sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Skillojen siirtoa

Meillä on yhdessä kohtaa pihaa tosiaan pieni lämpäre skilloja. Harmillisen lähellä taloa vaan ja valtava määrä rikkaruohoa niiden seassa. Tämä kevät ja kesä voi saada minut intoutumaan jopa kukkapenkin ylöskaivamiseen, joten skilloja voi aloittaa nyt jo siirtämään. Olen monena keväänä siirtänyt muutamia skilloja jo kukkivana, koska en erota kunnolla sitten syksyllä niitä sipuleita toisista sipulikukista.


Osan skilloista siirsin paikkaan, joka näkyy keittiön ikkunasta ja keväisin ne ehkä voisivat kukkia valkovuokkojen kanssa samoilla seuduilla, kukkapenkin taustana. Vielä joudun olemaan muutamia vuosia enemmän ja vähemmän keittiössä ruokaa tekemässä, että täytyy miettiä myös ikkunanäkymiä itselleen mieleisiksi. Jotkin paikat vaativat heti enemmän skilloja, jotta niiden lisääntyminen ei olisi ihan vuosien homma.


Meillä on etupihalla myös pari kamalan resuista hopeapajua. Niiden kaatamisesta olen ihan turhaan täällä puhunut. Puoliso ei ole ollut vielä samaa mieltä. No, enemmin tai myöhemmin ne pitää kaataa. Ne kyllä kasvavat taas helposti uudestaan. Toisen hopeapajun alla on paikka, jossa ei oikein kasva mikään. Koetan nyt siihen laittaa skilloja, sinivuokkoja ja pari nurmikolta pelastettua krookusta. En kyllä tiedä, pystyykö tuolla mikään kasvamaan, vaikka tuota multaa vähän näön vuoksi lisäsin. Tuon paikan ei ole tarkoitus olla edes mikään kukkapenkki. Jos se keväisin vain toisi vähän väriä. Nyt skillat vain retkottavat maata vasten, mutta ei haittaa. Ensi vuonna sitten terhakkaampana.


Punainen jouluruusu alkaa availla kukkiaan. Näitä(kin) voisin haluta lisää. 


Kukkapenkiin joka vuosi melkein hautatuu multaan lasten joskus maalaamat kivet. Ne pitää aina muistaa kaivaa esiin.


Kun tarkasti katsoo, on nyt tulossa vaikka mitä maan uumenista. Hyasintit nousevat, esikot tekevät nuppuja. On paljon perennoja, joista ei näy vielä yhtään mitään. Jännittää, että mitkä kasvit ovat elossa, mitkä eivät.


Ainakin syyskuussa Lidlistä ostettu pionin juurakko Coral Sunset on tosi kovassa vauhdissa jo, jotkin muut pionit ovat vielä tiukasti mullan alla. Viikon ja kahden sisällä pioneista alkaa yhä useampi olla kasvussa ja ne, jotka eivät ole, saavat minut huolestumaan.


Tänään olen saanut jo purkitettua orvokkejakin ruukkuihin. Eri vuosina orvokit kestävät erilaisen ajan kunnossa. Nyt niitä ei enää pitäisi pakkanen puraista, ainakaan pahasti. Aika vähän käytän kesäkukkia/kausikukkia, mutta orvokit kyllä houkuttavat tähän aikaan. Pääsiäistä ennen ostetut narsissit ovat tuossa ulkona olleet koko ajan, vaikka välillä niidenkin päälle tuiskusi lunta.


Mukavaa sunnuntaita!

14 kommenttia:

 1. Eiköhän scillat kotiudu pian uuteen paikkaan. Hassua, että ensin niiden leviämistä odottaa pitkän tovin ja sitten yhtäkkiä huomaa scilloja pukkaavan vähän joka paikasta. Pienet sipulit leviävät aika hyvin myös muiden kaivu- ja istutustöiden yhteydessä. Kompostia kääntäessäni scilloja löytyi sieltäkin ja nakkasin niitä kukkapenkkiin myöhemmin mullalla peitettäväksi.
  Tällaiden leuvon talven jälkeen onkin jännäämistä, mikä nousee ja mikä ei. Pionit ovat yksi tärkeimmistä seurattavista. Toivottavasti sinun pionisi nousevat, nekin, jotka vielä nukkuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole tarkoituksella muihin kukkapenkkeihin siirtänyt skilloja. Silti niitä löytyy nykyisin kukkapenkeistäkin. Joko sipulit tai siemenet siirtyneet vahingossa. Luulen, että siemenet tippuneet esim. haravointien yhteydessä. Toivon, että pionit nousevat, kuten moni muukin perenna.

