perjantai 5. heinäkuuta 2024

Heinäkuuta

 Heinäkuussa ollaan jo. Tuntuu, että pääsen nyt vasta puutarhan pariin kunnolla tänä vuonna. Joskus on vain tämmöisiä vuosia, että tulee paljon kaikkea muuta. Onneksi nyt on ollut mukavaa puuhailla puutarhassa, vaikka tekemistähän olisi aika lailla, kun on ollut pari kuukautta tekemättä juuri mitään. Kanttausrauta, ämpärit, kastelukannut, istutuslapiot ja kottikärryt ovat olleet taas pitkin puutarhaa.


Meillä on ollut kovin kuivaa toukokuussa sekä kesäkuussa, vaikka hieman sateita saatiinkin. Sen sijaan nyt heinäkuun alkuun saimme vettä. Tänään piti tulla vain pari ripausta sääennusteen mukaan, mutta yöllä ja päivällä tuli yhteensä noin 20milliä. Ja keskiviikkona saimme vettä lähes 10milliä. Todella suuri ero  nyt maassa, kun kitkin keskiviikkona, torstaina ja tänään. Kanttaamisessa ero oli oikein suuri. Piha ei lainehdi, vaikka vettä tulisi vielä tällä viikolla lisää. Kasvien sijoittelun kannalta on hieman haastavaa miettiä savipohjan kanssa: ei siedä talvimärkyyttä, ei kestä kesäisin liian kuivaa. Varsinkin, kun taivaalta tulevan sateen määrää ei voi itse määrittää. Kuivat kuukaudet ovat kyllä näyttäneet, että mitkä paikat meillä pidättävät vettä huonosti. On harmi, että osa kuivista paikoista ovat myös varjoisia, joten kasvivalikoimaa joutuu miettimään. Varsinkin, kun en ole mikään kovin reipas kastelija. Alakuvan marhanliljat kasvavat todella kuivassa ja ei-paljon aurinkoa saavassa paikassa, ne kukkivat kesäkuun lopulla.



Olen ollut mielestäni todella maltillinen uusien ostosten suhteen tänä vuonna. Osasyynä ollut se, että puutarhaan en ole oikein päässyt, sekä kuivuus. Kuitekin loman alettua oli mahdollisuus käydä sellaisessa puutarhamyymälässä, joka on aika kaukana kotoa, ja missä on suhteellisen hyvät valikoimat. Ja siellä sitten repsahdin ostoksille ja jatkoin vielä vähän lisää ostoksia. Ostin tummalehtisen jalohortensia Eclipsen (mikä mielenhäiriö, sillä ei tällä tontilla jalohortensiat varmaan toista kertaa kuki), muutamia ruusuja (Sunrise Sunset ja Candy Cover sekä Austin-ruusu Olivia Rose), pari uutta pienikasvuista kuunliljaa, mustaselja Black Lace sekä hakoneheinän (jota olen viime vuodesta asti koettanut hommata). Nyt sitten huomasi, että ennakkotilaukset syyssipuleista ovat jo alkaneet. Nyt pidän parin päivän mietintätauon, vaikka jokin kiva voisi sillä aikaa loppua. Pakko hieman miettiä tontin kokoa, kukkapenkkien laajuutta jne. Tänä keväänä tulppaanien kukinta oli niin surkea suurimmassa osaa kukkapenkkejä, että olisi itkettänyt tulppaanien menetys, ellei kahdessa penkissä olisi ollut parempi kukinta. Onneksi kevään jälkeen ei ole peuroja eikä kauriita käynyt puutarhassa. Mutta se voi alkaa olla todellisuutta ensi vuonna. Tai jo syksyllä. 


Nyt sitten joudun miettimään kovasti, että mitä penkkejä laajennan vai mihin voisi tehdä ehkä uuden penkin. Olen myös raivannut omia jakotaimia purkkeihin. Puoliso sanoikin, että on tottunut, että meillä on joka paikassa puutarhassa kaikkia kasvipurkkeja, eikä hän aina edes ajattele, että mitkä ovat menossa ja mitkä tulossa. Vähän viileämmät ja kosteammat säät tekevät hyvää myös jo kuivan sään aikana purkitetuille kasveille. Vaikka tiedänkin, että kasvit olisi hyvä jakaa tai kaivaa ylös (elleivät ole kompostoriin menossa) hyvän nestejännityksen aikana, oli todella vaikea saada kasteltua kasveja tarpeeksi ennen niden jakamista kuivuuden aikana. Kun ei aina voi odotella sateita, jos inpiraatio iskee ja/tai on aikaa. Joten pelkäsin kovasti, että irti kaivetut kasvit kuukahtavat. Punaimikkää jouduin kaivamaan pois ison kasan, se olikin ollut yhdessä paikassa vain estämässä rikkakasveja. Alkoi jo estää muitakin perennoja, joten sitä pääsee osa uusiin koteihin. Luppiot myös siementävät aika lailla, jos sattuu olemaan puhdasta multatilaa alla. Olen siis purkittanut myös Pink Tannan siementaimia aika monia, kunnes osa alkoi päätyä kompostoriin, kun ei vain jaksa kaikkia purkittaa.



