tiistai 12. huhtikuuta 2022

Elon merkkejä

Olen taas ollut pidempään pois blogimaailmasta. Tai olen lukenut silloin tällöin muiden blogeja, mutta uuden puhelimen myötä olen huomannut, kuinka vähän nykyisin luen enää blogeja koneelta. Enemmän käytän siihen puhelinta. Kun puhelin vaihtui, en ole vieläkään jaksanut kirjautua blogin osoitteella puhelimeen, joten kaikki kommentointi on ollut hyvin vähissä. Elossa olen. Kevään surkea edistyminen täällä meidän kakkosvyöhykkeellä on ollut myös jopa lannistavaa. Aina, jos lumikinos vähän laski, uutta lunta satoi viikon sisään lisää. Mutta nyt on jo pientä muutosta tapahtunut. Ajotiet meidänkin pihalta alkavat luovuttaa lumesta ja jäästä (ei nyt kokonaan, mutta toiveikkaasti). Sekä kukkapenkkien kulmia tai osia alkaa näkyä lumen alta. Toisaalla sitten lunta on kasoissa enemmän kuin ikinä, mutta ei mietitä nyt sitä.


Ikkunan vieressä oleva kukkapenkki ei saa lunta oikein päälleen, mutta ilmat ovat olleet niin kylmät ja lumimassat alkavat ihan viereltä blogaten myös osin valoa, että kovin aikaista kukintaa ei ole ollut vielä sielläkään. Eka krookus (edellisen omistajan jäljiltä) alkaa olla kohta avautumiskunnossa.Samassa penkissä heräilevät aivan suurimmassa lämmössä myös skillat, vaikka niiden kaverit ovat sellaisen puolen metrin lumikinoksen alla.


Onneksi muistin kai viime vuonna, että erään varjopenkin viipale tulee esiin aika aikaisin, sillä sen viereltä kolaillaan kulkuväylää myös lumisina talvina. Nyt siellä törröttää yksinäinen kerrottu lumikello. Taustalla ikivihreä puksipuu alkaa päästä kohta lumen alta vapaaksi, tosin aika hitaasti.


Lämmitetty kukkapenkki saa lämmön vieressään olevasta kakkakaivosta. Tämä samainen kulma heräilee aina ensimmäisenä kevääseen. Vaikka vierellä lunta on riittävästi. Nyt siellä on jo muutamat talventähdet hereillä ja krookukset ovat melkein valmiina. Ymmärrän krookusten vastahakoisuuden avautua, sillä nekin ovat ehkä nähneet tulevien päivien säätiedotukset. Olen myös iloinen tuon aina keskellä kuvaa olevan krookuksen vieressä olevista lehdistä, jotka ovat selvästi uusia talventähtiä. Vaikka eivät ehkä vielä kukkimiskunnossa.


Jotta kellään ei jäisi luuloja, että meidän piha on vapautunut lumesta, niin suurin osa kukkapenkeistä on yhä lumen alla. Vaikka jokin kulkuväylä onkin vapaana. Tuolla kuvassa on myös talventähdet, jos oikean kohdan löytää.


Takapihalle voisi lähteä kävelemään vain ainostaan kahluusaappaat jalassa, ellei halua sukkien kastuvan. 

12 kommenttia:

 1. Meilläkin lunta on vielä tosi paljon, mutta onneksi parin kotimännyn alla on jo nurmikkoa näkyvillä. Suuri osa kukkapenkeistä ja pihamaasta on kuitenkin vielä paksun lumivaipan alla. Ainoastaan yhden penkin hieman sulaneessa reunassa näkyy muutama pikkuruinen krookuksen piippo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on pari piippoa. Nekin ilahduttavat. Meillä on lunta kyllä myös tosi paljon, eikä se heti sula.

   Poista
 2. Polveen saakka upposin kun kävin puutarhakierroksella. Ei sellainen kerros ihan hevin sula. Mutta siellä on silti jo paljon kukkivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että meilläkin uppoaa polveen ja kasoissa voi olla aika syvää, jos siellä ei ole enää jäätä kannattelemassa aikuisen painoa. Tänään ei huvittanut kastella sukkia.
   Tuntuu, että paljon kukkii, vaikka kaikki oli tähän kuvattu.

   Poista
 3. Ei vielä meilläkään puutarhaan kävelemään piäse, poloveen asti on lunta. Piippojakaan ei oo näkyvissä! Hankikannolla kerittiin varjostusverkot laitella ja nyt vuan vuotellaan lumen sulamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti lumi nyt sulaakin, eikä lisää tule. Pian on piippojen aika.

   Poista
 4. Ihmeen monta kukkaa siellä on joka tapauksessa, sillä täällä ei ole vielä yhden yhtäkään. Totesin kyllä, että on muistettava tänä syksynä upottaa sipuleita talon eteläpuolelle, sillä sieltä on lumi jo sulanut. Kaikki sipulipenkkini ovat kunnon kinosten alla.
  Kiva kuulla sinusta tauon jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva oli palata. Meidänkin kukkapenkeistä on ihan hippunen vain vapaana ja osin kulkuväylätkin lumessa/jäässä. Nämä pienet maapläntit, ja niissä näkyvä elämä, tuovat jo paljon iloa.

   Poista
 5. Jee, kukkia! Nuo ensimmäiset ovat aina parhaita kun niitä on odotettu koko pitkä talvi. Meillä ei näy vielä edes piippoja, mutta ensimmäiseen krookuspaikkaan on enää parinkymmenen sentin matka hangen reunasta (30cm vielä päällä lunta), joten ehkä pian täältäkin löytyy ensimmäinen piippo. Jos vain on tarpeeksi lämmintä, että lumet jaksavat sulaa. Pitäisi taas käydä viskomassa tuhkaa tai hiekkaa hangelle, sillä edelliset ovat peittyneet jo monesti uuden lumen alle.
  Mukavaa pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta kertaa on tosiaan jo tuhkat tai hiekat tai vanhojen kukkapurkkien mullat hävinneet meilläkin uuden valkoisen lumen alle. Nyt niitä alkaa pikkuhiljaa tulla esiin, siis vanhoja tuhkia. Kukkapenkit paljastuvat nyt hitaammin kuin joinakin vuosina, silti jokainen pienikin paljastuminen on todella ilahduttavaa.
   Toivotaan, että teillä paljastuu kukkapenkit pian.

   Poista
 6. Jotakin sentään pilkistää kaiken lumimassan keskeltä! Hitaasti sulavat ja hitaasti lämpenee. Mutta kevättä kohti mennään, mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotakin tosiaan pilkistelee ja joka päivä tulee senttejä lisää näkyviin paljasta maata. Jossain vaiheessa sitten voi puhua jo metreistä.

   Poista