lauantai 13. heinäkuuta 2024

Puutarhavierailulla omassa puutarhassa

Kun ei tee juuri ollenkaan puutarhatöitä toukokuussa, eikä kesäkuussa, mutta on sopinut heinäkuuhun puutarhavieraita. Tulos oli se, että ensimmäiset päivät kesälomaa menikin kantatessa, kitkiessä, kasvien siirroissa (kiitos vesisateiden). Lopulta selän lihakset hieman menivät juntturaan. Hierojakaan ei ihan saanut niitä vielä auki. Eli liika on liikaa myöskin puutarhahommia (varsinkin liian samanlaisia putkeen). Kuten istumista ämpärin päällä etukenossa tuntitolkulla rikkaruohojen kanssa. Samalla siistin yhden kivituhkakäyätän osan kokonaan. Vielä osa kivituhka-alueista pitäisi käydä läpi yhtä tarmokkaasti. Ja vaihtaa myös terassialueen kivituhkan ja mullan väliset reunukset. Täytyy sitä ennen antaa selän hieman huilata ja käydä tekemässä vähän taas vatsa- ja pakaravahvistuksia jumpassa, jotta selkä taas jaksaa.


Oman puutarhaseurani väkeä kävi torstaina puutarhassani. Itse näkee omassa pihassa ja puutarhassa liian helposti kaikki ne viat. Omat penkkinihän ovat aika tilkkutäkkimäiset, koska ostan harvoin kasveja kaksin kappalein. Olen myös pienimuotoinen keräilijä, mutta en järjestelmällinen keräilijä. Muutamia saniaisia, imiköitä, rotkolemmikkejä ja ruusuja olen viime aikoina keräillyt eri lajeja. (Joiden nimeäminen pitäisi tehdä nyt, jotta muistan, missä mikäkin kasvaa.) Kurjenpolvia, tulppaaneja, narsisseja ja keijunkukkia on monia tässäkin puutarhassa, vaikka kaikkien nimiä en enää muistakaan.


Kärhöt ovat myös haastava laji, niitä helposti tarttuu mukaan kaupasta pienenä. Ja kotona tajuan, että useat kärhötuet ovat täynnä. Toki nyt näin, että yhden ei-raivatun penkin yksi kärhötuki on hieman valju. Kärhö ehkä kasvaa nyt väärässä paikassa tai on menehtynyt. Kärhö Aljonushka on hyvin voiva tänäkin vuonna. Sen sijaan vierellään kasvava kurjenpolvi Orion voi niukasti, kun taas jotkut muut kurjenpolvet elävät elämänsä runsainta kesää. 


Meidän puutarhassamme kasvoi jo ennen meitä suuret, tummanvihreät saniaiset. Ne ehkä lisääntyvät parhaiten maarönsyillä, koska olen joutunut niiden kulkua hieman rajoittamaan. Ja joskus tuntuu, että joku hyvin samanlainen alkaa kasvaa jossakin muuallakin päin pihaa. Onko täällä linjoilla saniaisasiantuntijaa, joka voisi veikata tämän nimeä? Tästä saniaisesta oltiin puutarhavierailulla kiinnostuneita.






Puutarhavieraiden käynti kuitenkin usein avaa silmiä näkemään puutarhaa muiden silmin. Ja se on ihan avartavaa. Voi nähdä puutarhansa kauniimpana taas, mitä edeltävänä päivänä. Myös uusia ideoita saa, kun puhuu ääneen ongelmakohdista. Puutarhavieraita varten kaivoin viime vuonna Avoimiin puutarhoihin tekemiäni kasvikylttejä esille, koska en mitenkään muista aina heti kasvien nimiä. 



Puutarha on taas näyttäytynyt kivalta paikalta vieraiden käynnin jälkeen. Osan kasveista unohdin esitellä, kuten aina käy. Kuten yksivuotinen hyötykasvin nimeltään hunajalippia, jota voisi käyttää makeutuksena teessä. Sen tuoksu on kuitenkin makean sekä pissamaisen sekoitus, joten olen arkaillut vielä sen kokeilua teen seassa. Noin ajatuksena pissanhajuista kasvia ei haluaisi laittaa omaan juomaan. kuvassa seon tuo laidan yli roikkuva. Vieressä vasemmalla laidassa kasvaa oregano, joka kasvaa missä vain, vaikka kivituhkalla.



