perjantai 16. huhtikuuta 2021

Toiveikkuutta

 Minulla on vähän huono vastutuskyky. En tiedä, onko se sattumaa vai ei, että olen myös sairastunut autoimmuniteettisairauteen. Vai onko nämä kaksi erillistä asiaa. Koska syön autoimmuniteettisairauteen lääkettä, joka heikentää vastutuskykyä, olen koronan suhteen sitä 2-riskiryhmää. 

Tänään sain rokotteen. Ja olen toiveikas. Vaikka tätä jo naputellessa on kehossa jo menossa bileet. Saan usein aina kaikista rokotuksista lihaskipuja ja särkyjä ja lämpöä. Nuo oireet ovat alkaneet. Valmistauduin tähän jo etukäteen. Kaapit täynnä ruokaa, multaa ja orvokkeja hommattu. Vai pitäisikö kertoa, että tietenkin ensin kävin ostamassa multaa ja orvokkeja. Vasta sen jälkeen ruokaostoksilla. Heti rokotuksen jälkeen tiesin, että on vielä hetki aikaa toiminnalle, ennen oireiden alkamista, joten orvokit on istutettu ja kasvoilla tuntuu auringossa oleminen.Keväällä muutenkin on aina toiveikas olo. Kuten Saila Saaripalstalta sanoi yhdessä postauksessaan niin osuvasti, kevät on hurmoksellisen epärealismin aikaa. Tosin hieman tämä hurmoksellisuus tömähti maahan, kun tajusin kuinka huonossa kunnossa kasvimaalla lavakaulukset ovatkaan ja minä olen ehkä viikonlopun puolikuntoinen. 


Päätin vaihtaa asennetta ja muistaa, että emme ole vielä edes vapussa ja vähän aikaa sitten ajattelin, että puutarha on vapautunut lumesta korkeintaan vappuna. Ja nyt lumet ovat vähissä, keinu kannettu paikoilleen ja ympärillä lentelee perhosia ja kimalaisia ja kukkakärpäsiä.Tuo jouluruusu oli vielä maanantaina lumikasan alla. Lumet ovat tällä viikolle sulaneet siten, että niitä on vain niissä varjon puolen kasoissa, mihin talven aikana kasattiin lunta tai sitä tippui katolta. Kaikkein lämpimimmät penkit ovat viime päivien aikoina saaneet oikein kasvuspurtin. Vähän aikaa sitten mietin, että krookuksia voisi sittenkin pistää kukkapenkkien keskellekin. Nyt taas muistin, että krookukset voivat ihan hyvin kukkia reunamilla, jos penkeissä kasvaa myös laukkoja ja tulppaaneja. Laukkojen ja tulppaanien kasvu saa vihreyden nousemaan esiin voimakkaammin kukkapenkeissä. Ja samalla jyräämään pienempiä herkkiksiä alleen.Sinivuokot kasvavat lämpimän seinustan lähellä ja sieltä ovat skillat myös nyt kovaa vauhtia nousemassa. Skillojen nousu saa maan vihreytymään. Toki sammal ja juolavehnä myös värittävät maata meillä päin.


Kevätkurjenmiekoista osa on selvästi taantunut. Onneksi muutamia yllättäjiä nousee. Niitä on siis syksyllä laitettava lisää, vähän eri lajikkeita eri paikkoihin. Jos jokin laji löytäisi itselleen sopivan paikan pidemmäksi aikaa.


Talvi oli jouluruusuille hyvä. Useammassa on kukkia. Alhaalla olevassa kuvassa on vanhin ja kukkaisin jouluruusu. Sen vierellä on yksi pieni kurjenmiekka Katharine Hodgkin.


Perhosia on tänään lennellyt ihanasti. Niiden kuvaamisessa vain saisi olla nopeampi kuin minä olen. Sitruunaperhonen ei paljon paikallaan pysynyt, silloin kun kamerani olisi ollut päällä.


Nokkosperhoset tuntuvat pysyvät yhdessä paikassa vähän kauemmin. 


Mitenköhän taas muistaisin syksyllä myös sen, että Jeanne D'arc krookuksia täytyy istuttaa lisää.  Vaikka pidän ylipäätäään lähes kaikista krookuksista keväällä, näitä lempilajeja voisi olla vaikka kuinka paljon. Pidän tämän krookuksen valkeasta kukasta tuolla pienellä lilalla höystettynä. 


Perennojen suhteen on kasvua vähän näkyvissä aikaisilla kasveilla. Osa vielä uinuu. En kuitenkaan huolestu monistakaan kasveista vielä. On kuitenkin vasta huhtikuu. 


Muokattu seuraavana aamuna: Hyvin pienet oireet olivat ja menivät, vähemmän kuin influenssarokotuksesta. Kädessä vain tuntuu pienesti alle vuorokauden kuluttua. Pääsen siis puutarhahommiin.

20 kommenttia:

 1. Paria pionia odottelen vielä, en anna periksi että olisivat menehtyneet, muuten monesta perennasta näkyy ihan pieniä alkuja. Ei ole sekään hyvä jos liian aikaisin nousevat. kauniit jouluruusut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen oppinut, että pari pionia nousee joka vuosi selkeästi myöhemmin. Joka vuosi ne ovat tupsahtaneet. Kukinta-aika ei ole edes paljon myöhäisempi kuin parilla aikaisemmalla nousijalla. Kaikkia perennoja en ole vielä edes päässyt odottelemaan. Pari todennäköisesti menetettyä olen löytänyt.

