perjantai 10. toukokuuta 2024

Kolmas kerta toden sanoo

 Hiphei. Löysin tänään, ainakin kolmannen yrittämän jälkeen, elossa olevan rusokoiranhampaan! Tätä olen ainakin pari kertaa aiemmin koettanut istuttaa. Ostin viime syksynä 6 kpl sipuleita. Ja ainakin yksi on tullut maan pinnalle. Ehkä istutin kolme toiseen paikkaan sillä ajatuksella, että jos olen aiemmin tappanut yritykset väärällä paikalla (vaikka muistan ainakin yksien sipulien olleen kuivettuneen rusinan kaltaisia, joista en uskonutkaan enää tulevan eläviä kasveja). Vielä täytyy odotella pieni hetki, että kukka on kunnolla auki. Matala ja herkkis tämä on verrattuna valkoiseen ja keltaiseen kaveriinsa.



Vaikka toukokuu on jo kolmanneksen mennyt eteenpäin, olen päässyt puutarhaan melko vähän. Vähän syytä säitä (kylmyyttä), aika paljon syytän kaikkea muuta tapahtumaa (joista suurin osa kyllä kivoja). Toukokuun voisi tuplata, jotta ehtisi kaiken. Puutarhassa tapahtuu asioita, vaikka viileyden takia hitaasti. Se ei toki näissä kiireissä ole haitannut.


Syksyllä istuttelin jouluruusuja penkkiin, joka jää kesällä vahvaan varjoon. En vain muistanut, että juuri samoilla huudeilla kasvaa aika monia kiurunkannuksia. Nyt ne sitten ovat aika tiiviisti. Tiedän, mihin kiurunkannuksia levitän tästä.  Tässä kiurunkannus on Beth Evansia. Valkovuokot ovat kuin puutarhan photobombeja meillä päin. Alkavat tulla pikkuhiljaa kukkapenkkeihin. 


Jouluruusujen suhteen voisin olla hetken nyt tyytyväinen, sillä viihtyessään ne kasvavat aika suuriksi ja aika moni viime vuonna hankituista on elossa. Siementaimia olen myös jo saanut ja niiden kukintaa voi vielä odotella. Tässä nimetön yksinkertainen tummanpunainen.



Pian kukkii näyttävämmin useampi jouluruusu, vaikka osa ehkä vain yhdellä kukalla. Onpa hienoa löytää joillekin kasveille oikeita kasvupaikkoja. Kiurunkannuksia tilasin viime vuonna paria muutakin. Kesti hetken ennen kuin tajusin tarkistaa, että tämä toinen pinkki tai punainen onkin eri lajiketta kuin Beth Evans. Tämä voisi olla Geroge Baker.



Ja sitten tämä lila on Purple Bird noiden palloesikoiden vieressä. Yksi keltainen krookus on siellä kuukahtamassa seassa. Kiurunkannuksiakaan ei siis tarvise hamstrata lisää. Kohta alkaa tuntu siltä, että eihän minulla olekaan tälle vuodelle tiedossa mitään keräiltävää kasvirintamalla. Se on toisaalta ihan kivaakin. On avoin kaikelle uudelle. 


Onnistuin talvettamaan hyvin vanhan ajan joriinin. Se ei saanut talvella hoivaa. Juurakko pilkkoutui aika hyvin pieniin paloihin ja nyt on aika monta pientä ja suurempaa nyyttiä esikasvamassa. Tämä ei ole ihan lempiväriäni, mutta sen verran elivoimainen, että tälle täytynee jättää tilaa. Joudun varmaan tätä varten kaivamaan jonnekin uuden daalia-alueen. Sillä kasvin väri ei ihan sovi kaiken kanssa yhteen. Alkaa vain kohta loppua mielikuvitus, että mihin sellaisen penkin tekisi ja siten, että siitä ei koituisi lisää muiden kasvien siirtoja.

22 kommenttia:

  1. Onhan se nyt onnenpäivä kun löytyy kukkivaa omasta puutarhasta. Ei väliä onko lempiväri, kaikki tuo toivottua väriä puutarhaan🩷

    VastaaPoista
  2. Voi mikä pikkuinen ihanuus ja hauskat lehdet! Mukavasti on muitakin kevätkukkijoita sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rusokoiranhampaan lehdet ovat näyttävät, vaikka tosiaan kasvina on aika pieni.

      Poista
  3. Kiva kuva tuo, jossa jouluruusu, kiurunkannuksia ja valkovuokko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä kuvassa on aika monta kasvia pienessä tilassa. Ja ihan lähellä on monta neliötä kukkimatonta maastoa.

      Poista
  4. Minä en ole vielä onnistunut koiranhampaan kanssa, se näyttää tosi söpöltä!
    Onnittelen sinua jouluruusuista, hyvä, että kukkia on nähtävissä. Toivotaan niiden kaikkien kasvuston tuuheutuvan ja kukkien lisääntyvän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä rusokoiranhammast voi ollakin ainoa laatuaan. Keltakoiranhampaat ja valkokoiranhampaat ovat viihtyneet minulla. Ja olen niitä kokeillut eri paikoissa myös.

