lauantai 9. toukokuuta 2020

Tämän päivän kukkijat

Mysteerinen narsisissini ikkunan alla avautui. Eli en muista tähän laittaneeni narsisseja, mutta tässä kohtaa kasvoi narsisseja edellisen omistajan jäljiltä. Sitten tuli talvi tai oikeastaan kai kevättalvi, joka tappoi tässä kasvaneet narsissit. Kaikki skillat jäivät kyllä henkiin ja niiden seassa mahdollisesti oli tämä narsissi majaillut.


Tämä taas on kuva narsisseista, joita tässä on aiemmin ollut. Nyt ei ainakaan näytä ihan täsmälleen samalta, ehkä johtuu valotuksesta. Kuitenkin narsisseissa on myös se puoli, että osa niistä hieman vaihtaa väriä tai terävöittää värejään kukinnan edetessä. Jään siis ehkä epätietoisuuteen.


Tänään oli viileä tuuli, aurinkoinen ilma ja hyvä sää tehdä myös sellaisia hommia, joissa voisi lämpimällä säällä tulla liian kuuma. Hommien lomassa tarkkailin hieman kasveja. Ostin muutama vuosi sitten pienen magnolian. Suojasin sen huonosti, joten jänöt sitä verotti. Magnolia oli myös aika varjossa, eikä oikein ehtinyt kasvaakaan. Siirsin sen viime syksynä. Nyt oli juuripaakku vähän liian esillä ja se on nyt niin elottoman näköinen, että olen tainut menettää sen. Vähän harmittaa, mutta onneksi tämän kasvin osalta osasin menetystä odottaa, varsinkin tuon siirron takia. Myös tämä kevät on saattanut saada pari kasvia heittämään henkensä, kun maaliskuussa oli tosi lämmintä ja jotain kasvua jo alkoi tapahtumaan ja sitten tulikin huhtikuussa kylmiä ilmoja. Onneksi on kasveja, jotka ovat kertoneet olevansa hengissä. Ensimmäinen Persian Pearl pikkutulppaani kukkii ja tämä sai heti perään muutaman lajitoverinkin kukkimaan.


Tämän lähellä tarhakylmänkukka on pian myös kukkimassa. Pidän näiden karvaisista nupuista.


Myös ensimmäiset kirjopikarililjat ovat jo kukassa. Ja muuallakin näistä on jo näkyvissä lupaavia kukkavarsia ja jossain jopa nuppua. Osa on vain kovin lyhyen näköisiä. Taitaisi olla pienen tai suuren sateen paikka, että kasvit saisivat vähän vettä. Täällä on ollut kovin vähän sateita ja maa on aika kuivaa.


Kuivan savimaan kaivaminen näin keväällä on kuitenkin selkeästi helpompaa kuin kesäisen kovan savimaan tai hyvin märän savimaan. Se saattaa tarkoittaa sitä, että huomenna olisi hyvä sää hieman kaivaa maata.

Mukavaa äitienpäivää sitä huomenna viettäville ja hyvää sunnuntaita, jotka eivät huomenna äitienpäivää vietä.

Minun rusokirsikassani oli tänään jo yksi kukka auki, joten taidan huomenna viettää pientä kirsikankukkajuhlaa ihan omassa pihassani.

16 kommenttia:

  1. Ihan oma kirsikkajuhla kuulostaa hyvältä. Kirjopikarililjat on matalia, varmaan kylmyys ja kuivuus sen tekevät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt voi pitää ihan yksityisen kirsikkajuhlan. Ehkä samalla täytyy mittailla puutarhaa, jos tänne mahtuisi toinenkin vaaleanpunaisin kukin kukkiva puu.

      Poista
  2. Ihana kirsikankukkajuhla äitienpäiväksi!
    Ihania kukkia, tuo narsissi on superkaunis. Kahdessa kuvassa on niin samannäköiset torvet, että miltei sanoisin, että ovat yksi ja sama lajike, ulommat terälehdet (tai kehälehdet, en ikinä muista näitä!) ehkä vaihtavat hieman väriä. Usein värin vaihto tapahtuu kellervästä valkoiseen päin, joten onko tuo ollut jo kukassa joitakin päiviä, kun nyt sen kuvasit? Ja toisessa kuvassa ehkä vasta auenneena? Voi olla, että jää mysteeriksi.
    Hyvää äitienpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Narsissi tosiaan voi olla samaa lajiketta. Silloin tappotalvena on täytynyt jokin pieni sivusipuli jäädä talteen maan uumeniin ja nyt se on sitten ollut valmis kukkimaan.
      Tänään jännään, joko useampia vaaleanpunaisia kukkia on auenneena.

      Poista
  3. Ai että mitä ihanuuksia täältä jo löytyykään, kirsikankukkakin! Ihanaa kirsikankukkaista äitienpäivää sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kirsikankukkia on tulossa tänä vuonna taas enemmän kuin ennen.

      Poista
  4. Hanami-juhla omassa pihassa on ylellisyyttä.
    Pelkäsin menettäneeni kirjopikarililjat peurojen vatsoihin, mutta alapihalla ne ovat muutamassa paikassa olleet sen verran pieniä, että ovat säästyneet. Nyt niihin on tullut kokoa kivasti.
    Kuivaa on. Maanantaiksi on luvattu sateita, jotka toivotan ilolla tervetulleiksi. Kunhan ei taas viikkotolkulla sada.
    Mukavaa sunnuntaita kirsikkapuun lomassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan ei kaikki vaaleanpunaiset kukat ehtineet tänään kukkia. Saa nähdä, miten kukkien käy, kun kylmä aalto taas saapuu. Onneksi peurat eivät syöneet sinulta kaikkia sipulikukkia.

      Poista
  5. Kaunista kukintaa! On kyllä ihana seurata, miten kukinta edistyy ja mitä kaikkea sieltä maasta putkahtaakaan. Sitten on niitä ikäviä, talven kynsissä kärsineitä tapauksia. Onneksi kasvun ihme kuitenkin pääosin vie voiton. Kaunista sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
  6. Kyllä yksikin kirsikankukka on hyvä syy viettää Hanami-juhlaa.
    Ovat ne niin kauniita.

    Ja ihanalta näyttää muutkin kukkijat.
    Täälläkin on ollut valtavan kuivaa, mutta nyt maa saa kyllä kosteutta. Ja samalla voisi käydä ottamassa myös ensi joulun joulukorttikuvat. Näyttää niin kauniin jouluiselta. :)

    VastaaPoista
  7. Narsissi on oikein söpö! Minä olen samaa mieltä Sailan kanssa, että kahdessa ensimmäisessä kuvassa on sama narsissilajike. Äidilläni on aivan samannäköisiä vanhoja narsisseja (mummoni aikanaan istuttamia), ja niissä torven väri vaihtuu hieman kukinnan edetessä. Taitaa olla aika yleinen ominaisuus narsisseilla, samoin kuin muillakin kasveilla kukan värin vahveneminen tai haalistuminen kukan vanhetessa. Ihana 'Persian Pearl' <3 Hanami äitienpäivänä, mikä loistava ajoitus kirsikalta! Toivottavasti saitte tämän päivän sateet vetenä ettekä lumena niin kuin täällä. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla sama narsissi. Onneksi joskus jotain säilyykin. Kyllä lunta täällä on saatu. Huh.

      Poista
  8. Kaunista kukintaa siellä💚 Äitienpäivä olikin vielä ihanan lämmin mutta tänään on ihan toinen ääni kellossa. Hurjan kylmän kelin lykkäsi.

    VastaaPoista