Kun syksyllä päätin vihdoin tehdä jotain pihalla ja multasormea alkoi syyhyttämään, niin kerrankin perehdyin paremmin myös kirjallisuuteen. Sain erinomaisen kirjavinkin blogista Pientä elämään etsimässä. Muihin blogissa viitaattuihin kirjoihin ei vielä ollut oikein kokemuksesta tullutta kaikupohjaa, jotta niitä olisin voinut käyttää hyödykseni. Lainasin kirjastosta kirjan Kervinen ja Paakkunainen: Puutarha pienellä palstalla. Tätä kirjaa olen lukenut vähintään 3 kertaa ja tuntuu, että on minulle sopivaa luettavaa. Varsinkin taulukot hyvistä ja huonoista naapureista ovat helpottavia ja kirjassa on ihan selkeät kasvatus ja hoito-ohjeet.
Kirjan lisäksi lainasin kirjastosta kai puoli metriä kaikkia muitakin kirjoja liittyen myös pihan rakentamiseen, kompostointiin, kukkiin, perennoihin, yrtteihin jne. Mutta tämä on paras, minulle. Tiiviissä paketissa on sen verran asiaa, että luulen joutuvani myös ostamaan itselleni tuon kirjan, kun tulee varmasti olemaan kovassa käytössä.
Vaikka tenttisin nyt tuon kirjan kolmen lukukerran jälkeen, en silti taitaisi päästä läpi. Kun sitä kokemuspohjaa on vielä niin niukasti, ei oikein vielä jää kaikki päähänkään. Ja olen maailman huonoin tunnistamaan esim. rikkaruohoja ja hyötykasveja toisistaan..
Sain myös lahjatilauksena Koti Puutarha-lehden, josta yritän kuvien ja tekstien avulla napata vinkkejä ja painaa mieleen hyviä, ehkä myöhemmin, tarvittavia tietoja. Onneksi sain tuon lahjaksi, sillä en jotenkin tullut ajatelleeksi, että lehdistähän yleensä löytyy myös ajankohtaan sopivia vinkkejä.
Talven aikana olen suunnitellut vähintään kolme tai neljä erilaista suunnitelmaa kesän hyötykasveista. Suunnitelmat olivat aika realistiset. Siementilaus sitten ei niinkään, sillä ymppäsin siihen kaikkien niiden erilaisten suunnitelmien kasvit. Mutta onneksi mies lupasi rakentaa viljelylaatikkoja/ruutuja muutaman, jotta saan hyödynnettyä pihalla myös paikkoja, joita ei syksyllä vielä kunnostettu. Multaa niihin riittää vielä syksyn kuormasta. Ja myös lapset saavat kasvattaa laatikoissa jotain.
Tiedonlähteenä käytän nyt blogeja, joissa muistutellaan kaikista tärkeistä asioista, kuten kylvöajankohdista tai annetaan selkeitä ohjeita myös aloittelijoille. Varmasti paljon muitakin blogeja on, mutta tässä pari:
Kaarina neuvoo kuvien avulla siemenien kylvössä.
Sarilla on kaikkea kasveihin liittyvää blogissaan paljon.
Juuri löysin minulle uuden tuttavuuden, jossa heti löytyi hyvä vinkki, miten saa ahtaat esikasvatustilat realisoitumaan.
Ja luomupuutarhurin vinkkejäkin löytyy.
Myös toisten suunnitelmat omiin puutarhoihinsa ovat kiinnostavia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti