sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Viileää

 Palloesikko on viisas. Se avaa varovaisesti yhden kukkansa ja toteaa, että ei kannata kasvaa. Eikä edes availla muita kukkia. Jäätävää ja turhan tuulista ja luntakin saattaa sataa. 

Kävin ulkoiluttamassa uutta kameraani pihalla. Noin 10-15 minuuttia kesti, ja sormet olivat jäässä. Ihan kuin talvella. Kääntyvä näyttö avasi minulle uuden maailman. Kiitos ystävälle tästä, jonka kanssa kamera-asiaa juttelin. Hänen mielestään kääntyvä näyttö on kasvikuvissa ehdoton ja olikin ihan oikeassa. Ei tarvitse nyt kurata vaatteita tai olla naama kiinni maassa. Tai minun tapauksessani, olen välttänyt sellaista kuvaustyyliä, josta ylös könyäminen voisi olla kameralle tai itselleni kohtalokasta. 


Kylmällä tuskin paljon tapahtuu kasvien kasvussa, mutta sentään maa kastuu ja uskon, että paikoin kasautunut lumikin ehkä antaa taas enemmän periksi. Ei sitä lunta enää paljon tontilla ole, mutta ne loput ovatkin sitten olleet aivan jäätä.


Jänisten jättämiä krookuksien tynkiä näkyy siellä täällä. Ehkä ne jänikset ovat nyt pari päivää hengailleet jossain paremmilla apajilla, sillä muutama krookus on saanut ihan rauhassa myös kuihtua. Kevätkurjenmiekat Purple ja Blue Hillit ovat vielä lumen painon jäljiltä jotenkin pystyssä, vaikka nuo Purplet ovatkin kookkautensa vuoksi hieman kallellaan kuin Pisan torni.


Lumikellot onneksi eivät kylmyyttä väistele, vaikka nekin ovat enemmän maata myöten kuin auringossa ja lämmössä.


Jouluruusutkin rytmittyvät eri tavoin. Kun vanhempi ja kukkaisempi jouluruusu alkaa muuttaa kukkiaan jo punertaviksi, on sivuilla vähän nuoremmat jouluruusut vasta saaneet valkoset kukkansa auki. Kun aurinko alkaa taas paistaa ja lämpö palaa, on taas kimalaisille syötävää.Suosikkini punainen Douple Ellen on aloittamassa kukintaa. Se noukkuu väsyneen näköisenä kylmässä ja sateisessa ilmastossa, mutta tulee usein kukkimaan samaan aikaan vielä silloinkin, kun lähellä olevat esikot räjäyttävät kukkansa esiin. Uusien jouluruusujen paikkoja olisi vielä.


Kaikki tämän postauksen kuvat ovat tänään otettuja, harjoittelua uudella kameralla. Jos olisi vähän enemmän lämpöä ja vähän vähemmän sadepisaroita, ottaisin kuvia varmasti vieläkin. Rajauksia pitää tehdä välillä kuvien oton jälkeen koneella, kuten ennenkin. Muutenhan ei juurikaan käsittele kuvia, jos olen saanut kameraan suhteellisen oikeita värejä toistavat säädöt asetettua. Laiskuus se on vain niin verissäni.

20 kommenttia:

 1. Kiva, että sait rikkoutuneen kameran tilalle uuden. Eihän sitä osaa enää puutarhassa ilman kameraa edes kulkea.
  Sinulla kukkii jo monenlaisia kaunottaria. Palloesikon viisaus on tosiaan fiksua; miksikäs kaikkia kukkia heti palelluttaisi. Parempi laittaa säätiedustelijat tunnustelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran kameralla on toimintoja olemassa, että opetella pitää. Onneksi koko kasvukausi on vasta alkamassa.

   Palloesikko ei tosiaan nyt ota turhia paleltumisriskejä. Viisas kasvi.

   Poista
 2. Oi, ilo on uusi kamera, onnittelut! Ihania jouluruusuja, niitä ei taida olla koskaan liikaa! Toivotaan, etteivät palloesikot ja muutkaan liian rohkeasti esiin nousseet kasvit kovasti kärsi kylmästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään olen taas pukeutunut ulkona ihan talvivaatteisiin. Muuten ei olisi tarennut. Toivottavasti kasvitkin suojaavat itseään. Luulen, että osa kasveista kyllä kasvaa taas kohisten vettä saatuaan, jos lämpötila tästä nousee.
   Kamerasta olen iloinen.