   Poista
 2. Minulla on sama juttu - kuulun perussairauteni lääkityksen (vastustus kykyä alentava) vuoksi riskiluokkaan 2. Täällä rokotetaan riskiluokka 1 olevia. Menee siis jonkin aikaa, että saan rokotuksen.
  Täälläkin on näkynyt kevään merkkejä! Seinän viereltä etupihan puolelta on lumi sulanut ja maasta on noussut neljä krookusta! Ei mitään hillitöntä kukkaloistoa mutta kevätkukkia kumminkin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että jotain kevätkukkia. Täällä avautui riskiryhmä 2 ihan yllättäen rokotukset. Satuin saamaan ajan aika nopeasti itselleni. Vanhin osa (65-69v) perusterveistä tulee täällä saamaan rokotuksen myös ensi viikosta alkaen.

   Poista
 3. Toivottavasti voit kuitenkin hyvin. Kevätkukinta on myös suunnitekmien aikaa, kunpa vielä syksyllä muistaisi kevätkukkasuunnitelmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olen jo tosi hyvässä kunnossa. Käden kipukaan ei yöllä ollut haittaava.
   Syksyyn on vielä pitkä aika ja asiat voivat unohtua, ellei niitä kirjoita ylös. Laitan nykyisin joskus listoja ylös kännykkään tai kalenteriin.

   Poista
 4. Onpas siellä jo paljon kauniita kukkia.
  Toivottavasti pääset vähillä rokotuksen aiheuttamilla oireilla.
  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättvän paljon kukkii nyt. Onneksi kukkiikin, kun niin paljon pölyttäjiä on liikkeellä. On niillekin syötävää. Tosi pienillä oireilla pääsin tällä kertaa.

   Poista
 5. Mukavan rehevät ja terveen oloiset jouluruusut. Omani ovat pari elossa olevaa lehteä, ehkä keskeltä tulossa jotakin. Toivotaan niin.
  Hienoa, että olet taas puutarhakunnossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kaikki jouluuruusut eivät ole yhtä hyvässä hapessa. Yksi siementaimena ostettu näyttää surkealta. Ja yhdessä kauniissa kerrotussa kukat alkavat herätä nupusta, mutta lehdet on katkottu jossain vaiheessa talvea/kevättä.
   Puutarha alkaa kutsua.

   Poista
 6. Kiva kuulla, etteivät oireet pahentuneet ja pääset nauttimaan puutarhasta ja tästä hienosta kevätsäästä.
  Oi että, sinulla on tuota pinkkiä sinivuokkoa, jota on niin vaikea mistään saada. Kauniisti kaikki puutarhassasi kukkii ja lumetkin ovat hyvin väistyneet keinun tieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talon pihalla kasvoi pinkkiä sinivuokkoa jo silloin, kun tänne muutettiin. Vuosien varrella olen antanut sitä monille, lähinnä juuri kulkureittien varrelta kaivanut pois. Nyt pitää taas pitää silmät auki, kukkiiko jossain väärässä paikassa pinkkiä sinivuokkoa ja siirrellä niitä turvaan.

   Olen tänään ollut jo ulkona huokailemassa, kuinka hieno sää onkaan.

   Poista
 7. Kauniisti siellä teillä jo kukkii.
  Toivottavasti rokotuksesta tulleet sivuvaikutukset ovat jo taakse jääneitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enää ei edes kädessä tunnu. Eilisestä on kyllä jokin jänö käynyt muutamia krookuksia popsimassa.

   Poista
 8. Toivottavasti rokote ei aiheuta liikaa haittaavia sivuvaikutuksia!
  Ihania kukkivia näkyy kuvissasi, kiva, että esittelit oman pinkin sinivuokkosi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsikin on jo lähes kokonaan kivuton. Enemmän tuntuu uusista kengistä tulleet hankaumat, kuin rokotekohta.
   Pinkki sinivuokko on joka vuosi jossain kuvissani.

   Poista
 9. Hienoa, että rokotteesta ei tullutkaan pahoja sivuvaikutuksia. Ymmärrän kyllä tuon tärkeysjärjestyksen, että kukat ja mullat ensin ja ruoka vasta sitten :D Ihana pinkki sinivuokko ja muutkin kukkijat <3 Täälläkin oli eilen todella lämmintä ja tänään näyttäisi tulevan yhtä lämmin päivä. Kivaa! Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeysjärjestys sen olla pitää. On ollut mukavan aurinkoinen viikonloppu. Sinivuokkoja olen tuijotellut puuhien lomassa.

   Poista
 10. Ai että nämä kaikki pienet kukkijat on ihania! Minä kirjoitan kännykkään kauppalistaa niistä kukista, joita suunnittelen ostettavaksi. Sieltä on hyvä syksyllä tarkistaa, jos jotain tiettyä pitäisi löytyä ostoskoriin:)

  Minä en saanut ensimmäisestä koronarokotuksesta juuri mitään oireita, mutta toisen jälkeen olin n. vuorokauden kuumeessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kännykkä on hyvä paikka ostoslistalle. Kulkee mukana.
   Tehosterokote varmasti potkaisee vähän kovempaan.

   Poista