sunnuntai 26. toukokuuta 2024

Helteinen toukokuu

 Kun laiskasti käy tekemässä uusia postauksia ja kevät on helteinen, niin koko ajan kuvat vanhentuneita. Meillä on satanut viimeeksi noin kolme viikkoa sitten siten, että vettä jäi hieman sademittariin. Eiliset etelän kaatosateet kiersivät meidät. Satoi sen verran, että autotallin katolla oleva siitepöly sotkeentui lisää, tie ei edes kastunut. On ollut pakko kastella ja se myös hillitsee intoa uusien istutusten tekemiseen. Tulppaanikato on ollut todella merkittävä. Onneksi ei ollut mitään sellaisi kevätjuhlia, joita varten olisin suunnitellut hienot tulppaani-istutukset. Vain yksi penkki näyttää siltä, miltä piti parin muunkin penkin näyttää. Tässä penkki 19.05.Sama penkki eilen hieman toisesta kulmasta.Tänä vuonna olen ollut laiska nurmikon leikkaaja, joten kahden kukkapenkin välissä on nyt pieni orvokkikasvusto. Sitä en vielä leikkaakaan pois. Näkyy hieman yläkuvassa, lähikuva alla. Syksyn kuivia lehtiä siellä seassa.Eilen hikoilin vihdoin (helteessä) myös nurmikkoa pois, siis osasta pihaa. On niin kuivaa, että etupihalla, joka alkaa olla tosi kuiva) on sen pöllyävän materiaalin kanssa vähän ahdistavaa leikata yhtään mitään. Heti näyttää kuvissakin taustat paremmilta ja puutarha siistimmältä, kun saa leikattua voikukkaa vähemmäksi.Tulppaanien kurjan kohtalnon takia olinkin todella yllättynyt, että kermapikarililja Ivory Bells kukkii kahden kukkavanan kanssa (toki vasta viime syksynä istutettu). Laitoin tämän aika kosteaan paikkaan ja sieltä se tomerana nousi ja teki kauniit kukkavanat, joissa on vielä kukkia jäljellä. Kuivuus vain alkaa koetella sen verran, että imikkäpehkot näyttävät paikoin siltä, että voivat alkaa lurpottaa. Puuvartisten huonoa kuntoa on nähtävissä: rusoherukka ei voi hyvin, ehkä tuli hortensiamenetyksiä sekä magnoliani voi huonosti. Onneksi on taas niitä kasveja, jotka näyttivät aluksi kuolleelta, mutta ovatkin elossa kuten moni ruusu ja kärhö. Toki pari kärhöä on ehkä menehtynyt, ne heräsivät täällä tosi myöhään. Peruukkipensas on elossa, se on aina ihme vaikean talven jälkeen. Alakuvassa punertavana hohtava lehdet kuuluvat tummalehtiselle peruukkipensaalle.Iloisia perenna-asioita ovat mm. valkoisen sinikämmenen löytäminen kukkiavana. Kuvassa taustalla. Myös viime vuonna ostetuista imiköistä sekä rotkolemmikeistä näyttää olevan kaikki hengissä, osa toki ei ihan yhtä vahvasti. Lemmikkejä on vähän siellä ja täällä. 


Rotkolemmikkien kukat ja lemmikkien kukat näyttävät kovin samoilta.Täytyy kesän aikana koettaa tunnistaa kaikki uudet rotkolemmikit sekä imikät ja laputtaa ne. Tiedot ovat ylhäällä, mutta lajikkeissa erojen tunnistaminen on hieman haastavaa minulle. Varsinkin nyt, kun kaikkea muutakin tapahtuu ympärillä ja yhä puutarhassa on paljon hommia, jotka pitäisi olla jo tehtynä. Kaikkien tulppaanien talvituhojen jälkeen on kuitenkin ihmeellistä, että nämä aika arvokkaat La Belle Epiquet ovat kukkineet (oli kai tarpeeksi kuiva paikka syksyllä). Ne ovat olleet myös näihin säihin pitkään kukkivia.Hurja helle on alkuviikosta tulossa tänne. Joten täytyy varautua kasteluihin. 

