sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

Kesäkuun alku

 Ukkonen jyrähtelee parhaillaan ja sadetutkan perusteella meille tulee taas ukkonen. Yöllä olin tunnin hereillä jyrinän takia. Torstaina satoi meille 15milliä vettä. Se oli kyllä sellainen ilo. Maanantaina oli satanut 5 milliä, joka sekin tuntui pieneltä ihmeeltä. Viime yö ei vielä tuonut paljonkaan vettä, kohta sitä tulee ehkä enemmän. Koska sateet ovat olleet rajuja ja hyvin paikallisia, on näiden sateiden kanssa ollut suuri ehkä koko ajan mukana. Nämäkin sateet olivat suurta tämän kevään sateisiin verrattuna, Harvoin meillä tiputtaa puut toukokuussa lehtiä kuivuuden takia. Onneksi osa esim. viime vuoden ja toissa vuoden istutuksista ovat hyvin elossa. Tässä alakuvan penkissä vain yksi laakakataja on aika kuivunut.


Voi ehkä tämän vuoden aikana jakaa tuon valkoisen orvokin. Se on aika suloinen.Minulla on ollut kiireinen kevät ja helle (ja hyttyset) ovat verottaneet halua olla pihahommissa niin paljon kuin ehkä olisi ollut tarpeen. Moni asia on rempallaan puutarhassa, vähän sinne päin. Mutta tänä vuonna en ota niin stressiä. Vasta on kesäkuun alku ja helteen takia luulen, että kesä olisi jatkunut jo vaikka kuinka kauan. Kuvassa oleva valkoinen syreeni on siirretty varjoisasta paikasta tontin nurkasta ja tämä kukki ensimmäisen kerran noin 8 vuotta siirtämisen jälkeen. Ja tänä vuonna oikein komeasti. Tuoksu on mahtava.
Pikkusyreeni Palibin on pian kukassa. Sen vieressä kermapikarililjat kukkivat vielä. Toinen kermapikarililjan varsi nojailee pikkusyreeniin. Sellaiset koot näillä. 


Toki on luontokin sitä mieltä, että lämmintä on ollut. Syreenien lisäki pionit ja kellukat kukkivat jo. Tämä ruusupionin siementaimi on nyt hyvin kukkaisa. Sen seassa kukkii yksi tulppaani ja taustalla on vielä yksi Slawa tulppaani kukassa. 


Osa tulppaani Slawoista on ihan tavallisen kokoisia, mutta alla olevassa kuvassa tulppaanien tämän vuotinen koko. Osa tulppaaneista ei siis tullut edes maan pinnalle. Osa tuli kolmasosaa pienempänä. Juuri tavallisia helmililjoja korkeampana.


Sen sijaan jättilaukka on nimensä veroisesti jätti. Se on uudella alueella, joten törröttää vähän hassusti keskellä ei-juuri-mitään muuta. 


Syksyllä en enää jaksanut miettiä, mihin mikäkin kannattaisi kaivaa. Ja se tuottaa joskus mielenkiintoisia ratkaisuja. Toki tähän on kasvamassa suuria kasveja, mutta vasta loppukesästä. Alakuvassa taas vuoden 2022 istutuksia. Laukat tuntuvat mahtuvat tuonne juuri ja juuri. Punaimikkä rehottaa, varsinkin nyt kun tuli vettä. Mai Tai kellukka on hetken kukkinut.Ukkosta ja uutta vesisadetta ei juuri tullut. Enää en kai voi vältellä nurmikon ajamista. 

14 kommenttia:

 1. Täälläkin rehottaa ja retkottaa yksi jos toinenkin asia, joskus on sellaisia viikkoja, ettei paljon ehdi puutarhassa tehdä. Ja sinun laillasi minulle meinasi tulla stressi siitä, että kesä on jo pitkällä ja yhä moni asia tekemättä ennen kuin tajusin, että on tosiaan oikeasti vasta kesän alku.
  Kyllä se tästä.
  Ihana tuo valkoinen syreeni! Täälläkin osa tulppaaneista on vasta 10-senttisiä ja tulossa kukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut niin kuuma, että kasvitkin menevät ihan ennätystahtia eteenpäin. Ja se hämää todella. Onneksi on vasta kesäkuun alku. Ja kaikkea kyllä ehtii tehdäkin.

