lauantai 25. huhtikuuta 2020

Lempikukka?


Lapseni 12v: " Mä tiedän, mikä on sun lempikukka?"
Mä: " Ai, tulppaani vai pioni vai kärhö?"
12v: " Ei se noista mikään ollut."
Mä: "Ai, mikä?"
12v: "Se sun lempikukka. Se oli se (mietintää) krookus?"
Mä: " Ei se ole mun lempikukka."
12v (järkyttyneenä): "Ai, ei vai. Miksi sitten sä olit niin ärsyyntynyt niistä jänisten syömistä krookuksista ja jahtasit pihalla niitä jäniksiä takaa?"
Mä: "No, ei ne ole silti lempikukkia."
12v: "Mä en tajuu."


Tämä keskustelu käytiin pari päivää sitten. Tajusin, että lempikukkaa on vaikea valita ihan oikeasti, sillä kasvukausi on niin pitkä. Ehkä kaikki kasvit, jotka olen itse istuttanut, ovat lempikukkia. Mutta sekään ei pidä ihan paikkaansa, sillä pihalla ihan itsekseen kasvavat valkovuokotkin ovat tärkeitä suosikkeja. Ja itsekseen leviävät sinivuokot.


Jos taas mietin, mikä minua niin ärsytti ristihuulien vierailussa, on varmaan se, että ne ryökäleet pilasivat minun visioni. Minulla on ollut tarkoitus saada kukkapenkkeihin väriä jo aikaisin keväällä. Krookukset tuovat sitä väriä, ellei niitä syödä. Myös haluaisin tarjota aikaisille pölyttäjille herkkuja. Pidän pölyttäjiä tärkeinä. Siksi en myöskään tappanut sitä vauhkoontunutta, suurta kimalaista, joka eräänä aamuna oli jotenkin päässyt sisään ja alkoi paniikinomaisen törmäilen kohti ikkunaa ja valoa. Päästin kimalaisen ulos ja toivotin hyvää pölytysmatkaa.


Täytyy ehkä olla onnellinen, että oikeaa lempikukkaa ei ole pakko valita. Minä ehkä ylipäätään fanitan kukkia. Toki joskus myös joitain kasveja, jotka eivät edes kuki.

24 kommenttia:

 1. Hyvät pohdinnat! Kaikki itse istutetut ovat lempikukkia... ja sitten itsekseen tulleet luonnonkukka-aarteetkin. Ja visiot ja pölyttäjäkukat, ne vasta tärkeitä ovatkin! Toivottavasti lapsella ei nyt ihan mennyt usko sun johdonmukaisuuteen ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsi ei varmaan ole kamalan järkyttynyt tästä epäjohdonmukaisuudesta. Menee ehkä aikuisten omituisuuden piikkiin. On niin paljon ihania kukkia, eikä useat edes kilpaile toistensa kanssa. Vaan täydentävät toisiaan. Lapsi ei varmaan vaan olisi uskonut, että hätyytän jäniksiä pois minkään muun kuin lempikukan takia.

   Poista
 2. On tosiaan ihana, ettei lempikukkaa tarvitse valita. En minäkään osaisi. Lempikukka tai -kasvi vaihtuu melkein päivittäin kesän edetessä. Onneksi puutarhaan mahtuu monenlaista ja lempinäkymät muodostuvat monen eri kasvin avulla.
  Ja jokaisella on tosiaan oma tarkoituksensa. Siksi jokaisen kasvin menetys harmittaa.
  Mukavaa viikonloppua lempikukkien ja niiden muiden parissa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei tarvitse valita. Joskus myös jokin kasvi on vain täydellinen jossain tietyssä paikassa tai ajankohdassa. Jos olisi vain yksi lempikasvi puutarhassa, olisi sekin vähän valjua.

   Poista
 3. Lempikukkaa on tosiaan hankala nimetä. Minulle lempikukkia ovat ne, jotka juuri sillä hetkellä kukkivat. Krookuksia verottavat jänikset ärsyttävät minuakin. Eivät onneksi tänä keväänä niin pahasti, kuin monena muuna. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri kukassa olevat ovatkin helppo aina valita lempikukiksi. Onneksi jänikset eivät joka vuosi aterioi yhtä paljon puutarhoissa.

