lauantai 2. toukokuuta 2020

Toukokuu

Aikaisesta keväästä huolimatta, minä olen tehnyt yllättävän vähän puutarhahommia. Kun lapset eivät harrasta, luulisi, että jää enemmän aikaa pihahommille. Olenkin huomannut, että lasten sosiaalinen tarve kohdistuu nyt yhä enemmän meihin vanhempiin, joten olen pelannut hyvin paljon erilaisia kortti- ja perhepelejä. Olemme keskustelleen paljon, myös politiikkaa, terveysasioista, kouluasioista. Olemme hyötyliikkuneet ja käyneet kävelyillä. Jotta lapset eivät jumittaisi kännyköiden seuraan, täytyy välillä jättää omat tekemisen syrjään ja aloittaa maailman luokan neuvottelut siitä, että mitä muuta voitaisiin tehdä, kuin tuijottaa ruutua. Kuopus aloittaa lähes kaiken vastentahtoisesti, mutta innostuu sitten. Olen kuullut lukemattomia tunteja valitusta siitä, mitä olemme ryhtymässä tekemään. Onneksi mm. eräs lapsen liikuntatunti sisälsi myös hyötyliikuntaa (samaan aikaan olin lomalla), joten muoviroskien kävelemällä viemisen jälkeen sain lapsen innostumaan kukkapenkkien kalkitsemisestakin. Ehkä pienen pieni annos mahdollista puutarhatietoutta on taas istutettu. Samalla toki myös yritin selittää, mihin kukat kalkkia tarvitsevat.


Toisaalta olen myös itse välillä jumittanut sohvalle tms. Aikeissa kohta lähteä pihalle, mutta joskus tämä on vain jäänyt. Eron huomasi eilen taas selvästi. Kävimme luontoretkellä. Kun tulimme kotiin, olikin ulkona oikeasti lämmin. Siitä oli selkeästi helpompi jäädä pihahommiin, kuin varustautumalla pihahommiin kuin naparetkeen. Toki olen myös siivonnut perennapenkkiä ja kylvänyt porkkanaa, vaikka välillä on satanut rakeita. Koska seuraavassa hetkessä on paistanut aurinko.


Kukkapenkeissä tapahtuu asioita nyt hitaasti viileyden takia. Silti eilen pitkään nupussa ollut tulppaani avata kukkansa. Tämä on pihan ainoa lajiaan. Näitä oli joskus enemmän toisaalla, jostain syystä tämä yksilö on ainoana säilynyt ja muuttanut paikkaa. Selkeästi tulppaanien ja laukkojen lehdet kasvavat ja maan uumenista nyt alkaa pilkistää seuraavan kukintasarjan kasveja. Hyasinteistä näkyy alkuja, palloesikot jo tunnistaa. Myös tämän pihan ensimmäinen esikon kukka avautui eilen auringossa.


Toukokuussa joka vuosi kevät menee pikakelauksella, paitsi oli tässä pari vuotta sitten kevät, jolloin viileät säät jarruttelivat ja meillä kukki vika tulppaani lähes juhannuksena. Katsotaan, minkälainen kevät tästä toukokuusta tulee. Puissa on silmuja juuri niiisä puissa, joissa tähän aikaan yleensäkin on. Toukokuu on kuitenkin yksi lempikuukausistani puutarhassa, on hienoa, että toukokuu on taas täällä.

24 kommenttia:

  1. Kuulostaa siltä, että lapsesi ovat valituksista huolimatta saaneet viettää todellista laatuaikaa. Keskustella politiikasta vanhempien kanssa - aihe ei ehkä saa arvostusta juuri sillä hetkellä, tai ainakaan etukäteen, mutta uskon, että noista yhteisistä hetkistä he saavat paljon evästä reppuun.
    Ihania kevään merkkejä! Nuo pienet tulppaanit ovat valtavan somia ja loistavan värisiä. Nyt täytyy toivoa sopivaa viileyttä, jotta kaikki kestäisi mahdollisimman pitkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ekat tulppaanit ovat myös suuria aarteita ja ihmeitä.
      Lasten kanssa joutuu välillä myös epämukavuusalueille joko keskusteluissa tai tekemisissä. Onneksi me pääsääntöisesti tulemme toimeen toistemme kanssa.

      Poista
  2. Tiedätkö, olen huomannut saman ilmiön, vaikkei kotona enää edes ole koululaisia! Vaikka nyt olisi enemmän aikaa pihapuuhiin, ei välillä saa mitään aikaiseksi, ettei muka jaksa. Epäilen koronaeristyksen ja -ahdistuksen osin vaikuttavan lamauttavasti muuhunkin tekemiseen. Mutta onneksi toukokuu, yhä lämpenevät säät ja kiihtyvä kasvillisuus saa meidätkin taas innostumaan puutarhasta enemmän. Tulppaanisikin jaksaa nousta, vaikkei kavereita ole näköpiirissä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen joskus henkisesti aika poikki, kun joutuu käyttämään enemmän energiaa tavallisten asioiden miettimiseen, kun haluaa vältellä ihmiskontakteja. Ja myös lähes koko aikainen saatavilla olo myös kotona, tekee myös joskus väsymistä, ei jaksa enää edes päättää, mitä tekisi pihalla.. Vaikka perheen kanssa on toki myös paljon hyviä kokemuksia.
      Koronaeristys/ahdistus joillakin lisää ahdistusta ja on pakko pysähtyä ja joillekin sama ahdistus laittaa liikkeelle. Ja joillekin ei taas ahdistusta juuri tule.