   Poista
 2. Kyllä menee sateet todella paikallisesti. Meillä saatiin eilen 1mm vettä, viime yönä muutama milli. Kuivaa on eikä ole vasta kuin pintamaa kastunut. Ukkonen on jylissyt lähes joka päivä, tänäänkin tosi pitkään, sadetta tuli vähän.

  Toukokuu oli minullakin kiireinen mutta kohta häämöttää loma. kesäkuun alkua vasta eletään, hyvin ehtii puutarhatöihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olispa teillekin satanut enemmän. Kovasti menee paikallisesti kaikki sateet. Meilläkin jyrinä oli vähän väliä sellainen taustameteli. Ei vain voinut jättää enää hommia tekemättä, vaikka jyrinä kuului.

   Poista
 3. Täällä sadetta on onneksi saatu nyt kolmeen eri otteeseen aika kivasti. Kahtena edeltävänä vuonna satoi ihan katastrofaalisen vähän ja helteet vielä lisäsivät entisestään kuivuutta. Ehdin jo pelätä saman toistuvan taas.
  Kevät on aina kiireistä aikaa, mutta itse kesähän on vasta alussa, joten puutarhatöiden pariin ehtii kyllä vielä hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka säät muuttuivatkin sateisimmiksi, ei täällä ole vieläkään vettä tullut liian paljon. onneksi sentään jonkin verran. Kesä on onneksi alussa.

   Poista
 4. Hyvä, että saitte noinkin mukavasti vettä. Minäkään en muista aikaisempaa toukokuuta, jolloin alkaisi puutarhassa kuivuus näkyä. Minua haittaavat mäkäräisten tolkuton määrä juuri tällä hetkellä, toivon populaation kuolevan ja häviävän hyvin pian. Kun teen hommia kyyryssä maan rajassa, mokomat elukat syövät minut tikaten täyteen reikiä, sillä seurauksella että kaula, hiusraja, korvalehdet, silmänaluset jne ovat täynnä ihan hurjan kutisevia paukamia. Allergia pahentaa vaikutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät oli kyllä poikkeuksellinen. Meillä on yhä hyttysiä sen verran, että tänäänkin piti poistua noin tunnin jälkeen, kun naamalla alkoi olla liian kova kuhina. Mäkäräiset vielä tekevät välillä kipeämmät paukamat, varsinkin allergian kanssa.

   Poista
 5. Kellukat - opin taas uutta. Ovatpa sieviä, kuten nuo valkoiset orvokitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellukoita on monia eri lajeja. Myös luonnossa monelle on tuttu ojakellukka.

   Poista
 6. Olipa hyvä, että teille osui riittävästi vettä. Ei ole hyvä, jos kasvit jo tässä vaiheessa kärsivät kuivuudesta.
  Nuo kermapikarililjat ovat hienoja. En ole koskaan kuullutkaan moisesta.
  Minulla kävi eilen mielessä, että kohta kesä on ohi kun tuntuu niin heinäkuulta. Sitten tajusin, että kesäkuu on vasta ihan alkumetreillä. Kyllä on heiluneet ihmeellisesti tämän vuoden säät. Toukokuun alussa kevät oli jonkun verran myöhässä aikataulustaan, nyt ollaan jopa pikkuisen edellä. Meillä nimittäin alkaa jo pioninnupuissa näkyä väriä, mikä on minusta aika aikaista. Nautin kuitenkin tästä lämmöstä ja auringosta täysin siemauksin. Kyllä sitä loppukesällekin kukkia riittää, vaikka nyt oltaisiin etuajassa.
  Aurinkoista (ja sopivasti sateista) kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kermapikarililjat sattuivat katalogista silmiin. Oli kyllä ihan huippua, että kukkivat niin hyvin. Nyt niiden kukinta on jo ohi. Kesäkuu ei ole vieläkään puolessa välissä ja minusta tuntuu melkein heinäkuulta. Kiinanpionit täällä aloittelevat.

   Poista
 7. Tosiaan tuntuu siltä, että kesä on jo pitkällä, mutta eihän vielä ole edes kesäkuun puoliväli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan hämmentävää, kun vaikka mitä kasveja jo kukkii, vaikka kesäkuuta on paljon jäljellä.

   Poista