perjantai 2. huhtikuuta 2021

Lumen alta

Vasta äsken mietin, että kestää kauan, ennen kuin lumen alta kasvit paljastuvat muualta kuin tietyistä kukkapenkeistä. Kuitenkin lämpöasteet sekä aurinko ovat tehneet ihmeitä. Ja vaaleassa jouluruusussahan nuput kehittyivät jo viime vuoden lopulla. Hän on valmis kukkimaan.


Jotta jouluruusua pystyy kuvaamaan hiukan sulemmalta puolelta, piti laittaa saappaat jalkaan, sillä märkää lunta riittää vielä.Ihana kasvi. Vaikka nimi ei nyt ihan sovi tuohon kalenteriin. Pääsiäisen kunniaksi jouluruusun kukintaa. Onneksi pari erilaista jouluruusua on vielä paljastumatta, jännitystä riittää siis monelle päivälle.

Lumikelloja alkaa myös puskea muualta lumen läpi. Terhakkaina valmiina kasvamaan ja kukkimaan.


Esikoiden lehtiä työntyy esiin paikoin heti, kun lumi sulaa. Samoin kaikkea risua, lehtiä, pupun papanoita löytyy kukkapenkeistä. Talvituhoista kaikki tuskin ovat esillä. Onneksi osa talvituhoista voi mennä minulta myös ohi, kun en pysty muistamaan, mihin olen mitäkin istuttanut. On tämä niin ihanaa aikaa, vaikka pieniä pettymyksiäkin saattaa vielä tulla. 

Vähän aikaa sitten ajattelin, että tuskin saan keinua paikalleen vielä huhtikuun aikana. Perunkin puheeni. Lumi sulaa ja voi olla, että parin viikon päästä keinunkin voi jo asettaa paikoilleen.


16 kommenttia:

 1. Valkoinen jouluruusu on kyllä todella kaunis, valkoinen on kaunis vihreää vasten. Tänään saatiin ripaus räntää ja rakeita mutta onneksi lumet sulaa nopeasti pienestä takapakista huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raekuuro oli meilläkin. Laski myös lämpötilaa kovasti. Olin juuri silloin siis auton ratissa. Valkoinen jouluruusu on kaunis, ja tietenkin haluaisin saada lisää kaiken värisiä jouluruusja.

   Poista
 2. Lumen alta esiin työntyvää kauneutta.

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, kun lumen alka paljastuu tällaisia herkkuja!

  VastaaPoista
 4. Ihana jouluruusu! Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu on tosiaan ihana, kun on kukkia täynnä lumen alla.

   Poista
 5. Tosi suloiselta näyttää kukkiva jouluruusu hangen läpi puskiessaan. Lumi tuntuu sulavan nyt aika kyytiä, vaikka onhan tuota vielä. Toivottavasti kohta on keinun aika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se jouluruusun nuppujen ja kukkien säilyminen lumen alla on oikea ihme. Kovasti odotan, että keinun saa paikalleen.

   Poista
 6. Pakko ihailla pienten kasvien kykyä tunkea itsensä lumen ja jään läpi kohti kevättä. Niissä on uskomatonta taikaa.
  Lumi lähti sulamaan melkoista vauhtia. Meiltä on käytännössä viikon aikana lähtenyt lähes kaikki lumi. Muutamia lämpäreitä vielä on, mutta tällä vauhdilla nekin katoavat pian.
  Uskon, että saat keinun esiin huhtikuussa.
  Hyvää pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa kevätkasveissa on kyllä jotain erityistä, kun lumi ja jää ei estä kasvua.
   Teillä alkaa olla maa siis sulana. Hienoa!

   Poista
 7. On ne vaan sitkeitä nuo kevätkasvit! Jouluruusu kurkistelee aika somasti lumen seasta. Toivottavasti ei olisi paljoa talvituhoja. Luulen, että meillä säästytään tänä talvena isommilta tuhoilta, kun oli noin hyvin lunta suojana pakkasilta eikä lämpötila sahannut vuoroin plussalla ja miinuksella. Myyriäkään ei pitäisi olla, mutta mistäs sitä tietää, jos jossakin kukkapenkissä onkin ollut oikeat jyrsijöiden juhlat talven aikana. Pian se selviää, kun kukkapenkkejä alkaa paljastua hangen alta. Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on joitain ristihampaiden tekemiä tuhoja. Olisi pitänyt verkottaa enemmän. Vielä täytyy odottaa monen kukkapenkin sulamista. Onneksi osasta lumi sulaa nopeammin, niin päässee osa kukista jo kukkimaan.

   Poista
 8. Vapuksi ainakin keinuttelemaan! Hyvin on sulanut jo teiltä ja kukat suoraan kukassa=ihme. Ihanaa. Tanskassa kutsuvat muuten näitä jouluruusuja nimellä påskeklokke, eli pääsiäiskello. Tuhojen kartoitusta olen itsekin pohdiskellut..vielä ei ota selvää. Ihania kevätpäiviä Sinulle, kunhan nämä ilmat hieman paranisivat, nytkin hurja myrsky ulkona. Ja iloista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanskassa nimeäminen on mennyt paremmin Helleboruksen kukinnan aikatauluun. Osa puutarhasta odottaa lumien sulamista, vain kaksi kukkapenkkiä on vapautunut lähes kaikesta lumesta.
   Tänään saattaa vesi sulattaa lumia, aurinko tuskin pilkistää.
   Vapuksi viimeistään viritän keinun paikoilleen, vaikka tulisi lunta vaakatasossa.

   Poista