maanantai 5. huhtikuuta 2021

Ilmestymiset

Olen kuvannut pääsiäisen aikana jouluruusun sekä muutaman lumikellon ilmestymistä esiin lumen alta. Lumikellot ensin:

2.4.3.4.4.4.5.4.Jouluruusun tilanne:

2.4.3.4.4.4.5.4.Takapihalle päin en tehnyt samanlaista sarjaa. Jos jollain on nyt kova kukkapenkkikateus päällä, niin meidän takapihalla oli lauantaina (eli kaksi päivää sitten) tällainen tilanne:


Käytännössä suurin osa kukkapenkeistä ovat lumen alla. Ne paikat, mistä lumet ensimmäisenä sulaa, on hyvä syksyllä aina piilottaa täyteen pieniä sipulikukkia. Varsinkin, jos niiden lähelle myös pääsee. Sen vuoksi yhden kukkapenkin kulmalla on tänäänkin väriä. Vaikka kasvit mielellään nyt tuulella ja tihkusateella suojaavatkin itseään.Oli pakko myös tihrustaa, näkyykö vielä sivuokon nuppuja. Niillä on niin hyvä maastoutusmiskyky. Talon seinän ja katolta tippuneiden lumikasojen välistä löysin ensimmäiset nuputkin. Tarkempaa kuvaa en saanut, sillä muuten olisi pitänyt talloa mahdolliset muiden kukkien alut.  


Aurinko, lämpö, vesisade sulattavat lumia täällä tehokkaasti. Eilen ja tänään on mukana ollut myös tuuli, joka kuivemmalla säällä pöllyttäisi hiekat silmiin. Ulos ei vain viitsi mitään laittaa kuivumaan, koska sadetta voi tulla hetkenä minä tahansa ja pyykit saattaisivat päätyä turhankin kauas. Odotan kovasti ensimmäisiä oman tontin havaintoja kevään ekoista lentelevistä kimalaisista tai perhosista. Toivottavasti olen kotona silloin, kun seuraavan kerran aurinko hellii.

20 kommenttia:

 1. Kiva kuvasarja lumikelloista ja jouluruusuista. Kuvaa hyvin lumen sulamista. Runsas viikko sitten lumikasat tuntuivat toivottoman suurilta. Sitten tuli plussakelit ja hanki alkoi vajoamaan melkoista vauhtia. Tämän päivän sade ja tuuli ovat olleet omiaan sulatustehtävässä.
  Niitä perhosia minäkin odottelen nähtyäni uutisissa kuvia. Katsoin 10 vrk:n sääennustetta ja sen mukaan loppuviikolla olisi taas aurinkoisempaa. Toivottavasti saat silloin tilaisuuden nähdä kimalaisia ja perhosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumien sulaminen on ollut todellakin nopeampaa, mitä luulin. Tänään on tullut välillä rakeita, eikä ne kuitenkaan jää maahan.
   Pölyttäjille saisi vielä muutama kukka tulla lisää, että olisi vähän pölytettävää.

   Poista
 2. Ihanat ylösnousemukset! Ja lumien lähtemykset, kuvistasi sen näkee hyvin, kuinka lumi häviää.
  Sinivuokon nuput ovat tosiaan hyviä piiloutumaan! Täälläkin olen yrittänyt niitä tihrustella. Niiden päällä on lisäksi kuivia vaahteranlehtiä jonkin verran, mutta olkoon - tällä hetkellä täällä tulee lunta taivaan täydeltä!
  Täällä bongasin ekat kimalaisen ja nokkosperhoset pari päivää sitten. Se on juhlahetki. Toivottavasti tosiaan olet silloin kotosalla!
  Mahtavan pirteä väripari tuo liila krookus ja keltainen talventähti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väripari on tullut itsekseen. Onneksi aina ei tarvitse itse suunnitella. Sinivuokkojen nuppuja joutui jo kunnolla kumartelemaan.
   Ihanaa, että siellä on jo ensimmäiset lennot tehty. Kohta sitten täälläkin.