   Poista
 3. Se oli nopea ostos mutta mitäpä sitä miettimään kun tietää mitä haluaa. Aika kurja sää on, hetken olin puutarhatöissä ja sitten totesin että sisällä parempi. Jouluruusuista saa olla onnellinen, olen yllättynyt kuinka pitkään kukkivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edelliseen postaukseen kirjoitin kommenttisi alle uuden kameran.

   Minulla osa ostoksista tulee nopealla tahdilla. Joitakin ostoksia sitten voin lykätä vuosikausia. Riippuu ihan aiheesta.

   Jouluruusujen kukinta on mukavan pitkä ja tuo myös kevääseen paljon iloa.

   Poista
 4. Nyt onkin varmasti kiva kuvata uuden uutukaisella kameralla.
  Kauniin värinen palloesikko samoin kuin 'Double Ellenkin'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palloesikoita voisi olla muissakin väreissä. Jouluruusuja täytyy varmasti hankkia eri väreissä.

   Poista
 5. Onnea uudelle kameranomistajalle! Ja hyvin kuvaushetkiä. Itsellä olo olisi melko puolinainen ilman kameraa, kun siihen on tottunut näiden puutarhajuttujen yhteydessä.
  Oletko kokeillut noita palloesikoita jo pidemmänkin aikaa? Mietin vain, millaisia ovat kasvattaa ja millaiset olot olet niille antanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo palloesikko on ollut paikoillaan kai kolmatta vuotta ja pienempi kaveri on siinä taustalla. Siirsin sen toisesta kukkapenkistä tuohon, jossa se myös kukki, mutta oli liian penkin keskellä. En ole tehnyt mitään kummempaa, mutta ovat kuivemmassa osassa puutarhaa sekä puolivarjossa. Liian kuivassa voi kyllä kupsahtaa.

   Poista
 6. Hienoa, että sait uuden kameran näin nopeasti! Hyvin näyttää toistavan kukkien värejä. Nuo kevätkurjenmiekkakuvat todistavat jo heti, että oma kamerani ei yllä lähellekään samaa. Se tulkitsee kaikki vähänkään violettiin tai luumunpunaiseen taittuvat sävyt selvästi sinisemmiksi, vaikka mitä säätöjä käyttäisi. Ei hyvä, mutta kun ei ole parempaakaan.
  Harmi, että jänikset käyttävät puutarhaasi ravintolana. Olisi niitä krookuksia kiva itsekin ihastella. Ehkä joku karkote olisi jo tarpeen?
  Aurinkoisempaa ja lämpimämpää säätä toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karkotetta en ehtinyt vielä hommata, se on ehdoton viimeistään ensi keväänä.

   Kamera olikin kallis ja siinä on vaihtoehtoja esim valkotasapainoa säätämään valmiina erilaisia. Mutta voi myös säätää niitä manuaalisesti.

   Poista
 7. Onnea uudesta kamerasta! Hyviä kuvia näyttää tulevan:)

  Minäkin kävin tänään puutarhakierroksella, hyvin pikaisella ja räpsyt vain puhelimella. Meinasi ihan jäätyä, asteita +1 ja tuuli varmaan pohjoisnavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä tosiaan on. Pidän uudesta kamerasta, vaikka opetella pitääkin.

   Poista
 8. Onnea uudelle kameralle!
  Kevätkurjenmiekat Purple ja Blue Hillit ovat tosi kauniita, en ymmärrä, miksi minun kevätkurjenmiekat jäivät tänä vuonna kokonaan nousematta.
  Tosi kaunis väri on myös jouluruusussasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on katoa käynyt kevätkurjenmiekoissa. Kaikki eivät nousseet edes viime vuonna istuttamista. Ja osassa kukkapenkkejä on taantunut entiset.

   Poista
 9. Voi kun olisi uusi kamera! Mutta tuossa vanhassakin kääntyvä näyttö ja se on tosiaan ehdoton kukkakuvissa;) En ole niin vetreä, että maassa makoillen lähikuvia nappaisin!
  Upeita kuvia olet saanutkin uudella kamerallasi! Kaunista kevättä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kameraostos tuli tosiaan eteen vähön yllättäen. Maassa könyäminen kuvaten ei ole ihan minullekaan sopivaa puuhaa.

   Mukavaa kevään jatkoa myös sinulle!

   Poista
 10. Kääntyvä näyttö on ihan ehdoton! Sellainen on ollut kaikissa neljässä digikamerassa, enkä tiedä miten enää tulisin toimeen ilman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä on ollutkin kääntyvä näyttö. Ei tarvitse sokkona sohia.

   Poista