10 kommenttia:

 1. Ihana orvokkinurmikko! Täälläkin ehti nurmi välissä kasvaa kovasti, mutta siinä oli lähinnä voikukkaa, yhden orvokin huomasin ja kiersin.
  Ihana onnistuminen persianpikarililjojen kanssa. Täällä nousevat, mutta eivät kuki – ehkä on liian kuivaa. Samoin huomaan monen muun samantyylisen pikarililjan skippaavan kukinnan. Harmi. Kuivuus on kyllä kova, olisi ihanaa ja todella tärkeää saada sadetta.
  Rotkolemmikeillä näkyy olleen tuhoisa talvi täällä päin, mikä harmittaa, kun yritän keräillä niitä monenlaisia ja nyt on taas vain kolme elossa, toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kasvaa lemmikkejä nurmikolla ja kiertelen niitä usein. Meillä on nyt samanoloista kuivuutta, kun sinä olet usein raportoinut. Tämä ei tee kovin hyvää luonnolle.
   Harmi, että olet menettänyt rotkolemmikkejä. Ne olisivat kovin suloisia kukkiessaan ja niillä on hienot lehdet.

   Poista
 2. Blogijutut kulkevat nyt kaiken aikaa jälkijunassa, vaikka kuinka usein juttuja kirjoittaisi. Puutarhassa tapahtuu vauhdilla, eikä kaikkea millään ehdi raportoimaan. Voihan niitä jättää vaikka talven varalle, jos vain malttaa.
  Hyvinhän sinulla tulppaanit kukkivat. Ainakin omiini verrattuna. La Belle Epique on minusta hyvin kaunis.
  Noin upeaa orvokkipöheikköä ei kyllä raaski leikata. Ehtii sen nurmikon myöhemminkin leikata. Tosin leikattu nurmikko antaa ryhdikkään vaikutelman koko puutarhalle.
  Ukkosmyräkkä kasteli meillä paikat oikein kunnolla. Vesisadetta onkin kaivattu. Toivottavasti seuraavaa ei tarvitse viikkotolkulla odottaa, kuten eilistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muissa penkeissä onkin sitten tulppaanivajausta ja niin minipieniä tulppaaneja, että ovat selvästi saaneet osumaa. Meillä tosiaan ei ole sade kuin ripsaissut, tänään oli hetken kuin olisi ollut sumutinpullon kastelemana, mutta ei edes vaatteet kastuneet. Meillä alkaa olla kohta hätä puutarhan ja luonnon kanssa.

   Talveksi varmasti jää kuvia talteen, joita ei täällä ehdi esittelemään.

   Poista
 3. Voi mikä orvokkialue, eihän tuota raaski leikata. Minulla tulppaanit talvehtivat hyvin, pari vuotta sitten kävi suuri kato kun ilmeisesti sipulit eivät enää jakaantuneet.
  Kamala kuivuus menossa. Osassa puutarhassa riittää vielä maakosteutta, mutta osa on helisemässä veden puutteen kanssa. Kaikkea ei ehdi kastella, lähinnä vettä on saanut kasvimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaikilla ei tule aina samaan aikaan talvituhoja. Minulla on varmaan vähintään 200 tulppaanin sipulia joko nousematta ja tai niin pieniä, että ovat pikkasen tavallista haarukkaa suurempia.
   Orvokkialue on nyt kyllä mukava, kun edes jokin viihtyy hyvin. Ja on samalla kaunis.
   Kuivuuteen toivoisi jo sateesta helpotusta. Sekin on siirtynyt viikon päähän.

   Poista
 4. Orvokit leviävät niin mukavasti!

  VastaaPoista
 5. Oi, onpa ihana orvokkikasvusto! Enpä itsekään raaskisi ajella sitä matalaksi. Hyvinhän nuo tulppaanitkin kukkivat, vaikka sanot niiden määrän vähentyneen.
  Meillä on ruohonleikkuu varmaan edessä tänään. Hellepäivä on tästäkin tulossa mutta joskus se nurmi on leikattava. Eipähän ole kotiloille niin hyviä väyliä edetä ympäri pihamaata.
  Tällä säällä ja kevään vauhdissa postaukset laahaavat joka tapauksessa jäljessä. Mutta onpa ihana nauttia vaihteeksi helteestä ilman sateita!
  Aurinkoista toukokuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisia tulppaanipenkkejä piti olla paljon, niitä ei ollut kuin tuon enempää. Muualla ehkä kaksi tulppaania kahdestakymmenestä. Ehkä ensi vuonna on parempi talvi.

   Poista