   Poista
 3. Täällä meillä on sataa tihuttanut tänään vettä ja lämpötila on vaivaiset kolme astetta, joten tekisi mieli sanoa ettei mitenkään tavallisuudesta poikkeava pääsiäissää.
  Lumen ympäröimät lumikellot, jouluruusut ja krookukset ovat jotenkin herkistävä näky.
  Yhden sitruunaperhosen olen jo viime viikolla bongannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sitruunaperhoset ovat jo teillä päin heränneet. Täällä on tänään kylmää ollut ja nytkin taivaalta taitaa tulla lunta. Rakeitakin on jo tullut. Silti maa pysyy sulana.
   Kevätkukissa on ihmeellinen voima. Pikkuinen lumi tai pakkanen ei niitä enää estä kukkimasta.

   Poista
 4. On kyllä hyvä idea laittaa pikkusipuleita paikkoihin , missä niitä pääsee varhain ihailemaan. Niin herttaisia ovat kaikki lumikelloista krookusiin jne. Sinivuokkojen kanssa saa olla tarkkana- se on totta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus minulla oli ensimmäiset kevätkukkijat todella haastavassa paikassa, ihmiselle. Olisi ollut saappaat täynnä lunta, ennen kuin paikalle olisi päässyt. Nykyisin mielelläni pääsen suhteellisen lähelle ensimmäisiä kukkijoita.

   Poista
 5. Vielä en ole nähnyt kimalaisia tai perhosia, vain kärpäsiä. Taitaa olla vielä liian kylmä hyöteisille ja muutenkin ilkeä sää, tuulee kovaa ja vettä vihmoo. Nopeasti sulaa lumet sielläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida vielä olla hyönteisille otolliset säät. Vielä vähän täytyy odotella. Tänään on ollut aika viimainen ilma. Vasta nyt vähän näkyy ja tuntuu aurinkokin pilkahtavan.

   Poista
 6. Pääsiäisen aikaan kevät onkin edistynyt huimaa vauhtia! Ihania nämä kaikki kevään ensimmäiset kukkijat!
  Meillä sataa tänään räntää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli täällä myös rakeita, räntää ja paljon tuulta. Se ei kuitenkaan kestänyt kauan, eikä maa jäänyt valkeaksi. Näin äsken, että ekat kevätkurjenmiekatkin alkavat olla valmiita kukkimaan, jos olisi hieman mukavampi tuo säätila.

   Poista
 7. Meillä on ollu niin koleeta päsiäisenä, ei edistystä keväälle oo paljon tullu. Siulla onkin ilimestyny paljon kaikkii mukavoo sieltä kukkapenkeistä ja huima on ero lumesta vappautumiselle muutamaan päivään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasta nyt tuli pieni takapakki, pakkasta yöllä ja lunta satoi aamulla. Toivottavasti krookuset ovat vielä tallella, kun kotiin menen töistä. En tajunnut verkottaa niitä ristihuulilta.

   Poista
 8. Kevät tulee vääjäämättä. Olen oppinut istuttamaan ensimmäisenä aloittavat sipulikukat eteläseinustalle, mistä lumi ensimmäisenä sulaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteläseinusta onkin hyvä paikka. Kun kevät etenee, ei niin haittaa, vaikka osa kasveista olisikin varjossa. Näin kevään alussa on ihanaa nähdä ensimmäiset kukkijat.

   Poista
 9. Hauskat kuvasarjat ja niin suloiset kukkijat! Minä olisin voinut kuvata muutaman päivän mittaisen kuvasarjan siitä, kuinka pihatien sula väylä ensin levenee ja tänään peittyy takaisin lumeen. Melkein yhtenäisenä jatkunut vuorokauden räntäsade teki kunnon takapakin kevään etenemiselle. Nyt vähän potuttaa! Jospa se tästä taas pian kääntyisi keväisemmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät etenee joskus takapakkien kautta. Tai se taitaa kyllä joka vuosi tehdä jonkin takapakin. Toivottavasti uusi lumi sulaa pois nopeasti. Eilen ei ainakaan täällä ollut mikään lämmin ilma. Talvivaatteet olivat tarpeen.

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Kuvasarjoja ei aina tule otettua, nyt kerrankin oli mahdollisuus.

   Poista