Kovasti välttelen tämän puutarhan vanhimman ja melko suuren kukkapenkin täydellistä uudistamista, joka olisi kuitenkin tarpeen monen syyn takia. Yksi iso syy on tietysti ikävät rikkaruohot. Toinen syy on se, että kasvien kasvaessa, puutarhan penkkien olosuhteet voivat muuttua. Ja sitten jää jotkin kasvit varjoon, jotka viihtyisivät valossa jne. Täytyy katsoa, jos loman loppupuolella tai loppukesällä tai alkusyksyllä saisin sen homman alkuun. Olen vuoden tai pari asiaa jo vältellyt. Myös muutama muukin puutarhan rytökasa odottelisi. Välttelen välillä niitä ahkerasti ja tuijottelen kukkivia kasveja, vaikka niidenkin lähellä on rikkiksiä. Tarhavaleunikot kukkivat sivunuppujen ansioista kauan. 



Olen ollut tietoinen, että minulla alkaa olla kukkapenkkejä, joita täytyy perushuoltaa. Ja näköjään aika paljon erilaisia kasveja. Joista osa viihtyy paremmin paikoillaan, osa huonommin. Siirtojakin siis pää jo miettii kovasti. Ja esim. yhdestä ruususta luopumista. Hankin muutama vuosi sitten ranskanruusu Duchesse de Montebellon, monen lempiruusu. Mietin jo, että onkohan minulla oikea ruusu vai ei. Ruusu olisi kaunis kukkiessaan, mutta kukinta on ehkä onnistunut kerran neljän vuoden aikana. Tänä vuonna kai kirvat tekivät tuhojaan enemmän kuin joihin muihin ruusuihin. Kukinta ollut nihkeää. Ja haluaisin ehkä enemmän jatkuva kukintaisia ruusuja, kun puutarhan koko ei kuitenkaan ole tarpeeksi suuri kaikelle. Tai sitten siirrän ruusun vaan johonkin rytökasan keskellä ja jos siellä menestyisi paremmin kuin hyvällä paikalla kukkapenkissä. Alhaalla kuva ensimmäisestä Austin-ruusustani, joka on ostettu samana vuonna kuin herttuatar. Tämä Princess Alexandra of Kent on kestänyt kirvojakin vähän paremmin, jää matalaksi ja kukkii suurin raskain kukin. Tässä kuvasssa se kukkii kesäkuun puolella Coral Sunset viimeisten kukkien kanssa. 



Kirvoja oli kyllä paljon tänä vuonna ruusuissa. Osa ruusuista ei ole silti kärsinyt niin paljon kuin tuo herttuatar (eli ei prinsessa). Leppäkerttuja ei ole näkynyt alkukevään jälkeen. Perhosistakaan ei ole näkynyt lähinnä kuin kaaliperhosia tai yökköjä (joita olen ajoittain siirrelyt turvaan, jos olen päivällä niiden rauhaa häirinnyt). Toivoisin kovasti perhosia kohta, pian aukeaa enemmän perhoskasveja ja niiden seuraan toivoisin lentelijöitä. Maaseudulla ajaessa kesäkuun puolella yritin autolla väistellä pientareiden kukista lennähteleviä perhosia. Olisi kyllä halunnut niitä kaapata muutaman mukaan omaan puutarhaan, mutta se vasta olisi ollut näky ilman mitään perhoshaaveja. Tänään olen kaivanut alla olevaa levennystä viime vuonna tehtyyn kukkapenkin jatkopalaan. Oli hankala leikata nurmikko ja täytyy saada pikkasen tilaa noille muutamalle ostokselle. Ruskea ämpäri (sisällä toinen, rikkinäinen ämpäri) on minun kitkentä jakkarani. Polvet eivät tykkää olla kyykyssä (veri ei kierrä ja toinen akillesjänne on todella jäykkä). Pylly pystyssä ei kauan jaksa ja tuntuu hartiassa. Joten kaipaan sellaista vanhaa kunnon lypsyjakkaraa. Kun sellaista ei ollut saatavilla, on tuo ämpäriviritelmä juuri ja juuri kolmatta vuotta yhä melkein ehjänä. 