   Poista
 4. Lasten suusta kuulee usein totuuksia ja tuokin keskustelu sai sinut pohtimaan asioita syvällisemmin 😊
  Lempikukkaa on mahdoton valita, oman puutarhan asukkaat ovat kaikki rakkaita. Paitsi vuohenputki 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsi luuli tosiaan reaktioiden perusteella tekevänsä oikean päätelmän. Sain samalla itse ajateltavaa, kun joiduin vähän miettimään aihetta. Vuohenputkea en tosiaan osaa pitää ihanana kukkana. Valitettavasti. Vaikka sitä olisi tarjolla ilman kasvattamistakin.

   Poista
 5. Kiva, että kirjastit keskustelun lapsen kanssa ylös. Myöhemmin niitä ei enä muista.
  Lempikukan valinta on liian vaikeaa ja onneksi valintaa ei tarvitse edes tehdä. Näin keväällä tuntuu, että joka kukka on lempikukka.
  Jänisten tuhot ärsyttävät, kun luvatta tulevat napostelemaan sen, minkä on istuttanut pitkäaikaiseksi iloksi. Ehkä siinä ärsyyntymisessä on iso annos pettymystä.
  Mukavaa viikonloppua pörriäisten parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustelut lasten kanssa unohtaa tosiaan nopeasti.
   Onneksi lempikukkaa ei tarvitse valita. Joskus lempikukat tai lempikasvit tarvitsevat myös toisia kasveja ympärilleen, jotta tulevat kunnolla oikeuksiinsa.

   Moni kaunistus on nyt tältä keväältä mennyttä ja on hyvä syy istuttaa syksyllä krookuksia urakalla.

   Poista
 6. Lapset :) Onneksi ei tarvitse valita lempikukkaa, vaikeaa olisi kaikin puolin.

  VastaaPoista
 7. Yhtä lempikukkaa onkin vaikea valita, sillä kaikki kukat ovat omalla laillaan kauniita. Suosikkeja löytyy kuitenkin aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosikkeja on helpompi valita. Niitäkin tulee joskus uusia. Kauniita ja tärkeitä kasveja on paljon.

   Poista
 8. Minä en ainakaan yhtä osaisi nimetä! Toiset kukat on mieluisempia kuin toiset. Jänön vierailusta ei varmaan kukaan puutarhuri ole innoissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vsikea olisi nimetä. Jänisten asettuminen omaan pihaan on ärsyttävää. Jäävät nukkumaan kukkapenkkeihin.

   Poista
 9. Minäkin tykkään lähes kaikista kukista. Ei tule mieleen yhtään sellaista, josta en tykkäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä siellä rikkaruoho-osastolla on kukkia, jotka eivät niin viehätä. Muuten kukkasuosikkeja on vain monia.

   Poista
 10. Keväällä jokainnen esiin putkahtanut uusi ilonaihe tuntuu sillä hetkellä lempikukalta. Minäkin olen täällä tuskaillut jäniksien herkutteluista, krookukset tuntuvat olevan niiden lempikukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on meillä hävinnyt todella paljon krookuksia. Lempikukat vaihtelevat ihan jatkuvasti, onneksi niin.

   Poista
 11. Hauska keskustelu! :D Se on varmastikin juuri tuo, että jänikset pilaavat vaivalla suunnitellun vision ja lisäksi vielä tuhoavat kevään ensimmmäiset kukkaset, joita on odottanut kieli pitkällä monta kuukautta. Krookuksetkin kukkivat vain sen yhden kerran eivätkä tee uusia nuppuja menetettyjen tilalle, niin kuin suuri osa perennoista. Lempikukkia voi tosiaan olla monia aikä niistä nyt välttämättä tarvitsekaan valita sitä ehdotonta lempikukkaa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pysty valitsemaan lempikukkaa. Vaikka krookus ei ihan ykkönen kukista olekaan, olen ollut todella harmissani krookusten katoamisesta. Papanat vain jätetty tilalle.

   Poista
 12. Onneksi voi olla monta lempikukkaa, eikä vain yhtä. Menetykset harmittavat aina, oli sitten niitä lemppareita tai lemppareista lemppareimpia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, kasvimenetykset harmittavat. Onneksi on ollut vuosia, jolloin krookuksetkin ovat säästyneet.

   Poista