lauantai 23. toukokuuta 2020

Illalla

Hommat ovat seisoneet. Mutta ilmat muuttuneet oikeaksi kevääksi. Ehkä huomenna selkää ei enää jomota ja pääsen taas hieman istuttamaan kasveja. On ihmeellistä ottaa puolivarjoisella tontilla kasvikuvia vielä yhdeksän maissa illalla ilman, että valo loppuu. Ihmeellistä. Alla kuvaa omenapuupenkistäni.Tässä samaisessa penkissä on myös valkoisia kirjopikarililjoja. Muualla saa olla sekä tummia että vaaleita, mutta tässä pidän vain valkoisia, sillä tuntuvat tummien kanssa taantuvan. Tämä on sen verran savinen penkki osittain, että kirjopikarililjoille on varmasti tarpeeksi keväisin kosteutta. Taustalla kukkivat narsissit, jotka putkahtivat esiin, kun eräänä keväänä eräs nurkka sai enemmän aurinkoa. Silloin oli vanha autotalli purettu ja uusi vielä rakenteilla ja yhtääkkiä ennen ihan varjoisasta paikasta pukkasi narsisseja. Siirsin ne syksyllä uuteen paikkaan, eli tähän penkkiin. Ehkä siellä aiemminkin oli narsissien lehtiä ollut, mutta en ollut niitä tajunnut. Joskus vanha piha yllättää.


Olen yrittänyt tähän pihaan istuttaa jo useampaan kertaan joko kesä - tai kevätlumipisaraa. Tänään unikon lehtien katveessa pilkottikin jotain valkoista. Tyhmä paikka istuttaa, mutta olen kyllä superiloinen tästä. En tiedä, kumpaa raaskisi siirtää. Royal Wedding idänunikkoa vai lumipisaraa.


Tänään olen kuitenkin joutunut toteamaan ainakin magnolian ja erään Salix-puun sekä pari ruusua ja ehkä peruukkipensaan menetetyiksi. Osaa siirtelin tai istutin riskillä. Osa olisi vaatinut huolellisempaa istuttamista. Koska sosiaalinen media on tehokas, haluaisin tietää, että onko ykkös tai kakkosvyöhykkeellä jo muilla nousseet syysvuokot? Viime syksynä istutin niitä kai kolme. Toiveissa, että jos edes yksi olisi elossa tänä vuonnakin. Vielä en ole elonmerkkejä nähnyt.

Sen sijaan sinikämmen on yhä elossa ja kukkii täysillä. Valkotäpläimikkä pistää parastaan ja on jo selvästi korjannut kaiken talvella tuhoutuneen. Imikkä on siitä mukava kasvi, että se ei sulje kukkiaaan illalla, vaan kello 21 oli kimalainen imikän kukissa vielä pölytyshommissa, vaikka tontille ei enää aurinko paistanutkaan.


Keltainen koiranhammas on vihdoin avannut lähes kaikki kukkansa avoimiksi. Minulla on myös valkoinen koiranhammas. Se on varjoisammassa ja eikä vielä kuki. Taustalla kukkii vielä kuusen varjossa valkovuokkoja ja vieressä pari valkoista helmililjaa.


Näiden kanssa on ollut joskus aika ruuhkaisaa tulppaanitykitystä. Tänä vuonna tämän penkin tulppaaneista osa alkaa jo vihdoin taantua. Penkki on ollut ihmeen hyvä tulppaaneille ja siinä on useita tulppaanilajikkeita kukkinut useampia vuosia. Nyt tänä vuonna tämä penkki ei enää varmastikaan tule olemaan se kukkaisin. Jotain on kuitenkin jo auennut, vaikka ne illalla ovatkin taas uudestaan supussa.


Muutama narsissi Obdam kukkii kirsikkapuun juurella. Näillä taitaa olla liian ahdasta, koska osa tekee vain lehtiä. Täytyy muistaa tehdä asialle jotain kukinnan jälkeen.


Tänä vuonna ensimmäistä kertaa minulla kukkii narsissi White Lion. Se on myös melko röyhelöinen. Tässä on kuitenkin häivähdys keltaista mukana, kun Obdamissa taas sävyt ovat paljon vaaleammat.Hyasintit ja esikot alkavat olla hyvässä vauhdissa. Myös Persian Pearl-tulppaanit ovat kukassa. Näitä pikkutulppaaneja olen laittanut useampaan paikkaan, sillä niille en ole vielä löytänyt paikkaa, jossa ne eivät vähän kerrallaan taantuisi.