      Poista
  3. Upeasti olet lasten kanssa viettänyt laatuaikaa! Pienistä asioista se koostuu; välittäminen, yhdessä olo ja uuden oppiminen.
    Kevätkin on jo hyvässä vauhdissa! Kaunista alkanutta toukokuuta sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Koska tänään esikoisen kanssa kveltiin ultrapitkä maisema/kiipeilyreitti, ei kuopukselle enää riittänyt minulta liikuntaseuraa. Eli kompromisseja näissäkin tehdään.

      Poista
  4. Saman havainnon olen minäkin tehnyt! Tämän ajan yksi hyvä puoli on, että vietetään enemmän aikaa perheen kanssa. Meillä lumi sulaa pihalla vauhdilla, joten ei mene enää montaa viikkoa, kun pääsen pihaa haravoimaan. Hyvää vappuviikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perheen kanssa ollaan oltu kyllä paljon. Välillä onneksi eri kokoonpanoilla, että tulee vähän vaihtelua.
      Kohta pääsette keväthommiin pihalla. Kivaa.

      Poista
  5. Kiva kuulla, että lasten narinan kuuntelu palkitaan sillä, että innostuskin näkyy! Toivotaan oikein hyvää toukokuuta, sellaista sopivan lämmintä, josta ehtii nauttia puutarhassa ja perheen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Narina usein muuttuu tyytyväisyydeksi. Juuri äsken vakuutin lapselle, että tylsyyttä tarvitaan, jotta keksit tekemistä. Meni 10min ja lapsi keksi mukavaa tekemistä. Narinaa jaksaa paremmin kuunnella, kun tietää innostuksenkin taas löytyvän.

      Poista
  6. Kunhan kevät tästä vielä etenee ja lämpö palaa niin puutarhatyötkin alkavat kiinnostaa ihan eri tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, vähän lämpöä tekee hommista kivempaa. Juuri yksi viileä päivä hanskat kastuivat ja tuli niin kylmä, että oli pakko lopettaa siltä erää.

      Poista
  7. Ymmärrettävästi Koronan tuoma arki lasten kanssa on melkoisen erilaista kuin yleensä. Olette onnistuneet mielestäni tosi hyvin, yhdessä tekeminen ja oleminen on tärkeää, vaikkei aina aivan yksinkertaista. Toukokuu on ihana kuukausi ja ehdit vielä tehdä vaikka mitä. Hyvää kevättä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdessä ollaan oltu enemmän kuin tavallisessa arjessa ehtisi. Tytär tänään mietti, että onneksi tullaan aika hyvin toimeen keskenämme. Vaikka on ajoittain aina vaikeaakin ollut tai sisaruksilla tiukkaa sanailua. Onneksi jo useampi viikko on selvitty ja vielä riittää asioita tehdä yhdessä.

      Poista
  8. Lomalla pitää olla myös sohvalle jumitusta. Huomaa kyllä että lasten kanssa on erilaista kun sosiaalisia kontakteja on rajoitettu. Hirvittää koulun aloitus, tyttären takia meille ei saisi tulla missään nimessä korona kylään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koulun aloitus tuntuu meillä pelottavan tai ärsyttävän myös kuopusta. Tietää, että välimatkaa on mahdotonta pitää toisiin ihmisiin. Riskiryhmäläiset joutuvat nyt tiukkaan paikkaan. Kuten teilläkin.

      Poista
  9. Toukokuu on minunkin lempikuukauteni. Onneksi vähän lämpeni, tarkenee pihalla paremmin. Yöllä meillä satoi vettä, tekee hyvää kuivalle maalle ja sen kasveille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tuli yöllä vettä. Tuli ihan tarpeeseen. Lämmin yö ja vesisade on hyvä yhdistelmä kaaveille.

      Poista
  10. Upeanvärinen tulppaani. Kohta kaikki suorastaan vilisee silmissä, kun kasvit alkavat kasvun ja kukinnan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt alkaa tapahtua, kun on sää lämmennyt ja saatiin vähän vettäkin.

      Poista
  11. Hittaasti tiälläkin kevät etenöö, nyt vähän vettä suatiin. Kyllä nyt vauhti kiihtyy kasvien kehityksessä, jos lämmintä riittää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesi on tärkeää ja täälläkin sitä onneksi tuli jonkin verran. Nyt on selvästi täällä viime viikkoa lämpimämpää.

      Poista
  12. Yhteinen aika lasten kanssa palkitaan myöhemmin. Ainakin yritän uskotella näin itselleni, kun kuuntelen turhanpäiväisiä nahisteluja ja mitättömistä asioista känkkäränkkäilyä. Välillä tuntuu, että lapset ovat jo kyllästyneet toisiinsa ja meihin vanhempiin. Kuopus sanoikin tänään, kun laitoimme mummolle äitienpäiväpiirustuksia kirjekuoreen postin vietäväksi, että hän haluaa postiauton kyydissä mummolaan :D Onneksi on ollut hyvä sää ulkoilla, niin lapset viihtyvät edes hetkittäin hyvin. Pari päivää meni oikein mukavasti, kun otettiin hiekkalelut vihdoin talvivarastosta käyttöön. Tänään olivat jopa apuna tyhjentämässä kompostimultaa. Toukokuu on ihanaa aikaa, kun pääsee pitkän talven jälkeen tutkimaan, mitä kukkapenkeistä nouseekaan. Vihreyttä tulee lisää melkein silmänräpäyksessä ja kukkia ilmestyy joka puolelta. Aurinkoista toukokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nahistelut ja muut kuuluvat kasvuun ja asiaan. Vaikka joskus ne käyvätkin tärykalvoihin aika lailla. Näin keski-ikäiselle vaihtelua tarvitsee paljon vähemmän kuin nuorena. Tuntuu että teini-ikäisille tämä eristäytyminen on haastavinta. Tsemppiä teidänkin arkeen ja mukavaa toukokuuta.

      Poista