tiistai 23. heinäkuuta 2024

Kaikkea ihanaa

Tänä vuonna en päässyt osallistumaan kunnolla avoimiin puutarhoihin vieraana, kun ajelin samana päivänä pois läheisen luota sairaalasta toiselta paikkakunnalta. Kotimatkalla ehdin käydä kuitenkin kahdessa puutarhassa. Toinen oli Katjan puutarha Arvila. Katjalla on suuri ja kaunis puutarha ja siellä oli kiva myös juoda rauhassa kupponen teetä melko hötkyisten päivien jälkeen. (Läheiseni on taas kotona, vaikka ei ihan ennallaan.)


Austin-ruusuni William and Catherine on tänä vuonna tehnyt jo enemmän valkosia kerrottuja ruusuja kuin aiemmin.

Oman puutarhaseuran kautta olen päässyt vierailemaan useissa kauniissa puutarhahoissa ja vielä pari vierailua on edessä. Myös olen osallistumassa puutarhaseuran matkalle, jossa on kaikkea kiinnostavaa. Toki taidan itse olla siellä matkalla matkanjärjestäjän roolissa. Odotan puutarhoja mielenkiinnolla.


Omassa puutarhassa odotan aina puhahattujen kukintaa. Puolivarjoisessa puutarhassa kaikki tapahtuu hieman hitaammin, mutta näistä punahatuista kukinta alkaa.

Kävin myös Kottikärryn kääntöpiiriä Mäntyharjulla katsomassa yhtenä sateisena sunnuntaina. Vierailuaikatailut voi tarkistaa tästä linkistä. Ihana paikka ja ihanat omistajat. Kiitos Päiville, että kerroit niin paljon kaikkea puutarhastasi.


Omasta puutarhasta keijuängelmä etualalla, taustalla tähkäkimikin valkoiset kukat. Tummat kasvit taustalla syyskimikkiä sekä peruukkipensasta. 

Omassa puutarhassakin tapahtuu kaikkea ihanaa ja mielenkiintoista. Kasvithan ja eläimet ne ihanuudet järjestävät. Kimalaisia on paljon, perhosia alkaa lennellä nyt jo vähän enemmän kuin viime vuonna. Pörriäiskasvit alkavat kukkia. Kahden viime viikon sateet toivat rehevyyttä ja antoivat mahdollisuuden kasvien istuttamiseen sekä siirtelyyn. Nyt toki täytyy muistaa, että missä on kasveja, joilla juuret eivät vielä ole kovin syvällä ja muistaa kastella kuumina ja kuivina aikoina juuri niitä paikkoja. Jakotaimia on mennyt purkkeihin myös, sillä rajallinen määrä kukkapenkkialueita sekä liian monta kerättyä kasvia, tekevät hieman jo ahtautta joihinkin penkkeihin. Alun innokas siementen kylväminen kukkineiden kasvien kanssa, on muuttunut ennemmin yritykseksi katkaista monen kasvin kukkavarren ennen siementämistä. 



Lumme teki tähän mennessä kaksi punaista kukkaa. Näitä täytyy joka päivä käydä katsomassa. Toivon vielä yhtä nuppua tulevaksi, pinnan alta aina näkee, kun uusia lehtiä tai nuppuja on tulossa. Hetken kestää, että saa selvää, onko sieltä tulossa uusi lehti vai nuppu. Nyt toivon, että vielä yksi nuppu tulisi pintaan.



Täytyisi alkaa merkata kasveja, joita täytyy jakaa kukinnan loputtua. Joitakin kasveja haluan levittää laajemmalle alueella. Kun taas toisia voi purkittaa ja laittaa eteenpäin. Myös muiden kasvien seassa on monenlaisia kasveja, joita pitäisi alkaa pelastella, jos ne vaikka joskus vielä kukkisivat. Se kaikki taitaa tarkoittaa uuden penkin tekemistä tai jonkin vanhan laajennusta. Ylhäällä kuvassa kukkii valkoisin kukin syyshortensia Wim's Red, toistaiseksi kukat ovat valkoiset. Muuttuvat punaisiksi kukinnan edetessä. Sen vierellä on kasvanut korkeutta ruusupioni. Siementaimesta kasvanut korkeammaksi, mitä taustan tumma peruukkipensas ehtii kasvaa. Täytyy siis varmaan ruusupionin paikkaa tulla siirtämään ja siirtää taas sen paikalle kasvi, jolle jäisi tarpeeksi tilaa, kun syyshortensia kasvaa. Toki näin tuolla kasvien seassa muita kasveja, jotka ovat joskus näkyneet, mutta nyt jääneet täysin varjoon. Sieltä voi suoraan siirtää tuolle paikalle pari matalaa kasvia. Kasvitetris ei lopu.