Ja voisin nyt, taas kerran, muistuttaa itseäni - älä enää hommaa yhtään (!) punahattua. Jaa edellisiä ensi keväänä. Olen saattanut haksahtaa taas pariin sen lisäksi, että sain pari pientä alku Katjalta. Voiko vastustaa kiusausta ostaa melkein kukkiva Punahattu Double Decker järkevään hintaan, kun sitä ihailin silloin yli kymmenen vuotta sitten, kun puutarha oli vasta kaappaaamassa minut valtaansa? 


Tässä kukkii ehkä kanadalainen ruusu Mordan Centennial tai Lambert Closse

Onneksi on muita keräilijöitä, joille keräily on tarttunut vielä tiukemmin matkaan mukaan. Yritän aina välillä muistaa, että voisi olla vaikeampia keräilykohteita, kun perennat. Silti välillä olen sitä mieltä, että voisin lopettaa uusien kasvien katselun ja kierrättää vaikka puutarhassani näitä jo hommattuja kasveja. (Mutta se ei olisi yhtään mielenkiintoista.) Paitsi joskus. Täytyisi tehdä kaikille puutarhan taantuville tai ei vielä kukkiville pioneille tilaa. Ja olisihan tuota kaikkea kierrätettävää omissakin kasveissa. Nyt taidan asettaa itselleni hetkeksi hankinta- ja ostokiellon kasveihin. Kun en kuitenkaan rytökasoja ehdi kesyttää tämän vuoden aikana.

16 kommenttia:

  1. Teillä on nyt satanut hyvin, meillä on edelleen vasta maan pinta kostunut tämän viikon sateista. Pitkä kuivuus ei ihan heti häviä 10+5 mm sateesta eri päivinä. Pitäisi sataa kauniisti koko yö 20 mm niin ehkä vähän auttaisi.
    Toivon kovasti onnea sinun jalohortensioille! Olen itse eri vuosina ostanut kaksi jalohortensiaa, molemmat ovat edelleen hengissä, mutta kasvavat kasvukauden aikana maasta vain noin 15 cm, eikä kukkia ole tietenkään näkynyt. Ehkä pitäisi nostaa ne maasta ruukkuun ja tallettaa kellarissa (jos meidän vanha kellari ei olisi niin kostea) ja sitten aloittaa kasvatus ruukussa lämpimässä jo varhain keväällä.
    Tsemppiä sinulle puutarhatöihin, ehkä keksit vielä jonkun lypsyjakkaran, jos tuo ämpäri ei toimi tarpeeksi hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jalohortensian kukintaa en taida tämän vuoden jälkeen enää odottaa. Ehkä mietin tuon paikan vain lehdistön värin kannalta.

      Onneksi ämpäreitä saa lisää, jos edellinen viritelmä hajoaa. Toivon teille sateita lisää.

      Poista
  2. Puutarha villiinnyttää ihmisen touhuilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi. On kiva touhuta, jos voi ilman aikatauluja touhuilla.

      Poista
  3. Kuulostaa ihanalta, että nyt siellä ovat välineet pitkin puutarhaa ja sinä viimein päässyt pihalle. Mainio kirjoitus täynnä puutarhaihmisen aatoksia muutenkin!
    Tuo on niin ärsyttävän totta, että meillä on usein mahdoton löytää kasville paikkaa, jos se ei saa olla kesällä kuiva eikä talvella märkä. Minkäs teet!?
    Huu, onpa ihan mielettömän värinen tuo Eclipse! Kyllä minäkin tuon nappaisin, jos vastaan tulisi, ja miettisin ostoksen järkevyyttä vasta jälkeenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvuolosuhteiden kanssa on välillä päänvaivaa. Ei ole kovin montaa ihanteellista paikkaa ja nekin saattavat olla jo muussa käytössä.
      Eclipsen lehtien mukaan täytynee miettiä istutuspaikka.

      Poista
  4. Täällä meilläkin oli pitkään hyvin kuivaa. Onneksi nyt on satanut sen verran, että enin kuivuus on poistunut.
    Teitkin kivoja hankintoja.
    Mukavaa heinäkuun jatkoa. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja mukavaa heinäkuun jatkoa sinnekin. Toivottavasti ihan yhtä pitkää kuivuusjaksoa ei tule enää tänä kesänä.

      Poista
  5. Onneksi rytökasat eivät karkaa vaikka niiden kimppuun ei pääse heti. Minulla kesti pari vuotta tuumasta toimeen luumulehdon uudistamisen kanssa. Mutta kun aloitti, tuli ika nopeasti kasveille kyytiä.
    Kivat hankinnat, minulla on ollut tuo selja jo monta vuotta, viime talvi kuritti sitä eikä se kuki tänä vuonna, hengissä on kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ensi talvi on puuvartisille lempeä. Seljalla on kaunis tumma väri, vaikka ei kukkisikaan.
      Rytökasat onneksi odottaa.

