu
Suomen pakolaisapu

Paikkoja on varmasti muitakin.

Varokaa vain tintit. Teidän ruokailupaikallanne voi ensi talvena olla niukempaa.


2 kommenttia:

  1. Hyviä ja kauniita ajatuksia! Meillä on jo niin paljon ja monesta asiasta luopumallakin elämme yltäkylläsiyydessä!
    Hyvän olon uutta vuotta :)

    VastaaPoista