10 kommenttia:

  1. Kasvitetris on ikuista. Toisaalta olen kiitollinen oman puutarhan edullisesta taimimyymälästä kun olen kasvittanut uutta aluetta, on saanut mukavan määrän jakotaimia omasta takaa.

    Nuo lumpeet ovat ihanat, saavat haaveilemaan omasta pienestä lutakosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman puutarhan myymälä on kyllä jo olemassa minullakin.
      Lammikko on kiva, vaikka voisi olla kauniimmin tehty. Sinne tulleet ötökät syövät varmasti kaikki hyttysten munimat munat ja katon hulevedet pitävät pinnan tarpeeksi korkealla. Jos siis sataa tarpeeksi.

      Poista
  2. Ihanaa, että olet päässyt puutarhavierailuille!
    Heh, kasvitetris. Se on varmaan aina käynnissä keväästä syksyyn. Harmi, että kasvit joskus kasvavat yli niille ajatellun tilan ja sitten joutuu taas kaivamaan. Ihana tuo lumme, ihan epätodellisen hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvien kanssa ei voi tietää. Joku kasvi kasvaa enemmän ja nopeammin kuin toinen ja sitten taas lapio käteen ja sitä kasvia siirtämään, jota uskaltaa. Tai täytyy hetken joskus miettiä myös säätä sekä kohdetta, että mihin sen kasvin siirtää.

      Lumme on kyllä upea. Se voisi näyttää ihan ihmisen maalaamalta, ellei tietäisi sen olevan aito kasvi.

      Poista
  3. Upeat lumpeet! Ilman muuta niitä on käytävä ihastelemassa ja ihmettelemässä.
    Kiva, että olet päässyt puutarhavierailulle. Ja vielä kahteen takuuvarmasti hienoon kohteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumpeet ovat sen verran piilossa, että piti myös perheen muu väki käskeä lumpeita katsomaan. Eivät olleet huomanneet ilman kehoitustani.
      Olen nähnyt tänä vuonna ihanan monta erilaista puutarhaa ja muutama vielä edessä päin.

      Poista
  4. Minä en ole koskaan päässyt avoimien puutarhojen päiville mutta muuten olen kyllä vieraillut muutamien blogi kaverien luona .
    Kasvien siirtoja tulee varmaan aina olemaan kun puutarha kasvaa ja muuttuu ja laajennukset päälle 😀 .
    Minulla on tuo sama keijuängelmä sain sen vaihdossa. Se on vaan niin ihana lehtineen .
    Samoin tuo valkoinen syyskimikkä kukkii eka kertaa meillä . Lumpeita ei ole koskaan ollut mutta varmasti upean näköinen .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisten puutarhoissa vieraileminen on kyllä kivaa. Näkee paljon kaikkea kaunista ja tulee uusia ideoita. Kasvien siirrot tosiaan ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Onneksi kaikkia kasveja ei tarvitse siirrellä.

      Poista
  5. Onnittelut ihanista lumpeistasi! On aina mieluista, kun onnistuu kasvattamaan jotakin eksoottista, kuten värilliset lumpeet oman pihan lammessa! Puutarhavierailut ovat kivaoja ja onpa mukavaa, kun olet päässyt jo monenlaiselle retkelle. Ja vielä järjestäjän roolissa! Noilta retkiltä saa niin kivoja ideoita myös omaan puutarhaan ja tuollaiset retket ovat myös valtava silmänilo ja tuottaa hyvää mieltä itselle ja kanssakulkijoille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja retket ovat kivoja. Nyt tuo järjestämäni retki oli kiva ja minusta onnistunut. Paljon ideoita tullut.

      Poista