maanantai 11. toukokuuta 2020

Vuorokaudessa tapahtuu

Eilen vietin aika monta tuntia puutarhassa. Aloitin aamulla ja lopettelin siinä vaiheessa alkuiltaa, kun alaselkä ja lonkat kertoivat istumisen jälkeen, että: "Nyt jos vielä jatkat, seuraavalla kerralla et pääse tuolista ylös ilman apua."


Eilen kaivoin juurakon palasia pois savimaassa kasvavasta keltakurjenmiekasta. Ylimääräiset palaset lähtivät nopeasti maailmalle torissa ilmoittelun jälkeen. Koska savimaa oli niin helppoa kaivaa, niin monta vuotta puhuttu vesiaihe sai muodon.


Myös lapseni kaivoi tätä minun kanssani. En kuitenkaan tehnyt tästä supersyvää, joten lumpeet tässä tuskin tulevat talvehtimaan, sillä metrin syvyinen kuoppa tuntuisi kyllä liian haastavalta nyt.


Lammikko sijaitsee kasvimaan vieressä. Siihen tulee osa katolta tippuvasta vedestä maan sisällä kulkevan putken kautta (kunhan muovitan myös pikkupuron poistoputken alaisen pikkupläntin). Tämä sijaitsee melkein tämän pihan alimmalla tasolla. Mutta ei ihan. Alakuvasta saa vähän käsitystä tämän sijainnista. Kuvasta poiketen tuolien alla on tasainen tila, muuten pihalla on korkeuseroja.


Eilen jo vähän tarkastelin myynnissä olevia allasmuoveja. Ja reunojen suunnittelu ja tasaus olisi vielä tulossa (onneksi savesta saa muotoiltua vaikka mitä). Kiviä voisi sitten reunoille hommata jne. Mutta altaan täyttö sujuikin tänään sitten ihan itsekseen. Ensin tuli monta tuntia vettä ja sen jälkeen monta tuntia lunta. Joten nyt meidän pihalla on jättikokoinen mutalätäkkö. Oispa kiva ollut lapsena litsuttaa tuollaisessa kumppareissa. Nyt ei kiinnostaisi yhtään kylmässä ja mutaisessa lammikossa rypeminen. Vaan sellaisen kauniin pihalammen ihailu aurinkoisena kesäpäivänä.


Joskus hyvin ajoitettu on siis melkein valmis. Kuten näiden narsissien avautuminen.


No. Emme oikeasti jätä tuota ihan vain mutalammikoksi, vaan ne allasmuovit ja muut härpäkkeet (sekä kasvit) ovat varmasti tämän kesän juttuja. Lapsi haluaa tuonne myös suihkulähteen.

Nämä koiranhampaat kukkanuput pilkistävät kuten pionien punaiset varret.
Tänään meillä on ollut kaunista kuin talvella konsanaan, vaikka jostain aina pilkisti jotain vihreää. Ehdin kuvailla vähän kasveja. Osa kasveista on tiukasti vielä lumen alla.


Ehkä myös minun hanamini säilyy vielä, tuolla lumen alla tallella.


Isohelmililjat näyttävät nyt kovin ryhdikkäiltä, kun lumi ei ole painanut niitä kumoon.


Joskus vuorokaudessa tapahtuu paljon. Tänään aamulla vasta huomasin, että eilen melkein poltin nenäni. Tänään lapsi kaivoi lumilapion esiin

20 kommenttia:

 1. Oh-hoh mikä hanami lumen alla. Ja palanut nenä lumimaassa! Kaikkea sitä.
  Upea tuo allasprojekti! On ihanaa, miten keväällä kaikki projektit saavat tuulta purjeisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allasprojektista olen iloinen ja tyytyväinen. Olemme tuosta puhuneet ehkä kolme vuotta jo. Nyt sitten kaivettiin se saveen yhdessä "hujauksessa". Lumi tänään on ollut monta kertaa jo järkytyksen aihe.

