torstai 31. toukokuuta 2012

Toukokuun loppu

Tilannekatsaus tähän aikaan vuodesta. Meni päivän suunnitelmat aamulla pipariksi, kun lapsi olikin kipeänä, taas. Kuvia tuli siis otettua sekä sisältä, että ulko-oven vierestä. Vasta myöhemmin pääsen kurkkaamaan ulos, onko kasvua tapahtunut muissa siemenissä kuin kehäkukissa.

Viimeiset esikasvatettavat ovat vielä vähän aikaa sisätiloissa. Tomaatin ja basilikan taimia onkin kasvatettu jo maaliskuusta asti. Saisivat jo pian päästä ulos, ensi viikolla.Nytkin ovat jo ulkoilemassa aina kun sää sallii, ovat nimittäin venähtäneet pitkiksi sisätiloissa. Tekevät jo kukkaa ja ihan eka pieni tomaatinalkukin havaittu.

Avomaankurkku näytti kasvavan helposti siemenistä. Itivät vain eri aikaan, joten ei näköjään kannata tunkea uusia siemeniä sekaan, jos heti ei näy kasvua. Jotain tukisysteemiä on tuolle kiemuralle sitten kehitettävä.

Maissien itävyys oli vähän pettymys. N. 30 siemenestä vain 6 iti, joista yksi on jo liian suuri ja kaatuilee. Tuskin sitä enää saa pelastettua.Ihan turhaan askartelin monia sanomalehtiruukkuja.

Kesäkurpitsan siemenistä noin puolet iti. Ne, jotka itävät, näköjään kasvavat nopeasti. Siemeniä olisi vielä, harkitsen ehkä vielä maahan laittamista lehtikompostin päälle.


Keijunmekko on kovasti kasvanut, mutta ehkä latvoin sitä vähän väärin, koska sen jälkeen on kasvu ollutkin hitaampaa. Nämä kauniit värit lehdissä vain ovat niin herkulliset. Tosin yhä hieman siitepölyiset myös, kun ovat ulkoilleet jo pari viikkoa.


Maahan on kylvetty salaattia, herneitä, porkkanaa, mangoldia, punajuurta. Ja olikohan vielä jotain muutakin, hmm. Talvivalkosipulit ovat ottaneet taas kasvuspurtin. Osa siemenistä asustelee hallaharson alla. Ensi yöksi lämpötila laskee lähelle nollaa ja meillä käy myös linnut napsimassa siemeniä. Joten hallaharso on aika vaivaton apuri. Ensi viikolla sitten pääsee maahan myös esikasvatuksissa olleet (ellei hallaa ole luvassa) ja myös papu pääsee maahan. Myös tuoksuherneen  taimet pääsevät maahan kasvamaan ihan pian. Kunhan ehtii.

Jännittää, että mitkä itävät, mitkä eivät. Toivon, että liljojen juurakot olivat kunnossa ja niiden kasvua näkisi muissakin kuin yhdessä. Joistain kohdin on vaikea erottaa, että onko pinnalle puskemassa joko rikkaruohoa vai istutetun siemenen alkua.. Tätä tämä on aloittelevalla puutarhurilla.


2 kommenttia:

  1. Munkin maissit yrittivät kaatuilla, laitoin niille tukikeppejä kuin pienille puille :) Onneksi laitoin, kun nyt istutettuani ne maahan entistä syvempään, ovat ne vankistuneet valtavasti. Tukikepit olen antanut kuitenkin olla paikallaan. Siellä ne hallaharson alla kasvulaatikossa kasvavat. Voisit kokeilla laittaa vähän multaa lisää juurille, niin mä tein. Eikä ne ainakaan sitä moittineet.

    VastaaPoista
  2. Pitää virittää tukikepit. Taidan pian laittaa maissit myös maahan, tosin harson alle, sillä niiden sisäkasvatuksessakin on niitä kaatumisen riskejä.

    Pian saa kaiken maahan, voi ihanaa, kun ei enää ole joka paikka sisällä kasveja täynnä.

    VastaaPoista