   Poista
 2. Minulla on jo pikkuinen skillameri - tai lammikko paremminkin;) Mutta mukavasti ovat levinneet nurmikolle asti ja putkahtelee niitä muistakin penkeistä. Jouluruususi on niin ihana! Ja orvokkien väri vivahtaa samaan ihanaan suuntaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muualle laitoin myös muutamia oransseja orvokkeja. Skillameri tai lammikko saakin levitä.

   Poista
 3. Hyvä idea siirtää scilloja nyt kun ne tunnistaa, minunkin pitäisi siirtää muutama joten se lisäykseksi ensi viikon puutarhatöihin. Kaunis jouluruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipuleiden tunnistaminen ja erottaminen syksyllä toisistaan on hyvin haastavaa.
   Tuo jouluruusu on Douple Ellen.

   Poista
 4. Ihania kevätkuulumisia <3 Scillat ovat kauniita. Meidän etupihan puolella on talon seinustalla scilloja ihan vähän. Siihen kohti voisi kyllä enemmänkin kasvaa. Äsken satoi lunta maan valkoiseksi - kevättä tekee. Jouluruusuja olen nähnyt monessa somepäivityksessä ja kukka kiinnostaa - minulle uusi tuttavuus nimittäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun kaikki vaaleat jouluruusuni ovat jouluna saatuja tai ostettuja. Ne olen saanut jotenkin pidettyä hengisssä kevääseen saakka (joku tosin on kuivunutkin). Keväällä olen istuttanut maahan, kun ensin olen karaissut kasvia vähän aikaa terassilla. Viime jouluna saatu jouluruusu on eilen istutettu maahan.

   Poista
 5. Minulla sinililjat pakkaavat levittäytyä vähän sinne tänne puutarhassa ja perennapenkeistä siirränkin ne aina norjanangervoaidanteen juurelle. Nurmikolta niitä on hankalampi siirtää ja sinne en niitä tosin oikein haluaisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmikolta voi sen sipulin kaivaminen ollakin hankalampaa. Skillojen sininen on minusta tosi kaunis.

   Poista
 6. Minä harrastan myös tuota kukkivien sipulikukkien siirtoa. Eivät aina syksyllä osu kerralla oikeaan kohtaan ja nuo pienet leviävät siemenilläkin välillä kummallisiin paikkoihin. Scillat ovat minulla lähteneet aivan liian hissuksiin kasvuun tänä vuonna. Yhden piipon vasta löysin. Ihana jouluruusu! Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi voi tehdä siirtoja juuri silloin kuin huvittaa omassa puutarhassa. Kohta sinullakin nousee enemmän sipulikukkia, pari lämmintä päivää olisi mukavaa.

   Poista
 7. Hyvä idea siirtää skilloja tuohon, viihtyvät siinä varmasti. Voi hopeapajuhan on ihastuttava. Varjostaako se liikaa? Voisiko niitä edes vähän karsia, antaako mies?? Kaunis ruukkupuutarha orvokkeineen. Coral sunset-pioni on ihana!! Iloista vappua ja kaunista kevättä sinulle toivotellen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo hopeapaju on sen verran huonossa kunnossa, että todennäköisesti alkaa lahota kohta. Ja on niin kallellaan, että seuraavassa lumikuormassa on vaarana, että se kaatuu tielle. Ehkä saan tahtoni läpi, ja puun kaadettua vuoden sisään. Se kuitenkin lähtee versomaan uudestaan.
   Iloista vapun jälkeistä toukokuuta!

   Poista