Samaan penkkiin on jostain syystä myös tullut itsekseen kevätesikoita. Viime vuonna nämä olivat aika pieniä, nyt ne alkavat jo kasvaa kokoa. Niistä voi kasvaessa tulla sen verran suuria, että johonkin nämä ehkä siirrän, vaikka toisaalta antavat hyvää vastaväriäkin tähän. (Valkovuokot kukkiva täällä myös kukkapenkeissä, mahdoton urakka olisi sitä välttää.)


Ikkunanäkymät ovat minulle tärkeitä, joten taidan osan kevätesikoista siirtää pieneen rinteen poikaseen, jonka näen keittiön ikkunasta. Siitä kitken nyt pois heinää ja voikukkaa. Siinä kohdassa kasvaa luonnostaan valkovuokkoa, olen siirtänyt siihen skilloja ja nyt siinä ovat jo lemmikit kukkimassa (niitä siirsin viime vuonna). Vielä kevätesikot sinne sekaan, niin on jotain mitä katsoa perunoiden kuormisen lomassa. (Luulen, että kun nuorin lapsi muuttaa pois kotoa vuosien päästä, en taida vähään aikaa laittaa ruokaa.)

Istutin syksyllä 7kpl helmililja Grape Icea. Nyt yksi kukkii ihan oikeasti. Tämä on parasta valokuvata varjossa, sillä auringossa tämä väritys ei tule kunnolla edes näkyviin. Pari muuta alkua näistä on, mutta saa nähdä saavatko kasvatettua kukkavarrenkin pitkäksi vai jääkö kukinto maan tasalle.


Jouluruusu Double Ellen on ihana jouluruusu, kun se jaksaa kukkia vielä silloinkin, kun vaaleat jouluruusut ovat jo kukkineet. Tämän seurana kukkii valkovuokkojen lisäksi esikoita. Tämä penkki on melko vähäravinteinen ja kuiva ja varjoisa kesällä. Siihen on onneksi taustalla oleva tummalehtinen syyskimikki Brunette on jo asettunut. Toisaalla puutarhaa on onneksi noussut viime vuoden uusi ostos tähkäkimikki Pink. Sen tummat lehdet erotin vasta äskettäin mullasta, kun rinnalla ei ole vielä kunnon aluskasvillisuutta.


Tämän tontin ensimmäinen nurmikonleikkuu taitaa odottaa huomenna. Se on vielä hetken sellaista säästeliästä tietyin paikoin, sillä nurmikolle (rikkaruohikolle) olen istuttanut keltavuokkoa, jossain kukkii vielä valkovuokot. Niiden päältä en raaski ajella.

22 kommenttia:

 1. Täälläkin leikattiin nurmikko tiettyjä kohtia varoen, kevään kukkijoiden pitää ehtiä kypsyttää siemenet. Tänään huomasin syysvuokossa pienet alut, tosin tämä syysvuokko selvisi myös tappotalvesta joten ihan pahasti en ollut siitä huolissani. Paria muuta en ole nähnyt, ne on saatettu menettää. Yksi pihlaja on kuollut, samoin yksi koristeomanapuu ja pienempi magnolia. Koristeomenapuu harmittaa todella paljon. Rusokoiranhammas on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä odotan hetken ennen kuin julistan (taas kerran) syysvuokot menetetyiksi. Ymmärrän todella hyvin, että jonkin kasvin menetys harmittaa. Vaikka osaa kokeileekin riskillä, silti se menetys voi kirpaista.

   Poista
 2. Ikkunanäkymät minullekin tärkeitä. Katselen usein mietteissäni ulos ikkunasta tai vain seuratakseni lintujen touhuja. Onneksi maasta nousee nyt kaikenlaista koleiden päivien jälkeen. Nautitaan siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt täas alkaa puutarhassa kasvu kohista. Ikkunoista tulee seurattua monenlaista.

   Poista
 3. Nurmikon leikkaus on alakuviikosta tiälläkin. Kauniita kukkia on siulla siellä kukassa. Miulla kaikki kerrotut narsissit kovassa vesisateessa viimeviikolla,taittuivat! Kauniit oisivat jos pystyssä kestäsivät! Syysvuokkoja en oo vielä nähny, toivottavasti ei talaven mukkaan lähteneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrotut barsissit ovat painavia ja eivät varmasti kunnolla kestä myöskään lunta. Ehkä odotan syysvuokkoja vielä jonkin aikaa.

