torstai 16. kesäkuuta 2016

Sadepäivänä

Sadepäivää onkin odotettu hartaasti. Kasvien kastelu vesijohtovedellä ei tunnu järkevältä, joten käytin vesijohtovettä vain hyötykasveille.

Nyt on ollut viime päivinä kaikkea muuta tai liian vähän energiaa, joten puutarha on ollut paikoin ihan huonolla hoidolla. Kitkemistä on taas vaikka kuinka paljon. Eilen ihmettelin vähän taas kasvejani. Vaikka rikkaruohot ovat taas hyökkäämässä, nämä eivät näytä rikkiksiltä. Ovatko siemenkotia? Tunnistaako joku?


Ja kuvissa sinivaleunikossa on sellainen uloke tuossa keskellä. Minun omassani ei ole. Mitäköhän minä siis kasvatan?


Eilen lämpimänä päivänä puutarhassa ihailin kovasti kimalaisia työssään. Ne viihtyvät keltakurjenmiekkojen takana näkyvissä ruohosipulin kukissa. Nyt kukkii kuitenkin niin vähän kaikkea, että en raaski kamalasti leikata ruohosipulin kukkiakaan, että kimalaisille riittäisi hommia.


Etupihan pionit piti vielä eilen kuvata, sillä tiesin tälle päivälle tulevan sadetta. Vaikka sade oli enemmänkin kuin toivottua, se ei aina tee hyvää pionien kukinnalle. Vieressä hennon vaaleanpunainen lehtoakileija.


Vähän räväkämpi akileija kasvaa taas penkissä, jossa kasvaa myöhemmin kaikkea muuta keltaista, punaista ja oranssia.


Morsiusleinikki on nyt kukassa yhdessä kurjenpolven kanssa, jonka lajista en ole oikein varma. Morsiusleinikin kukinta-aika on pitkä. Aloitti myöhäisten tulppaanien kanssa ja oletettavasti kukkii kesäkuun loppuun.


Tämän päivän ensimmäinen kesäsade tuntui kastelevan kunnolla. Sademittari oli yhä varastossa ja laitoin sen paikalleen vasta iltapäivällä. Luulisin kuitenkin yöllä alkaneen sateen tuoneet vettä jo iltapäivään mennessä vähintään yli 10 ml, joka on itsessään meillä kesäkuun ennätys. Tämän vuoden muut kesäkuun sateet ovat nimittäin olleet parin millin tai parin pisaran luokkaa.

14 kommenttia:

 1. Kaunista kukintaa puutarhassasi. Meillä sade alkoi just äsken, puutarha tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä olikin niin kuivaa, että sade oli tosi tarpeellista. Ei haittaa, vaikka muutamia kuuroja vielä tulisi lisää.

   Poista
 2. Siemenkotia nuo ovat, mutta nyt en saa kaivettua kasvin nimeä päästäni.
  Aika ajoin puutarhaan ei yksinkertaisesti ehdi ja välillä tulee auttamattomasti myös tarmottomuuden hetkiä, jolloin vähät välittää rikkaruohoista tai mistään pihamaalla.
  Meillä on satanut koko päivän ja välillä todella rankasti. Uutisten mukaan sadetta onkin paikoin tullut koko kuukauden annos kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukauden annos taisi vettä tulla paikoin. Mukavaa vaihtelua kuivuuteen.
   Pioni kertoikin, että siemenkodat ovat pienten tulppaanien.

   Poista
 3. Siemenkotia, pienten tulppaanien:)

  VastaaPoista
 4. Meillä on satanut tänään 32ml! Voi jestas miten olen tyytyväinen. Alkoi olla kuivaa kuin saharassa. Minä en koskaan raaski leikata ruohosipulien kukkia pois :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on taas sadevettä myös kasteluihin. Minäkin olen enemmän kuin tyytyväinen sateeseen.
   Ruohosipuleissa käy sellainen kuhina, että niitä ei vain raaski leikata tässä vaiheessa.

   Poista
 5. Olisikohan kurjenpolvesi nyppykurjenpolvi, lehdet näyttää siltä. Ihana sade! Täällä tuli vajaat 5 mm, mutta sekin on oikea taivaan lahja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla nyppykurjenpolvi. Lehdet ovat pehmeät.
   Toivottavasti saaripalstalle tulee vielä lähipäivinä joku oikein kunnolla kasteleva sade.

   Poista
 6. Minullakin on tuollaisia kääpiötulppaanien siemenkotia. Minäkään en leikkaa ruoholaukan kukkia kauneuden ja pörriäisten takia, ennen kuin ne ovat kuihtuneet. Ruohosipuli ehtii tehdä uuden sadon leikkuun jälkeen. Meillä on satanut jo reilusti yli 30 ml, kohta pitää käydä tyhjentämässä mittari. Sade tuli tosi tarpeeseen ja jatkuva tihku kastelee maan syvältä, sitä on kaivattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli illalla kosteusprosentit korkealla. Oli vielä sellainen sumu pihalla, joka tuntui ihan tropiikilta, kun lämmintä oli kuitenkin 16 astetta.
   Sade on joskus niin kaivattua!

   Poista
 7. Ihania yhdistelmiä jälleen. Aina sataa kun pionit kukkii plääh. Tulipa tardan siemenkotia ovat, niissä pitäisi kypsyä ihan oikeita kylvettäviä siemeniä, luin juuri.meillä on tullut jo 80 ml parissa päivässä, kaikkialla notkuu vedestä. Ja koko vkl sataa, minäkin tahtoisin kitkeä. Tsemppiä raivaustöihin sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, onpa teillä tullut vettä valtavasti. Kaikki kesäkuun sateet kerralla ja vähän yli. Vaikka sade on kaivattu, mutta se voisi joskus tulla pienemmissä erissä.

   Toivottavasti pian saan raivaukset kunnolla käyntiin.

   Poista