maanantai 20. kesäkuuta 2016

Välttelyä

Joskus teen asioita vältelläkseni toisia. Tänään olen vältellyt aktiivisesti paria rikkaruohourakkaa. Sen vuoksi olen siivonnut taloa, häätänyt muurahaispesää hyötyviljelyksistäni, purkittanut siementaimia, kitkenyt muualta, pessyt kasan taimiruukkuja. Siivonnut jälkiäni muualla, istutellut taimia.

Välillä miettinyt ja tuumaillut. Kuten sitä, että onko varjopenkissä Geranium Patricialle liian varjoisaa.Patrician kaverina kasvaa matalampi kurjenpolvi, joka toistaa samaa väriä ilman tuota tummaa keskustaa. Sen nimi ja kuva on nyt hukassa.

Samassa penkissä kasvaa ihan hyvin sormivaleangervo, jolle pitää ehkä raivata jossain vaiheessa lisää tilaa. Mutta se vain sopii tuon hevoskastanjan kaveriksi.


Olen tänä kesänä päättänyt jatkaa tätä välttelytaktiikkaa. Mieluiten höystettynä pienenä säntäilynä. Eli aina välissä saatan tehdä jonkin toisen jutun. Tänään tällä tekniikalla sain tehtyä sellaisia asioita, joita olin vältellyt kuukausi tai viikko tai päivä sitten.

Olin mielestäni kitkenyt jo tätä penkkiä, jossa kasvaa mm. nyppykurjenpolvi kohta avautuvien tädykkeiden seurana.Ja viime vuoden lempparini korkea kurjenpolvi Orion.Törmäkukka siellä kasvaa kyllä ihan tarkoituksella maata myöten.


Tänään nappasin sieltä silti pois rikkaruohoja. Onneksi siellä piileskellyt koivu ei ollut kasvanut kuin 10 senttiseksi. Ja nytkin katsoin näitä kuvia, että pitääkin tehdä uusi tarkastelukierros rikkisten vuoksi. Punainen isotähtiputki avautuu pihan pian samassa penkissä. Se on nyt kolmatta vuotta pihallani ja olen nyt purkittanut sen siementaimia ihan kiitettävästi. Ja niitä on vieläkin maassa. Silti pidän siitäkin kasvista.

Yllätyksekseni löysin matalan tiiviin kurjenpolvi Max Freyn siementaimia useamman. Toivon, että ne elävät purkissa, jotta voin myöhemmin suunnitella, että laitanko ne kaikki johonkin riviin matalaksi aidanteeksi, vai luovutanko ne eteenpäin. Kuvassa MaxFrey etualalla. Taustalla Ohotanmaruna sekä sen taustalla tuntematon geranium. Taustalla oleva geraniumin lehdet ovat hieman nyppykurjenpolven oloiset, mutta ei yhtä samettiset ja kukassa menee tummempia viivoja, vähän kuin Orionissa.


Tällä hetkellä kukkii vähän muitakin kuin kurjenpolvia. Hajulaukka kukkii. Vai olisiko tuoksulaukka oikeampi nimi.


Ja sinivaleunikot ainoiden säästyneiden ukkolaukkojen kanssa. Ne kukkivat auringossa tällä hetkellä kukat aitaan päin.


Joten illalla koitin kuvata näitä nojaamalla orapihlaja-aitaan. Voin kertoa, että oli vähän epämukavaa.


Pian aloittavat kiinanpionit. Niissä on joissakin taantumaa, joissakin taas nuppuja ekaa kertaa ikinä. Taantuneiden juuristoa täytyy hieman tutkailla, etteivät ole saaneet liikaa multaa juurilleen.

Huomenna jatkuu välttelyt. Jännittävää nähdä, mitä sitten saan tehtyä. Ehkä välttelen taantuneiden kiinanpionien juuriston tutkimista.

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa niin tutulta:) Sujuvasti olen onnistunut välttelemään tähän asti mm. syreeniaidanteen alustan putsauksen. Kohta heinätuppaat ovat syreenejä korkeampia eli urakka edessä...Välttely on hyödyllistä, tulee hoidettua monenmoista hommaa siinä ohessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se näköjään toimii. Tsempit sitten lopulta siihen syreeniaidankin alustan putsaukseen.

   Poista
 2. Välttelytekniikka on havaittu toimivaksi täälläkin. Ikkunat on edelleen pesemättä :D
  Minulla viime talvi kuritti osaa pioneista niin että kukkia on tulossa todella vähän vaikka lehtiä piisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ikkunat voi pestä aktiivisen pihakauden jälkeen.

   Talvellakin tosiaan saattoi olla vaikutuksensa pioneihin.

   Poista
 3. Hih, tämä on mulle tuttua, joinakin päivänä onnistun välttelemään lähes kaikki koti ja puutarhatyöt;)

  VastaaPoista