   Poista
 4. Jännästi jotkut kasvit ovat sinulle edellä, osa taas meistä jäljessä. Sinikämmen ei täällä kuki vielä, sen sijaan Grape Ice ja koiranhampaat ovat loppusuoralla. Syysvuokoista ei näy vielä vilaustakaan. Tosin joka vuosi ne ovat hitaita, kuten punahatutkin. En siis vielä ole huolissani, mutta toki käyn harva se päivä niitä tiirailemassa.
  Ikkunanäkymät ovat tärkeitä. Perunan kuoriminen sujuu mukavimmissa merkeissä, kun voi välillä ihastella kukkia. Leikkasin perjantaina nurmikon toisen kerran tänä vuonna. Tällä kertaa ei enää tarvinnut jättää epämääräisen muotoisia saarekkeita, kun valkovuokot ovat jo lopettaneet ja nurmikolle eksyneet bellikset siirretty kukkapenkkiin.
  Toivottavasti selkäkipusi helpottaa pian. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännästi menee kukkimiset eri tahtiin. Sinikämmen nousi taas kerran hetkessä kukkimaan. Täällä myös punahattuja tiirailen sekä kärhöjä. Kaikki ei nouse yhtä nopeasti.

   Poista
 5. Minulla on vielä syysvuokko ilmestymättä. Tosin se on vielä niin nuori, että saattaa jäädä huomaamattakin, ellei varta vasten käy etsimässä. Upeasti sinulla on erilaisia kevätkukkijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka paljon on kevätkukkijoita, on monet penkit vasta saamassa väriä. Osa kasveista vasta alkamassa kasvaa. Onneksi on väriläikkiä aina siellä täällä.

   Poista
 6. Olipa kaunis pihakierros! Ihania kasveja ja hyvässä kasvuvauhdissa. Minä hankin vasta tänä vuonna sinikämmenen valkoisena, saa nähdä milloin se kukkii. Viime syksynä laitoin valkoisia pikarililjoja kasvamaan, mutta ovat vielä turhan harvassa - toivoisin niiden leviävän.
  Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika nopeasti minulla sinikämmen oli kukintavalmiina. Istuttamisesta seuraavana vuonna.
   Minulla alkavat vata nyt valkoiset pukarililjat lisääntyä, niiden istuttamisesta on jo useita vuosia.

   Poista
 7. Kiva puutarhakierros. Pitääkin käydä katsomassa josko ainokainen syysvuokkoni on ilmestynyt esille penkistä.
  Ihana tuo valkokukkainen sinikämmen ja hieno koiranhammas.
  Ikkunanäkymät ovat minustakin tärkeitä ja niihin kannattaa kyllä satsata.
  Mukavaa ja aurinkoista sunnuntaita. ☀️☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavaa sunnuntaita. Sinikämmeniä voisi hankkia joskus lisääkin, niitä ei vain joka paikassa myydäkään. Koiranhampaat taas näyttävät tuuheutuvan ja jossain vaiheessa niitä voisi kaivaakin ja levittää vähän laajemmalle.

   Poista
 8. Niin kaunista! Rrakastan noita kerrottuja valkoisia narsisseja. Täällä nousi syysvuokko vasta tällä viikolla, älä hötkyile :D Ja peruukkipensas on tosi myöhäinen, odottele senkin kanssa vielä. Ei masennuta...en ole vielä uskaltanut katsoa mitä täällä on kuollut. Ihanaa puutarhasunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrotut valkoiset narsissit ovat näköjään niitä, joihin itse haksahdan varmemmin kuin muihin. Toivon, että peruukkipensas vielä herää henkiin. Oksan kärjet kyllä näyttävät vioittuneita, vaikea sanoa, onko muu pensas hengissä. Onneksi paljon on kasveja hyvässä kasvuvauhdissa.

   Poista
 9. Narsissit ja valkoiset kirjopikarililjat on kaunis yhdistelmä <3 Hauska juttu nuo yllätysnarsissit, jotka olivat odotelleet valoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeellistä oli löytää narsisseja. Ei mitään tietoa, kauan olivat valoa odottaneet. Valkoiset yhdistelmät ovat kauniita, vaikka en ole pystynyt pitämään edes yhtä penkkiä vain valkoisena.

   Poista
 10. Mukavasti kevätkukkijat jo vauhdissa siellä. Narsisseja täytyisi itsekin laittaa lisää, nuo sinun tosi kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä sorrun usein valkoisiin / vaaleisiin narsisseihin. Kerrottujen lisäksi minulla on joitain yksinkertaisia myös. Saa nähdä, mikä syksyllä viehättää.

   Poista
 11. Siellä kukkii iloisesti joka puolella! Kerrotut narsissit ovat ihania, joskin sateelle arkoja. Ikkunanäkymiin kannattaa satsata, sillä niistä tulee sadepäivien lisäksi katseltua hyvälläkin säällä. Minäkin olen odotellut syysvuokon (ja mm. punahattujen, sinikatanoiden, syyshohdekukkien sekä punatähkien) nousemista. Kaipa ne aikanaan sieltä ilmestyvät. Kesäisen lämmintä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi aina muistaa, että osa kasveista ei hoppuile. Mukavaa on lämpö. Voi olla vähän aikaa ilman villasukkia.

   Poista