   Poista
 2. Kirsikankukat ja lumi näyttävät kauniilta yhdessä vaikka eivät hyvä asia olekaan. Oma pieni lammikko kuulostaa kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti lammikko tulee olemaan käyttökelpoinen, muuten sen täyttäminen taas uudestaan savella ja mullalla on aikamoinen työ. Olisi siis hienoa saada hulevedet myös käyttöön.

   Poista
 3. Puutarhatöitä tehdessä ei useinkaan huomaa lainkaan ajan kulumista ja vasta kroppan antaessa ei toivottuja merkkejä, malttaa lopulta puuhat lopettaa.
  Täällä meilläkin takatalvi iski ja lähes koko päivän lunta satoi runsaasti. Turhaan ei sanota, että Suomen ilmasto on vaihteleva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen en olisi vielä alkuillasta lopettanut puutarhapuuhia, ellei lammikon muoto olisi ollut valmis ja kroppa jumissa. Vaihteleva ilmasto on tosiaan.

   Poista
 4. Allas tulee hyvälle paikkaa siihen kasvimaan kupeen. Toivottavasti pääset pian jatkamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on suunniteltu myös kasvimaan näkökulmasta. Luonnollinen paikka tällä tontilla pikkualtaalle.

   Poista
 5. Sinulla on tekeillä hieno allasprojekti! Kiva seurata, miten työ etenee.
  Meillä on vielä lumet maassa, huh, toivottavasti ei tullut haittaa perennoille. Minun rusokirsikkani ei vielä kuki. Hienot kuvat, vaikka ei niin toivottua olekaan saada hanamiin lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka allasprojekti on ollut kauan mielessä, sen aloitus ei ollut ihan nyt suunniteltu. Mutta näin ne parhaat projektit alkavat.

   Poista
 6. Nyt tosiaan tapahtuu niin paljon, ettei perässä meinaa pysyä! Yleensä näin saattaa kirjoitella keväisin, kun kevät etenee niin lujaa vauhtia. Näköjään myös takapakki voi olla aikamoista menoa.
  Voi sun hanamia! No, ehkä kukinta kestää nyt kauemmin, kun on niin viileää. Ja täytyy lohduttautua sillä, että näin Japanista juuri samanlaisia kuvia aiemmin keväällä. Kirsikat olivat täydessä kukassa, kun sinnekin iski takatalvi.

  Tuosta lammestasi tulee upea. Olette olleet ahkeria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lampi täyttyi nyt vedellä ja savi pitää veden sisällään. Valmis lätäkkö.

   En ole vielä edes tarkistanut, tuliko lumituhoja.

   Poista
 7. Meidän lapset tekivät eilen lumiukkoja samaan aikaan kun itse yritin kitkeä vuohenputkia ja kattaa risuhakkeella marjapensaan alustaa. Lampiprojektit ovat aina hauskoja seurattavia. Ihailen suuresti taidolla tehtyjä lampi- ja kosteikkoalueita. Ehkä siksi, etteivät ne omalle tontille istuisi millään, niin kiinnostaa katsoa toisten toteutuksia. Nythän sinun on hyvä seurata, kuinka hyvin lammessasi pysyy vesi pelkän saven voimalla :D Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva on seurata muiden projekteja. Meidän lammikosta ei välttämättä tule taidolla tehty. Onhan tämä eka kokeilu. Onneksi tätäkin voi varmasti muunnella useaan kertaan.

   Poista
 8. Lumi ja kevätkukkijat ovat kaunista katseltavaa, mutta paremmin lumi sopisi maisemaan talviaikaan.
  Onpa hieno projekti meneillään. Varmasti saamme lukea ja katsella kuvia altaan rakentumisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti projektista tulee kuvia ja postauksia. En ole aina kovin nopea näissä projekteissa.
   Kummasti alkuun pääsee, kun vaan alkaa kaivaa. Onneksi paikka oli mietitty etukäteen.

   Poista
 9. On kyllä metkan näköstä, kevätkukkijilla lumikuorma harteilla!
  Mukava suaha vesiaihe pihaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesiaihe on toivottu. Lumi pysyi maassa yli 24 tuntia ja lumikasat kauemmin. Nyt enää ei ole lunta, mutta kovin viileää on.

   Poista