Hunajalippia on ostotaimi. Sen sijaan tämän vuoden tsinniani ovat tanskalaisen puutarhagurun Claus Dalbyn markkinoimia Luminiosa sekä Envy Double merkkisiä. Ne ovat minunkin surekeissa kasvatusoloissa kasvaneet tanakoiksi, korkeiksi ja paksuvartisiksi kukiksi. Olen ihmeissäni. Kannatti ostaa vähän kalliimmat siemenet, jotta saa surkeakin esikasvattaja kauniit kasvit. Siemeniä jäi ensi vuodeksi, joten kokeilen sitten taas uudestaan.


Mukavaa viikonloppua!

12 kommenttia:

  1. Kiitos, oli mukava vierailla pitkästä aikaa. Se on totta, että vieraiden jälkene näkee oman puutarhan uusin silmin. Tuo saniainen on upea, se todella viihtyy teillä. Hunajalippia oli hauska, tuoksu oli kuvailemasi mukainen, voihan olla, että teessä se maistuukin hunajalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kävit. Ja siitä on tosiaan taas aikaa, kun olit käynyt. Vuodet menee nopeasti. Saniainen on ollut tontilla jo ennen meitä ja ottanut paikkansa. Joka vuosi se nousee toukokuussa.
      Puutarhavieraat avaavat myös omia silmiä.

      Poista
  2. Ihana puutarha! Kaunis tuo näkymä, jossa on keinu, oikein houkuttelisi kulkemaan.
    Hunajalippia kuulostaa kiinnostavalta. Minä tykkään todella tavallisesta lippiasta, jota mieluummin kutsun sen toisella nimellä sitruunaverbenaksi, se on sitruunaisen raikas.
    Oliskohan saniaisesi hiirenporras? Sitä kasvaa täälläkin. Kaunis se on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuon näkymän piti vieras minulle esitellä, että itsekin sen tajusin.

      Hiirenporras voisi ollakin. Täytyy joku kerta tutkia noiden suurien saniaisten tuntomerkkejä paremmin. Kiitos, että vinkkasit.

      Poista
  3. Mitähän tapahtuisi, jos me kaksi menisimme yhdessä taimistoille - olen saman tyyppinen keräilijä kuin sinä ja kasvit viettelevät minut mennen tullen! Aina piristää, kun joku vieras omaa pihaa arvioi, moni asia näkyy kuin uusin silmin! Olen arka avaamaan omaa puutarhaani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi olla kallis ja täyteläinen taimistoreissu. Ei ollenkaan jarruja mukana, sen sijaan kaasu ja yllytyshulluus vahvasti mukana. Toivottavasti joskus otat vieraita puutarhaasi, se on yllättävän avartavaa itselleen.

      Poista
  4. Keinu houkuttaa istumaan, mutta polku houkuttelee myös kulkemaan! Puutarhavierailut ovat antoisia kaikin puolin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molempia käytetään, keinua sekä polkua. Keinu on ollut hyvä hankinta, sillä ennen tuo nurkka oli täysin käyttämätön.

      Poista
  5. Minäkin pidin tuosta keinu kuvasta. Meillä on kaksi keinua toivoisin että olisi hieman enemmän aikaa keinutella itsestään .
    Olet sinä nyt liikaa rehkinyt . Minä olen myös arka esittelemään pihaa ja puutarhaa ...on täällä meillä mökillä käynyt muutama blogi kaveri.
    Minä en nykyään osta kovinkaan paljon kasveja on jo niin paljon ennestään ja olen nyt innostunut vaihtamaan perennoja ja kasveja on tullut sitä kautta kymmeniä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jakotaimia vaihtamalla saa usein kerralla sellaisia perennoja, jotka ovat usein kestäviä. Tiedän, että moni puutarhoja hoitava ei malta aina istuskella, minä käytän kyllä myös pihan istumapaikkoja. Aina ei vain pysty ja jaksa tuohuta. Nyt hyttysiä on niin vähän, että pystyy kunnolla istuskelemaankin.

      Poista
  6. Kiitos vielä käynnistäsi ja kasvituliaisista, oli mukava nähdä kasvot ja ihminen tutun blogin takaa :). Sää ei ollut kovin miellyttävä, mutta sille ei voi mitään. Meillä ei ole edelleenkään satanut kovin paljon (siis todella vähän), mutta kahdelle sunnuntaille on sattunut sadetta - ei tosin millejä paljon mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva nähdä. Säälle ei voi mitään, onneksi ei ollut ukkosta. Kaunis puutarhanne on tihkusateellakin.

      Poista