      Poista
  6. Onhan tässä onneksi vielä kesää hyvinkin jäljellä puuhailla puutarhassa. Itsellänikin kesäkuu jäi vähän vähille puutarhatöille, kun oli vähän väliä vieraita ja omia menoja. Jospa nyt heinäkuussa saisi enemmän aikaiseksi.
    Vau, mitkä hankinnat! Ymmärrän hyvin, miksi tuota jalohortensiaa oli mahdoton vastustaa. Aikamoinen herkku! Ei teillä sattuisi olemaan kellaria tai jotain plussan puolella pysyvää varastotilaa sen talvettamiseen?
    Olet ahkera, kun ruukutat eteenpäin lähtevät kasvit valmiiksi. Itse nostelen yleensä kasvit vesiastioihin tai muovisäkkeihin ja myyn tai lahjoitan sellaisinaan. Eri asia tietysti sitten, jos on tarkoitus mennä myymään isompaa kasvikuormaa vaikkapa taimipäiville. Silloin pitää tietysti ruukuttaa taimet.
    Ämpäri on ihan näppärä puutarhajakkarana; ei paina paljoa eikä jää kukkapenkkiinkään pahoja jälkiä, kun reuna jakaa painon tasaisesti. Hommien päätyttyä voi kantaa tarvikkeet ämpärissä takaisin omille paikoilleen tai kerätä siihen kitkettyjä rikkaruohoja. Jakkaran kanssa saattaisi pyllähdellä helposti nurin, jos joku jalka uppoaisikin yhtäkkiä pehmeään kohtaan syvemmälle kuin toiset. Itse konttailen aika usein ihan rehellisesti polvillani, varsinkin jos tarvitsee kitkeä penkin etureunoja. On sitten välillä polvetkin sen näköiset... Mutta on sitä välillä istuskeltu ämpärinkin päällä kitkemässä.
    Mukavaa heinäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvetus olisi minulla varma keino tappaa kasvit. Talvisin puutarhahommat lipeävät mielestä sen verran hyvin. Joten sen takia mielummin kokeilen niitä puutarhassa. Olkoon kontrastikasvina, jos hengissä säilyy.

      Ruukutan kasveja, kun syksyllä todnäk niitä myynkin. Ja niiden hengissä pitäminen on siten helpompaa. Sen verran hommaa siinä on, että täytyy aina välillä vain liipaista osa kasveista kompostoriin.

      Ämpäri on kyllä ollut ihan hyvä jakkaran korvike. Nykyisin pystyn enemmän olemaan polvillaan, mutta en pysty sitäkään tekemään kamalasti, joten ämåpärijakkara on minulle parhain.

      Poista
  7. Minulla on samoja aatoksia uusien kasvien hankintaa pitäisi rajoittaa . No minä en ole ostanut kuin muutaman...ja juurikin kolme hortensijaa ja jotain muuta . Minulla on yksi pitkä penkki ja siihen olen istuttanut paljon pensaita . Vaihtanut olen taas jotain parikymmentä erilaista joten aika paljon .
    Minä laajensin taas myöskin yhtä penkkiä ja vielä ehkä pitäisi vähän . Ylimääräisiä perennoja on myös paljon , tarhakylmänkukkaa ja leimuja erilaisia mihinkähän minä saisin niitä ??
    Minulla on myös kitkentä vaikeuksia miten sen tekisin . Polvillani en pysty olemaan ja istualleen on myös vaikeaa kun en pääse ylös niin matalalta kunnolla . Kitken kyykyssä ja nojaan toiseen polveen . Niskoihin ottaa mutta....
    Kesää on vielä paljon jäljellä joten pitää taas lähteä hommiin ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen myös vähän vaivainen kitkijä. Tunnistan tuon kuvailemasi asennon myös itselle tyypilliseksi. Mutta paljon on liikkuvuutta auttanut kehohuoltotunnit sekä pilatestunnit, joilla olen nyt epäsäännöllisen säännöllisesti käynyt. Niitä en nyt jätä pois ohjemistosta. Pystyn paremmin tekemään pihahommia nyt.

      Poista
  8. Vielä on kesää jäljellä;)
    Täälläkin kanttaukset, kitkentäpuuhat yms. jäljessä. Ajattelin aloittaa kunnolla kun loma alkoi viime viikolla, mutta se vaihtuikin sairaslomaan. Jospa tästä pikkuhiljaa pääsisi puutarhaa raivaamaan. Kukkapenkkien laajentamistakin suunnittelin, mutta kun sais nuo olemassaolevat ensin ruotuun:)
    Ihanat ostokset, ei. ihme että oli pakko ostaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parenemisia. Sairaana ei paljon puutarhapuuhia kannatakaan tehdä. Minä olen nyt ollut puutarhapuuhissa aika paljon, mutta ihan hirveästi on ollut kirittävää. Onneksi paljon saa tehtyäkin, kun vain alkaa tehdä.

      Poista