      Poista
  5. Taitaa olla samaista daaliaa kuin minulla, sekin talvehti hyvin ja nyt on viidessä purkissa daaliaa kasvamassa. Laitoin sen vuosi sitten kasvimaalle ja nyt taidan tehdä saman, on yksi hyvä paikka vapaana.
    Kiurunkannukset yllättävät, ne häviävät niin hyvin kesän aikana maan uumeniin että olen itsekin istuttanut niiden sekaan muita kasveja ja sitten keväällä ihmettelen kun on ahdasta.
    Hieno rusokoiranhammas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on varmaan samaa daaliaa.
      Kiurunkannus ei tosiaan jätä merkkejä enää kesällä.
      Tuo rusokoiranhammas on todella pieni. Sitä pitää yrittää hieman varjella.

      Poista
  6. Koiranhammas näyttää tosi kauniilta. Hieman, kuin vanamo isommassa koossa. Kauniita jouluruusuja myös. Pitääköhän minunkin vielä uskaltautua niiden hankintaan.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän koiranhampaan koko ei ole paljon vanamoa kummempi. Valkoinen ja keltainen ovat rotevampia. Jouluruusut ovat nyt meillä löytäneet sopivan paikan, olen oikein tyytyväinen niiden hankinnasta. Varjoinen paikka keskellä kesää, mutta saavat keväällä valoa.

      Poista
  7. Sama kokemus rusokoiranhampaan kanssa. En vaan saa sitä menestymään. Keltaiset Pagodat sen sijaan viihtyvät hyvin. Valkovuokot ovat täälläkin levinneet moniin kukkapenkkeihin. Minua se ei haittaa. Perennojen kasvaessa valkovuokot katoavat ilmestyäkseen taas seuraavana keväänä.
    Jouluruusu on minusta ihana, kukki sitten yhdellä tai viidellä kukalla.
    Oma daaliapenkki olisi kiva, mutta mihin ihmeeseen sellaisen perustaisi. Toissavuona daaliani kasvoivat lavakauluksessa. Sitten palasin taas ruukkuihin, kuten aion tehdä tänäkin kesänä. Nostaminen syksyllä on helpompaa ruukuista.
    Sää näyttäisi lämpiävän. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daaliapenkille ei oikein meinaa löytyä omaa paikkaa täältäkään. Enkä täytyy soveltaa ja kokeilla paikkaa, joka ei ole niille välttämättä paras.

      Valkovuokkojen aikana on hauskaa, kun joka paikassa on valkoisia lämpäreitä.

      Poista
  8. Jouluruusulla on kauniit seuralaiset kiurunkannuksista. Istutin syksyllä ensi kertaa koiranhammasta ja noita täplikkäitä lehtiä ainakin on ilokseni jo esille tullut, kukista ei vielä tietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että lehdet ovat tulleet esille koiranhampaista. Toivottavasti pian näkyy kukkavarsikin. Ja jos ei vielä tänä vuonna, niin ensi vuonna ehkä.

      Poista
  9. Onnea rusokoiranhampaan menestymisestä! Kauniit jouluruusut ja kummallakin nätit seuralaiset. Valkovuokkoja on alkanut nousta hiljalleen täälläkin mutta vasta muutamasta paikasta. Varmaan tahti kiihtyy lähipäivinä, kun sää alkoi vihdoin lämmetä.
    Mistähän muuten johtuu, että juuri ne kasvit talvehtivat parhaiten, mitkä eivät ole itselle mieluisinta väriä?
    Hyvää äitienpäivän iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ilmestyi vielä pari muutakin rusokoiranhammasta toiseen paikkaan puutarhassa. Onneksi niin. Tulee aina iso ilo, jos saa jonkin haastavasti käyttäytyvän kasvin menestymään. Eikä se tarkoita, että se olisi kaikille haastava kasvi.

      Poista
  10. Kiurunkannukset on ihania kyllä samoin jouluruusut .Ostin joulunjälkeisestä alesta viisi kappaletta jouluruusuja ja istutin ne eilen ulos . Joitakin vanhempia myös löytyy mutta siementaimia ei .
    Daalioita minulla ei ole yhtään kun laiskottaa niiden kellari varastointi . Samoin rusohammasta ei ole mutta niitä voisin ottaa .
    Valkovuokkoja meillä on ihan liiaksi asti vähän harmittaa kun tulevat kukkkapenkiin . Tekevät aika tiheän juuri verkoston .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti jouluruususi menestyvät. Daalioissa on haastavaa tosiaan se varastointi. Liian monta vaihetta minullekin.

      Poista
  11. Minäkin istutin syksyllä muutamia rusokoiranhampaita, nuppuja on jo näkyvissä. Daaliat olen ajatellut kasvattaa ruukuissa, helpompi talvettaa. Kiurunkannukset ovat ihania kevätkukkijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiurunkannukset ovat ilahduttaneet tänä keväänä pitkään. Yhdestä daaliasta tuli minulla niin monta alkua, että loppuisi ruukut kesken. Täytyy nyt vähän kaivaa kuoppaa.

      Poista